sugar_mama_danielcia 03.07.03, 20:14 No a co myslicie o imieniu mojego synka? Daniel. Jakos ostatnio malo Danieli na forum, czy mi sie tylko tak wydaje? Ja nazywam syneczka Danielcio, Daneczek. Najbardziej podoba mi sie wersja Danek i tak najczesciej mowie do mojego chlopczyka Moj maz jako, ze nie jest Polakiem nazywa go Danny. Pozdrawiam Sugar Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itsola Re: Daniel/Danek/Danny? 03.07.03, 22:43 czesc ! Mnie podoba sie to imie.Nawet chcialam tak nazwac mojego babla ,ale jak go zobaczylam to jakos to imie nie pasowalo do niego i teraz nazywa sie MARIO DANIEL . Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
danwar1 Re: Daniel/Danek/Danny? 10.07.03, 01:44 Ja mam na imię Daniel (rocznik 1979). Faktycznie nie jest to zbyt popularne imię, przynajmniej w Polsce (parę lat temu czytałem, że w Wlk. Brytanii jest b. popularne). Była propozycja, żeby mojemu wujkowi (rocznik 1951) dać Daniel, ale dziadek (tj. jego tata) stwierdził PODOBNO [ja to słyszałem po latach], że Daniel mu się kojarzy z jeleniem. Fakt, że sympatyczne zwierzątko też się po polsku tak nazywa - czysty przypadek (łac. Dama dama). Ale kiedy ja się urodziłem, to już się z jeleniem nie kojarzyło... Daniel jest biblijnym imieniem hebrajskim (wg niektórych nawet akkadyjskim, ale w każdym bądź razie semickim). Więcej informacji: H. Fros SI, F. Sowa, Twoje imię, Kraków - I wyd. 1975, II wyd. 1982. (mam to II). Odpowiedz Link Zgłoś