Dodaj do ulubionych

dziś na placu zabaw- imiona

• emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 21.05.23, 11:11
      Laura, 3
      Michał, początek podstawówki

Równie ładnie, co nieoryginalnie.
      • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 21.05.23, 11:11
        Laura 3 lata, nie 3 sztuki. wink
    • kocynder Re: dziś na placu zabaw- imiona 24.05.23, 22:59
      Nie wiem czy się liczy, bo nie plac zabaw, a boisko szkolne, ale... wink
      Oprócz Julek, Zuź, Antosiów, Kacperków - Anielka, Gabrynia (tak właśnie wołana, nie Gaba czy inny upiorek!), Donata (wołana Donia) i Tobiasz. Wiem, z ciekawych przewaga dziewczęcych, co poradzić... wink
      • polik17 Re: dziś na placu zabaw- imiona 25.05.23, 01:39
        Oo, Gabrynia brzmi całkiem całkiem smile
        • kocynder Re: dziś na placu zabaw- imiona 04.06.23, 20:30
          Gdyby można mieć "pewność", że będzie zdrabniana do "Gabrynia" a nie Gaba - to Gabriela byłaby u mnie w kategorii "do rozważenia nadania". Niestety, takiej gwarancji nie ma, a ponieważ skrót Gaba uważam za po prostu brzydki - więc nie mogłabym nadać.
          Tak, jestem w tej grupie, która uważa, że jeśli nie lubi się któregoś z dość oczywistych, naturalnych zdrobnień imienia - nie należy go nadawać. smile
      • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 27.05.23, 09:32
        Mam w rodzinie i Anielkę, i Gabrysię, Donatę kiedyś znałam, a Tobiasza nie, więc dla mnie panowie górą. wink
    • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 25.05.23, 19:59
      Dzisiaj w parku - około 3 letnia Gosia smile
    • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 27.05.23, 09:28
      Aluś - jak się później okazało, Alanek
    • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 29.05.23, 19:53
      Adaś, 2 lata, sądząc z wyglądu o korzeniach przynajmniej częściowo na Dalekim Wschodzie (polska niania, więc nie wiem, czy to nie jakieś spolszczenie)
      Adaś, wczesna podstawówka
      Antoś, 2 lata
      Bruno, 4 lata

Laura, podstawówka
      Nina, podstawówka
      Róża, 2 lata
      • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 29.05.23, 21:45
        Ania z Oliwią - poniżej 10 lat na siłowni
        • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 04.06.23, 01:25
          niii napisała:

> Ania z Oliwią - poniżej 10 lat na siłowni

Cóż za dotkliwa kara! Nie chciałabym tam spędzić nawet miesiąca.
          • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 04.06.23, 15:57
            Te dzieciaki niestety ćwiczą na siłowni napowietrznej, bo prawdopodobnie tak każą im rodzice, żeby wyglądały idealnie.
            Możliwe, że wysłali dziewczyny za karę, bo podjadają, czy siedzą z nosem w telefonie wink
            Ania trafia się rzadko obecnie, wstawiłam tylko to, co usłyszałam. Spektakularnym zjawiskiem była za to 3-4 letnia Gosia na placu zabaw dla maluchów smile

• gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 04.06.23, 20:09
              niii napisała:

> Ania trafia się rzadko obecnie, wstawiłam tylko to, co usłyszałam.

Czy ktoś ci zablokował dostęp do domeny gov.pl i naprawdę nie jesteś w stanie sprawdzić tych bzdur, zanim klikniesz "wyślij"?
              • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 05.06.23, 21:49
                To nie są bzdury, mówię teraz w przełożeniu lokalnym i właśnie tak tu wypada smile
                Anie zdecydowanie są rzadkie w tej okolicywink
                • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 08.06.23, 15:02
                  Bzdury. Forum jest ogólnopolskie i jeśli piszesz o swoim podwórku, to winnaś to wyraźnie zaznaczać.
                  • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 08.06.23, 15:29
                    To nie jest moje podwórko, jestem tu tymczasowo. Poza tym, Anie obecnie są o wiele rzadsze obecnie niż przykładowe Zuzie, Martyny, Leny, czy Julki w ich wieku smile
                    • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 08.06.23, 19:44
                      niii napisała:

> To nie jest moje podwórko, jestem tu tymczasowo.

Wszystko jedno, czyje podwórko. Ważne, że nie wypowiadasz prawidłowości dla całej Polski.

