agewli 20.08.03, 14:17 polecam lekture polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1124104&MP=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nitka_york Re: Artykuł z 'Polityki' 20.08.03, 14:46 ano wlasnie- czego to ludzie nie wymysla... kurtyzana, poziomka, ford, antenka... to wszystko "radosna" tworczosc rodzicow... az strach sie bac Odpowiedz Link Zgłoś
agewli Re: Artykuł z 'Polityki' 20.08.03, 14:59 ja natomiast szczegolna uwage zwrocilam na fragment: "Dr Katarzyna Mosiołek-Kłosińska, sekretarz Rady Języka Polskiego przy PAN obserwuje, że w środowiskach inteligenckich popularne są ostatnio imiona tradycyjne, brzmiące wręcz nieco archaicznie (Franciszek, Józef, Zofia, Maria). Są też środowiska, w których rodzice poprzez imiona chcą wyrwać dziecko z szarości. Często nadają imiona obce, szczególnie te, które kojarzą się z osobą sławną, piękną, bogatą. Chcą stworzyć poprzez to imię nową osobę, należącą do innego, lepszego świata." milo wiedziec, ze moje odczucia sa potwierdzane przez naukowcow... Odpowiedz Link Zgłoś
kicimici Re: Artykuł z 'Polityki' 21.08.03, 10:40 widzę, że mamy podobne zdanie na temat imion, szkoda, że odosobnione. Zauważyłam, że występujące na tym forum mamy dzieci z imionami – dziwakami święcie się oburzają, ilekroć ktoś śmie im powiedzieć, że ich gust i smak, delikatnie rzecz ujmując, stawia pod znakiem zapytania. Natomiast one same nie wahają się powiedzieć, że Zosie, Natalki czy Wiktorie są „oklepane”, Anielki „ciotkowate” itd.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Artykuł z 'Polityki' 02.06.04, 10:34 mnie zaś uderzyła pewna hipokryzja rodziców, deklarujących, że oryginalność imienia jest dla nich ważna,a potem nadająca dziecku jedno z najbardziej popularnych imion. ja chcę, żeby synek miał dość oryginalne imię - Kosma, a dziewczynka - jęsli kiedyś się urodzi, będzie miała najpiękniejsze wg imię kobiece czyli Gabrysia, choć wiem, że to jest imię popilarne, tym bardziej, że teraz rodzą dzieci dziewczyny wychowane na Jeżycjadzie Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Artykuł z 'Polityki' 04.06.04, 16:13 exilvia napisała: > mnie zaś uderzyła pewna hipokryzja rodziców, deklarujących, że oryginalność imi > enia jest dla nich ważna,a potem nadająca dziecku jedno z najbardziej popularny > ch imion. Bo każdy chce myśleć, że nadaje oryginalne imię, ale nadaje takie, jakie się już pojawiło w jego otoczeniu. I nie zdaje sobie sprawy z tego, że pojawienie się imienia wśród znajomyh oznacza, że zaraz będzie seria takich imion. Teraz chyba szykują się nam tabuny Oliwii, Emilek i wszystkich imion, które teraz mamom wyglądają na oryginalne. W ostatnim "witajcie na świecie" stołecznym sprawdzałam, i były po dwie-trzy Oliwie w kazdym szpitalu! Było to chyba najpopularniejsze imię żeńskie. Ale zaraz mamy Oliwii na tym forum będą pisać, że przeciez to takie rzadkie i oryginalne imię. Może było, ale 20-30 lat temu! Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Artykuł z 'Polityki' 21.08.03, 11:12 Zaczyna się robić nieprzyjemnie. Uważam , że forum to nie powstało po to, by kogoś obrażać, lecz pomóc w wyborze imienia dla dziecka; poznać zdanie innych na temat różnych imion itp. Ja nikogo nie obrażam wypowiadając się na temat imion, gdyż, jak pisałam wielokrotnie - każdy ma swój gust. Jedej osobie podoba się imię Zosia, Anielka, innej Nikola, Klaudia, Amanda itp. Powinnyśmy uszanować to co się komu podoba i nie wyśmiewać się, nie obrażać innej osoby tylko dlatego, ze ma inny gust niż my. Poczułam się zraniona, kiedy przeczytałam, że brak mi klasy,że sie niczym nie wyróżniam w życiu i dlatego dałam dziecku takie imię, by się czymś wyróżnić. Nie wiem, jak można oceniać ludzi nie znając ich. To forum służy do oceny imion, a nie ludzi, których sie w życiu na oczy nie widziało. Szanuję Was i tego samego chciałabym od Was. Nie roztrząsajmy sprawy imion w taki nieprzyjemny sposób, nie o to przecież w tym wszystkim chodzi. Z pozdrowieniami. