zaino Re: a znacie imiona pradziadków? 30.06.04, 16:28 ze strony mamy: Jan i Marianna Stanisław i Franciszka ze strony taty: Jan i Olga Jakub i Anna Kuba, Jaś i Olga są teraz dość popularnymi imionami, nieprawdaż... Odpowiedz Link Zgłoś
danwar2 Re: a znacie imiona pradziadków? 01.07.04, 21:12 U mnie to było tak: Marian (1898) i Kazimiera (1893?) Wawrzyniec (1887) i Marianna (1890) Stanisław (1899) i Władysława (1901) Hieronim (1904) i Bronisława (1904) Odpowiedz Link Zgłoś
danwar2 Re: a znacie imiona pradziadków? 01.07.04, 21:21 Przeczytałem wątek i widzę, że kwestię prapradziadków też poruszono, więc uzupełniam: Wincenty - Marianna (XIX w.) Karol (ok. 1830) - Apolonia (ok. 1850) Jakób (ok. 1850) - Anastazya (1861) Józef (1855) - Agnieszka (1863) Stanisław (1860) - Barbara (1864) Piotr-Paweł (1869) - Marianna (1872) Piotr - Helena (XIX w.) ---------- P. S. Wiele informacji (nawet dokładne daty) można znaleźć w archiwach, do których po 100 latach przekazywane są księgi stanu cywilnego Odpowiedz Link Zgłoś
kaoli Re: a znacie imiona pradziadków? 19.09.04, 23:36 danwar2 napisał: > P. S. Wiele informacji (nawet dokładne daty) można znaleźć w archiwach, do > których po 100 latach przekazywane są księgi stanu cywilnego A gdzie znajdują się te archiwa, w warszawie czy w poszczególnych miastach czy wsiach, a moze w urzędach stanu cywilnego. Ostatnio zajęłam się robieniem drzewa genealogicznego i jestem w tym początkująca więc wybacz za pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: a znacie imiona pradziadków? 20.09.04, 10:07 W poszczególnych miastach (tam, gdzie jest archiwum rzecz jasna). Odpowiedz Link Zgłoś
kaoli Re: a znacie imiona pradziadków? 20.09.04, 18:21 Dziękuję, bo ja myślałam,ze wszystko gromadzone jest w jednym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: a znacie imiona pradziadków? 01.07.04, 22:34 Pradziadkowie od strony mamy: Romuald Roch i Julianna (czyli polska wesja Romea i Julii Stefan i Stanisława (jednyni, których poznałam) od strony taty: Bronisław i Franciszka Władysław i Józefa Prapradziadkowie dziadkowie babci od strony mamy: Apolonia i Józef dziadkowie babci od strony taty: Piotr i Małgorzata (na tle reszty brzmią całkiem współcześnie) Odpowiedz Link Zgłoś
ewula_p ..cd... 01.07.04, 23:08 Nepomucena to imię mojej prababci. Ciekawe czy ktos jeszcze słyszał takie imię? Pozdrawiam, Ewa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13592985 Odpowiedz Link Zgłoś
malwa_i_zuza Re: ..cd... 03.07.04, 22:56 Moi pradziadkowie Salomea i Bolesław Marianna i Władysław Julianna i Jan a czwartej pary nie pamietam jakaś amnezja mnie dopadła Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: a znacie imiona pradziadków? 04.07.04, 14:11 Gdzies miałam zapisane imiona moich pradziadków; niestety teraz nie mogę znaleźć kartki. Pamiętam tylko, że była Konstancja (bo bardzo mi się to imię podoba) i Fryderyk. Odpowiedz Link Zgłoś
agata12 Re: a znacie imiona pradziadków? 04.07.04, 15:30 Stanisława i Władysław Telesfor reszty imion niestety nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
sataga Re: a znacie imiona pradziadków? 04.07.04, 17:21 Antonina i Konrad Monika i Feliks Agnieszka i Franciszek reszy nie wiem niestety,choc jak widze imiona moich 3 prababc są calkiem na topie. Odpowiedz Link Zgłoś
