agusia1003 22.08.07, 07:27 Od jakiego imienia jest to zdrobnienie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Isia... 22.08.07, 10:21 Jadwisia Monisia Weronisia Dominisia Eunisia Paulisia Berenisia Propozycje można mnożyć w nieskończoność Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Isia... 22.08.07, 10:33 Słyszałam jak na Idę wołano Isia, ale faktycznie może to byc jakiekolwiek imię. Moja Lilia też jest przeze mnie nazywana Isia, ale to jedno z tysiąca bo mowię do niej byle jakimi zbitkami liter, np piki, kiki, tuta, nuna - i tak również mówię do kota, psa, męża (no, do niego nie wyrywam sie z tymi kończącymi się na "a"). M. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Isia... 22.08.07, 10:39 hovawartka napisała: > Słyszałam jak na Idę wołano Isia, ale faktycznie może to byc > jakiekolwiek imię. I inne imiona na I: Irena, Irmina, Iga. Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Isia... 23.08.07, 08:59 Jesli Twoja corka ma na imię Lilia to CI gratuluję To imię jest na pierwszym miejscu na mojej liście!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Isia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 13:25 powariowaliście? Isia to zdrobnienie od Iza, czyli Izabela! Tak na marginesie to bardzo piękne imię....Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Isia... 22.09.07, 18:11 Gość portalu: Ja napisał(a): > powariowaliście? Isia to zdrobnienie od Iza, czyli Izabela Pierwsze słyszę. Oczywiście każde imię możan zdrobnić, jak się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Isia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 12:05 Może to być zdrobnienie od wielu imion. Do głowy przyszły mi chociażby: Karolisia Paulisia Weronisia Dominisia Dionisia Malwisia Wisia Halisia Monisia Jadwisia Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Isia... 22.08.07, 12:48 Isia z "Wesela" była Jadwigą. Znałam też - niestety, już nie żyje - fotoreporterkę, też Jadwigę, którą wszyscy nazywali panią Iśką. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Isia... 22.08.07, 13:35 Moja znajoma tak zdrabnia imię córki - Justyny (Justysia - Isia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Isia... IP: *.oxfd.cable.ntl.com 22.08.07, 14:46 Ja bylam zawsze przekonana, ze to od Ludwiki. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Isia... 22.08.07, 15:35 Agnieszka! Na Radwańską mówią przecież Isia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iśka Re: Isia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 09:12 Irena - moja koleżanka tak właśnie jest nazywana przez mężą. Mi osdobiście Isia pasuje napewno nie do Irenki, ale do Ludwisia, jadwisia, Agniesia,Agnisia...ale do Irenki nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
inkarri Re: Isia... 11.09.07, 13:56 miałam koleżankę Agnieszkę, która zawsze przedstawiała się ISIA - tak na nią mówiono w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Isia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 19:40 A ja znam tak zdrabnianą Michalinę - Misia- Isia. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Isia... 11.09.07, 19:42 Paulisia...czyli też jestem Isia. Od razu skojarzyłam z Jadwigą, bo właśnie czytam ,,Wesele'', lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimi Re: Isia... IP: *.ver.airbites.pl 11.09.07, 19:48 zawsze sie zastanawiałam co to za skrót Isia, pamiętam ze w dzieciństwie czytałam taka książkę Ożogowskiej "dziewczyna i chłopak czyli heca na 14 fajerek" i tam właśnie była ciocia Isia...słodkie zdrobnienie ale nie wiadomo od czego Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Isia... 11.09.07, 19:50 No tak, mam tę książkę w domu nawet. Helena z ,,Lokatorów'' miała siostrę Isię, to ta co była w czwartej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Isia... 11.09.07, 21:35 Znam jedną dorosłą Isię - Marię, która sama się tak zdrobniła jako dziecko, bo nie wymawiała "r". Maisia - Isia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Isia... IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 12.09.07, 12:10 Moja koleżanka Sławina zwana jest Isią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martita Re: Isia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 18:04 Zawsze tak mówiliśmy do mojej kuzynki Iwony. Ostatnio dowiedzialam sie ze rodzice tez tak mówili do koleżanki Ilony Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Isia... 12.09.07, 20:00 Mój młodszy o 12 lat brat nie mogąc wymówić długiego "Weronika", nazywał mnie Isią....i tak się niestety przyjęło w całej rodzinie. Niby słodkie, ale ile można... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cysia.b Re: Isia... IP: *.171.90.4.crowley.pl 13.09.07, 10:07 Moja córka Inga jest szerzej znana jako Isia Odpowiedz Link Zgłoś