meggii791 03.11.07, 11:25 wczoraj balam na wizycie u gin. i powiedzial ze bedzie chlopiec podczas rouzmowy z moja mama powiedzialam ze n+bedzie sie nazywal Samuel Leo(od 8lat mieszkam w niemczech) mamcia zrobila zmartwiona twazyczke i powiedziala-dziecko zastanow sie to takie zydowskie imie kobitki co wy na to mi sie tak bardzo podoba to imie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Samuel Leo-hlip,hlip 03.11.07, 12:03 A co mama powiedziałaby, gdybyś chciała nadać synowi imię Jakub bądź Dawid? Przecież to też żydowskie imiona! Samuel podoba mi się o wieeele bardziej niż wymienieni wyżej Jakub i Dawid. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Samuel Leo-hlip,hlip 03.11.07, 12:12 Aaaaaaaaaaj tam! A jakbys chciala dac Adam? Albo jak Olianka pisze Dawid lub Jakub? Jedynie zupelnie nie pasuje mi zbitka liter "l" w polaczeniu Samuel Leo, msz jest niezgrabna i niezbyt ladnie brzmi, ale to juz inna sprawa. Ja w pierwszej ciazy chcialam aby synek mial na imie Hugo, choc rodzina sie krzywila. Ostatecznie synek ma na imie Olaf, ale zupelnie nie z powodu dziadkow, a moich przemyslen (balam sie niepoprawnej odmiany w Polsce, choc tu gdzie mieszkamy - Dania, imion sie nie odmienia). Teraz znow jestem w ciazy i jesli bedzie synek to prawdopodobnie zostanie Gustavem, choc moj tata baaaardzo kreci nosem. I co? I nic Nie daj sie zwariowac i daj dziecku na imie tak jak chcesz tego Ty i maz, cala pozostala rodzina przywyknie No i przede wszystkim - gratuluje synka kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Samuel Leo-hlip,hlip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 12:46 Nie przejmuj się, jak mały Samuel będzie już na świecie, to mama nie będzie umiała sobie wyobrazić bardziej odpowiedniego imienia dla wnuczka Bardzo podoba mi się Samuel, jestem jak najbardziej za. Pomyślałabym za to o innym drugim imieniu, bo Leo się z Samuelem zlewa - jest taka zbitka uel-leo - bardzo "płynna" i niełatwa do wymówienia. Myślę, że do Samuela pasowałoby coś twardszego, mocniejszego niż Leo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Samuel Leo-hlip,hlip IP: *.nat.tvk.wroc.pl 03.11.07, 14:10 Podpisuję się pod wszystkimi wypowiedziami. Samuel to bardzo ładne imię i nie przejmuj się, że mamie się nie podoba. Ona już swoją szansę wykorzystała, a teraz kolej na ciebie i to ty decyduj jakie imię będzie miało twoje dziecko. Jeśli chodzi o drugie imię, to też uważam, że niezbyt pasuje do Samuela. Jeżeli ma być krótkie, to może Teo, Cyryl lub Iwo Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Samuel Leo-hlip,hlip 03.11.07, 14:57 Hej,my dopiero za kika tyg dowiemy sie,co rosnie w brzuszku i jak bedzie to chlopiec to dostanie imiona Samuel Piotr Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Samuel Leo-hlip,hlip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 14:59 Nie zmieniaj drugiego imienia te dwa są śliczne SAMUEL LEO pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Samuel Leo-hlip,hlip 04.11.07, 11:27 i co z tego,ze żydowskie,. Śliczne imiona, nie daj się rodzinie. Nazwij tak syna, choćby po to,żeby uderzać w antysemickie stereotypy (Maria, Marta, Szymon,Piotr, Jan i wiele innych to imiona pochodzenia żydowskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Samuel Leo-hlip,hlip 04.11.07, 12:45 co z tego, że żydowskie? A co z Żydami nie tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Samuel Leo-hlip,hlip 04.11.07, 23:26 Oba imiona bardzo mi sie podobaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Samuel Leo-hlip,hlip IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 08:28 Mnie sie bardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
claire_de_lune Re: Samuel Leo-hlip,hlip 05.11.07, 10:32 typowe polskie uprzedzenia. Chcialam zaznaczyc, ze ja nosze klasyczne hebrajskie imie: Anna Samuel jest pieknym imieniem. Zycze wytrwalosci w stawianiu na swoim, wiem ze z rodzicami to czesto trudne Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Samuel Leo-hlip,hlip 05.11.07, 10:37 Bardzo ładne imię, mam nadzieję, że nie zmienisz! Zawsze można po prostu nazywać go krótko Sam - i twierdzić, że to na część Sama Gamgee z "Wladcy Pierścieni" Naprawdę nieładnie to Twoja Mama skomentowała... Że jej się nie podoba - rozumiem, ale można to wyrazić w inny sposób, zwłaszcza że kobiecie w ciąży pewnych rzeczy mówić nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Samuel Leo-hlip,hlip 05.11.07, 23:26 moj syn ma tak wlsnie na imie i uwazam je za jedno z najpiekniejszych.Samuel znaczy :dar od Boga,a zydowskie moze i jest,ale jest tez wiele innych zydowskich imion do kotrych juz przywyklismy i nawet nam do glowy nie przyjdzie,ze to zydowskie.wkoncu Jezus tez byl zydem. Mojej mamie tez sie nie podobalo,ale mnie to nie obchodzilo,a jak powiedziala w pracy kolezankom,bo pytaly,to byly imieniem Samuel zachwycone. Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_raz_mama Re: Samuel Leo-hlip,hlip 17.12.07, 07:03 Ja spotkalam sie z tlumaczeniem imienia Samuel "Bog wysluchal", natomiast Maciej to "dar od Boga". I tak wlasnie ma na imie moj drugi syn Samuel Szymon. Piekne polaczenie dwoch biblijnych imion. Pochodzenie ich jest jak najbardziej hebrajskie, ale bez przesady,znamy przeciez inne imiona, ktore przyjely sie w Polsce: Dawid, Piotr, Jakub, Szymon, Daniel, Anna, Maria, Ewa, Maciej(moj starszy syn), Adam, Sara itd. Naprawde jest ich wiele. Moj tato tez wyskoczyl z tekstem "to takie zydowskie imie", ucielam krotko: ma ziecia Piotra, wnuka Daniela to i przezyje Samuela, a u nas w Polsce w Idisz Samuel to po prostu Szmul...wiec sie nie martw. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Samuel Leo-hlip,hlip 17.12.07, 11:52 Jednak co innego imiona hebrajskie zakorzenione w POlsce i nadawane przez chrzescijan, a co innego imiona jeszcze do niedawna "zatrzezone" dla osob pochodzenia zydowskiego. (Notabene Samuelowie po wojnie zmieniali imie na Szymon jako neutralne, ale zarazem wciaz hebrajskie). Nie mam nic przeciwko imionom hebrajskim, ale jesliodwolujemy sie do tradycji, to nie zapominajmy wlasnie o tych calkiem niedawnych podzialach, wciaz zywych w pokoleniu naszych rodzicow (stad takie, a nie inne reakcje). Odpowiedz Link Zgłoś