kretka27 Re: a znacie imiona pradziadków? 04.07.04, 18:51 Oskar i Natalia Andrzej i Kamila Antoni i Scholastyka ...(zapomniałam) i Gertruda the best to Scholastyka, pamiętam tę prababcię doskonale, bo dożyła 101 lat. Imię nadał ksiądz podczas chrztu,a rodzina potem nie umiała powtórzyć Odpowiedz Link Zgłoś
nat78 Re: a znacie imiona pradziadków? 04.07.04, 19:56 Leon i Zofia, Leonard i Zofia, Julian i Zinaida, Edmund i Maria Odpowiedz Link Zgłoś
nat78 Re: a znacie imiona pradziadków? 04.07.04, 19:59 Grzalka, a jakim cudem Ty masz tylu pradziadków? przecież jest ich zwykle ośmioro... Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: a znacie imiona pradziadków? 05.07.04, 09:46 No, faktycznie- dolozylam 2 pary pradziadkow meza, dopiero teraz pomyslalam, ze to nie moi pradziadkowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
nann Re: a znacie imiona pradziadków? 08.07.04, 21:42 Witajcie Moi to : Walenty i Karolina Paweł i Zofia Stanisław i Jadwiga Józef i Zofia pozdrawiam serdecznie nann Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: a znacie imiona pradziadków? 08.08.04, 22:29 Józef i Józefa Aleksandr i ? A reszta niestety ? Odpowiedz Link Zgłoś
bzorek Re: a znacie imiona pradziadków? 09.08.04, 09:41 Agnieszka i Wojciech (to moi prapradziadkowie) Ludwika i Jan Aniela i Wojciech Maria i Jan Apolonia i Jędrzej ...i właśnie po moim pradziadku Jędrzeju mój synek ma imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gagarin3 Re: a znacie imiona pradziadków? 09.08.04, 21:44 Monika i Franciszek, Kunegunda i Józef, Anna i Jan, Agata i Feliks. Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: a znacie imiona pradziadków? 12.08.04, 16:32 Pradziadkowie: Marta i Jan Katarzyna i Mikołaj Maria i Franciszek Janina i Stanisław Prapradziadkowie: Katarzyna i Jan Berta i Szymon Anna i Józef Zofia i Wincenty Józefa i Teofil Antonina i ? Marta i Andrzej Maria i Jan Praprapradziadkowie: Ewa i Andrzej Anna i Stefan Julianna i Walenty Franciszka i Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: a znacie imiona pradziadków? 12.08.04, 21:04 Fantastyczne! Zazdroszczę Ci, że możesz podać tylu przodków, u mnie zawieruchy rodzinne były koszmarne, wiem tylko że jedni z pradziadków to byli Stanisław i Stanisława. A tak na marginesie, spójrzcie tylko jakie to piękne imiona. Proste, konkretne, pasujące do polskich nazwisk. Błagam, sięgajcie do tej listy nadając imiona swoim dzieciom! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a znacie imiona pradziadków? 12.08.04, 21:35 eirinn napisała: > Proste, konkretne, pasujące do polskich nazwisk. Błagam, sięgajcie do tej listy > > nadając imiona swoim dzieciom! Ciekawe, co byś powiedziała o moich przodkach, a były wśród nich osoby o imionach np. Achilles czy Apollon, a jako drugie imię występowały m.in. Placyda czy Romaldy. Wszystkie te imiona były zestawione z typowo polskimi nazwiskami, a działo się to wszystko w dawniejszych czasach (nawet niekoniecznie w XIX wieku). Z przyjemnością zresztą do ich imion sięgam... (akurat nie do tych, które wymieniłam). Co więcej, uważam, że np. Apollon doskonale pasuje do polskich nazwisk - weźmy np. Apollona Korzeniowskiego, ojca Josepha Conrada. Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: a znacie imiona pradziadków? 12.08.04, 21:41 Przepraszam bardzo, a czy nie mam prawa do swojego zdania? Już tak to mam, że lubię imiona proste, a nie udziwnione. Jeśli w Twojej rodzinie istnieje tradycja nadawania specyficznych imion, to OK, ja tego nie neguję. W mojej akurat jest inaczej. Imiona, które podałaś wynikały zresztą również ze specyficznej, XIX wiecznej mody (vide empire). Zanim znowu mi przywalisz, pozwól sobie powiedzieć, że się nieco tym interesowałam. Chill out. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a znacie imiona pradziadków? 12.08.04, 22:30 eirinn napisała: > Przepraszam bardzo, a czy nie mam prawa do swojego zdania? Już tak to mam, że > lubię imiona proste, a nie udziwnione. Jeśli w Twojej rodzinie istnieje > tradycja nadawania specyficznych imion, to OK, ja tego nie neguję. W mojej > akurat jest inaczej. Imiona, które podałaś wynikały zresztą również ze > specyficznej, XIX wiecznej mody (vide empire). Wybacz, raczej akurat XVII-wiecznej. Ale niech Ci będzie. Zanim znowu mi przywalisz, > pozwól sobie powiedzieć, że się nieco tym interesowałam. Chill out. Moze i się interesowałaś, ale bardzo dowolnie interpretujesz, co jest udziwnione, a co nie. Jak już pisałam, nie masz monopolu na decydowanie o tym, a nie ma też jednego wzorca, do którego posiadłaś dostęp. To, co dla jednego będzie udziwnione, dla innego normalne i na odwrót. Przestań sie więc powoływac na jakąs mglistą tradycję i pisz po prostu, szczerze, że imię Ci sie zwyczajnie nie podoba. Zachwalałaś niedawno jako "niewymyślne imię" - Czesława. Wiesz, ze dzieci by wdeptały w ziemię małego Czesia? Jak więc widać, argumentem wyśmiewania sie przez dzieci z dziwacznie nazwanego rówieśnika też szermujesz tylko wtedy, kiedy jest to dla ciebie wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
segoleene Re: a znacie imiona pradziadków? 19.12.04, 20:34 gaudencja napisała: > Ciekawe, co byś powiedziała o moich przodkach, a były wśród nich osoby o > imionach np. Achilles czy Apollon, a jako drugie imię występowały m.in. Placyda > > czy Romaldy. Wszystkie te imiona były zestawione z typowo polskimi nazwiskami, > > a działo się to wszystko w dawniejszych czasach (nawet niekoniecznie w XIX > wieku). Pisałaś wczesniej, że z imion pradziadków pamiętasz tylko Alinę i Tadeusza, natomiast doskonale orientujesz się w imionach przodków żyjących w XVII wieku. Zastanawiam sie z czego to wynika. Czy z zainteresowania akurat ta epoką i celowym poszukiwaniu informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a znacie imiona pradziadków? 19.12.04, 20:40 segoleene napisała: > Pisałaś wczesniej, że z imion pradziadków pamiętasz tylko Alinę i Tadeusza, nat > omiast doskonale orientujesz się w imionach przodków żyjących w XVII wieku. Zas > tanawiam sie z czego to wynika. Czy z zainteresowania akurat ta epoką i celowym > poszukiwaniu informacji? Proste. Reszty przodków nie udało mi się odtworzyć (zawierucha wojenna i wczesne śmierci), ale po tej jednej linii zaszłam bardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a znacie imiona pradziadków? 25.12.06, 19:19 Udało mi się odtworzyć imiona następnych par pradziadków: Józef i Maria; Henryk i Helena. Czwartej pary chyba się nigdy nie doszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: a znacie imiona pradziadków? 12.08.04, 21:54 Znam, bo niespelna rok temu robilam drzewo genealogiczne mojej rodzinyw ogole lubie sie zaglebiac w historie mojej rodziny! do tego babcia podawala mi daty urodzen i miejsce zamieszkania [litwa - wilno, petersburg, ukraina, bydgoszcz, malopolska, pultusk, poznan] pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krk1975 Re: a znacie imiona pradziadków? 13.08.04, 12:35 Od strony taty: wiem ze obie prababcie to Stefanie Od strony mamy to Wiktoria, Jan i Antonina, Jan Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: a znacie imiona pradziadków? 15.08.04, 22:54 1)Pawel, Kazimiera 2)Tadeusz, Helena 3)Jan, Agnieszka 4)Jan, Wladyslawa Odpowiedz Link Zgłoś
kaoli Re: a znacie imiona pradziadków? 19.09.04, 23:32 Prapradziadkowie Maciusia: Józef + Karolina Karol + Katarzyna Ignacy+ Teodora Władysław + Janina Pradziadkowie Maciusia: Stanisław+ Stefania Bronisław + Bronisława dziadkowie Maciusia: Kazimierz + Zofia Ostatnio zajęłam się robieniem drzewa genealogicznego więc wiem. W rodzinie było też kilka Leonek ( Leonia) nie za bardzo wiem jakie to zdrobnienie czyżby Leokadia??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Leonia 20.09.04, 00:08 kaoli napisała: > Ostatnio zajęłam się robieniem drzewa genealogicznego więc wiem. W rodzinie > było też kilka Leonek ( Leonia) nie za bardzo wiem jakie to zdrobnienie czyżby > > Leokadia??? Leonia to po prostu imię (żeńska forma Leona). Bardzo ładne zresztą Odpowiedz Link Zgłoś
kaoli Re: Leonia 20.09.04, 18:20 Dziękuje ślicznie! Bardzo mi się podoba to imię Leonia, Leokadia niestety mniej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leonia 20.09.04, 18:42 kaoli napisała: > Dziękuje ślicznie! Bardzo mi się podoba to imię Leonia, Leokadia niestety > mniej Całą przyjemność po mojej stronie ) Mam identyczne odczucia co do obu imion (Leokadii nie znoszę), a Leonia może nawet trafi na moją (średnio)krótką liste imion do użycia Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Leonia 21.09.04, 14:52 Pradziadkowie Maria i Michal (Polacy) Maria i Michal (pochodzenia polsko-austryjackiego) Emilia (z Kijowa) i Josef (z Wegier) Katarzyna (Polka) i Josef (z Wegier) Charles i Edith (Anglicy) Dziadkowie: Pelagia i Josef Zofia i Stanislaw Mark (Anglik) i Florence (z South Africa, pochodzenia holenderskiego) Douglas i Violet (Anglicy) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Leonia a Leona i inni 17.10.04, 20:57 gaudencja napisała: > Leonia to po prostu imię (żeńska forma Leona). Bardzo ładne zresztą To ja może trochę to doprecyzuję. Tak, jak pisałam wyżej, twierdzi Grzenia, Leonę mając za twór niewłasciwy albo zapożyczony z niemieckiego (co na jedno wychodzi). Słownik Ossolineum (podred. Janowowej i innych) podaje następujące pary imion zaczynające sie na "Leo": Leon i Leona; Leoncjusz i Leoncja (to chyba dla wielbicieli "Izaury" ;-P ); Leonid (Leonides, Leonides) i Leonida; Leoniusz i Leonia; oraz Leontyn i Leontyna. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaleczka Re: a znacie imiona pradziadków? 24.09.04, 11:24 witam, oto moi pradziadkowie: Agnieszka + Wincenty Wanda + Teofil Piotr + Stanisława Czwartych nie zidentyfikowałam PS. Moja babcia (córka Agnieszki i Wincentego) miała na imię Waleria Leokadia i wszyscy mówili na nią Lesia Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: a znacie imiona pradziadków? 28.09.04, 11:42 a moja prababcia, żyjąca jeszcze i trzymająca się całkiem nieźle ma na imie Scholastyka-czyli po prostu Scholasia Odpowiedz Link Zgłoś
