Dodaj do ulubionych

Artykuł z "Polityki"

20.08.03, 14:17
polecam lekture

polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1124104&MP=1
Obserwuj wątek
    • nitka_york Re: Artykuł z 'Polityki' 20.08.03, 14:46
      ano wlasnie- czego to ludzie nie wymysla...

kurtyzana, poziomka, ford, antenka... to wszystko "radosna" tworczosc
      rodzicow... az strach sie bac wink
      • agewli Re: Artykuł z 'Polityki' 20.08.03, 14:59
        ja natomiast szczegolna uwage zwrocilam na fragment:

"Dr Katarzyna Mosiołek-Kłosińska, sekretarz Rady Języka Polskiego przy PAN
        obserwuje, że w środowiskach inteligenckich popularne są ostatnio imiona
        tradycyjne, brzmiące wręcz nieco archaicznie (Franciszek, Józef, Zofia, Maria).
        Są też środowiska, w których rodzice poprzez imiona chcą wyrwać dziecko z
        szarości. Często nadają imiona obce, szczególnie te, które kojarzą się z osobą
        sławną, piękną, bogatą. Chcą stworzyć poprzez to imię nową osobę, należącą do
        innego, lepszego świata."

milo wiedziec, ze moje odczucia sa potwierdzane przez naukowcow...
    • kicimici Re: Artykuł z 'Polityki' 21.08.03, 10:40
      widzę, że mamy podobne zdanie na temat imion, szkoda, że odosobnione.
      Zauważyłam, że występujące na tym forum mamy dzieci z imionami – dziwakami
      święcie się oburzają, ilekroć ktoś śmie im powiedzieć, że ich gust i smak,
      delikatnie rzecz ujmując, stawia pod znakiem zapytania. Natomiast one same nie
      wahają się powiedzieć, że Zosie, Natalki czy Wiktorie są „oklepane”,
      Anielki „ciotkowate” itd.itd.
      • exilvia Re: Artykuł z 'Polityki' 02.06.04, 10:34
        mnie zaś uderzyła pewna hipokryzja rodziców, deklarujących, że oryginalność imienia jest dla nich ważna,a potem nadająca dziecku jedno z najbardziej popularnych imion.
        ja chcę, żeby synek miał dość oryginalne imię - Kosma, a dziewczynka - jęsli kiedyś się urodzi, będzie miała najpiękniejsze wg imię kobiece czyli Gabrysia, choć wiem, że to jest imię popilarne, tym bardziej, że teraz rodzą dzieci dziewczyny wychowane na Jeżycjadzie smile
        • boniedydy Re: Artykuł z 'Polityki' 04.06.04, 16:13
          exilvia napisała:

> mnie zaś uderzyła pewna hipokryzja rodziców, deklarujących, że oryginalność
          imi
          > enia jest dla nich ważna,a potem nadająca dziecku jedno z najbardziej
          popularny
          > ch imion.

Bo każdy chce myśleć, że nadaje oryginalne imię, ale nadaje takie, jakie się
          już pojawiło w jego otoczeniu. I nie zdaje sobie sprawy z tego, że pojawienie
          się imienia wśród znajomyh oznacza, że zaraz będzie seria takich imion. Teraz
          chyba szykują się nam tabuny Oliwii, Emilek i wszystkich imion, które teraz
          mamom wyglądają na oryginalne. W ostatnim "witajcie na świecie" stołecznym
          sprawdzałam, i były po dwie-trzy Oliwie w kazdym szpitalu! Było to chyba
          najpopularniejsze imię żeńskie. Ale zaraz mamy Oliwii na tym forum będą pisać,
          że przeciez to takie rzadkie i oryginalne imię. Może było, ale 20-30 lat temu!
    • madziarek_edziecko Re: Artykuł z 'Polityki' 21.08.03, 11:12
      Zaczyna się robić nieprzyjemnie. Uważam , że forum to nie powstało po to, by
      kogoś obrażać, lecz pomóc w wyborze imienia dla dziecka; poznać zdanie innych
      na temat różnych imion itp.
      Ja nikogo nie obrażam wypowiadając się na temat imion, gdyż, jak pisałam
      wielokrotnie - każdy ma swój gust. Jedej osobie podoba się imię Zosia, Anielka,
      innej Nikola, Klaudia, Amanda itp.
      Powinnyśmy uszanować to co się komu podoba i nie wyśmiewać się, nie obrażać
      innej osoby tylko dlatego, ze ma inny gust niż my.
      Poczułam się zraniona, kiedy przeczytałam, że brak mi klasy,że sie niczym nie
      wyróżniam w życiu i dlatego dałam dziecku takie imię, by się czymś wyróżnić.
      Nie wiem, jak można oceniać ludzi nie znając ich.
      To forum służy do oceny imion, a nie ludzi, których sie w życiu na oczy nie
      widziało.
      Szanuję Was i tego samego chciałabym od Was.
      Nie roztrząsajmy sprawy imion w taki nieprzyjemny sposób, nie o to przecież w
      tym wszystkim chodzi.

