Gość: myszka miki IP: *.customers.d1-online.com 19.11.08, 19:41 Na moim osiedlu spotykm dosc czesto dzieci o podwojnych imionach typu Max-leon Anna-luize Anna-marie itd...Zastanawiam sie czy w POlsce tez przyjmuja sie takie imoina?Gdzie rodzice zwracaja sie zawsze do dziecka takim podwojnym imieniem.Czy w Polsce raczej bylo by uzywane tylko pierwsza czesc imienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasi.modo Re: Podwojne imiona? 19.11.08, 19:53 A gdzie mieszkasz? W Niemczech może? Tam jest właśnie moda na takie imiona. Natomiast w Polsce chyba nawet nie można dać dziecku imienia łączonego z dwóch, oddzielonego kreseczką. Co za tym idzie, mody takiej nie ma. Jest za to kilka zestawień które jakoś naturalnie brzmią w ciągu, np. Anna Maria, Jan Maria. Nikt się tak chyba do nikogo nie zwraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka miki Re: Podwojne imiona? IP: *.customers.d1-online.com 19.11.08, 20:10 Tak mieszkam w Niemczech,i zastanawialam sie gdyby dziecko o takim podwojnym imieniu zostalo zarejestrowane w Polsce z powodu rodzica obcokrajowca to jak by bylo odbierane takie imie?Czyli czy wam sie podobaja podwojne imiona czy tez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka miki Re: Podwojne imiona? IP: *.customers.d1-online.com 19.11.08, 20:15 Jeszcze tylko dodam ze jak bylam w szpitalu i tam byl tez chlopiec Max-Leon ja do niego Max mowilam a mama wyraznie obrazona sie poczula.Kilka krotnie mnie upomniala ze syn jest Max-Leon potem przyjzalam sie dziecia na podworku i faktycznie rodzice bardzo przeszczegaja tych podwojnych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Podwojne imiona? 19.11.08, 20:24 No wiec sama widzisz, ze to jednak stwarza pewien problem. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Podwojne imiona? 19.11.08, 20:21 Mi osobiście nie bardzo. Tak w Niemczech jak i w Polsce pachnie mi to pozą na francusczyznę. Nie wiem, na ile jest ta opinia powszechna wśród Niemców, ale spotkałam się z przekonaniem, ze takie podwojne imiona to pewna odmiana Kewinizmu - de.uncyclopedia.org/wiki/Kevinismus Myślę, ze mogłoby tez w przyszłości przysporzyć dziecku problemów, gdyby na przykład chciało się osiedlić w Polsce. Musiałoby każdemu tłumaczyć jak się to pisze i jak się do niego zwracać. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Podwojne imiona? 19.11.08, 20:48 W Niemczech podwójne imiona to nie moda ostatnich lat, funkcjonują od bardzo dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Podwojne imiona? 19.11.08, 22:01 Nie jestem znawczynią języka niemieckiego, ale na pierwszych trzech stronach kategorii niemieckich kompozytorów w niem. Wikipedii, każda po 200 nazwisk, jest tylko 7 przypadków podwójnych imion z kreseczką: najstarszy z tych przypadków urodził się w 1901 r., kolejni dwaj w 1909 i 1925, a cała reszta - w 1950 roku lub później. Sadząc wiec po tej liście frekwencyjnej, przynajmniej w przypadku mężczyzn zjawisko to było skrajnie rzadkie aż do lat 50. (kiedy zresztą nadal było rzadkie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka miki Re: Podwojne imiona? IP: *.customers.d1-online.com 19.11.08, 22:15 Byc moze Gaudencja ale na dzien dzisiejszy w Niemczech bardzo duzo dzieci ma podwojne imie.Wczoraj z moja corka na 6 bawiacych sie z nia dzieci 4 mialay podwojne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Podwojne imiona? 19.11.08, 22:52 To nie jest argument za zakorzenieniem tej praktyki od dawna i za tym, że nie jest ona wyrazem kewinizmu. Ciekawe, jak to skomentuje Abiela i inne dziewczyny z Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Podwojne imiona? 19.11.08, 23:31 Wiele takich kombinacji trąci mocno kewinizmem, zwłaszcza takich w stylu Jolina-Julie czy Luca-Iwan. Jest jednak sporo bardzo utartych imion, które wręcz się narzucają typu Eva-Maria. Ja zwolenniczką nie jestem. Niemniej bardzo podoba mi się praktyka używania obu imion, jak na przykład w Islandii. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podwojne imiona? 13.04.09, 15:59 Faktycznie sa imiona podwojne utarte (czesto mozna tez pisac je lacznie) jak Hans-Jürgen. POza tym polaczenie to musi wjatkowo pasowac. Wspominalam juz chyba, ze syn znajomej (Polki, ojciec Niemiec) nazywa sie Renato-Tassilo? Takich zestawow zwolenniczka nie jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Podwojne imiona? 13.04.09, 19:08 annajustyna napisała: > syn znajomej (Polki, ojciec Niemiec) nazywa sie Renato-Tassilo? I faktycznie zwracają się do niego całą formą? Gusty gustami, ale ludzie to potrafią sobie utrudniać życie... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podwojne imiona? 13.04.09, 19:28 Kolezanka mowi na niego Natus( za zdrobnienialym s) albo Gucio. W przdszkolu jest Renato...Inny zetaw od innej kolezanki: Julia-Flavia - dla niemieckiej czesci rodziny po prostu Flavia, dla wloskiej - Gulia-Flavia... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Podwojne imiona? 13.04.09, 20:54 Gulia czy Giulia? Pytam nie ze złośliwości, tylko z ciekawości Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podwojne imiona? 28.08.09, 10:03 Giulia oczywiscie. Jej mama jest Susanne-Gerta, uzywa tylko Susanne (poza dokumentami). Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Podwojne imiona? 19.11.08, 22:51 Sądzę że w Polsce zwracanie się do dziecka dwoma imionami by nie przeszło - nie mamy takiej tradycji, drugiego imienia na ogół się nie używa, więc trudno byłoby przekonać otoczenie do pełnej wersji. A pierwsze i drugie imię wg zasad obowiązujących w naszym języku oddziela się spacją, nie wstawia się łącznika - byłby to błąd. W Niemczech obowiązują po prostu inne zasady ortografii i interpunkcji. Wydaje mi się jeszcze że te podwójne imiona nie muszą być wpływem wyłącznie francuskim - podobne występują też o ile pamiętam w językach skandynawskich, np. u Astrid Lindgren są dwuimienne, pisane z łącznikiem, bohaterki (np. Britt-Mari, ale nie tylko ona.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Podwojne imiona? IP: *.oxfd.cable.ntl.com 20.11.08, 00:57 Podwojne imiona (ale bez kreseczki) sa dosc popularne na poludniu USA, szcegolnie dla dziewczynek. Te wszystkie Leslie Ann, Sue Ann, Mary Jane, Sarah Jane, Barbara Ann itd. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Podwojne imiona? 20.11.08, 21:55 Hihi, Max-Leon jest fatalnie dobrany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Podwojne imiona? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 02:50 Witam Mam właśnie takie podwójne imię, zapisywane oczywiście bez myślnika, mieszkam w Polsce i generalnie może rzeczywiście niektórzy zwracają uwagę, że ciekawe, ale więcej jest z nim kłopotu. We wszystkich dokumentach i tym podobnych "służbowych" sprawach muszę odwiecznie tłumaczyć, że to jest jedno imię, a i tak mam bez przerwy problem z tym, że ktoś wpisał mi tylko pierwsze z nich. Wszyscy zakładają, że to jest zwyczajnie pierwsze i drugie imię osobno a to moje widzimisię że upieram się aby zapisywali dwa. Problem był nawet z wyrabianiem dowodu osobistego. Jak widać, Polacy nie są przyzwyczajeni do takiego "dziwactwa" I raczej wszyscy zwracają się do mnie poprzez zdrobnienie pierwszego z imion choć zdarzyło się że nazwano mnie samym drugim Przedstawiam i podpisuję się różnie, prywatnie - zdrobnieniem pierwszego, 'służbowo' - pełnym. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podwojne imiona? 28.08.09, 10:04 Imiona typu Julianna, Maksymilianna, Adrianna to w pewnym sensie imiona podwojne (poczatek + Anna). A tak poza tym to Anna Maria w polskiej tradycji jest imieniem podwojnym. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Podwojne imiona? 28.08.09, 10:23 annajustyna napisała: > Imiona typu Julianna, Maksymilianna, Adrianna to w pewnym sensie imiona podwojn > e > (poczatek + Anna). Dlaczego tak uważasz? To jest według zasady - Julian - Juliana (Julianna), Maksymilian - Maksymiliana (Maksymilianna) etc. Żadnej Anny w tym nie ma. A tak poza tym to Anna Maria w polskiej tradycji jest > imieniem podwojnym. Znaczy, że jak? W Polsce nie ma imion podwójnych. Anna jest pierwszym imieniem, Maria drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podwojne imiona? 28.08.09, 12:45 Podwojne = uzywane oba czlony,a czkolwiek niekonsekwenstnie. Co do Julianny etc. - poprawna forma odmeska z jednym -n, to drugie tak jakby po Annie dodane... Odpowiedz Link Zgłoś
siwa Re: Podwojne imiona? 31.08.09, 11:07 Chyba, że się ma dar przekonywania pań w urzędzie, jak mój ojciec. Mam na pierwsze imię Anna-Maria, drugiego nie mam. Sprawdzane 10x przy wymianie dowodu na nowy, faktycznie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podwojne imiona? 31.08.09, 11:45 Anna-Maria do pewnego momentu przechodzila. Od paru lat raczej juz nie (zalecenie RJP). Odpowiedz Link Zgłoś
siwa Re: Podwojne imiona? 31.08.09, 16:31 Wieść rodzinna głosi, że jak się rodziłam też tak było. I zależało to od fanaberii pani w urzędzie. Widać jakaś była podatna na wdzięk osobisty mojego ojca. Odpowiedz Link Zgłoś