majadka29 07.11.08, 04:20 Potrzebuje Waszej pomocy. Mieszkam w Hiszpanii, maz Hiszpan. Mamy juz synka, ktory ma na imie Marco. Dosc ciezko bylo z wyborem imienia dla synka, bo wybor mialam ograniczony (chcialam, zeby bylo zrozumiale w obu jezykach). Mnie podobal sie jeszcze Wiktor (Victor) albo Jan. W koncu zostal Marco. Teraz jestem w drugiej ciazy i jeszcze nie wiem jakiej plci bedz<e dziecko. Moze pomozecie mi poszukac jakiegos ladnego imienia dla naszego potomka. Powiem jeszcze, ze dla dziewczynki podobaj mi sie Karla, Alicja, Kalina, Lena.... Macie jakies fajne pomysly? Bede wdzieczna!!!z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari-2 Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 07.11.08, 10:50 imie ma byc hiszpanskie czy miedzynarodowe? Demetria Maria Claudia Clara Paula Paulina Olga Virginia Catalina Rosa Angela Marcela Florentina z tym, ze w hiszpanii wymawia sie wirhinia i anhela Esteban Mariano Pedro Pablo Marcelino Claudio Victor(skoro Ci si e poodoba to nadaj) Agustin Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 07.11.08, 19:55 Hej! Sprawa jest prostsza, niż się wydaje, a niezwykle pomocne są te statystyki: www.ine.es/en/daco/daco42/nombyapel/nombyapel_en.htm Jadąc od dołu listy, spośród imion męskich zrozumiałych w obu językach mamy następujące: Roger (po polsku wymawiane przez "g") Gerard Bruno Joel (tak, jest takie imię po polsku także) Gabriel Aaron Samuel Ruben Hugo Adrian Daniel imiona żeńskie, znów od dołu listy patrząc: Teresa Diana Helena Anna Gabriela Lidia Emma Celia (po polsku wym. przez "c") Ariadna Adriana Carmen Natalia Daniela Nerea (jest takie imię po polsku także) Julia Marta Laura Sara Paula Maria ...wybór jest więc spory, nawet jeśli bierzemy pod uwagę tylko setkę najczęsciej obecnie nadawanych w Hiszpanii imion. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 07.11.08, 20:27 Powtorze sie chyba, ale co tam... Bardzo urzekly mnie imiona dwoch hiszpanskich studentek na naszej uczelni: Amaya i juz tu wspominana na forum Noelia. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 08.11.08, 16:26 Proponuję Martę lub Teresę. A dla chłopca może Ruben? Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 13.11.08, 12:09 moje ulubione imie to MANOLO moze jorge? bo juan carlos to chyba co drugi chlopiec tak ma na imie wkleje ci troche polsko hiszpanskich (tluamczenia) Adam – Adán Agnieszka – Inés Albert – Alberto Aleksander – Alejandro Aleksandra – Alejandra Alfred – Alfredo Alicja – Alicia Andrzej – Andrés Angelika – Angélica Anna – Ana Antoni – Antonio Artur – Arturo Barbara - Bárbara Bartłomiej - Bartolomé Beata - Beata Benedykt - Benedicto Bernard - Bernardo Blanka - Blanca Błażej - Blás Bolesław - Boleslao Cacylia - Cecilia Celestyna - César Cezary - Cirilo Damazy - Damaso Damian - Damián Daniel - Daniel Dariusz - Darío Dawid - David Dionizy - Dionisio Dominik - Domingo Dominika - Dominica Dorota - Dorotea Edmund - Edmundo Edward - Eduardo Eleonora - Leonor Elżbieta - Isabel Emil - Emilio Emilia - Emilia Ernest - Ernesto Eugenia - Eugenia Eugeniusz - Eugenio Ewa - Eva Felicja - Felicia Felicjan - Feliciano Feliks - Félix Ferdynard - Fernando Filip - Felipe Franciszek - Francisco Franciszka - Francisca Fryderyk - Federico Gabriel - Gabriel Gabriela - Gabriela Gerard - Gerardo Gertruda - Gertrudis Gloria - Gloria Grzegorz - Gregorio Gustaw - Gustavo Gwidon - Guido Helena - Elena Henryk - Enrique Henryka - Enriqueta Hieronim - Jerónimo Hilary - Hilario Hubert - Huberto Hugo - Hugo Ignacy - Ignacio Innocenty - Inocencio Irena - Irene Izabela - Isabel Izydor - Isidoro Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 13.11.08, 12:12 ciag dalszy Jacek - Jacinto Jadwiga - Eduvigis Jakub - Jacobo, Santiago, Jaime Jan - Juan Janina - Juana Jerzy - Jorge Joachim - Joaquín Joanna - Juana Jolanta - Yolanda Józef - José Józefa - Josefa Julia - Julia Julian - Julián Julius -Julio Kacper - Gaspar Kamil - Camilo