Z pozdrowieniami.
      Magda
      • itsola Re: Artykuł z 'Polityki' 22.08.03, 11:38
        Czesc !
        Podzielam zdanie "madziarek".A tak poza tym moje dzieci maja tez imiona ktore
        sa jedne z najpopularniejszych i szanowanych ale w kraju w ktorym mieszkam ,a
        nie zadne dziwaki. Pa Ola
        • agewli Re: Artykuł z 'Polityki' 22.08.03, 11:50
          itsola napisała:

> Czesc !
          > Podzielam zdanie "madziarek".A tak poza tym moje dzieci maja tez imiona ktore
          > sa jedne z najpopularniejszych i szanowanych ale w kraju w ktorym
          mieszkam ,a
          > nie zadne dziwaki. Pa Ola

ja w zasadzie rowniez podzielam zdanie "madziarek". uwazam, ze wszystkim
          dyskutantom nalezy sie szacunek, nawet jesli ich gusta razaco odbiegaja od
          moich. ale ja nie pojmuje szacunku jako klakierstwa i przyklaskiwania pomyslom,
          jezeli cos mi sie nie podoba, to sygnalizuje to. chyba na tym polega to forum...
          dlatego uwazam, ze zadajac pytanie o to, jak podoba sie forumowiczkom dane imie
          (np. imie synka) mozna oczekiwac roznych opinii, nie tylko pochlebnych.
          naturalnie problem tkwi w sposobie wyrazenia opinii. nie nalezy kazdego
          niepochlebnego glosu odczytywac jako atak personalny.
          musze przyznac, ze zaimponowala mi szczerosc niektorych forumowiczek. ja jakos
          nie mialam odwagi ujac rzeczy po imieniu (hehehe, nomen omen) i poslugiwalam
          sie eufemizmami.
          zycze owocnych dalszych dyskusji

PS. sadze, ze Mario i Dennis to bardzo ladne imiona, oczywiscie pod warunkiem,
          ze nie sa nadawane w Polsce. zreszta RJP dopuszcza nadawanie obcobrzmiacych
          imion w Polsce, jesli przynajmniej jedno z rodzicow jest cudzoziemcem
          pozdrawiam zalozycielke forum smile
    • boniedydy Re: Artykuł z "Polityki" 27.05.04, 20:02
      Odświeżam, bo ostanio była mowa o tym artykule.
      • willow_girl Re: Artykuł z "Polityki" 27.05.04, 20:31
        No i masz babo placek...smile Bylam juz stuprocentowo pewna mojej Lenki, tymczasem
        przeczytalam ten artykul i olsnilo mnie: Lea... Przesliczne imie, nie mialam o
        nim wczesniej pojecia (chyba niedokladnie czytalam Bibliesmile), i nawet podobne
        do Leny. Tylko jak to zdrabniac?smile
        • boniedydy Lea 27.05.04, 21:56
          willow_girl napisała:

> przeczytalam ten artykul i olsnilo mnie: Lea... Przesliczne imie, nie mialam
          o
          > nim wczesniej pojecia (chyba niedokladnie czytalam Bibliesmile), i nawet podobne
          > do Leny. Tylko jak to zdrabniac?smile

Śliczne imię, biblijne i dużo bardziej podoba mi sie od Leny smile)) Tylko
          faktycznie ze zdrabnianiem może byc problem. A może by napisac do autora
          artykułu i zapytać? wink
          • aka10 Re: Lea 27.05.04, 22:22
            A czy trzeba zdrabniac?Imie samo w sobie jest ladnesmilePozdrawiam.
        • magia Re: Artykuł z "Polityki" 08.06.04, 16:36
          No widzisz i mnie tez tknelo smile
          Zobaczylam imie Atena i choc juz sie zdecydowlaismy na Hanie to ..
          Kurcze no smile

emka
          • boniedydy Re: Artykuł z "Polityki" 08.06.04, 20:28
            magia napisała:

