Gość: Beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 08:58 Wiem, że o to imię toczy się co jakiś czas batalia czy ładne czy nie, ja o to nie pytam, mnie się bardzo podoba. Interesuje mnie natomiast, czy komuś udało się nadać córce imię NIKOL, nie Nikola. Wiem, że mogę mieć duże trudności i mogą się w USC nie zgodzić na Nikol. Jeśli kogoś córeczka ma tak na imię z taką pisownią to bardzo proszę o pomoc w jaki sposób przekonał Panią z USC, że się zgodziła na taką pisownię. Z góry bardzo dziękiuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mamanicole Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.12.07, 09:54 Według stanu z 31 marca 2001r.- imię NIKOL nosi 514 osób. (J. Grzenia) Tego argumentu możesz urzyć w rozmowie z kierownikiem USC. Ps. Imię Nikol funkcjonuje w Polsce zarówno jako męskie jak i żeńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frankensztajn 782 Re: Nikol- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 10:21 Ps. Imię Nikol funkcjonuje w Polsce zarówno jako męskie jak > i żeńskie. > Tu pasuje wtrącić, że będzie mu/jej latwiej podjąć decyzję o zmianie plci jeżeli dotychczasowa okaże się nieodpowiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce 05.12.07, 11:00 I juz wiadomo, skad to zachlysniecie sie pieknem tegoz imienia: nieznajomosc podstawowych zasad jezyka polskiego. Mama Nicole, let me know - is your English a little bit better than Polish? I see, Polish is one of the most difficult languages of the world but English seems to be easy, isn´t it??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamanicole Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.12.07, 11:33 annajustyna napisała: > I juz wiadomo, skad to zachlysniecie sie pieknem tegoz imienia: > nieznajomosc podstawowych zasad jezyka polskiego. Błędne rozumowanie! Piękno tego imienia wynika z czegoś innego. Znam zasady języka polskiego, a mimo to zdarza mi się czasami popełniać błędy. Czy Ty jesteś nieomylna? Nie popełniasz błędów językowych? Uczyłam się czterech języków obcych, ale niestety żadnym z nich nie władam z taką łatwością jak językiem ojczystym. Jednocześnie uważam, że język polski jest najtrudniejszym językiem, z pięciu jakich się uczyłam, ze względu na ortografię jak i gramatykę. Prostym językiem i łatwym w nauce jest język angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamnicole Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.12.07, 11:40 Czy to kolejny atak na moją osobę, by zmienić temat wątku? Jeśli nie potrafisz konkretnie odpowiedzieć na pytanie autorki wątku, to nie zabieraj głosu. Zaśmiecasz forum uwagami do mnie! Jak masz coś do mnie, to napisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce 05.12.07, 13:22 Wierz, ze naprawde myslalam, ze jestes anglofilka? Tak sobie tlumaczylam Twoja fascynacje tym imieniem i cala walke o jego uznanie w PL. Coz, pomylilam sie. Nicole - 100 razy lepiej w kazdym razie niz Nikol (to ostatnie to potworek jezykowy niestety): Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 11:13 Bardzo dziękuję za podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce 05.12.07, 11:05 Abstrahujac od gustow, zasad jez. polskiego itp. wez pod uwage, ze wiekszosc ludzi w Polsce, bo jak zrozumialam z Twojego postu, tu zyjecie, bedzie wypowiadac to imie z akcentem na pierwszej sylabie...w odroznieniu od jez. angielskiego lub francuskiego. Sprobuj tak powiedziec i sprawdz, czy jest to dla Ciebie do przyjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:53 dlaczego przypuszczasz, że gość Beata akcentuje Nikol na ostatnią sylabę? Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce 05.12.07, 14:56 Nie wiem, jak Beata to wymawia i czy to dla niej jest problem, zwracam jej tylko na ten aspekt uwage, bo znam dwie polskie mamy coreczek o imieniu Nicole i bodajze Nicol, ktore poprawiaja otoczenie (babcie, ciocie itp) wymawiajace to imie z akcentem na pierwsza sylabe i bardzo sa tym faktem zirytowane:o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:07 Jeden Nikol Dwa Nikole W tej formie, to imie kompletnie mi nie brzmi. Nie mozna plci odroznic, a mowiac z polskim akcentem to brzmi jak nazwa rzeczy a nie jak imie Przykro mi, jak dla mnie nie do pomyslenia nazwac tak dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce 11.12.07, 11:03 Gość portalu: Dee napisał(a): > Jeden Nikol > Dwa Nikole > > W tej formie, to imie kompletnie mi nie brzmi. Nie mozna plci > odroznic, a mowiac z polskim akcentem to brzmi jak nazwa rzeczy a > nie jak imie Bo to jest nazwa rzeczy: sjp.pwn.pl/lista.php?co=nikol Ale jeśli rodzice są właścicielami zakładu optycznego, to imię będzie w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rukhsar Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:24 Komu? czemu? - Nikolu? a może Niklu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia81 Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.e-cho.eu 08.12.07, 22:54 > Komu? czemu? - Nikolu? a może Niklu? Komu? czemu? Nikoli a jak mam na imie Milena to jak odpowiesz? Milenowi? czy Milenie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce 09.12.07, 00:21 Gość portalu: misia81 napisał(a): > > Komu? czemu? - Nikolu? a może Niklu? > Komu? czemu? Nikoli > a jak mam na imie Milena to jak odpowiesz? Milenowi? czy Milenie? Nikola - Nikoli Milenia - Milenie Nikol - Nikolowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 09:51 Pewnie nie powinno się odmieniać tak jak Inez, ale skoro są takie bliskie formy jak Nikola i Nicola to odmienianie będzie odruchowe. Zresztą pewnie niejedna Inez spotkala się z odmienianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce 09.12.07, 11:33 Ludzie, niwazna odmiana, niewazny akcent, ale czy naprawde niektorzy sa tak takimi polanalfabetami, ze nie widza, iz wyraz Nikol wyglada k u r i o z a l n i e??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 15:25 Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Jak wczesniej pisałam nie obchodzi mnie czy to imię się podoba czy nie, mało mnie też interesuje akcent, co do odmiany to ja uważam, że imię to się nie odmienia jak inne podobnie brzmiące, które można nadać bez żadnego problemu jak Karmen, czy wcześniej przytoczona INEZ. Szkoda tylko, że nie znalazłam nikogo kto dał tak dziecku na imię i by mi podpowiedział w jaki sposób przebrnąć przez urzędnicze zawiłośći. JESZCZE RAZ GORĄCO DZIĘKUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce 10.12.07, 15:31 Gość portalu: Beata napisał(a): > mało mnie też > interesuje akcent, co do odmiany to ja uważam, że imię to się nie > odmienia jak inne podobnie brzmiące, które można nadać bez żadnego > problemu jak Karmen, czy wcześniej przytoczona INEZ. Znaczy uważasz, że należy mówić: Idę do lekarza z Nikol? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nikol- czy ktoś nadał takie imię swojej córce 10.12.07, 16:28 Przeciez mama Nicole udzielila b. konkretnej informacji wlasnie w kwestii przebrniecia w urzedzie(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re: Nikol- czy kto? nadał takie imię swojej córce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 20:22 popytaj na forach miejscowych jak okoliczne USC podchodzš do imion nazwijmy to "nietypowych". Kto? tych ~siedmiuset Nikol(ów) zarejestrowal. Się cieszę tylko, że nie ma na razie takich papierosów. które od razu bylyby przerobione jak "paczka CARMENÓW", czy "niebieskich wolków" Odpowiedz Link Zgłoś