Karol - Carlos Karolina - Carlota Katarzyna - Catalina Kazimierz - Casimiro Klara - Clara Klaudia - Claudia Klaudiusz - Claudio Klemenes - Clemente Konrad - Conrado Konstanty - Constante Krystyna - Cristina Krzysztof - Cristóbal Ksawery - Javier Ksymena - Jimena Laura - Laura Leokadia - Leocadia Leon - León Leonard - Leonardo Leopold - Leopoldo Lidia - Lidia Lucjan - Luciano Ludwik - Luís Ludwika - Luisa Łucja - Lucía Łukasz - Lucas Maciej - Matías Magdalena - Magdalena Małgorzata - Margarita Marceli - Marcelo Marcin - Martín Marek - Marcos Maria - María Marianna - María Ana Mariusz - Mario Marta - Marta Maurycy - Mauricio Melchior - Melchor Michalina - Miguela Michał - Miguel Mikołaj - Nicolás Monika - Mónica Natalia - Natalia Nikodem - Nicodemo Norbert - Norberto Oskar - Oscar Patrycja - Patricia Patryk - Patricio Paweł - Pablo Piotr - Pedro (zdrob. Pedrito) Placyd - Plácido Rafał - Rafael Rajmund - Raimundo Rebeka - Rebeca Renata - Renata Robert - Roberto Roman - Román Róża - Rosa Rudolf - Raúl, Rodolfo Ryszard - Ricardo Ryszarda - Ricarda Sebastian - Sebastián Sergiusz - Sergio Seweryn - Severino Stanisław - Estanislao Stefan - Esteban Stefania - Estefanía Sylwester - Silvestre Sylwia - Silvia Szymon - Simón Tadeusz - Tadeo Teodor - Teodoro Teresa - Teresa Tomasz - Tomás Urszula - Ursula Wacław - Wenceslao Walenty - Valentín Walentyna - Valentina Walery - Valeriano Wawrzyniec - Lorenzo Weronika - Verónica Wiktor - Victor Wiktoria - Victoria Wilhelm - Guillermo Wincenty - Vicente Władysław - Ladislao Włodzimierz - Vladimiro Zenon - Zenón Zofia - Sofía Zuzanna - Susana Zygmunt - Segismundo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 15:20 Natalia )) nawet pisze sie tak samo po hiszpansku oni je lubia Odpowiedz Link Zgłoś
majadka29 Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 06.12.08, 11:30 nadal nie wiem jakiej plci bedzie moj potomek, ale jestem b.wdzieczna za pomoc. Dam zac o wyborze!jakby ktos mial jeszcze jakies propozycje, beda mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 21.12.08, 10:30 Elwira. Imie typowo hiszpanskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Zdrobnienia dla synka IP: *.dsl.bell.ca 20.12.08, 23:49 Zdrobnienie: Marco -> Marcunio -> Munio -> Munius -> Muniek Odpowiedz Link Zgłoś
mary-sol Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 23.12.08, 16:24 Dla dziewczynki: Laura Magdalena Karolina Olga Elisa/Eliza Nilda Nora Vanesa Eugenia Julia Noelia Noemi Tamara Elena Isabella Marisol Gabriela Sofia/Zofia Natalia Olivia/Oliwia Dla chlopca: Carlos/Karlos Oskar/Oscar Tomasz/Tomas Samuel Wiktor! Jan! (wiecej nie mam) Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
majadka29 Re: Ines 28.12.08, 13:13 Inez juz jest w bliskiej rodzinie wiec odpada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: Ines IP: *.gprs.plus.pl 11.02.09, 17:24 a moze sliczne imie ktore uwielbiam Mia (po hiszpansku znaczy "moja") albo drugie piekne Dulce Maria ( co znaczy "słodka Maria") cudowne jest to imie....pomysl nad tym Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ines 11.02.09, 18:39 jeżeli bardzo Wam się podoba, to nie przejmowałabym się, że jest w rodzinie dodaję jeszcze: Madalena, Elena, Cristina, Ursula z żeńskich i Daniel, Silvestre, Roberto z męskich Odpowiedz Link Zgłoś
mum2child1 Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 11.02.09, 19:44 Witam A ja mam przyjaciolke Polke, ktora ma meza kubanczyka i coreczke o hiszpanskim imieniu Fuensanta.Na poczatku zdziwilo mnie to imie, ale za chwilke bardzo przypadlo mi do gustu...zwlaszcza zdrobnienie Santusia lub Fueni Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majadka29 Re: imie polsko-hiszpanskie, pomocy! 19.02.09, 18:22 Dziekuje wam bardzo za wszystkie podpowiedzi. teraz juz wiadomo, ze bedzie drugi chlopiec. Jesli macie jeszcze jakies pomysly na chlopca do dawajcie bo mieszkaniec mojego brzucha badal bezimienny Odpowiedz Link Zgłoś