> No widzisz i mnie tez tknelo smile
            > Zobaczylam imie Atena i choc juz sie zdecydowlaismy na Hanie to ..
            > Kurcze no smile

No no, jaki inspirujący artykuł smile)) trzymam kciuki za małą Atenę wink
    • milenium5 Re: Artykuł z "Polityki" 28.05.04, 09:54
      Dyskusja o imionach "inteligenckich" i "pretensjonalnych" wraca na tym forum co
      jakiś czas. Powiem tak - mnie tez drażnią Nicole i tym podobne, ale również
      dziwi mnie gdy imiona nadawane są według mody inteligencja = Marysia, więc ja
      też dam córce Marysia, choć wcale mi się nie podoba i same Marysie wokół.
      Najbardziej jednak dziwią mnie niektóre sondy przekonanych o swojej racji mam.
      Czytałam na przykład, że Laura to imię pretensjonalne i brzmi jak z
      meksykańskiego serialu (a co ze staropolską Laurą i Filonem?), innym razem
      znów, że preensjonalna okazała się Kamila, na co w życiu bym nie wpadła. Z
      drugiej strony opinie niektórych mam są bardzo chwiejne - przez jakiś czas na
      tym forum trwał zachyt nad imieniem Liwia, później powiła się mama, która dała
      córce na imię Liwia i jakoś tam na drugie i została zgromiona za robienie
      dziecku krzywdy. Może o gustach nie warto więc dyskutować, a jeżeli już chcemy
      bawić się w oceną, to oceniać IMIONA a nie ich właścicieli, czy rodziców,
      którzy je nadają?
      • aniadm Re: Artykuł z "Polityki" 28.05.04, 09:57
        Akurat w sprawie, o której mówisz, problemem było pisanie Livia przez v, a już
        najbardziej drugie imię - Leeloo. Jak równiez imiona drugiej córki.
        Liwia jest mi kompletnie obojętna - nie podoba mi się specjalnie, ale też nie
        budzi odczuć negatywnych.
      • boniedydy Re: Artykuł z "Polityki" 28.05.04, 10:26
        milenium5 napisał:

> jakiś czas. Powiem tak - mnie tez drażnią Nicole i tym podobne, ale również
        > dziwi mnie gdy imiona nadawane są według mody inteligencja = Marysia, więc ja
        > też dam córce Marysia, choć wcale mi się nie podoba i same Marysie wokół.

Poniewaz to ja znów wywołałam kwestię "nieinteligenckości" niektórych imion, to
        pozwól, że odbiorę to, co napisałaś, jako skierowane do siebie. Powiem tak:
        drażnią mnie wszelkie mody, również intelektualne, a co do kwestii nadawania
        konkretnych imion po to, żeby się poczuć bardziej "inteligentem", to już sie
        wypowiedziałam na ten temat w innym wątku (i takei zachowanie moim zdaniem
        świadczy najdobitniej o tym, że się nie należy do klasy, do której się
        aspiruje).

> Czytałam na przykład, że Laura to imię pretensjonalne i brzmi jak z
        > meksykańskiego serialu (a co ze staropolską Laurą i Filonem?),

Przeciez padł argument o Laurze i Filonie? Zajrzyj, poszukaj, doczytaj, a na
        pewno zauważysz.

innym razem
        > znów, że preensjonalna okazała się Kamila, na co w życiu bym nie wpadła. Z
        > drugiej strony opinie niektórych mam są bardzo chwiejne - przez jakiś czas na
        > tym forum trwał zachyt nad imieniem Liwia, później powiła się mama, która
        dała
        > córce na imię Liwia i jakoś tam na drugie i została zgromiona za robienie
        > dziecku krzywdy.

To może prześledź opinie poszczególnych osób, okażą się zapewne bardziej
        konsekwentne. Forum nie jest monolitem i jesli akurat pojawi sie osoba, której
        dane imię się nie podoba, to nie znaczy że ma piać z zachwytu nad nim,
        poniewaz komuś innemu sie ono wcześniej spodobało, a opinie na forum mają być
        konsekwentne.

Osobiście uważam Liwię za lepszą niż Oliwię, za to Livia na warunki PL to
        kompletna tragedia.

Może o gustach nie warto więc dyskutować, a jeżeli już chcemy
        > bawić się w oceną, to oceniać IMIONA a nie ich właścicieli, czy rodziców,
        > którzy je nadają?