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Artykuł z 'Polityki' 22.08.03, 11:38 Czesc ! Podzielam zdanie "madziarek".A tak poza tym moje dzieci maja tez imiona ktore sa jedne z najpopularniejszych i szanowanych ale w kraju w ktorym mieszkam ,a nie zadne dziwaki. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
agewli Re: Artykuł z 'Polityki' 22.08.03, 11:50 itsola napisała: > Czesc ! > Podzielam zdanie "madziarek".A tak poza tym moje dzieci maja tez imiona ktore > sa jedne z najpopularniejszych i szanowanych ale w kraju w ktorym mieszkam ,a > nie zadne dziwaki. Pa Ola ja w zasadzie rowniez podzielam zdanie "madziarek". uwazam, ze wszystkim dyskutantom nalezy sie szacunek, nawet jesli ich gusta razaco odbiegaja od moich. ale ja nie pojmuje szacunku jako klakierstwa i przyklaskiwania pomyslom, jezeli cos mi sie nie podoba, to sygnalizuje to. chyba na tym polega to forum... dlatego uwazam, ze zadajac pytanie o to, jak podoba sie forumowiczkom dane imie (np. imie synka) mozna oczekiwac roznych opinii, nie tylko pochlebnych. naturalnie problem tkwi w sposobie wyrazenia opinii. nie nalezy kazdego niepochlebnego glosu odczytywac jako atak personalny. musze przyznac, ze zaimponowala mi szczerosc niektorych forumowiczek. ja jakos nie mialam odwagi ujac rzeczy po imieniu (hehehe, nomen omen) i poslugiwalam sie eufemizmami. zycze owocnych dalszych dyskusji PS. sadze, ze Mario i Dennis to bardzo ladne imiona, oczywiscie pod warunkiem, ze nie sa nadawane w Polsce. zreszta RJP dopuszcza nadawanie obcobrzmiacych imion w Polsce, jesli przynajmniej jedno z rodzicow jest cudzoziemcem pozdrawiam zalozycielke forum Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Artykuł z "Polityki" 27.05.04, 20:02 Odświeżam, bo ostanio była mowa o tym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
willow_girl Re: Artykuł z "Polityki" 27.05.04, 20:31 No i masz babo placek... Bylam juz stuprocentowo pewna mojej Lenki, tymczasem przeczytalam ten artykul i olsnilo mnie: Lea... Przesliczne imie, nie mialam o nim wczesniej pojecia (chyba niedokladnie czytalam Biblie), i nawet podobne do Leny. Tylko jak to zdrabniac? Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Lea 27.05.04, 21:56 willow_girl napisała: > przeczytalam ten artykul i olsnilo mnie: Lea... Przesliczne imie, nie mialam o > nim wczesniej pojecia (chyba niedokladnie czytalam Biblie), i nawet podobne > do Leny. Tylko jak to zdrabniac? Śliczne imię, biblijne i dużo bardziej podoba mi sie od Leny )) Tylko faktycznie ze zdrabnianiem może byc problem. A może by napisac do autora artykułu i zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Lea 27.05.04, 22:22 A czy trzeba zdrabniac?Imie samo w sobie jest ladnePozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Artykuł z "Polityki" 08.06.04, 16:36 No widzisz i mnie tez tknelo Zobaczylam imie Atena i choc juz sie zdecydowlaismy na Hanie to .. Kurcze no emka Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Artykuł z "Polityki" 08.06.04, 20:28 magia napisała: > No widzisz i mnie tez tknelo > Zobaczylam imie Atena i choc juz sie zdecydowlaismy na Hanie