nastka_19 11.10.07, 14:37 koleżanka ma synka o imieniu Noel Jonasz często słyszymy, że jest to imię bezosobowe i bez wyrazu a Jonasz kojarzy się jedynie z Judaszem... a co wy sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lavender_mommy Re: Noel - imię bezosobowe? 11.10.07, 14:49 Noel jakos rzeczywiscie spotyka sie w uzyciu dla dziewczynek i chlopcow. Mnie sie jednak podoba. Jako mama Jonasza nie wiem jak moze sie to imie kojarzyc z Judaszem. To dwa zupelnie inne imiona. Juz chyba bardziej Jonatan bardziej przypomina Jonasza. Zwlaszcza po angielsku Jonathan, Jonah) ale Judasz? Jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze te miona o ktorych mowisz sa oba uzyte w Bibli jak setki innych imion.... Wiec moze Tobie te dwa miona sie kojarza wspolnie ale nie przypusczam zebys byla w wiekszosci... Moj synek ma 4 lata i jeszcze sie nie spotkalam ze stwierdzeniem ze jego imie jest podobne do imienia Judasz. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Noel - imię bezosobowe? 11.10.07, 15:19 Jonasz nie mnie kojarzy się z Judaszem taka jest często reakcja ludzi u niej na osiedlu gdy usłyszą Noel Jonasz to pytają a może Judasz, co do samego Jonasza to było jedno z imion dla mojego synka które proponowałam ... no ale ... urodziła się dziewczynka (: Odpowiedz Link Zgłoś
lavender_mommy Re: Noel - imię bezosobowe? 11.10.07, 16:33 fajne osiedle musi byc Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Noel - imię bezosobowe? 12.10.07, 01:09 lavender_mommy, z tego, co pamiętam, mieszkasz w Stanach. Po angielsku Jonah/Jonas i Judas rzeczywiście brzmią zupełnie inaczej, a oprócz tego ludzie są osłuchani z Jonaszem, podobnie zresztą jak z imieniem Jude. Nie można porównywać tego z sytuacją w Polsce, gdzie Jonasz kojarzy się albo z brzuchem wieloryba, albo z Koftą, a wielu ludzi nawet nie wie, kim był święty Juda. Po polsku Jonasz ma pewne prawo kojarzyć się z Judaszem, i czysto dźwiękowo, i jeśli chodzi o tradycję. Imienia Noel nie powinno się nadawać dziewczynkom. To jest imię męskie. Jego wersja żeńska to Noelia/Noella/Noelle (w zależności od języka/narodowości). Czy jest bezosobowe? Nigdy bym tak nie powiedziała. Mnie się nawet podoba - chociaż jego użycie w Polsce jest nieco ryzykowne. Gratuluję odwagi i jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Noel - imię bezosobowe? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 12.10.07, 01:56 Mnie sie imię Noel podoba, Jonasz niespecjalnie, ale nigdy nie miałam skojarzeń z Judaszem. Odpowiedz Link Zgłoś
lavender_mommy Do manarai 12.10.07, 18:35 Jonasz urodzil sie i mieszkal rok w Polsce. Imie mielismy wybrane jeszcze przed jego narodzinami wiec i wiele ludzi syszalo ze tak bedzie sie nazywal nasz syn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isa25 Re: Noel - imię bezosobowe? IP: *.netia.com.pl 12.10.07, 08:16 mi osobiście w ogóle się nie podoba.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamanicole Re: Noel - imię bezosobowe? IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.10.07, 08:25 Mam kolegę Jonasza (32 lata) Nigdy w życiu nie przyszło mi do głowy skojarzenie jego imienia z imieniem Judasz. Jeśli na siłę miałabym skojarzyć imię Jonasz z jakimś innym imieniem, to byłoby to imię Janusz. Jonasz - Janusz. Nigdy Judasz. Twoja koleżanka wybrała piękne imiona dla swojego synka! Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Noel - imię bezosobowe? 12.10.07, 13:25 Współczuję każdemu komu rodzice nadali imię Jonasz: sjp.pwn.pl/lista.php?co=jonasz BTW, Jonasz Kofta nadał sobie to imię sam (naprawdę był Januszem) i w jego przypadku miało w założeniu się kojarzyć ze znaczeniem powyżej. Ale rodziców, którzy nazywają swoje dziecko "ściągającym nieszczęście", nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
lavender_mommy Do pavvka 12.10.07, 18:41 Jonasz oznacza delikatny golab. Jest to imie pochodzenia hebrajskiego. Nie wiem skad i na jakiej podstawie wzielo sie to co podajesz w linku bo tego imie Jonasz nie zonacza. Pozdrawiam, Dumna mama Jonasza Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Do pavvka 14.10.07, 11:24 Po pierwsze, jestem pavvka, a nie pavvek, więc tytuł powinien brzmieć "do pavvki". Po drugie, źródłosłów i znaczenie słowa to dwie różne sprawy. Imię Alfons pochodzi od al+funs (cały+życzliwy), no i co z tego? Nikt normalny tego imienia dziecku w Polsce nie nada, bo wiadomo co oznacza jako rzeczownik pospolity i że wszystkim tak się będzie kojarzyło. Z Jonaszem jest dokładnie tak samo (tylko może mniej drastycznie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavender_mommy Re: Do pavvka/pavvki IP: *.dsl.ipltin.sbcglobal.net 15.10.07, 01:06 Dla mnie dyskusja z osobami twego pokroju pavvka mija sie z sensem. Znasz mnie zeby mnie nazywac nienormalna? Skoro Alfons i Jonasz sa imionami tego samego prokroju dla Ciebie i wg Ciebie nikt jak to delikatnie nazwalas noramlny tak by dziecka swojego nie nazwal. Zycze Ci troche wiecej kultury osobistej i szacunku wolnosci wyboru drugich pavvka. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Do pavvka/pavvki 15.10.07, 11:39 A skąd Ci przyszło do głowy, że nie szanuję wolności wyboru? Nie sugerowałem przecież, że nadawanie imienia Alfons ma być prawnie zabronione. Co nie znaczy, że nie mogę mieć na ten temat własnego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Do pavvka/pavvki 15.10.07, 12:49 Gość portalu: lavender_mommy napisał(a): > wg Ciebie nikt jak to > delikatnie nazwalas Płeć zarejestrowanych użytkowników jest wyraźnie widoczna, więc nie wiem dlaczego piszesz do mnie w rodaju żeńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Noel - imię bezosobowe? 13.10.07, 16:32 nastka_19 napisała: > koleżanka ma synka o imieniu Noel Jonasz często słyszymy, że jest to imię > bezosobowe Bardzo bezosobowe. Jak można się nazywać "Boże Narodzenie"? Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Noel - imię bezosobowe? 13.10.07, 16:36 Nigdy Jonasz nie kojarzył mi się z Judaszem, bardzo podoba mi się to imię, Jak zresztą wiele imion biblijnych, Noel oryginalnie, ale ładnie przmi Odpowiedz Link Zgłoś