Toteż są oceniane jako np. pretensjonalne. Inna rzecz, że ocenianie czyjegoś
        wyboru jako pretensjonalnego nie może być odebrane inaczej, niż ocena jego
        gustów.
        • gyokuro Re: Artykuł z "Polityki" 30.05.04, 23:34
          A ja zgadzam się z tym co napisała madziarek.
          Każdy ma prawo nazawać swoje dziecko jak chce, z najróżniejszych powodów. Można
          powiedzieć, że imie jest ładne czy brzydkie, pretensjonalne lub nie, ale
          mówienie, że ktoś niczego w życiu nie osiągnął i dllatego nazwał dziecko
          wyszukanie, to już chyba przesada... No i troche nieprzyjemnie czyta się
          dopiski typu Bleee! przy imieniu swojego dziecka.
          • boniedydy Re: Artykuł z "Polityki" 31.05.04, 09:05
            gyokuro napisała:

> mówienie, że ktoś niczego w życiu nie osiągnął i dllatego nazwał dziecko
            > wyszukanie, to już chyba przesada...

No dobrze, ale czemu wklejasz ten list pod moim postem, skoro nigdy nic takiego
            nie powiedziałam?
          • aniadm Re: Artykuł z "Polityki" 31.05.04, 09:20
            Moim zdaniem tak i nie.
            Faktem jest, że nie nalezy przesadzać z krytyką i że za wyborem imienia stoja
            różne czynniki.
            Ale prawda jest też, że w pewnych środowiskach przeważa pewien typ imion i nic
            się nie da na to poradzić (nie mówię, że pewne imiona sa ograniczone do tych
            środowisk). Proponuję przejśc nad tym do porzadku dziennego i dac sprawie
            spokój.
            A po trzecie, mimo wszystko uważam (i nie kieruję tego do żadnej konkretnej
            osoby na forum, raczej zainspirowało mnie forum amerykańskie), że niektórzy
            ludzie trochę za bardzo się upierają "to jest MOJE dziecko i JA mam prawo je
            nazwac tak, jak MI się podoba". Dziecko to jednak mały człowiek, który z czasem
            będzie coraz większy i będzie musiał zacząc funkcjonować poza domem. Dobrze to
            czasem wziąć pod uwagę.
    • gaudencja nowa koncepcja nt. nadawania oryginalnych imion 27.06.04, 17:11
      Często widziałam sugestie, że ludzie ze środowisk upośledzonych, w tym samotne
      matki, częsciej nadają dzieciom oryginalne imiona, rzekomo po to, żeby
      aspirować do lepszego świata. Taki akapit jest chociażby w tym artykule:

"Są też środowiska, w których rodzice poprzez imiona chcą wyrwać dziecko z
      szarości. Często nadają imiona obce, szczególnie te, które kojarzą się z osobą
      sławną, piękną, bogatą. Chcą stworzyć poprzez to imię nową osobę, należącą do
      innego, lepszego świata."

Jak rozumiem, chodzi w nim raczej o nadawanie imiona typu Pamela, Sandra czy
      Sabrina przez ludzi z tzw. (za przeproszeniem) nizin społecznych. Jednak dosyć
      uparcie pojawiają sie też w tym kontekście samotne matki, co mnie dosyć
      dziwiło, bo przecież samotne matki trafiają sie nie tylko w środowiskach
      patologicznych, ale i w całkiem "dobrych". No i dzis, obserwując dyskusję
      znajomej pary, dotarło do mnie, o co może chodzić - i bynajmniej nie o jakieś
      zasadniczo rożne aspiracje samotnych matek. Po prostu w małżeństwie znacznie
      trudniej jest uzyskać porozumienie dotyczące oryginalnego imienia. Przynajmniej
      jedna z osób obstaje najczęściej przy popularnym imieniu (czego przykłady
      widziałam ostatnio kikakrotnie, a i na tym forum pojwaiały sie też tego rodzaju
      relacje). Samotna matka natomiast nadaje imię, jakie chce.
    • gaudencja odświeżanie dla e_katt 28.07.04, 11:07
      • anmanika Re: odświeżanie dla e_katt 28.07.04, 14:04
        Zgadzam sie, jestem samotna mama i nie zycze sobie zakwalifikowania do
        patologiiwink Moja core nazwalam Emilia nie z powodu oryginalnosci a dlatego,
        ze jestem leniwa i nic mi do glowy nie przychodzilo wiec siegnelam po
        imiona "chodzace" w rodzinie. Ma wiec imie po praprababce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.