donmari 26.08.07, 16:53 To imię naprawdę istnieje ! Ktoś pisał na forum, że natknął się na Hermionę.Mnie się podoba. A Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Hermiona 26.08.07, 17:20 Podrzucam linki do tych ciekawych wątków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=35429261&wv.x=2&a=35429261 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=33497607&wv.x=2&a=33497607 Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesien2007 Re: Hermiona 27.08.07, 18:06 owszem, slyszalam, a raczej czytalam w Harry'm Poter'ze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo1 Re: a jak zdrabniać Hermionę IP: *.centertel.pl 28.08.07, 20:05 Imię choć teraz tak wyraźnie kojarzy się z książką samo w sobie nie jest złe moim zdaniem oczywiście. Ale jak je zdrabniać? W Harrym Potterze nie mamy zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: a jak zdrabniać Hermionę 29.08.07, 10:13 Wyczytane w rozmaitych fanfictach potterowskich: Miona, Mio, Herma. Z tego podoba mi się Miona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Hermiona IP: 80.51.196.* 29.08.07, 14:00 podoba mi się, ale ja lubię HP. córki tak nazwać nie odważyłabym się. a poza tym, czy to możliwe w Polsce? ciekawe, czy można ochrzcić dziecko takim imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Hermiona 29.08.07, 14:31 Z rejestracją w USC nie powinno chyba być większych problemów, w razie czego można się zaopatrzyć w jakiś słownik czy encyklopedię kultury antycznej i tym się podeprzeć... Ale chrzciny...? Chyba w którymś poprzednim wątku było coś o św. Hermionie, ale czy każdy ksiądz będzie otwarty na takie argumenty, to nie wiem... Ja też lubię Harry'ego P. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hermiona 02.09.07, 23:34 Istnienie swiętej powinno być niepodważalnym argumentem dla kazdego księdza, a przynajmniej dla księdza wierzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: Hermiona 30.08.07, 21:00 a dlaczego nie można ochrzcić? Przecież można nadawać dzieciom imiona nie będące w katalogu wszystkich świetych. Np. takie imię Artur albo Jolanta - przecież funkcjonują w Polsce, a nie sa to ani imiona świętych, ani biblijne. Faktem jest, że Hermiona to dziwaczne imię, ale to nie powód, żeby księża odmawiali chrztu, bo rodzice mają taki gust a nie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Hermiona IP: 80.51.196.* 30.08.07, 21:31 ja tam nie wiem. jeszcze dziecka nie chrzciłam. i nie jestem wrogo nastawiona do księży. jednak jest różnica między Arturem i Jolantą a Hermioną i z tego co się (słabo) orientuję nie o gust tu chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Hermiona 30.08.07, 23:25 marta.uparta napisała: > a dlaczego nie można ochrzcić? Przecież można nadawać dzieciom > imiona nie będące w katalogu wszystkich świetych. Można nadać, ale sakrament chrztu to coś innego niż nadanie dowolnego imienia. Np. takie imię > Artur albo Jolanta - przecież funkcjonują w Polsce, a nie sa to ani > imiona świętych, ani biblijne. Było dwóch świętych Arturów - wspomnienie 11 grudnia oraz 1 listopada. Także były 2 święte Jolanty - wpsomnienie 29 listopada i 17 grudnia. > Faktem jest, że Hermiona to dziwaczne imię, ale to nie powód, żeby > księża odmawiali chrztu, bo rodzice mają taki gust a nie inny. Święta Hermionę wspominamy 4 września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Hermiona IP: 80.51.196.* 31.08.07, 09:35 wow, Abiela, skąd Ty to wszystko wiesz?!? jestem pełna podziwu swoją drogą nie miałam pojęcia, że była św Hermiona Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Hermiona 31.08.07, 11:31 Nie negując broń Boże wiedzy i kompetencji Abieli, informuję, że takie dane są dość powszechnie dostępne w książkach poświęconych imionom - choćby w klasycznej pozycji Frosa i Sowy "Twoje imię". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Hermiona IP: 80.51.196.* 31.08.07, 13:30 wiem, że są w książkach. i w internecie też. ale trzeba je (te książki) mieć, wiedzieć, gdzie szukać, sięgnąć do nich... mi np się nie chce, a Abieli tak Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Hermiona 31.08.07, 23:25 Gość portalu: ja napisał(a): > wiem, że są w książkach. i w internecie też. ale trzeba je (te > książki) mieć, wiedzieć, gdzie szukać, sięgnąć do nich... mi np się > nie chce, a Abieli tak Skorzystałam z internetu, głównie ze strony www.heiligenlexikon.de Odpowiedz Link Zgłoś