vinike 23.07.08, 17:55 Dlaczego nadajecie imiona swoim dzieciom a potem zdrabniacie je zupełnie innymi imionami.Wcale nie chodzi mi o krytyke imion,każdy nadaje takie jakie jemu się podoba.Sprawa dotyczy np.Marii którą zdrabniacie na Maje lub Marianny na Marysię ,Agnieszki na Misię i tak można by mnożyć.Znam takich przykładów z życia mnóstwo, potem dziecko idzie do przedszkola lub szkoły i nagle zaczynają się do niego zwracać imieniem z metryki na które nie reaguje.Przez zdrobnienie rozumiem Majka-Majeczka,Nikola-Nikolka itd. A może znacie inne przykłady tych "przekręconych" zrobnień, co wogole o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krimhilda Re: Zdrobnienia!!! 23.07.08, 18:06 Dla mnie tez jest nieporozumieniem nadanie corce imienia Maria i wolanie na nia Maja. Nie lubie tez zdrobnienia Ola i takich, ktore nie przypominaja imienia w pelnej formie - duzo na tym forum takich udziwnien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Zdrobnienia!!! IP: 163.1.80.* 23.07.08, 18:12 Wiesz, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska w domu funkcjonowala jako Lilka. Znam tez dwie Lalki, jedna to Maria, a druga bodajze Krystyna. Maja jest idealnym zdrobnieniem dla dwulatki, ktora nie potrafi wymowic "r". Maria i Marianna sila rzeczy beda mialy wspolne zdrobnienia. Z drugiej strony, czy np. zdrobnienie Tusia od Natalii (Natalia --> Natusia --> Tusia) jest "poprawne"? W sumie rownie abstrakcyjnym zdrobnieniem jest Asia od Joanny. Przestac go uzywac? Trzyletnia Asia pewnie tez w przedszkolu nie od razu zareaguje na "Joanno!". Nie bardzo rozumiem, w czym problem - skoro dziecku i rodzicom sie podoba Misia jako alternatywa Agnieszki, to niech ja tak nazywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic mmaupa 24.07.08, 22:46 co do Asi to przypomniało mi się, iż w niektórych regionach Polski Asia to zdrobnienie... od Agnieszki. Dla mnie Asia zawsze była Joanną. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenki25 Re: Zdrobnienia!!! 01.08.08, 21:38 Zgadzam sie z tobą- moja córeczka ma na imię Aleksandra, i bardzo mi sie podoba to imię, ale nie wyobrażam sobie tak wołać do niemowlaka, dlatego jest albo Ola albo Oleńka. Następne imię, które mi się bardzo podoba Antek (mały Antek- taki fajny łobuz, w przyszłości Antoni-pięknie). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Zdrobnienia!!! 23.07.08, 21:59 Podzielam Twoje zdanie, bo usilnie szukałam imion, których w miarę możliwości nie można zdrabniać, ale jak słyszę jak ktoś mówi do mojej córki KINIA to mam ochotę zabić (nie znałam tego niby-zdrobnienia nadając dziecku imię). Ale jestem zdania, ze jak komuś się podoba zdrobnienie Misia od Agnieszki to proszę bardzo. W sumie to raczej forma "pseudonimu" niż zdrobnienia. Moi znajomi mówili na córkę Niunia (brr) i było to zdrobnienie od Amandy (Amandunia - Niunia). Jak ktoś się uprze to i Kazimierę zdrobni do Niuni. Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: Zdrobnienia!!! 28.09.08, 10:00 Chciałam tutaj wpisać zdrobnienia z mojego otoczenia, które dla mnie wydały się ciekawe: Janina - Jańcia Wanda - Wandzia (nie znam innej, więc wpisuję ) Maria - Masia Wszystkie te kobiety są dorosłe, mają ponad 50 lat i używają takich zdrobnień (no, poza pierwszą - tylko maja mama tak może do niej mówić ). Dodam że jestem z Podhala, ale żyję w mieście, więc nie są to przykłady regionalizmów - ewentualnie - regionalizmy z miasta Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Zdrobnienia!!! 24.07.08, 11:07 mówienie do dziecka "kochanie", "słoneczko" albo "perełko" też odpada? bo się przyzwyczai i nie będzie reagować na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Zdrobnienia!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 11:16 moi synowie w papierach maja tzw zwykle imiona, a uzywa sie zupelnie innych. W przedszkolu nie bylo problemu. Powiedzialam, ze dziecko ma na imie tak jak sie sam przedstawia i tak funkcjonuje. Tak dostaje podpisane rysunki, takie imie ma nad wieszakiem z recznikiem, etc. Zero problemu. Sam o sobie mowi tym nieoficjalnym, o bracie tez. Na oficjjalne reaguje. Co w tym zlego? jak bedzie duzy to sobie wybierze, ktorego chce uzywac. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Zdrobnienia!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 11:18 ja nie znosze, ak ktos daje dziecku piekne imiona i zdrbnia tak, ze glowa boli, typu Bernard - Bernis, Ksawery - Ksawcio, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
vinike Re: Zdrobnienia!!! 24.07.08, 15:15 i właśnie tego nie rozumiem nadajesz imię a potem nazywasz dziecko zupelnie innym rozumiem jeśli jest to jego drugie imię(dziecko jak będzie starsze zdecyduje jakie wybrać) Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Zdrobnienia!!! 25.07.08, 10:01 nadaję imię, ale nie zwracam się do niego WYŁĄCZNIE w ten sposób. oczywiście, że wie, że ma na imię Dominik, ale wszelkie spieszczenia są dobre, bo wynikają z dobrych emocji. do męża też się nie zwracam wyłącznie pełną wersją (może jeszcze powinnam według Ciebie z nazwiskiem, co?) imienia, tylko mówię pieszczotliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic vinikie 24.07.08, 13:56 a wiesz, że to niektórym jeszcze dłużej zostaje? Jedna z maturzystek swoje podanie o przyjęcie na studia podpisała "Wika" a inna "Kasia" z serduszkiem zamiast kropki nad "i". W przedszkolu mojej córki do dzieci mówi się tak jak przedstawią ich rodzice (jedna mała Wietnamka jest nawet Madzią - choć na liście przyjętych do przedszkola figurował jakiś 4-członowy zestaw, którego nie powtórzę ). Odpowiedz Link Zgłoś
vinike Re: vinikie 24.07.08, 15:06 Ja mam w rodzinie kilka takich przykładów,moja ciocia Grażyna w metryce jest Marianna, ciocia Basia w metryce Romualdą, znajomy Piotrek w mertyce Pelargiuszem. Moim zdaniem nadawajmy imiona które Nam się podoba i zwracajmy się nim do dziecka a jakieś wynalazki które potem wogóle nie są używane nawet przez nadających. Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic i jeszcze ps. 24.07.08, 13:58 poza tym jak zauważyła jedna z dziewczyn, choć nie powiedziała tego wprost - trzeba odróżniać zdrobnienia imion od tzw. "spieszczeń" Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Zdrobnienia!!! 24.07.08, 15:37 A ja czasem nazywam córkę Misią lub Czupusią, choć nie ma to nic wspólnego z jej imieniem. Mimo wszystko Klarą jest nazywana częściej i zapytana o to jakie nosi imię odpowiada właśnie, że Klara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella do Vinike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 15:59 imiona, jakie nosza moi synowie - te pozapapierowe sa nierejestrowalne w Polsce = sa zagraniczne, jedno ma zenska koncowke, mimo ze sa pelnymi formami w Polsce brzmia troche jak skrocenia. Nadalismy je w pewnym kontekscie, cos dla nas znacza. no i sa fajne, niepowtarzalne. a jak na starosc zechca byc panem Janem, a nie panem Jarno, prosze bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
vinike Re: do Vinike 24.07.08, 17:48 no to jeszcze ostatecznie zrozumiem, ze nie można było tak dziecka w urzędzie nazwać, a skoro się tak bardzo podobało..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zefczak Re: Zdrobnienia!!! IP: *.lanet.net.pl 25.07.08, 10:09 ja nie rozumiem po co dawać dziecku jedno imię, a potem wołać na nie jakoś inaczej. Moja rodzinka to miała niezłe pole do "popisu", bo mam na imie Joanna i tylko tę formę mojego imienia akceptuje od lat najmłodszych, a krewni z uporem maniaka "asia, asienka, aska" - okrutne. Dlatego naszemu synowi damy na imie Karol, bo nie jest zbyt wdziecznym imieniem do zdrabniania - kumpel raczej nie powie "Karolek idziemy na browara" Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Zdrobnienia!!! 28.07.08, 20:35 to samo dotyczy katarzyny np... nikt mnie tak nie nazywa, dlatego corka bedzie miala imie, ktore mozna, ale nie trzeba zdrabniac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowita771 Re: Zdrobnienia!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 07:09 To chyba sprawa rodziców, jak nazywają swoje dziecko i sprawa dziecka, czy to mu odpowiada. Piszesz, że nie masz nic przeciwko zdrobnieniom typu Nikolka. Mnie akurat nieszczęsna Nikolka razi niemiłosiernie, słyszę tylko "kolka". Ale to moje odczucia, ja bym tego imienia nie nadała, choć Nikola podoba mi się jako imię męskie (nie dla polskiego dziecka w Polsce). Tylko, że rodzicom jakiejś Nikoli może to zdrobnienie odpowiadać i to ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
vinike Re: Zdrobnienia!!! 29.07.08, 11:14 wcale nie chodzi w tym wątku o samo odmienianie " zdrabnianie " konkretnego imienia,niech sobie mała Oliwia będzie Oliwką itp.cała sprawa kręci się wokół imion które rodzice wybierają swoim pociechą a potem ich nie używają np.Sebastian jest Samem a tak nawiasem mówiąc , to pisałam w swym poście ze nie o krytyke imion tu chodzi, ale widze ze każdy wątek jest dobry żeby troche jadu się wkradło............ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zdrobnienia!!! 29.07.08, 23:03 vinike napisała: > a tak nawiasem mówiąc , to pisałam w swym poście ze nie o krytyke > imion tu chodzi, ale widze ze każdy wątek jest dobry żeby troche > jadu się wkradło............ Oczywiście, bo gdzie wylewać jad, jak nie na forum. A tak z ciekawości, i a propos poprzedniego zdania, jak wymawiasz "Viki" żeby było widać, iż jest przez "v"? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Zdrobnienia!!! 30.07.08, 12:08 może tak z niemiecka "fiki" zlolowałaś mnie Odpowiedz Link Zgłoś
vinike Re: Zdrobnienia!!! 30.07.08, 12:16 w języku polskim V wymawia się jak W i tak wymawiam" Wiki" i" Kewin" a nie "Kefin". moze z niemiecka V to F ale jak byłam w niemczech to nikt nie zwracał sie do moich dzieci per fiki , kefin Odpowiedz Link Zgłoś
vinike Re: Zdrobnienia!!! 30.07.08, 12:20 ..... a przypomniało mi się mam kuzynke urodzoną w niemczech i ma na imię Vanessa i nikt do niej ne mówi per "fanessa" tylko "Wanessa" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zdrobnienia!!! 01.08.08, 00:08 Ale nazwać dzieci przez "V", a potem mówić zwyczajnie przez "W"?? To przecież bez sensu, z całym szacunkiem. Ja bym przynajmniej wymodelowała usta w taki mały ryjek. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Zdrobnienia!!! 01.08.08, 15:25 albo nos zmarszczyć, no cokolwiek już, byle było widać, że to "V" a nie "W" Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Zdrobnienia!!! 29.07.08, 11:50 Powód jest prosty - ponieważ język polski używa zdrobnień A dziecko do takowych zdrobnień usposabia bardzo, jest małe, na ogół miłe , i w kim, na Merlina, ma budzić ciepłe uczucia, jak nie w najbliższej rodzinie. Do tego dochodzą jeszcze dziecinne kłopoty z artykulacją... i już Agnieszka staje się Agnisią a Agnisia Misią. W języku polskim (na szczęście!) nie ma kodeksu, gdzie zapisane byłyby wszystkie imiona i ich jedynie słuszne i dopuszczalne zdrobnienia, a używanie innych byłoby zabronione. Czasem to zdrobnienie, które wydaje się najbardziej wprost utworzone od imienia i najbardziej tradycyjnie używane (Maria -> Marysia) do dziecka zwyczajnie nie pasuje, wtedy używa się innego. I jest to normalne, zdrowe i nie ma się czym bulwersować. A dziecko do imienia z metryki gdzieś przyzwyczaić się powinno, szkoła jest na to akurat doskonałym miejscem. Nawet najsłodsza Kizia powinna w pewnym momencie zdać sobie sprawę, że oficjalnie nazywa się Magdalena Grabowska i tak właśnie ją zapisano w dzienniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Zdrobnienia!!! IP: *.bb.sky.com 29.07.08, 12:47 Moja ciocia ma na imie Renata i niektorzy nazywaja ja Renią, ona zas twierdzi , ze to zdrobnienie nie jest od tego imienia. Tez tak uwazam, wydaje mi sie , ze to bardziej pasuje do Teresy Teresa- Terenia-Renia. Czy może ktoś dokladnie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
nom.ika Re: Zdrobnienia!!! 30.07.08, 10:12 Znam panią Renię- a jej pełne imię to Regina. Jeśli chodzi o zdrobnienia, to czasem tak wychodzi "w praniu", nadając imię wcale nie planujemy dziwnego zdrobnienia, ale jakaś sytuacja powoduje, że jednak pojawia się w użyciu. Emika przez niktórych w szkole nazywana jest Milką lub Milą.Ale to wymyślily inne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Zdrobnienia!!! IP: *.tosa.pl 30.07.08, 21:20 Moja znajoma stwierdziła, że jej syn będzie nosił imię którego nie mozna "głupio" zdrabniać (na złość ciotce, która miała mistrzostwo świata w wymyślaniu zdrobnień: Moniczka, Tomulek, Krzysinek itd.) - chłopiec otrzymał imię Marek. Trochę się zdziwiłam gdy kilka dni temu dostała SMS-a od owej znajomej: "Pozdrowienia z wakacji przesyłają (...) z MARULKIEM", nie wiem czy to jest "mądre" zdrobnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Estera Re: Zdrobnienia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.08, 10:12 co za bzdurny temat!!!nie ma osoby która by nie zdrabniała imienia swojego dziecka!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Zdrobnienia!!! 28.09.08, 12:16 Sądzimy, że przekręcanie imienia do całkiem innego, istniejącego niezależnie, jest niefajne. Natomiast zdarzają się domowe zdrobnienia niepowtarzalne - i to juz mi pasuje. Np. znam Anne, która w domu była Ajką i potem nauczyła całe swoje otoczenie, żeby tak do niej mówiło. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zdrobnienia!!! 10.08.22, 02:14 Mam w rodzinie Annę, która funkcjonuje jako Hanna i słyszałam jeszcze o kilku takich samych przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zdrobnienia!!! 12.08.22, 19:39 Bo kiedyś te imiona były używane zamiennie (vide:,,Zemsta""Fredry i Podstolina), na Anny się mówiło Hanka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zdrobnienia!!! 11.09.22, 17:57 Bo to to samo imię, tylko w wersji oficjalnej i ludowej (czy potocznej). Odpowiedz Link Zgłoś