mamaemmy 14.06.07, 14:16 Uwielbiam przaśne imiona Jak kto woli przasne może być w cudzysłowiu Wg mnie takimi przaśnymi imionkami są Dobrosława Dobrawa Dobromiła Józef mam w głowie całą listę jeszcze. A Wam które kojarzą się ze słowem "przaśny" ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scarbonka Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 14:26 Oj, to mnie się "przaśne" gorzej kojarzą. Takim "przaśnym" imieniem jest dla mnie np. Mariola, kojarzy mi sie z pulchniutka blondynką ze wsi. Z imion, które lubię to Hania ma w sobie coś "przaśnego". Wiele imion można "uprzaśnić" odpowiednio je zdrabniając np. Anielcia, Rózia, Helcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 14:36 Anielcia,Rózia,Helcia-super. Ale Mariola...brrr dla mnie to taka Nicola teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Przaśne imiona :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:41 Przaśne to wg Was jakie ??? Co oznacza to słowo w odniesieniu do imion ? prosze o wyjasnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 14:47 bezapelacyjnie ROMAN w przaśności swej najprzaśniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Przaśne imiona :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:50 Znalazałam sobie wyjasnienie slowa "przaśny". przaśny 1. «zrobiony z niezakwaszonego ciasta» 2. «prosty, surowy, naturalny» 3. «świadczący o zacofaniu cywilizacyjnym, o kulturalnym i umysłowym ubóstwie» jesli maja to byc imiona podchodzące pod punkt 3, to za takie uważam zdecydowanie Mariolke! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 15:10 hehe,nie znalazlam tegoP nieważne,wpisujcie co Wam się kojarzy z tym slowem,może być Mariolka ale skreslam Dobrusie,skoro przaśny znaczy umysłowo ubogi PP I Józka tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Do Mamyemmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:21 Dlaczego akurat takie imiona skojarzyly Ci sie z tym słowem? Nie rozumialam slowa wiec poszukalam znaczenia i wtedy moglam napisac, ktore imię wydaje mi sie przaśne. Pytam tylko z ciekawosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Do Dee 14.06.07, 15:28 wiesz,troszkę inaczej odbierałam imie przaśny . Bardziej pozytywnie,Lutogniewa i wspomniana Biruta-ot co,własnie o takie imiona mi chodziło. Był kiedys taki wątek na KMW,niestety nijak nie moge go znalezc teraz. No cóz,zawsze można się ciut poduczyć Człowiek uczy się całe zycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Do MamyEmmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:31 Co racja to racja Dlatego poszukałam znaczenia tego słowa Uczy sie czlowiek cale zycie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Przaśne imiona :) IP: *.dsl.club-internet.fr 05.09.08, 14:25 Mariola z wymowa Maryjola, obok Jolanta i Wioleta ... brrr ... Podoba mi sie Jagna ze zdrobnieniem Jagienka Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 15:11 Przaśne w złym sensie są dla mnie wszelkie Anety, Sylwie, Anity, Kamile, itp., itd., czasami Justyny A w dobrym to raczej takie wydymane... coś między Birutą a Lutogniewą (obie uwielbiam) Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 15:20 Dla mnie zawsze przaśnym imieniem jest też Justyna. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Przaśne imiona :) 09.11.07, 19:32 Sylwia to jeszcze ujdzie, ale znałam ludzi, kótrzy córce dali na imię Sylwestryna. Wogóle średnio mi się podobają imiona żeńskie 'zrobione' z męskich...taka na przyklad Ryszarda...a co do Sylwestryny...sami rodzice wołali na dziecko Sylwia. A przaśne imiona to zgadzam się co do Romana i Marioli. Jeszcze Genowefa jest jakaś taka...przaśna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Przaśne imiona :) IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 14.06.07, 15:52 Roman Marzena Aneta Wioletta Marlena Zbigniew Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 17:52 Moje pierwsze skojarzenie ze słowem "przaśny" było właśnie negatywne, stąd ta Mariolka. Widząc jednak,że mamaemmy, podaje imiona z innej bajki, poszłam w kierunku imion/zdrobnień pszenno-buraczanych (tu własnie Anielcia, Rózia, Helcia). kojarzą mi się one ze świeżą pachnącą bułeczką i kubkiem mleka prosto od krowy - i to sa miłe skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 18:16 dla mnie "przaśne imię" to imiona które Magdalena Samozwaniec nazwała imionami "z gleby" i dla mnie uosobieniem tego jest Józefa (nie Józefina) i Bronisława oraz...Szczepan. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 22:59 agi40 napisała: > dla mnie "przaśne imię" to imiona które Magdalena Samozwaniec nazwała imionami > "z gleby" i dla mnie uosobieniem tego jest Józefa (nie Józefina) i Bronisława > oraz...Szczepan. ooo! właśnie,własnie! > Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Przaśne imiona :) 09.11.07, 19:34 Nie no Marlena jest fajne A Wioletka już zawsze będzie mi się kojarzyć z Kur Wioletą czyli Ku..oletką z wątku o dziwnych zestawieniach ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Re: Przaśne imiona :) IP: 212.2.99.* 14.06.07, 19:05 Jadzia, Józia, Józio, Gienia, Ginio itp. Tak mi się kojarzą przasne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Przaśne imiona :) 14.06.07, 23:00 Gość portalu: sandra napisał(a): > Jadzia, Józia, Józio, Gienia, Ginio itp. Tak mi się kojarzą przasne imiona. o własnie <powtarza_i kiwa _głową> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzinna Re: Przaśne imiona :) IP: *.chello.pl 14.06.07, 23:01 Przaśne czyli wiejskie. Dla mnie wiejskie imiona to: Przemek, Stasiek,Tereska itp. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Przaśne imiona :) 15.06.07, 00:20 Mnie się przaśność kojarzy pozytywnie. Z przedwojenną wsią: zasobną (jak gdzie), cholewiastą, malowaną w kwiaty, wiciową i witosowską. Gdzie gospodarz założywszy okulary czytał przy naftowej lampie, że "chłop potęgą jest i basta" i podkręcał wąsa, bo mu się to podobało I z takiej wsi imiona to Walenty, Wincenty, Hanna, Krystyna, Wojciech, Marianna, Agata, Antoni i obowiązkowy Maciej. I jeszcze Józef. I Stanisław. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Przaśne imiona :) 09.11.07, 17:02 Mnie się żadne nie kojarzą. A już na pewno nie Zbigniew jak któraś napisała, prędzej Zbyszko. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Przaśne imiona :) 09.04.08, 19:27 minerwamcg napisała: > czytał przy naftowej lampie, że "chłop potęgą jest i basta" > i podkręcał wąsa, bo mu się to podobało Takem se i ja myśloł. > I z takiej wsi imiona to Walenty, Wincenty, Hanna, > Krystyna, Wojciech, Marianna, Agata, Antoni i > obowiązkowy Maciej. I jeszcze Józef. I Stanisław. Krystyna to nie wiem, ale Magda i Kaśka tam obowiązkowo być powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Przaśne imiona :) 10.04.08, 04:30 Myślę, że dobrym zbiorem przaśnych imion są "Chłopi" Reymonta Od Jagusi (Agnieszki czy Jadwigi, kto pamięta?) poprzez Agatę, Macieja, Antka, Teresę, Mateusza, Michała, Józkę, Jasia, Kubę, Witka, Hankę, Weronkę, Wojciecha aż do Jambroża i Jagustynki )) Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Przaśne imiona :) 10.11.07, 09:15 Nie podoba mi się ten wątek. Najpierw trzeba było określić termin "przaśne", potem dawać propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Przaśne imiona :) 10.11.07, 10:53 Dla mnie przasny ma znaczenie pozytywne: wiejski, naturalny, prosty. Imie dorodnej dziewuchy (silnej, nie grubej)) o mocnych charakterze. Jagna Agnieszka Bronisława Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaki Re: Przaśne imiona :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 17:33 Józef,Franciszek,Antoni,Stanisław,Jan Genowefa,Krystyna,Janina,Jadwiga,Celina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funia Re: Przaśne imiona :) IP: *.tosa.pl 09.04.08, 17:12 Bożena, Bronka (Bronek), Maryla (w takij właśnie formie) Odpowiedz Link Zgłoś
ozy25 Re: Przaśne imiona :) 09.04.08, 22:52 Zośka, Maryśka, Stasiek, Józiek, Hanka, Tereska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Przaśne imiona :) IP: *.lublin.mm.pl 07.09.08, 22:08 Dla mnie przaśne imię to takie proste, "wsiowe" i kojarzy mi się z pulchną gęsiarką z pszenicznym warkoczem. Pasuje mi Maryśka, Jagna,Kachna, Hanka ale tylko w takiej wersji (Maria i Hanna już nie) Odpowiedz Link Zgłoś