Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:00 Moja koleżanka ma 3,5 letnią córeczkę Juliannę, ale niezmiernie mnie dziwi że w życiu nie nazwali jej Julianną właśnie, albo Julinką. Od zawsze zdrabniają jej imię w sposób który moim zdaniem z Julianną nie ma nic wspólnego. Wołają na nią Julka (to czemu nie nadali Julia), często też mówią Ula - chyba skrót od Jula(to czemu nie nadali jej Urszula) a niekiedy Lolka - tu kompletnie nie mam pojecia skąd im się to wzięło (to czemu nie nadali Karolina). Nic z tego nie rozumiem. Za każdym razem zastanawiam się po co dali dziecku na imię Julianna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Julianna 03.07.08, 22:10 Nadali imię Julianna, bo widocznie im sie ono podobało. A zdrobnień też używają takich, jakie im się podobają. Julka jest zdrobnieniem od Julianny. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Julianna 03.07.08, 23:03 tami46 napisała: > Julianna piękne imię. Podpisuje sie pod tym obiema rękoma i .. nogami również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Julianna IP: *.as.kn.pl 03.07.08, 23:04 Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że Julka jest właściwym zdrobnieniem od Julianny, a nie Julii. Julian - Julek, Julian(na) - Julka. Ale problem z Julką od Julii czy Julianny jest podobny do Bartek od Bartłomieja czy od Bartosza. Po prostu tak czasem bywa dwa imiona mają to samo zdrobnienie (zresztą takich przykładów jest więcej Aga od Agnieszki czy Agaty, Mila od Mileny czy Emilii etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Julianna 29.11.08, 15:28 Gość portalu: Iryska napisał(a): > Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że Julka jest właściwym > zdrobnieniem od Julianny, a nie Julii. Od Julii też. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Julianna 04.07.08, 10:40 Znajomi mają prawo zdrabniać imię córeczki w dowolny sposób, Julka i Ula od Julianny mogą być, chociaż Ula faktycznie mniej oczywista. A Lolka - małe dzieci mogą czasem zniekształcać swoje imiona, gdy uczą się mówić, może mała nazywała siebie samą kiedyś Lola, Lula? A Julianna rzeczywiście piękne imię Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Julianna 04.07.08, 10:52 Zdrobnienia to rzecz względna, każdy używa takich, jakie się mu podobają. Może pełne imię wejdzie w użycie gdy Julianna podrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Julianna 29.11.08, 17:35 Moi znajomi tez na swoja Juliannę mówią Jula. Tylko babcia dziewczynki używa wersji Julianka. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Julianna 29.11.08, 18:41 Może chcieli Julkę, ale Julia była dla nich zbyt popularna i wybrali Juliannę? zresztą ładniej, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś