basia-66666 10.02.08, 12:44 Bardzo podoba mi się to imię, jest dość rzadkie ale nie cudaczne. Chciałabym nadać synkowi to imię, ale nie wiem jaki jest odbiór tego imienia przez innych.Byłabym wdzięczna za wszelkie opinie. Czy znacie może jakiegoś Herbercika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Herbert!? 10.02.08, 12:59 Nie, Herbert i Hubert to różne imiona. Mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Herbert!? 10.02.08, 13:26 Kazdy Niemeic Ci powie, ze polski Hubert to niemeicki Herbert (aczkolwiek imie Hubert w Niemczech tez wystepuje). Nie nadalabym Herberta, bo zbytnio etniczno (cos jak Helmut) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Herbert!? 10.02.08, 13:34 annajustyna napisała: > Kazdy Niemeic Ci powie, ze polski Hubert to niemeicki Herbert (aczkolwiek imie > Hubert w Niemczech tez wystepuje). Z pewnością nie każdy Herbert - "drużyna wojenna" + "znakomity, wspaniały" Hubert - "rozum, umysł" + "znakomity, wspaniały" Mój niemiecki słownik potwierdza, że to różne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Herbert!? 10.02.08, 17:57 Myslisz, ze przecietny Niemiec czyta codziennie slownik? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Herbert!? 10.02.08, 18:30 annajustyna napisała: > Myslisz, ze przecietny Niemiec czyta codziennie slownik? Oczywiście, że nie. Co nie zmienia faktu, że przeciętny Niemiec się myli twierdząc, że Herbert i Hubert to to samo imię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Herbert!? 10.02.08, 21:16 annajustyna napisała: > Kazdy Niemeic Ci powie, ze polski Hubert to niemeicki Herbert (aczkolwiek imie > Hubert w Niemczech tez wystepuje). Nie nadalabym Herberta, bo zbytnio etniczno > (cos jak Helmut) Ania to przecież bzdura. Znam Niemców o obu imionach. Nie wiem skąd Ty wyciągasz takie wnioski. Przecież już nawet ze względu na Hubertusa nikt ich nie pomyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Herbert!? IP: *.chello.pl 10.02.08, 15:32 Herbert szalenie mi się podoba, ale nie nadałabym ze względu na skojarzenie z nazwiskiem poety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Herbert!? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 10.02.08, 19:12 Nawet mi się podoba, jednak nie na tyle żeby nadać swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
anetad25 Re: Herbert!? 10.02.08, 19:14 Nie przemawia do mnie to imie na tyle, aby moc nadac go dziecku. Wole Huberta Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Herbert!? 11.02.08, 17:31 Moj kolega ma na drugie imie Herbert. Imie kojarzy sie chyba wszystkim jednoznacznie ale mysle ze to nie jest takie straszne skojarzenie, mi sie podoba i Hubert i Herbert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Herbert!? IP: *.lublin.mm.pl 15.02.08, 12:31 Bardzo ładne imię ale Hubert bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Herbert!? 15.02.08, 13:06 Imię bardzo, bardzo fajne. Nie nadałabym go jednak, bo na tym podwójnym -er -er język mi sie nieco plącze Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Herbert!? 17.02.08, 18:02 Ciekawe, oryginalne.Czemu nie ??? Może nawet fajniejsze od Huberta Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Herbert!? 01.03.08, 06:13 Herbert podoba mi sie pasjami, m.in. rowniez ze wzgledu na skojarzenie z poeta, i mam nadzieje, ze jego popularnosc bedzie wzrastac. Odpowiedz Link Zgłoś