Gość: mama aga IP: *.dolsat.pl 27.04.08, 12:23 Zależy mi szczególnie na wypowiedziach mam dziewczynek o tym imieniu i wszystkich tych którzy znają małe Marianny. A może któraś z was nosi to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Marianna- jak zdrabniać? 27.04.08, 12:46 Zdrabniałabym: Mania, Maniasia, Marianka. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Marianna- jak zdrabniać? 27.04.08, 12:57 I wlasnie to mnie zneichceca do tego imienia (podobnie jak do wielu innych). Ja zdrabnialabym Marysia... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Tak jak Maria 27.04.08, 13:04 Bardzo wiele wiekowych Marii ma w papierach Marianna (m.in. moja babcia). Kiedyś w ogóle nie nadawano oficjalnie imienia Maria (podobnie jak do dziś, poza krajami hiszpańskojęzycznymi, nie nadaje się imienia Jezus). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Marianna- jak zdrabniać? 27.04.08, 13:20 moją uczenniczkę (dwuletnią) mama nazywa: Marianka, Marcia, Marka, Mara, Marunia Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Marianna- jak zdrabniać? 27.04.08, 13:29 No forum udziela się Das.krokodil, która jest właśnie Marianną. Z tego co udało mi się zapamiętać, rodzice od zawsze nazywają ją Marianką Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna- jak zdrabniać? 27.04.08, 14:22 Znajoma mała Marianna jest Manią (szalenie mi sie podoba to zdrobnienie), a krewna równolatka mieszkajaca w USA jest Marianną w pełnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
gandziaxd Re: Marianna- jak zdrabniać? 27.04.08, 17:24 znałam jedną Mariannę, na która wszyscy wołali Mika Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Marianna- jak zdrabniać? 27.04.08, 18:03 nazywając córę marianna na pewno nie nazywałabym ją marysią... tylko marianką, manią, maniusią, a jak by rozrabiała to mańką Odpowiedz Link Zgłoś
maksimini Re: Marianna- jak zdrabniać? 27.04.08, 21:20 Mam dwie córki i spodziewam się trzeciego dziecka. Jeśli będzie dziewczynka to dam na imię Marianna, a zdrabniać będę Marianka i Marusia. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Marianna- jak zdrabniać? 28.04.08, 09:54 Nie podoba mi sie to imie. Nie znam żadnej małej Marianny ale mam znajomą, która funkcjonuje jako Marynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Marianna- jak zdrabniać? IP: *.mpips.gov.pl 28.04.08, 10:14 Moja 3 letnia córka nosi to imię: zdrabniamy: Marianka (najczęściej i tak zwraca się do córki przeważająca część rodziny i znajomych),Mania (rzadziej, praktycznie tylko Niania);imię jest przepiękne i jeszcze dość rzadko spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Marianna- jak zdrabniać? 30.04.08, 01:45 Na nasza marianne mowimy Mania, czasem Mimi. Mamy tez bardziej odjechane zdrobnienia, np. Maniś, Maniczek, Manil (tworczośc moja i ciut starszych od Mani siostrzyczek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: Marianna- jak zdrabniać? IP: *.acn.waw.pl 30.04.08, 16:40 znajoma mala (2letnia) Marianna to Marianka albo Maniusia Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Marianna- jak zdrabniać? 01.05.08, 18:18 Do naszej kilkumiesięcznej Marianny wołamy po prostu Marianna/-o, Marianka/-ko. Nie podoba mi się zwrot Mania. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Marianna- jak zdrabniać? 03.05.08, 01:18 Mam na imię Marianna i od zawsze jestem Marianką albo po prostu Marianną W domu nazywano mnie Marianką od dziecka i tak zostało do dziś. Znajomi mówią do mnie Marianno, mąż też jakoś upodobał sobie pełną wersję imienia, czasem nazywa mnie jednak Maniusią Polecam to imię, nie sprawia problemów ani troszeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
altyn Re: Marianna- jak zdrabniać? 04.05.08, 13:15 Też mam na imię Marianna. W Polsce mówią do mnie Marianka, w moich rodzinnych stronach (za Bugiem) - Marisza, Mariszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: Marianna- jak zdrabniać? IP: *.aster.pl 08.05.08, 21:44 mam super dwie kolezanki Marianny lat okolo 30. Bardzo fajne imie. Na jedna wolam Marianka bo ona to lubi. Na nia w domu mowia Mania. A czy ktos wogole zna pochodzenie tego imienia, bo szukam w necie ale znajduje rozne sprzeczne informacje, raz ze nie jest to polaczenie Marii i Anny a raz ze jest,bo wywodzi sie od greckiej Mariamne i jest jej forma lacinska. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna- jak zdrabniać? 08.05.08, 23:04 Marianna to zdecydowanie żeński odpowiednik imienia Marian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: Marianna- jak zdrabniać? IP: *.aster.pl 09.05.08, 08:34 Zatem imie Marian gdzie ma swoje korzenie, bo w zasadzie to ze jest zenskim odpowiednikiem Mariana to nic mi nie mowi o Mariannie, ale dziekuje za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna- jak zdrabniać? 12.05.08, 01:12 Proszę bardzo: kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2006&m=2&d=9Marian Pierwotne znaczenie imienia Marianus (od którego pochodzi nasze Marian) można określić jako 'należący do kogoś o imieniu Marius, lub do rodu Mariuszów'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Marianna- jak zdrabniać? IP: *.daminet.pl 17.08.08, 15:01 I dlatego nienawidze tego imienia )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re:u mnie w szkole wszczycy wolali Maryska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 22:13 na nasza koleznke Marianne. Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re:u mnie w szkole wszczycy wolali Maryska 08.05.08, 22:25 Mam mlodziutka kuzynke Marianne i zaczelam na nia wolac Misia i tak to sie przyjelo,ze nawet w szkole jest Misia.Tak mi sie zdaje,ze jest taka ksiazka "Marianna,Marysia,Misia". Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art a może z lwowska? 08.05.08, 22:25 Maruszka moja Maruszka, chodźże ze mną... do ogrodu Była taka piosenka... W każdym razie ten nurt zdrobnieniowy też mi się podoba - Marusia, Maruśka, Maruszka... Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: a może z lwowska? 09.05.08, 08:50 A ja to znam jako Maniuska moja Maniuska Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Marianna- jak zdrabniać? 09.05.08, 21:53 Ja do swojej Marianny mówię Marianka albo po prostu Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Marianna- jak zdrabniać? 09.05.08, 23:33 Ja tez jestem za Marianką -ślicznie to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Marianna- jak zdrabniać? IP: *.lublin.mm.pl 12.05.08, 21:04 Moja znajoma uczy w przedszkolu i ma w swojej grupie Mariannę do której zwracała się Marysiu. Kiedyś przyszła do przedszkola mama małej i powiedziała że prosi aby do dziewczynki zwracano się tylko pełną formą imienia Marianno, . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna- jak zdrabniać? 12.05.08, 21:15 Nie dziwię sie;gdyby chciała mieć Marysię, nazwałaby ją Marią. Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Marianna- jak zdrabniać? 16.08.08, 18:06 I tu się zgadzam z gaudencją! Odpowiedz Link Zgłoś
jasta78 Re: Marianna- jak zdrabniać? 17.08.08, 12:18 Moja mama miała na imię Marianna i teściowa zresztą tez tak ma. Zdrobnienia funkcjonujące zarówno w mojej rodzinie jak i rodzinie męża: Marysia, Maryś, Maryla, Marylka Szalenie mi się podoba zdrobnienie Marianka, Marusia też ślicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Marianna- jak zdrabniać? 21.08.08, 23:50 Mówiłabym Mari. Ale ja mam fioła na punkcie imion, które da się zdrobnić, czy raczej skrócić tak, że mają i / y na końcu ) Odpowiedz Link Zgłoś