to .. > Kurcze no No no, jaki inspirujący artykuł )) trzymam kciuki za małą Atenę Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Artykuł z "Polityki" 28.05.04, 09:54 Dyskusja o imionach "inteligenckich" i "pretensjonalnych" wraca na tym forum co jakiś czas. Powiem tak - mnie tez drażnią Nicole i tym podobne, ale również dziwi mnie gdy imiona nadawane są według mody inteligencja = Marysia, więc ja też dam córce Marysia, choć wcale mi się nie podoba i same Marysie wokół. Najbardziej jednak dziwią mnie niektóre sondy przekonanych o swojej racji mam. Czytałam na przykład, że Laura to imię pretensjonalne i brzmi jak z meksykańskiego serialu (a co ze staropolską Laurą i Filonem?), innym razem znów, że preensjonalna okazała się Kamila, na co w życiu bym nie wpadła. Z drugiej strony opinie niektórych mam są bardzo chwiejne - przez jakiś czas na tym forum trwał zachyt nad imieniem Liwia, później powiła się mama, która dała córce na imię Liwia i jakoś tam na drugie i została zgromiona za robienie dziecku krzywdy. Może o gustach nie warto więc dyskutować, a jeżeli już chcemy bawić się w oceną, to oceniać IMIONA a nie ich właścicieli, czy rodziców, którzy je nadają? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Artykuł z "Polityki" 28.05.04, 09:57 Akurat w sprawie, o której mówisz, problemem było pisanie Livia przez v, a już najbardziej drugie imię - Leeloo. Jak równiez imiona drugiej córki. Liwia jest mi kompletnie obojętna - nie podoba mi się specjalnie, ale też nie budzi odczuć negatywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Artykuł z "Polityki" 28.05.04, 10:26 milenium5 napisał: > jakiś czas. Powiem tak - mnie tez drażnią Nicole i tym podobne, ale również > dziwi mnie gdy imiona nadawane są według mody inteligencja = Marysia, więc ja > też dam córce Marysia, choć wcale mi się nie podoba i same Marysie wokół. Poniewaz to ja znów wywołałam kwestię "nieinteligenckości" niektórych imion, to pozwól, że odbiorę to, co napisałaś, jako skierowane do siebie. Powiem tak: drażnią mnie wszelkie mody, również intelektualne, a co do kwestii nadawania konkretnych imion po to, żeby się poczuć bardziej "inteligentem", to już sie wypowiedziałam na ten temat w innym wątku (i takei zachowanie moim zdaniem świadczy najdobitniej o tym, że się nie należy do klasy, do której się aspiruje). > Czytałam na przykład, że Laura to imię pretensjonalne i brzmi jak z > meksykańskiego serialu (a co ze staropolską Laurą i Filonem?), Przeciez padł argument o Laurze i Filonie? Zajrzyj, poszukaj, doczytaj, a na pewno zauważysz. innym razem > znów, że preensjonalna okazała się Kamila, na co w życiu bym nie wpadła. Z > drugiej strony opinie niektórych mam są bardzo chwiejne - przez jakiś czas na > tym forum trwał zachyt nad imieniem Liwia, później powiła się mama, która dała > córce na imię Liwia i jakoś tam na drugie i została zgromiona za robienie > dziecku krzywdy. To może prześledź opinie poszczególnych osób, okażą się zapewne bardziej konsekwentne. Forum nie jest monolitem i jesli akurat pojawi sie osoba, której dane imię się nie podoba, to nie znaczy że ma piać z zachwytu nad nim, poniewaz komuś innemu sie ono wcześniej spodobało, a opinie na forum mają być konsekwentne. Osobiście uważam Liwię za lepszą niż Oliwię, za to Livia na warunki PL to kompletna tragedia. Może o gustach nie warto więc dyskutować, a jeżeli już chcemy > bawić się w oceną, to oceniać IMIONA a nie ich właścicieli, czy rodziców, > którzy je nadają? Toteż są oceniane jako np. pretensjonalne. Inna rzecz, że ocenianie czyjegoś wyboru jako pretensjonalnego nie może być odebrane inaczej, niż ocena jego gustów. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Artykuł z "Polityki" 30.05.04, 23:34 A ja zgadzam się z tym co napisała madziarek. Każdy ma prawo nazawać swoje dziecko jak chce, z najróżniejszych powodów. Można powiedzieć, że imie jest ładne czy brzydkie, pretensjonalne lub nie, ale mówienie, że ktoś niczego w życiu nie osiągnął i dllatego nazwał dziecko wyszukanie, to już chyba przesada... No i troche nieprzyjemnie czyta się dopiski typu Bleee! przy imieniu swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Artykuł z "Polityki" 31.05.04, 09:05 gyokuro napisała: > mówienie, że ktoś niczego w życiu nie osiągnął i dllatego nazwał dziecko > wyszukanie, to już chyba przesada... No dobrze, ale czemu wklejasz ten list pod moim postem, skoro nigdy nic takiego nie powiedziałam? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Artykuł z "Polityki" 31.05.04, 09:20 Moim zdaniem tak i nie. Faktem jest, że nie nalezy przesadzać z krytyką i że za wyborem imienia stoja różne czynniki. Ale prawda jest też, że w pewnych środowiskach przeważa pewien typ imion i nic się nie da na to poradzić (nie mówię, że pewne imiona sa ograniczone do tych środowisk). Proponuję przejśc nad tym do porzadku dziennego i dac sprawie spokój. A po trzecie, mimo wszystko uważam (i nie kieruję tego do żadnej konkretnej osoby na forum, raczej zainspirowało mnie forum amerykańskie), że niektórzy ludzie trochę za bardzo się upierają "to jest MOJE dziecko i JA mam prawo je nazwac tak, jak MI się podoba". Dziecko to jednak mały człowiek, który z czasem będzie coraz większy i będzie musiał zacząc funkcjonować poza domem. Dobrze to czasem wziąć pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja nowa koncepcja nt. nadawania oryginalnych imion 27.06.04, 17:11 Często widziałam sugestie, że ludzie ze środowisk upośledzonych, w tym samotne matki, częsciej nadają dzieciom oryginalne imiona, rzekomo po to, żeby aspirować do lepszego świata. Taki akapit jest chociażby w tym artykule: "Są też środowiska, w których rodzice poprzez imiona chcą wyrwać dziecko z szarości. Często nadają imiona obce, szczególnie te, które kojarzą się z osobą sławną, piękną, bogatą. Chcą stworzyć poprzez to imię nową osobę, należącą do innego, lepszego świata." Jak rozumiem, chodzi w nim raczej o nadawanie imiona typu Pamela, Sandra czy Sabrina przez ludzi z tzw. (za przeproszeniem) nizin społecznych. Jednak dosyć uparcie pojawiają sie też w tym kontekście samotne matki, co mnie dosyć dziwiło, bo przecież samotne matki trafiają sie nie tylko w środowiskach patologicznych, ale i w całkiem "dobrych". No i dzis, obserwując dyskusję znajomej pary, dotarło do mnie, o co może chodzić - i bynajmniej nie o jakieś zasadniczo rożne aspiracje samotnych matek. Po prostu w małżeństwie znacznie trudniej jest uzyskać porozumienie dotyczące oryginalnego imienia. Przynajmniej jedna z osób obstaje najczęściej przy popularnym imieniu (czego przykłady widziałam ostatnio kikakrotnie, a i na tym forum pojwaiały sie też tego rodzaju relacje). Samotna matka natomiast nadaje imię, jakie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: odświeżanie dla e_katt 28.07.04, 14:04 Zgadzam sie, jestem samotna mama i nie zycze sobie zakwalifikowania do patologii Moja core nazwalam Emilia nie z powodu oryginalnosci a dlatego, ze jestem leniwa i nic mi do glowy nie przychodzilo wiec siegnelam po imiona "chodzace" w rodzinie. Ma wiec imie po praprababce. Odpowiedz Link Zgłoś