Poza tym, Anie obecnie są o wi
                      > ele rzadsze obecnie niż przykładowe Zuzie, Martyny, Leny, czy Julki w ich wieku
                      > smile

I kolejna bzdura. Martyna jest obecnie ponaddwukrotnie rzadziej nadawana, niż Anna. A sama Anna jest na 24 miejscu wśród nadań imion żeńskich, czyli wysoko.
                      • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 09.06.23, 19:31
                        Mówimy o dziewczynach poniżej 10 lat, a wtedy Martyny były jeszcze częste wink
                        • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 09.06.23, 21:49
                          Nie. Martyna już wtedy wychodziła z mody i była rzadziej nadawana niż Anna. Nadal wprowadzasz ludzi w błąd.
                          • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 09.06.23, 23:19
                            Nie chodzi o to, czy Martyna 'wychodziła z mody' nadal jest częstym imieniem pośród sporej liczby dziewczyn w wieku 10-14 lat, a na spacerze nie tak dawno widziałam małą Martynę ( nie przepadam za tym imieniem i prezentuję obiektywne zdarzenia).
                            Oliwia podobno jest ' ciotkowata' i gasnąca, a ilość ostatnich nadań w 2023 temu wyraźnie przeczy, jak i Nikoli. Obydwa imiona wciąż są chętnie wybierane pomimo tego, że są stare.
                            A wiem, bo śledzę imiona w szpitalach.
                            Nie pisałam o ogóle Ann, bo wtedy to popularne imię, a o małych Aniach, urodzonych przed 2020, które nie są tak liczne na tle innych rówieśniczek, choćby w 2018 było to niepowszechnie nadawane w Polsce imię. Kogo wprowadzam w błąd, cytując uśrednienia?
                            • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 09.06.23, 23:41
                              niii napisała:

> Nie chodzi o to, czy Martyna 'wychodziła z mody' nadal jest częstym imieniem p
                              [...]
                              > Nie pisałam o ogóle Ann, bo wtedy to popularne imię, a o małych Aniach, urodzo
                              > nych przed 2020, które nie są tak liczne na tle innych rówieśniczek, choćby w 2
                              > 018 było to niepowszechnie nadawane w Polsce imię.

I nadal byłaś zbyt leniwa, żeby sprawdzić? To zajmuje mniej czasu niż pisanie kilometrowych, samopochwalnych postów z kontynuacją trollingu rodem zza wschodniej granicy (na odcinku w okolicach Braniewa). W 2018 Anna była 21 pod względem liczby nadań imieniem żeńskim. To oznacza popularność. Martyna była na 28.

> Kogo wprowadzam w błąd,

Tego, kto ci uwierzy, np. w to: "Poza tym, Anie obecnie są o wiele rzadsze obecnie niż przykładowe Zuzie, Martyny, Leny, czy Julki w ich wieku".

Ani w aktualnym roczniku to nieprawda, ani w roczniku, na który się powołujesz, tj. 10 lat temu. Martyna była w tym czasie rzadziej nadawana niż Anna.
                              • niii [...] 10.06.23, 17:07
                                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 10.06.23, 18:09
                                  niii napisała:

> Nie pisałam z głowy, tylko z ogólnodostępnych obserwacji przed rokiem 2020, za
                                  > mieszczonych w sieci smile

Po pierwsze, podaj link do tych informacji. Po drugie, nie ma powodu, żeby korzystać z obserwacji, skoro są twarde, oficjalne dane. Korzystając z niezweryfikowanych źródeł wprowadzasz ludzi w błąd.
                                  • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 10.06.23, 19:02
                                    Rozumiem i ok. Nie jestem osobą, której zależy, by wykazać swoje racje w statystykach, i nie jestem amatorką Martyny. Podaję wyłącznie prawdziwe informacje, jeśli coś zauważę na osiedlu.
                                    • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 10.06.23, 19:20
                                      Podajesz przeważnie nieprawdziwe informacje, w tym zmyślone cytaty.
                                      • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 11.06.23, 01:15
                                        Nie. To Ty tak uważasz. Nie odpowiadam za Twoje odrębne asocjacje i wrażenia. Czyj cytat niby zmyśliłam? Możesz samodzielnie wyszukać w sieci.
                                        A kiedy podaję wyraźnie, że do 2020 imię Anna było o wiele rzadziej wybierane, opieram się na realnym komentarzu w Internecie, dotyczył 2018 roku. Dziwne, że akurat sama znam dużo Martyn w wieku 30, 25 14 i około 10 lat.
                                        Nawet zwyciężczyni ostatniego voice kids to Martyna (14 lat), w poprzedniej edycji też było ich kilka, w podobnym wieku. Z nieba nagle lecą? wink
                                        Nie mam intencji do przekłamywania. Doceniam to, co robisz, i nie mam ochoty na kłótnie, bo szkodzą przyszłym wizytom na tym forum i też to rozumiesz wink Miłej niedzieli i dzięki za poszukiwania ostatnich imion smile
                                        • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 02.07.23, 23:47
                                          niii napisała:

> Nie. To Ty tak uważasz. Nie odpowiadam za Twoje odrębne asocjacje i wrażenia. C
                                          > zyj cytat niby zmyśliłam? Możesz samodzielnie wyszukać w sieci.

Nie mogę, bo wszystkie są zmyślone.
                                          Podałaś wiele rzekomych cytatów, żaden nie okazał się prawdziwy. Proszona o podanie źródeł cytatów również nigdy ich nie podałaś, a jedynie przestałaś się odzywać w tych watkach albo zaczynałaś wygłaszać swoje polityczne wywody, tak jakby one kogokolwiek interesowały na tym forum.

> A kiedy podaję wyraźnie, że do 2020 imię Anna było o wiele rzadziej wybierane,
                                          > opieram się na realnym komentarzu w Internecie, dotyczył 2018 roku. Dziwne, ż
                                          > e akurat sama znam dużo Martyn w wieku 30, 25 14 i około 10 lat.
                                          > Nawet zwyciężczyni ostatniego voice kids to Martyna (14 lat), w poprzedniej ed
                                          > ycji też było ich kilka, w podobnym wieku. Z nieba nagle lecą? wink

Chyba nie rozumiesz, czym jest podsumowanie danych z PESEL-u i że ma to o niebo większą wagę od twoich impresji i jednostkowych wrażeń, traktowanych pars pro toto.

> Nie mam intencji do przekłamywania.

Być może robisz to całkowicie nieintencjonalnie, co w niczym nie polepsza sytuacji.
                                          • niii [...] 03.07.23, 02:50
                                            • kocynder Re: dziś na placu zabaw- imiona 03.07.23, 06:37
                                              Ale przyswój: to czy popierasz/nie popierasz LGBT, Żydów, prawicę, lewicę, imigrantów, wojnę, dopisz cokolwiek poza imionami NIKOGO na tym forum, z Gaudencją włącznie, nie interesuje. Spontanicznie to może się coś czasem wyrwać, a ty womitujesz polityką w większości wątków.
                                              Po wtóre ani razu nie podałaś źródeł swoich cytatów. Nie wkleiłaś linka. Skoro nie umiesz wkleić linka rodzi się podejrzenie (nie tylko w Gaudencji) że ów niby-cytat po prostu zmyśliłaś.
                                              • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 03.07.23, 20:09
                                                Otóż to.
                                                A co do rzekomych cytatów z wypowiedzi forumowych mam całkowitą pewność, że zostały zmyślone.
                                                • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 04.07.23, 09:53
                                                  Nie zmyśliłam niczego i nie miałabym w tym żadnego interesu. A może Twoja wiedza została zmyślona, jeśli nie kojarzysz uznanych dzieł i piszesz rzeczy bez pokrycia o Indiach.
                                                  • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 04.07.23, 14:00
                                                    niii napisała:

> Nie zmyśliłam niczego

Wszystkie podane kiedykolwiek na forum rzekome cytaty wierutnie zmyśliłaś. Nie podałaś ani jednego źródła. Wszystko, co weryfikowałam, jest nieprawdą. Prosiłam cię w tamtych wątkach o podanie źródeł, ale zamiast to zrobić, wypisywałaś całe elukubracje na temat dręczących cię poglądów politycznych, które nikogo nie interesują, bo nie jest to forum na ten temat, a też i nie są szczególnie ciekawe. Jeśli jednak znalazłaś źródła, to odnajdź tamte wątki i wklej źródła.
                                                  • niii [...] 08.07.23, 09:43
                                              • niii [...] 04.07.23, 12:45
                                              • niii [...] 04.07.23, 12:49
    • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 31.05.23, 08:07
      Abdul (polskojęzyczny, mama nie)
      Bruno x2

