mediaholic 31.08.07, 11:32 tak nazwała swojego synka sąsiadka z góry. Nazwisko wcale nie staropolskie... No, ale o gustach się ponoć nie dyskutuje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Mściwój Gniewomir 31.08.07, 11:38 Gniewomir podoba mi się bardzo, Mściwoj mniej, ale zdecydowanie bardziej niż np. Patryk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Mściwój Gniewomir IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 11:39 O Boże.. jak dla mnie nie do przyjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Mściwój Gniewomir 31.08.07, 12:19 Ciekawe, skąd Mama Mściwoja Gniewomira wzięła inspirację? Wielbicielka czasów prasłowiańskich? A propos imion prasłowiańskich, chciałam się z Wami podzielić imionami z książeczki wydanej w 1986 w drugim obiegu, zatytułowanej "Mikołajek w szkole PRL" (ja mam egzemplarz wydany już w nowym ustroju). Książeczka nawiązuje oczywiście do kultowych Mikołajków Sempego (ale raczej nie pasuje do wątku o Mikołajkowych imionach, ponieważ te tutejsze znacznie różnią się od tamtych...) Oto imiona kolegów Mikołajka z PRLowskiej szkoły podstawowej Kacper Spytko Masław Ziemomysł (syn opozycjonisty) Mściwój Pękosław Krzesimir (odpowiednik Rufusa - syn MILIcjanta) Bożydarek (klasowy kujon) Sulisław Sędzimir z dziewczynek wymieniona jest tylko Matylda trochę z innej bajki. Jak Wam się podobają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee co do mikołajka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 12:45 Co do Mikołajka i jego przygód to nie jestem do tego przekonana to znaczy do tej ksiazki. Kupilam z jakas gazeta egzemplarz Mikołajka i są tam takie nazwiska, ze nie wiem jak je czytac synkowi.. Kurcze - facet o nazwisku, ktore czyta sie bodajże "Kurteplat", to ja czytam pan Kurdeblade... ;/ Jestem niezadowolona. Nie wiem,czemu nie mozna nazwisk powstawiac polskich. Przeciez takie dziecko nie rozumie takich dziwnych nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: co do mikołajka 31.08.07, 14:36 Ja znam Wojomira, ma bodajże brata Dobromira. Nazwisko też nie staropolskie, ale wydaje mi się, że nieźle pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: co do mikołajka 31.08.07, 23:04 Gość portalu: Dee napisał(a): > Jestem niezadowolona. Nie wiem,czemu nie mozna nazwisk powstawiac > polskich. Przeciez takie dziecko nie rozumie takich dziwnych nazwisk. A nie można dziecka zapoznawać, że sa inne języki poza polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: co do mikołajka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.07, 13:36 abiela napisała: > A nie można dziecka zapoznawać, że sa inne języki poza polskim? Oczywiscie ze mozna, ale uwazam,ze moze to sprawiac pewna trudnosc dziecku. A ja jako ze nie znam akurat jezyka francuskiego to jak mam wytlumaczyc dziecku cóż to oznacza. Zresztą , nie wazne, to glupi, niewielki i nic nieznaczacy problemik. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: co do mikołajka 03.09.07, 20:51 Gość portalu: Dee napisał(a): > A ja jako ze nie znam akurat jezyka francuskiego to jak mam > wytlumaczyc dziecku cóż to oznacza. Przecież możesz powiedzieć, że to nazwisko używane w innym kraju zwanym Francją. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co do mikołajka 02.09.07, 22:17 Poprzedni post był akurat o Mikołajku w szkole PRL-u. A jeśli chodzi o nazwisko, o którym piszesz, to jest to nazwisko pana Courteplaque, które czyta się jako "Kurteplak", ale nie z płaskim, bezdźwięcznym "k" na końcu, tylko z takim śladem "y". Rozumiem, że tego typu nazwiska mogą być trudne w wymowie dla osób, które nie znają francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gracja Re: Mściwój Gniewomir IP: *.chello.pl 31.08.07, 19:01 Mściwój Gniewomir -mam tylko nadzieję, że nie Wojnowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Mściwój Gniewomir IP: *.lublin.mm.pl 31.08.07, 22:13 Imiona ładne, waleczne ale wg mnie żle brzmiałoby zestawienie np Mściwój Pidek. Lepiej już wtedy wybrać imię Wojciech, też brzmi groźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mściwój Gniewomir 31.08.07, 23:05 Mnie się akurat nie podobają. Nie jestem zagorzałą wielbicielką imion słowiańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mali Re: Mściwój Gniewomir IP: 80.54.108.* 02.09.07, 17:09 jestem dosc tolerancyjna jesli chodzi o niespotykane i nietypowe imiona, ale takich bym nie dala balabym sie reakcji dzieci w szkole ze moj syn moglby miec z tego powodu problemy Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Mściwój Gniewomir 02.09.07, 18:19 Swoją drogą okropne-kojarzą się z zemstą i gniewem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mściwój Gniewomir 02.09.07, 22:15 Są faktycznie monotematyczne, panią musiał ktoś zezłościć w chwili nadawania imion. O ile nie mam nic przeciwko takim "gniewnym" imionom, to nie zestawiłabym ich akurat razem. Ponadto Mściwój powinien poprawniej brzmieć "Mściwoj", jakkolwiek zdania na ten temat są podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
lollypop Re: Mściwój Gniewomir 08.09.07, 17:06 No nie, to juz tylko miecz dac i na wrogow! Gniewomir ladne, ladnie sie kojarzy z 'Gniewko Syn Rybaka' ale w zestawieniu z Msciwojem??? Jak ona na niego wola - Msciwek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama g,m,k,s Re: Mściwój Gniewomir IP: *.crowley.pl 08.09.07, 20:56 ja mam synów o imionach gniewko i mściwoj, są już dorośli i nigdy nie mieli problemów ze swoimi imionami w szkole, przedszkolu czy na uczelni. Są zadaowleni ze swoich imion.Mam jeszcze jednego syna i córkę o imionach równie pięknych jak oni. Odpowiedz Link Zgłoś