cziornaa 27.02.08, 11:44 Witam,mój czteroletni synek ma na imię Kacper. teraz jestem w piątym miesiącu i maleństwo przyjdzie na świat w połowie lipca. Jeżeli ędzie to dziewczynka będzie mieć na imię Natasza Nadia. Natomiast nie mam kompletnie pojęcia jakie wybrać jeśli okaże się że będzie chłopiec. Czy znacie może jakieś imiona zza wschodniej granicy, rosyjskie, ukraiińskie, itp. Prosze o wszelkie propozycje. POzdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 11:57 Oleg Igor Dymitr Odpowiedz Link Zgłoś
cziornaa Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 12:36 Igor podoba mi się bardzo - niestety mój mąż ma niemiłe wspomnienia z osobą o tym imieniu więc..... Za to Oleg całkiem całkiem.. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 13:08 jak Oleg podoba się to może też Olgierd? Odpowiedz Link Zgłoś
cziornaa Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 13:14 Tylko jakie od niego zdrobnienie? Zawsze gdy usłyszę jakieś interesujące imię pierwsze czego w nim szukam to zdrobnienie Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 13:24 Olo albo Oleg właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 16:12 też chyba Olek, nikt się nie pogniewa o ubezdźwięcznienie Oluś. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 12:11 też popieram Walerego a do Kacpra szaleńczo pasuje mi Nikodem, jeśli nie musi być tak bardzo wschodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cziornaa Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 12:35 Trochę mnie zaskoczyłaś ponieważ moja koleżanka ostatnio również upierała się że do Kacpra to tylko Nikodem... Chyba porządniej się nad tym zastanowię. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! IP: 163.1.80.* 27.02.08, 12:54 Iwan Borys Sergiusz Teodor/Fiodor Aleksy/Aleksiej Odpowiedz Link Zgłoś
cziornaa Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 13:16 Czy zdrobnieniem od Aleksego jest Alek?? Bo już się gubię w tym wszystkim... POzdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 16:12 może być Alek albo Aleks Powodzenia, masz w czym wybierać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irian Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! IP: *.mofnet.gov.pl 26.03.08, 10:34 Bardziej ukrainski lub rosyjski jest Aleksander. A od niego zdrobnienie to Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 13:36 W tym linku znajdziesz imiona, prawdopodobnie wszystkie, ale na pewno dużo. www.matrioszka.info/Pliki/JezykRosyjski/RosyjskoPolskiSlownikImionMeskich.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Imiona ukraińskie 27.02.08, 13:47 Andrij (Andrzej), Bohdan (Bogdan), Borys (Borys), Dmytro (Dymitr), Hryhorij (Grzegorz), Iwan (Jan), Jurij (Jerzy), Łukjan (Lucjan), Marko (Marek), Mychajło (Michał), Mykoła (Mikołaj), Ołeksandr (Aleksander), Ostap, Panas Pantełejmon (Pantelejmon), Pawło (Paweł), Petro (Piotr), Samijło (Samuel) I najładniejsze moim zdaniem Semen (Szymon?) i Taras. Może dlatego, że kojarzy mi się z Tarasem Szewczenką. Odpowiedz Link Zgłoś
cziornaa Re: Imiona ukraińskie 27.02.08, 14:08 Dziękuję pięknie - moja ciekawość została zaspokojona! - zabieram się do studiowania imoin!!! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Imiona ukraińskie IP: 163.1.80.* 27.02.08, 16:46 Hryhorij ladne! A Semen mialby potwornie przerabane w krajach anglojezycznych... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona ukraińskie 03.03.08, 20:49 babazygmunta napisała: > I najładniejsze moim zdaniem Semen (Szymon?) i Taras. Może dlatego, że kojarzy > mi się z Tarasem Szewczenką. Nawiasem mówiąc, Taras po polsku to Tarazjusz. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Imiona ukraińskie 26.03.08, 10:36 babazygmunta napisała: > I najładniejsze moim zdaniem Semen (Szymon?) i Taras. A dla dziewczynki Weranda Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 18:54 Jak dla mnie Igor to nr.1. Sama bym chętnie tak dała synkowi na imię...ale ma być córcia i też zastanawiam się nad Nataszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 19:30 Dziewczyny podały już mnóstwo świetnych propozycji, ja natomiast chciałam odnieść się do zestawu Natasza Nadia. Wbrew pozorom i skojarzeniom, nie jest to zestaw "zza wschodniej granicy". Np. w Rosji żadne z tych imion nie jest nadawane - są to formy zdrobniałe od Natalii i Nadieżdy. Nadia jest znacznie bardziej popularna za granicą zachodnią (np. w Niemczech), Natasza z kolei, w pisowni Natasha, w krajach anglojęzycznych (i nie tylko). Warto to moim zdaniem wziąć pod uwagę przy nadawaniu imienia, i wybrać coś naprawdę "ze wschodu". Co do imion dla chłopca, to jeśli mieszkasz w Polsce, odradzam Olega. Musiałby ciągle powtarzać, że ma na imię Oleg z "g" na końcu, a nie Olek, czyli Aleksander. Igor jest dobrą propozycją (choć dość popularny) - może uda się przekonać męża? Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 19:36 masz rację ) Teściowa mojej siostry, nadając swojemu synowi ponad trzydzieści lat temu imię Sascha, była granitowo pewna, że to imię polskie. Chciała zrobić przyjemność mężowi (pochodzenia polskiego). Ona jest Niemką. Mieszkają w Niemczech. Dopiero na ślubie własnego syna dowiedziała się ode mnie, że imię Sascha nie dość, że z Polską nie ma nic wspólnego - to jeszcze jest zdrobnieniem, a nie "pełnoprawnym" imieniem. Była w szoku!!! Mnie sie podoba Sergiusz Odpowiedz Link Zgłoś
bea_tea Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 28.02.08, 12:39 Tak dla jasności - Sergiusz jest imieniem pochodzenia rzymskiego aczkolwiek brzmienie wyraźnie kojarzy się ze Wschodem. Odpowiedz Link Zgłoś
cziornaa Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 03.03.08, 20:29 Coś w tym faktycznie musi byc) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.02.08, 19:38 Nadia jest zdrobnieniem w rosyjskim, ale nie w ukraińskim. Odpowiedz Link Zgłoś
cziornaa Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 03.03.08, 20:31 Powiem szczerze, że tak dokładnie się nie znam, jak dla mnie to po prostu brzmi "wchodnio" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 03.03.08, 20:49 olianka napisała: > Nadia jest zdrobnieniem w rosyjskim, ale nie w ukraińskim. Tylko że w ukraińskim "niezdrobnienie" to raczej Nadija/Nadyja, występuje tam takie ścieśnienie (nie jestem lingwistką) tego, co po polsku brzmi jak "ź". A autorce wątku proponowałabym imiona jednak występujące w polszczyźnie, bo wyglada na to, że dziecko nie będzie mieć wschodnich korzeni i taki Grigorij będzie brzmieć u niego dziwnie. Może faktycznie ten Oleg (choć nieprzytomnie mi się nie podoba), Sergiusz, Anatol, Maksym, Aleksy, Miron, Artemon lub Artemiusz, Nikon. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 03.03.08, 21:01 gaudencja napisała: > olianka napisała: > > > Nadia jest zdrobnieniem w rosyjskim, ale nie w ukraińskim. > > Tylko że w ukraińskim "niezdrobnienie" to raczej Nadija/Nadyja, > występuje tam takie ścieśnienie (nie jestem lingwistką) tego, co po > polsku brzmi jak "ź". Tak, masz rację Co więcej - moja znajoma Łemkini Nadia (Nadija) Polakom przedstawia się imieniem Nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
cziornaa Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 03.03.08, 20:28 Dzięki za cenne wskazówki!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lxc Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! IP: 217.149.244.* 29.02.08, 22:35 mozna by rozwazyc rowniez takie imiona jak Miron, Roman, Artur, czy tez Anton. Sa popularne na Ukrainie, a w brzmieniu polskim tez chyba ok?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! IP: *.as.kn.pl 15.03.08, 18:29 jak dla mnie to Maksym. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 15.03.08, 20:56 Z męskich proponuję - Michała (Mykoła nie Michaił, Borysa i Igora. Natasza Nadia brzmi w moim odczuciu strasznie infantylnie i zdrobnieniowo. Przepraszam za szczerość ale to tak jakby w Polsce Kasię Aneczkę zarejestrować. Z żeńskich imion Ksenia (Oksana)na myśl mi przyszła w zestawie z Kacprem. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 15.03.08, 20:59 Przepraszam za błąd, oczywiście Mykoła to Mikołaj. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 16.03.08, 21:32 Ranking imion z Czerniowców (Ukraina) z 2000r.: 1. Yuliya Anastasiya 3. Svitlana 4. Olena Tetiana Victoriya 7. Maryna Natalya 9. Olha 10. Khrystyna Myroslava Vira 14. Iryna Larysa Oksana Valentyna 1. Maksym 2. Taras 3. Denys Ruslan 5. Ihor Vadym Yevhen 8. Vitaliy 9. Oleh Volodymyr 11. Oleksandr 12. Andriy Hennadiy Oleksiy Serhiy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzikotek Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.08, 22:36 GIENADIJ (zdrob. GIENA) Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Męskie zza wschodniej granicy - pomocy!!! 27.03.08, 14:51 Igor albo Borys - to mój zestaw Odpowiedz Link Zgłoś