Amelka
      Laura
      Marta
      Marysia
      Misia

Jeden z Brunonów i Misia to rodzeństwo.
    • sferoplast Re: dziś na placu zabaw- imiona 03.06.23, 22:52
      Na pierwszej komunii kuzynki:
      Bruno, Tymon, Roland, Paskal, Władysław, Wojciech, Michał, Laura x2, Pola, Ofelia, Adam, Małgorzata, Leon
      • n.ataleczk.aa Re: dziś na placu zabaw- imiona 03.06.23, 23:35
        Ofelia 😍
      • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 03.06.23, 23:40
        Bardzo szeroki przekrój imion smile Roland, Ofelia - rzadsze ale naprawdę przyjemne smile
      • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 04.06.23, 08:01
        Bardzo ciekawe. smile
    • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 05.06.23, 21:50
      Co prawda nie na placu zabaw, a w autobusie - 3 albo 4 letnia Sara.
    • sferoplast Re: dziś na placu zabaw- imiona 08.06.23, 15:53
      Przedszkolaki, ok. 3 l. - Kaja, Sara, Jędrzej, Miron, Konstanty. Opiekunka zwracała się do wszystkich pełnymi imionami ("Jędrzeju, weź za rękę Konstantego").
      • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 08.06.23, 16:18
        Sarę, Jędrzeja i Mirona uwielbiam.
    • dalenia Re: dziś na placu zabaw- imiona 08.06.23, 19:14
      Ostatnio napotkałam męskie trio - Tymek (nie znam pełnej wersji), Ignacy i Ksawery. Imiona od najstarszego, chłopcy na oko 2-5 lat.
    • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 02.07.23, 23:48
      decadent46 napisała:

> Aurelka - ok. 5-6 lat; dodam, że to trzecia Aurelka w tym przedziale wiekowym,
      > którą spotkałam w ciągu ostatniego roku. I to wszystkie spotkane w tym samym mi
      > ejscu (osiedlowy Lidl). Czy ja o czymś nie wiem?... wink

Aurelia powoli i konsekwentnie pnie się do góry jakieimie.pl/imie/aurelia

> Ezdrasz - nastolatek

Wywarł na mnie naprawdę ogromne wrażenie smile
    • paula.anna Re: dziś na placu zabaw- imiona 04.07.23, 17:08
      Co prawda nie z placu zabaw, a z basenu- bracia Tytus 🤩 i Ignacy.
      • paula.anna Re: dziś na placu zabaw- imiona 07.07.23, 23:13
        W tym samym basenie - Witold 😃 i dziewczynka, do której tata zwracał się Kaliniu- pewnie Kalina.
      • decadent46 Re: dziś na placu zabaw- imiona 08.07.23, 11:27
        Tytus! Uwielbiam! smile
    • polik17 Re: dziś na placu zabaw- imiona 04.07.23, 20:30
      Ostatnio nad wodą:
      Amelka
      Diana
      Hania x2
      Julka x4
      Kornelia
      Klara
      Laura x3
      Maja
      Rozalia

Antek x2
      Dominik
      Feliks
      Julek x2
      Kuba x4
      Michał
      Mateusz
      Marcel x3
      Olaf
      Wojtek

Rodzeństwa:
      Blanka i Kamila
      Ania i Weronika
      Emilia, Natalia i Julia+chłopiec, którego imię nie padło

Bartek, Adam i Jeremiasz
      Dawid i Tymek
      Adrian i Oskar+Zosia
      Dorian i Ksawery
    • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 07.07.23, 22:42
      Tymon, Igor, Eldar (z Ukrainy), Antek, Bartek, Jarek, Laura, rodzeństwo: Wojtek, Tosia i Ludwik. Poza 8 letnim Jarkiem i malutkim Ludwikiem, nic ciekawego.
    • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 11.07.23, 10:14
      Tymon, Igor, Maja, Antek, Rodzeństwa: Kornel i Sandra, Wojtek i Tosia, Maja i Jarek, Gabrysia i Malinka
      • annthonka Re: dziś na placu zabaw- imiona 11.07.23, 12:53
        Maja i Jarek to dość zaskakujące zestawienie, Kornel i Sandra zresztą też.

Wojtek i Tosia super.

• karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 11.07.23, 13:43
          Wojtek i Tosia mają jeszcze małego braciszka Ludwika. Bardzo mi się podoba taki zestaw.
          Kornel i Sandra mają starszą siostrę Martynę. Najmłodszy Kornel nijak tam nie pasuje, ale widoczne gust rodziców ewoluował i to w dobrą stronę.
          A ośmioletni Jarek jest faktycznie zaskakujący.
      • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 17.07.23, 18:17
        Przekrojowy i zaskakujący wybór imion w zestawach smile
        • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 17.07.23, 22:18
          Mnie najbardziej zaskoczyła Malinka. O ile to Malina. Bo rodzice mogli tak zdrabniać Malwinę, Milenę, albo nazywać Malinką choćby Zosię czy Zuzię.
    • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 17.07.23, 06:31
      Rodzeństwa: Adam i Paweł, Boguś i Przemek, Julka, Zuzia i Jarek (to już trzeci Jarek poniżej 10 lat, na jakiego ostatnio się natknęłam)
      • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 17.07.23, 08:29
        Ciekawe, widać też trend nadawania imion polskich i ogólnie z lat 80/90 obok neoretro.
        Fajne urozmaicenia.
    • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 18.07.23, 19:28
      Marcelina, Antek, Julia, Oliwier. Rodzeństwa: Kaja i Kornelia, Ludwiś i Tosia, Antek i Julka.
    • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 21.07.23, 14:05
      Kilkuletni Andrzej, do którego ojciec zwracał się tylko pełna formą np. Zobacz Andrzeju, Andrzeju podejdź itp.
    • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 22.07.23, 22:05
      Julek
      Zuzia *2

Rodzeństwo:
      Hela i Liliana
      Stefan (przedszkole) i Mela (2 lata)
      • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 22.07.23, 23:08
        Stefan i Mela - ale super!
        • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 22.07.23, 23:29
          karoleena napisała:

> Stefan i Mela - ale super!

Tak myślałam, że ktoś tak skomentuje - bo sama miałam ochotę. wink
      • sferoplast Re: dziś na placu zabaw- imiona 26.07.23, 13:45
        Mela to Melania?
        • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 26.07.23, 14:31
          sferoplast napisała:

> Mela to Melania?

Na placu zabaw trudno stwierdzić. wink Nie miałam okazji porozmawiać z rodzicami, ale po Stefanie sądzę, że tak.
          • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 26.07.23, 14:33
            Choć właściwie równie dobrze może być Amelia itp. Ale podejrzewam jakąś normalną pełną formę.
            • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 26.07.23, 15:05
              Znam Melę, będąca Amelią, ale do Stefana bardzo pasuje Melania.
      • kocynder Re: dziś na placu zabaw- imiona 26.07.23, 16:23
        Mela mi jakoś niezbyt... Melania, od której może być skrótem śliczna. Ale Mela... uncertain
        Stefana bardzo lubię!
    • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 25.07.23, 23:21
      Dzisiaj w alejce - Lina, około 5 lat
    • sferoplast Re: dziś na placu zabaw- imiona 26.07.23, 13:45
      W kawiarni - Helena (~3 l.), Maja (~2 l.), Stefan (<1r.). Dosyć zachowawczo.
    • kocynder Re: dziś na placu zabaw- imiona 26.07.23, 16:29
      Nikander lat circa 4. Bronił, ojciec kilkakrotnie zwracał mu uwagę "Niko, uspokój się.", "Niko, nie szalej", a w końcu stracił cierpliwość i zagroził "Nikander, bo jak wstanę...!". Nadać bym nie nadała, ale u kogoś mi się podoba!
        Bronił, nie bronił. Głupi telefon!
          Broił.
      • sferoplast Re: dziś na placu zabaw- imiona 26.07.23, 17:33
        Wow!
      • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 27.07.23, 21:27
        Dość ekscentrycznie.
      • gaudencja Re: dziś na placu zabaw- imiona 06.08.23, 13:11
        Świetne! Bardzo lubię to imię.
      • paula.anna Re: dziś na placu zabaw- imiona 06.08.23, 13:31
        Mam refleksję, że szkoda Nikandra, żeby go zdrabniać do "Niko", jak Nikodema.
        Ja bym nie zdrabniała/skracała.
        • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 17.08.23, 17:22
          Popieram, Nikander świetnie brzmi w pełnej wersji smile
    • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 27.07.23, 21:28
      Kajtek
      Olek
      Rozalka (zwana przez tatę i inne dzieci Rozą)
      Zosia
    • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 28.07.23, 12:35
      Poza Antkami i Juliami, rodzeństwo: bliźniaki Blanka i Błażej i brat Szymon oraz malutkie siostrzyczki Rózia i Hela🥰
      • niii Re: dziś na placu zabaw- imiona 28.07.23, 13:46
        Ciekawy zestaw, wyróżnia się Błażej i jest idealnie skomponowany z Blanką smile
        • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 29.07.23, 20:59
          Znam jeszcze jedno, już prawie dorosłe, rodzenstwo o takich imionach.
    • karoleena Re: dziś na placu zabaw- imiona 29.07.23, 20:53
      Wandzia 2 lata i jej brat Henio 4 lata.
      • emnilda.wolna Re: dziś na placu zabaw- imiona 29.07.23, 21:15
        Fajnie. Cieszy mnie powrót Wandy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.