grajka11 Re: a znacie imiona pradziadków? 12.10.04, 12:05 Mogę i ja dopisać się ze swoimi "korzeniami", bo córka miała za zadanie zrobić drzewo genealogiczne i zaczęły się wędrówki po najstarszych członkach rodziny, nawet wykonałyśmy kilka telefonów i efekt jest imponujacy; przedstawiam tylko gałąź mojej rodziny bo jest ciekawsza nie obrażając męża, zresztą jego podam następnym razem bo by się poplatało: Pra: Eleonora i Mieczysław Eudokia i Wasyl Rozalia i Nikita Zofia i Bronisław Pra pra: Od Eleonory: Zofia i Andrzej Od Mieczysława: Maria i Mieczysław Od Zofii : Joanna i Symeon Od Bronisława: Katarzyna i Kazimierz Pra pra pra: Od Mieczyława: Antoni i Józefa mamy dokument z którego wynika, że brat tego Mieczysława ur. 1841 r niestety nie wiemy czy był starszy czy młodszy. Pra pra pra pra: Od Józefy: Wołhelm i Barbara Z tego zestawu bardzo podoba mi się Rozali i Eleonora. Pozdrawiam wszystkich Grajka Odpowiedz Link Zgłoś
forumadegie Re: a znacie imiona pradziadków? 19.10.04, 00:24 Scholastyka i franciszek Aurelia i Melchior Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 było dużo Ignaców 19.10.04, 12:29 Katarzyna i Ignacy Elżbieta i Ignacy więcej nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: a znacie imiona pradziadków? 30.11.04, 22:53 Znam imiona tylko trzech par moich pradziadków (zaległości do nadrobienie mam nadzieję ) Marianna i Kazimierz Zofia i Alfons (w tamtych latach imię to nie miało jeszcze negatywnych skojarzeń, które teraz mu towarzyszą za sprawą jakiejś francuskiej sztuki/dramatu dzięki której/któremu funkcjonuje dziś raczej jako rzeczownik) Honorata Ludwika Stefania i Leopold (babcia musiała zrezygnować z trzeciego imienia, bo po wojnie nie wolno było mieć ich aż tyle, ale wszystkie miała ze chrztu, a używała do końca życia trzeciego - pamiętam ją jako babcię Stefę. Trochę się zdziwiłam, gdy trafiłam na jej grób po latach i okazało się, że babcia Stefa jest babcią Honoratą ) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
luciamdb piotr 02.12.04, 11:14 prawde mowiac to mam takie bardziej miedzynarodowe pochodzeniei moj polski pradziadek mial na imie piotr, prababka (włoszka) maria, drugi pradziadek Jose (polskie Józef), a druga prababcia tez maria. Raszty imion nie znam ale byly hiszpańskie Odpowiedz Link Zgłoś
amelia83 Re: a znacie imiona pradziadków? 05.12.04, 15:36 sabina ksawera i eugeniusz halina i stanisław zofia i stefan feliksa i antoni Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: a znacie imiona pradziadków? 12.12.04, 22:27 Jan i Rozalia, Stanisław i Teofila, Antoni i Antonina, Karol i Maria. Z tego Rozalia i Teofila rzadziej używane, wszystkie pozostałe całkowicie "normalne". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Teofila 12.12.04, 22:31 ...zauważyłam, ze u mnie w rodzinie dawniej imię Teofila pojawiało się dosyć często; mam wrażenie, że musiało być kiedyś znacznie popularniejsze niż obecnie nam to się wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Teofila 13.12.04, 09:43 No może... Moi pradziadkowie: Marta i Teoil Julia i Stanisław Maria i Szymon Czwartego kompletu nikt nie wie. Prapradziadków wygrzebałam kiedyś w księgach parafialnych, ze strony mamy mamy: Barbara i Michał Jakub i Aniela W Krakowie księgi parafialne są po niemiecku, w oryginale było Agnela, myślałam, że Agnieszka, ale ksiądz mnie uświadomił, ze to jednak Aniela. Natomiast zdziwiło mnie imię Jakub. Odpowiedz Link Zgłoś