procenka 24.07.03, 21:28 hej, jak wam sie podoba imie roch? pamietam, ze gdy tylko dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy, to bylo pierwsze, i jak mi sie wydawalo, jedyne, imie dla synka... ale minelo 8 dlugich miesiecy ... i jest rubik (ma juz prawie poltora roku!) ale roch wciaz mi sie bardzo podoba. roszek, roszko pozdrav iza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: ...ROCH? 25.07.03, 10:18 Hej. Roch - tak chyba ma na imię synek piosenkarki KaYah , imię nawet nawet, fajne zdrobnienie : Roszek, no nie ? Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: ...ROCH? 25.07.03, 10:20 Czesc ! Mnie osobiscie nie podoba sie . wybralas ladniejsze imie .pozdrowienia dla Rubika. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: ...ROCH? 09.07.04, 12:08 Po namysle stwierdzam, ze to ladne imie i ma cos w sobie. Po prostu Roch, a jak chcesz zdrobnisz to Roszek, slicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ...ROCH? 18.07.04, 17:30 abiela napisała: > A mnie niespecjalnie, Jak to Aniu, a Roch Kowalski i jego szabla? )) Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ...ROCH? 11.07.04, 20:34 Mój promotor sie tak nazywa To jedyny Roch jakiego znam, nie licząc tego z "Chłopów" Odpowiedz Link Zgłoś
mroovkaa Re: ...ROCH? 02.06.05, 17:55 aniadm napisała: > Mój promotor sie tak nazywa > To jedyny Roch jakiego znam, nie licząc tego z "Chłopów" O, tak nazywał się mój tutor i recenzent pracy mgr. Dziwne imię. Za krótkie. W wersji południowosłowiańskiej: Rok. Miałam kolegę Rocha w podstawówce, egzotykę tego imienia tłumaczyłam sobie tym, że mieszkał wcześniej we Francji........ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ...ROCH? 02.06.05, 19:27 mroovkaa napisała: > Miałam kolegę Rocha w podstawówce, egzotykę tego imienia tłumaczyłam sobie tym, > > że mieszkał wcześniej we Francji........ Chyba że rodzice się w Sienkiewiczu zaczytywali... Odpowiedz Link Zgłoś
mroovkaa Re: ...ROCH? 03.06.05, 08:57 Dla ścisłości - to imię było wtedy dla mnie tak bardzo dziwne, że mogłam je tylko tą Francją usprawiedliwić. Że to bez związku to wiem teraz. A wtedy ani o Rochu nie słyszałam, ani francuskich imion nie znałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: ...ROCH? 11.07.04, 21:33 Calkiem oryginalne i przyjemne, tylko jaka forma dla nastolatka? Wiem, ze Roch to drugie imie mojego pradziadka Romualda, ktorego nigdy nie poznalam. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: ...ROCH? 12.07.04, 08:03 Nie podoba mi się, ale już lepsze od Iwo. Syne znjomej z pracy: Iwo Roch. Grr.... -- l. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: ...ROCH? 12.07.04, 13:42 bardzo mi się podoba tak miał na imię mój dziadek, który z sobie tylko wiadomych względów używał w dokumentach drugiego imienia - Bronisław ale w rodzinie zawsze był Rochem Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: ...ROCH? 12.07.04, 14:46 Za twarde jak dla mnie, Roszek rzeczywiście cudnie, ale dla nastolatka czy dorosłego Roch do mnie nie przemawia w ogóle, twarde i 1-sylabowe, czyli trudne do wymówienia wbrew pozorom. Imie musi mieć 2 sylaby co najmniej by było łatwo je wymawiać. I tak np. Kaj - śliczne, bardzo mi się podoba, ale ciężko mówić czy wołać Kaj, zaraz i tak coś się przyplącze dla ułatwienia Kajtek, czy Kaju, czy Kajko. itp. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: ...ROCH? 12.07.04, 17:29 Tak miał na imię mój pradziadek . Szczerze mówiąc 1-szy raz słyszę imię Rubik. Znam człowieka o takim nazwisku! Czy to pełne imię, czy jakiś skrót? Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: ...ROCH? 12.07.04, 20:38 Fajne imie, fajne zdrobnienie. Znajomi maja Roszka, ma 1,5 roczku. Odpowiedz Link Zgłoś
ladylazaruss Re: ...ROCH? 13.07.04, 10:37 mam brata Rocha ma 14 lat i wbrew pozorom nie ma ciezszego zycia z powodu zadszego imienia. rowiesnicy szybko sie przyzwyczajaja i nie zdrabniaja, a w domu jest Grochem. sama go nazwalam pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Rubik? 18.07.04, 18:12 Roch fajne imię Rubik tez kojarzy mi sie z kostką Rubika, to jest imie czy zdrobnienie???? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rubik? 18.07.04, 19:51 aniadm napisała: > Ten od kostki to miał tak na nazwisko... Pamietamy, Aniu, pamietamy Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: ...ROCH? 24.08.04, 14:04 Moj brat tez ma na imie Roch. Ma 24 lata. Jest z imienia bardzo zadowolony, tylko w Polsce w dziecinstwie przezywali go Groszkiem (dzieci na ogol nie slysza roznicy, ja sama jako 6-latka tez dlugo nie slyszalam braku "g" przed "r" i myslalam dlugi czas, ze rodzice nazwali go "grochem". W Niemczech uwazaja, ze imie troche jak nazwisko (np. Dach, Pech itp.). Wloska wersja to Rocco. Dalej na Zachodzie beda wymawiac Rosz ale da sie im wytlumaczyc. Imie z charaktrem. Inne nasze domowe zdrobnienia to Roszek, Roniek, Roniu lub Roni. Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: ...ROCH? 18.12.04, 22:23 kiedy byłam w ciąży miałam to imię na liście. Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
segoleene Re: ...ROCH? 19.12.04, 20:42 Właśnie niedawno podczas poszukiania imienia dla potomka przyjaciółki przpomniałam sobie o Rochu. Świetne, zarówno jako Roch jak i Roszek. Krótkie, męskie, z charakterem. Niezbyt popularne, co bynajmniej nie jest wadą. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: ...ROCH? 02.06.05, 17:06 Roch - moim zdaniem super imię A zdrobnienie Roszek przesympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: ...ROCH? 06.06.05, 10:11 Chyba niezbyt mi się podoba ale w sumie nie razi mnie czy coś takiego. A wspomniane imię "Rubik"-czy to jakieś zdrobnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
procenka Re: ...ROCH? 27.06.05, 20:07 rubik to zdrobnienie od ruben. to imie ze starego testamentu, syn jakuba. po hebr znaczy "oto syn". maz jeszcze proponowal "kalasanty" (greckie "pierworodny") ale zostal ruben. pozdr mama rubena Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: ...ROCH? 03.09.05, 17:57 Roch...hmmm.Sama nie wiem,jak groch,ale za to Rubik kojarzy mi sie z kostką Rubicka. Wydaje mi się, że jednak wybrałaś dużo ładniejsze imię dla synka. Pozdrawiam Linna-Altair vs Linaya vs Alpha Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: ...ROCH? 05.09.05, 02:28 szczerze mówiąc, mi sie okropnie nie podoba.kojarzy mi sie z żabą, sama nie wiem dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś