Dodaj do ulubionych

torbiel dermoidalna

10.05.06, 15:33
Dziewczyny,

W zeszłym tygodniu byłam u mojego gin. i zdiagnozował u mnie mojego
kolejnego "przyjaciela", tzn. mam polipa, a teraz doszła torbiel
dermoidalnasad W tym cyklu bedę brać Orgametril (od 5 do 25 dc)= zero nadziei.
Czy może któras z was tez miała taką torbiel, a jeżeli tak to jaka była
procedura leczenia i po jakim czasie torbiel wchłonęła się?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
M.
Obserwuj wątek
    • kociaczek22 Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 15:38
      Nie wiem czy moja torbiel się tak nazywa
      Ale tez biorę orgametril
      • mandosia77 Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 15:45
        Kociaczku,

To jest torbiel wypełniona w połowie krwią.A czy miałaś kiedyś torbiel, którą
        wyleczyłaś orgametrilem?

• kociaczek22 Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 15:47
          Własnie skończyłam orgametril , czekam na @ i na usg
          Mój gin i wiele innych dziewczym twierdzi, że to bardzo dobry lek
    • anik771 Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 15:59
      Cześć! Ja trzykrotnie miałam torbiele (co prawda gin mówił że to
      torbiele "czynnościowe" z niepękniętych pęcherzyków Graffa)i zawsze byłam
      leczona orgametrilem. W dwóch przypadkach torbieli nie było już po pierwszej @
      (pierwszej od momentu wykrycia torbieli), w jednym przypadku wchłanianie zajęło
      dwa cykle (pewnie dlatego że były 2 torbiele jednocześnie - urosły i niepękły 2
      ęcherzyki). Ja nie miałam żadnych skutków ubocznych działania tego leku i w
      moim przypadku jest on skuteczny.
    • 56at Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 16:09
      ta toebiel nazywa sie endomentrialna.
      Orgametril lek taki sobie jestem po 1/2 rocznej kuracji tym czortem.
    • 56at Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 16:10
      brałam dokładnie tak jak ty od 5 do 25dc
    • asiunia555 Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 16:31
      a nie przesłyszałaś się? może mówił torbiel endometrialna? to by była taka
      która jest związana z chorobą - endometriozą.
      Kociak torbiel z niepekniętego pęcherzyka nie ma innej nazwy jak torbiel
      prosta, czynnościowa albo jakaś jeszcze nazwa związana z pecherzykiem
      owulacyjnym.
      duzo o torbielach czytałam na dermoidalną nie natknęłam się nigdy
      • 56at ENDOmetrialna 10.05.06, 16:40
        pisałam to w poście wyżej smile
        czasem mozna sie przesłyszec bo emocje sa u gina
    • amanda_s Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 17:49
      Torbiel dermoidalna jest guzem o wrodzonym charakterze. To tak jakby
      organizmowi w momencie powstawania coś sie pomieszło i w pewnym miejscu zaczął
      tworzyć na przykład kawałek skóry w brzuchu. I powstaje tam guzek złożony ze
      skóry, czasem nawet włosów. wiele osób całe życie nie wie o tym, że ma torbiel
      dermoidalną. Są to anomalie rozwojowe. jeśli chodzi o to czy masz ją usuwać, to
      musi zdecydować twój lekarz. Decyzja ta zależy od umiejscowienia torbieli i
      ewentualnych zaburzeń z nią związanych. A w którym miejscu masz tę torbiel
      dermoidalną i jak lekarz ją zdiagnozował, bo na podstawie samego usg to jest
      raczej trudne.
      • kociaczek22 Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 18:10
        Ja tez wyczytałam, że jest coś takiego
        "Torbiel dermoidalna lub potworniak dojrzały jest jednym z najczęstszych
        nowotworów łagodnych jajnika u kobiet w okresie rozrodczym"
        • amanda_s Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 18:14
          tak, to to samo. Potworniak jest trochę brzydsza nazwą. Nazwa potworniak wzięła
          się stąd, że czasem duże torbiele zawierają włosy, zęby, fragmenty skóry. Ale w
          sumie wiele osób ma te torbiele i wcale o ich nie wie, więc mimo że "powiało
          grozą", to wcale nie są one takie groźne.
    • kociaczek22 Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 18:14
      Mandosia jakoś mało jest informacji o tej torbieli
      Nawet jeśli znalazłam pytanie jakiejś forumowiczki jej dotyczące to nikt nie
      uniał się wypowiedzieć
      Ale ... lepiej żeby ten zadział i pewnie zadziała
      • amanda_s Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 18:36
        napisałm wam przecież co to jest za torbiel. Ta torbiel (jeśli to jest
        rzeczywiśice dermoidalna torbiel) nie wchłonie się pod wpływem leczenia (nie
        powiększy się, ani nie zmniejszy), bo to tak jakby oczekiwać, że na przykład
        ząb się wchłonie. Ta torbiel to rodzaj wady wrodzonej. Jeśli jest w janiku, to
        może wpływać na jego funkcje, a moze też sobie po prostu być (zależy to od jej
        wielkości i tego czy na przykład nie ma jajnika, a jest tylko torbiel.
        • stauros1 Re: torbiel dermoidalna 10.05.06, 18:55
          Skąd masz pewność, jaka to torbiel? Wydaje mi się, że tego rodzaju torbieli nie
          potwierdzi samo usg. ale tak mogę jedynie przypuszczać. Co do orgametrilu - u
          mnie poskutkował. Po miesiącu pozbyłam się torbieli wielkości pięści. Słuchaj,
          jeśli po orgametrilu zejdzie Ci ta torbiel, to może lekarz źle ją u Ciebie
          nazwał, albo Ty źle usłyszałaś. Bo z tego co tu dziewczyny piszą ten Twój
          rodzaj torbieli nie schodzi przy orgametrilu. Spróbuj, a się przekonasz
          • mandosia77 Re: torbiel dermoidalna 11.05.06, 08:24
            Cześć Dziewczyny,

Nie przesyłaszałam się i tak jak napisała amanda, tak dokładnie opisał tę
            torbiel lekarz, tzn. że "produkuje" ona np. włosy, zęby itp.Zdiagnozował na
            podstawie USG, oglądał ją z każdej strony i zawsze widział ją wypełnioną do
            połowy krwią. Schemat leczenia jest taki, że od 5 do 25 dc. Orgametril, a jak
            nie zniknie to od razu laparoskopia, a przy okazji usunięcie wrednego pilpa.
            • amanda_s Re: torbiel dermoidalna 11.05.06, 11:28
              jeśli rzeczywiście jest wypełniona krwią, to chyba musisz ją usunąć, bo moze
              zropieć i to by dopiero był problem! Orgametril nie działa na torbiele
              dermoidalne i to leczenie wydaje mi się dość dziwne, a nawet trochę ryzykowne.
              Nie wiem, czy nie powinnaś skontaktować się z innym lekarzem. Te torbiele to
              ogromna rzadkość, wiec i ludzi znających sie nanich jest niewielu.
              • mandosia77 Re: torbiel dermoidalna 11.05.06, 14:46
                Szkoda słów! Dlaczego trzymają się mnie jakieś dziwne "unikaty"? Teraz to mam
                stracha nie na żarty! Ja mam ogromne zaufanie do mojego lekarza i mam nadzieję,
                że wie "chłop" co robismile W końcu obiecał mi, że jeszcze w tym roku będę w
                ciążysmile
                • ap77 Re: torbiel dermoidalna 11.05.06, 18:48
                  ta ja tez mialm miec dermoidalna, a skonczylo sie klasyczna endometrialna i
                  wyrokiem wpostaci endo. sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka