Gość: kreskowka IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.08, 22:44 Mieszkam za granica wiec stracilam wyczucie. Czy imiona takie jak Oliver, Tymon, Teo brzmialyby zle z klasycznym polskim chrzeszczacym nazwiskiem? Czy jest szansa ze Oliver bedzie akcentowane na "o"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilianna Re: typowo polskie nazwisko 10.08.08, 22:47 IMO Tymon jak najbardziej pasuje. Teo jako samodzielne imię czy jako skrót od Teodora/Teofila? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: typowo polskie nazwisko 10.08.08, 22:50 Z tym akcentowaniem to moim zdaniem małe szanse. Wymyśliłam nazwisko Chrząszcz i: Oliver IMO nie pasuje. Litera v nie pasuje mi do polskiego nazwiska. Teo nie bardzo, Teodor, Teofil czy Teobald lepszy. Ale jeśli nazwisko jest dłuższe, np. Chrzanowski, to Teo nie brzmi źle. Tymon najlepszy. I z Chrząszczem i z Chrzanowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kreskowka Re: typowo polskie nazwisko IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.08, 22:58 Chodzi o Brzozowski. Chrzaszcz stanowczo inaczej. Teo jako Teo, chyba funkcjonuje w Polsce? PS Chcemy niedlugo wrocic do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: typowo polskie nazwisko 10.08.08, 23:06 Teo to tylko zdrobnienie. Tymon Brzozowski brzmi świetnie, idealny zestaw! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: typowo polskie nazwisko 10.08.08, 23:11 Jeśli chcecie wrócić do kraju, to tylko Teodor Brzozowski lub Tymon Brzozowski. Olivier będzie brzmieć śmiesznie. Teo też nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ani_tka Re: typowo polskie nazwisko 10.08.08, 23:26 Tymon najbardziej mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: typowo polskie nazwisko 11.08.08, 08:29 Też najbardziej pasuje mi Tymon. Teo to tylko zdrobnienie, a ani Teofila, ani Teodora nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: typowo polskie nazwisko 12.08.08, 09:48 Teodor lub Tymon. Oliver zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: typowo polskie nazwisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 13:36 akcent na O - zero szans. poza tym jest tu w tv jeden taki picus- glancus i zaroilo sie od malyuch picusiow-glancusiow Jja bym byla za Teo, w jakiejkolwiek wersji dluzszej (no moze nie Teofil, choc, wlasciwie czemu nie? Teodor, Teodozjusz Odpowiedz Link Zgłoś