veranillo 22.11.07, 22:56 Czy to samodzielne imię, czy zdrobnienie (i jeśli tak, to od jakiego imienia?) Przepraszam, jeśli jest to pytanie trywialne. Zaznaczam jednak, że o języku rosyjskim nie wiem za wiele To dla mnie dość pilne, więc będę wdzięczna za odpowiedź i przepraszam za tworzenie kolejnego wątku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Wołodia 22.11.07, 22:59 Zdrobnienie od Władimira, czyli Włodzimierza/Włodzimira. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Wołodia 22.11.07, 23:01 Dziękuję. Włodzimierz też mi się automatycznie narzuca. Czy myślicie, że może to być również zdrobnienie od Walerego? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wołodia 22.11.07, 23:12 veranillo napisała: > Czy myślicie, że może to być również zdrobnienie od Walerego? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wołodia 22.11.07, 23:22 Na pewno nie. Szczerze mówiąc, nie wiem, jakie jest ros. zdrobnienie od Walerija, w rosyjskiej Wikipedii też nie ma. Sdomitrz albo scarlet26 by wiedziały... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wołodia 22.11.07, 23:29 Ja wiem tylko, że mój znajomy Walery, Łemko, jest Walusiem po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet26 Re: Wołodia 23.11.07, 22:54 Cześć! Może pomogę Wolodia jest zdrobnieniem tylko i wyłącznie od Wladimira. Walerij zdrabnia się Walera, Waleria - Lera. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś