kaczucha31 08.12.07, 10:48 Jak wam się podoba to imię? Chyba nie jest zbyt częste. Osobiście znam tylko jedną właścicielkę. Macie może propozycje wdzięcznych zdrobnień? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Dagmara 08.12.07, 11:37 Dag, to dunskie imie, kojazry mi sie z ksiazka "Dag, corka Kasi" - bohaterka dostala takie imie, bo byla z nieprawego loza i ksiadz nie chcial sie zgodzic na tradycyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Dagmara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 16:08 Mi też kojarzy się z tą książką! Bohaterka dostała to imię jako karę. Znałam kilka osób o tym imieniu więc nie jest aż tak niespotykane. Nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dagmara 08.12.07, 11:59 Odbieram je jako dość twarde, ale z charakterem. Rzeczywiście nie jest zbyt częste i to jest jego zaletą. Zdrobnienia - słyszałam głównie Daga i Dagmarka, ale można używać np. także zdrobnienia Dasia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Dagmara IP: 195.116.132.* 08.12.07, 12:46 fajne dagmara moze byc jeszcze zdrobnienie dagusia Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Dagmara 08.12.07, 12:46 Imię kojarzy mi się z sympatyczną, ale nieszczęśliwą osobą - była to w czasach podstawówki moja koleżanka z ławki, której klasa dokuczała tak bardzo, że biedaczyna musiała przenieść się do innej szkoły . Ze zdrobnień przypomina mi się Dalia, Dagna, Daisy, ale najczęściej po prostu Dadzia lub Dagmarka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagmarrka Re: Dagmara IP: *.chello.pl 08.12.07, 14:17 ja jestem dagmara imie mi się podoba a mowią na mnie dagusia, rzeczywiscie jest dosć rzadkie, ale fajne Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Dagmara 08.12.07, 15:28 Znam świetną dziewczynę o artystycznej duszy o imieniu Dagmara, zwracamy sie do niej Dasia. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Dagmara 08.12.07, 20:18 A mnie się podoba Dagmarka, Dagma, Dagulek, Daga, Dadzia(nie znoszę), Dagmiutek, Dagunia i Dagusia(to babcie tak zdrabniały). Byłam też Marunią i Marusią oraz Gmiutkiem - wymyśla bardzo pomysłowy człowiek Dasia - nigdy się nie spotkałam. Nie znam małych Dagmar, najmłodsza ma teraz jakieś 9-10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczucha31 Re: Dagmara 08.12.07, 22:48 O, a jednak Zastanawiałam się nad tym, czy jest w użyciu Mara, Marusia i Marunia. Fajnie, że jest. Podoba mi się ) Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Dagmara 08.12.07, 20:31 ładne, chociaż brzmi mi dość poważnie. znam dwie Dagmary, jedna zdrabniana jako "Daga" druga jako "Dagusia". a u Pratchetta występuje chłopczyk o imieniu Dagupiór, bo rodzice spodziewali się dziewczynki i chcieli dać Dagmara, a tu psikus... Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.g.a Re: Dagmara 10.12.07, 23:31 U nas gdyby była córeczka miała by na imię właśnie Dagmara,imię niekontrowersyjne,niepospolite i z charakterem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola a Re: Dagmara IP: *.manc.adsl.virgin.net 25.12.07, 16:36 brzydkie imie, nie podoba mi sie. Znam małą Dagmarkę(8miesiecy) i wogole do niej nie pasuje. Ona taka malutka i delikatna a imie jak dla olbrzymiej baby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kronopio Re: Dagmara IP: *.net81-66-76.noos.fr 26.12.07, 10:01 Znam jedna wyjatkowo sympatyczna Dagmare. Przyjelo sie, ze wsrod znajomych zdrabniamy jej imie jako Dagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagmara Re: Dagmara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 01:55 Cześć ja mam na imię Dagmara Moim zdaniem fajnie mieć te imie, poniewaz jest ono nie spotykane tak czesto jak inne.Na mnie mówią w domu mara, marusia, a w szkole i poza szkoła daga, dagmarka, dagusia Moim zdaniem ludzie o nie spotykanych imionach sa potem bardziej zapemietywane przez innych . Pozdrawiam Daga Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Dagmara 27.12.07, 14:12 hej, tu daga. w moich szkolnych czasach byly same kasie, magdy i agnieszki, ja sie wyroznialam. odkad pamietam kazdy wyrazal sie milo o wowczas oryginalnym imieniu. nigdy nie zalowalam, ze tak mi dano na imie. najczesciej mowia do mnie dag (nie mieszkam w pl), znajomi daga, dagna. jesli podoba ci sie to imie - nie zastanawiaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Dagmara 02.12.13, 15:19 Znam tylko jedna Dagmare, imie uwazam godne zainteresowania choc dosc twarde ma duzo cieplych zdrobnien np Dasia. Co o nim myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_luba Re: Dagmara 02.12.13, 15:29 Podoba mi się. Ładne, rzadkie imię. Znałam tylko jedną Dagmarę, ale nigdy nie słyszałam by ktoś się do niej zwracał zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Dagmara 02.12.13, 17:05 Znam tylko jedną ale ale rzadko ktoś zwraca się do niej pełnym imieniem, w większości wołają po prostu Daga. Jeżeli chodzi o mnie, imię to nawet podoba mi się, ale jeżeli wybrałabym w przyszłości dla swojej córki to tylko i wylącznie jako drugie imię . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dagmara 02.12.13, 19:51 Średnio mi się podoba - nie należy do lubianych przeze mnie imion, ale też nie razi mojego ucha. Znam kilka Dagmar i wszystkie były nazywane Dagami - straszne wg mnie Z podobnych imion bardzo lubię Dagnę - mogłabym tak nazwać córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Dagmara 02.12.13, 20:18 Bardzo mi się nie podoba, wyjątkowo nie lubię brzmienia tego imienia. Na dodatek kojarzy mi się z bardzo niesympatyczną, fałszywą osobą. Znam cztery Dagmary, wszystkie są zdrabniane do Dagi. Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Dagmara 03.12.13, 00:34 Dagmara tak mam na drugie i żałuje ze nie jest pierwszym. Córce własnej bym nie nadała , bo są ładniejsze imiona moim zdaniem. A zdrobnienie Daga , Marunia są fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Dagmara 03.12.13, 11:25 niwius napisała: > Bardzo mi się nie podoba, wyjątkowo nie lubię brzmienia tego imienia. Na dodate > k kojarzy mi się z bardzo niesympatyczną, fałszywą osobą. Znam jedną Dagmarę i własnie jest taka jak piszesz-niesympatyczna i fałszywa. Jak kiedyś słyszałam jak wrzeszczy i szarpie swojego małego siostrzeńca to po prostu do tej pory jej nie trawię choć w stosunku do mnie jest miła.Aha,jest po prostu Dagmarą,nie Dagą ani Dasią. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Dagmara 03.12.13, 14:14 Dla mnie jest neutralne. W sumie duży plus za małą nadawalność, minus za zbyt twarde brzmienie. Jako zdrobnienie używałabym Dagusia Dagmarka. Znam tylko jedną uroczą 6 latkę o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Dagmara 03.12.13, 17:10 Kiedyś mi się bardzo nie podobało.. a teraz.. nie należy do moich ulubionych i ogólnie wydaje mi się zbyt twarde, dlatego raczej na pewno bym go nie nadała, lecz ma u mnie duuży plus za rzadkość tego imienia.. Ja znam 2 Dagmary (23 lata i 18 lat) obie z miasta poniżej 100 tys. Skróty to : Daga, Dagusia. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Dagmara 15.12.13, 15:12 Znam 4 Dagmary: jedną 38 lat i 3 po 20 lat. Tę najstarszą znam najlepiej, ponieważ to moja przyjaciółka, kobieta o artystycznej i mistycznej duszy, myślę, że to imię do niej pasuje. Mówimy do niej po prostu Dagmara, bliscy mówią Dasia, choć ona wolałaby chyba być Marą. Wiem, że jedna z młodszych Dagmar nie lubi swojego imienia i prosiła, żeby mówić do niej Daga. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Dagmara 16.12.13, 11:32 kaczucha31 napisała: > Jak wam się podoba to imię? Chyba nie jest zbyt częste. Osobiście > znam tylko jedną właścicielkę. Macie może propozycje wdzięcznych > zdrobnień? > Pozdrawiam. Znałam dwie Dagmary, obie zdrabniane do Dagi. Nie przepadam za tym imieniem, wolę Dagnę, brzmi bardziej po polsku i mniej twardo. Odpowiedz Link Zgłoś