Gość: froofroo IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 15:06 Słuchajcie, słuchajcie, mieliśmy ustalone inne propozycje imienia dla córki (chcieliśmy ostateczenie wybrac po porodzie), a tu mąż mi nagle wyjeżdża z Leną. No i dobrze, imię piękne, na liście moich ulubionych, tyle że... to byłaby Lena Lewandowska. Bardzo Was to razi? Bo mnie chyba tak... Wiem, że jest tu wiele przeciwniczek imienia Lena, jako tzw. "zdrobnieniowego". Pls, dziewczyny, abstrahujcie na chwilę od tego - chodzi mi teraz tylko o brzmienie zestawu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agi40 Re: Aliteracja? 25.03.09, 15:09 Troche mdlo brzmi, jak na moje wyczucie jezykowe... Zlewa mi sie w calosc. Moze inne na L , cos z r na przyklad oslabiloby ten efekt. Laura Lewandowska na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: froofroo Re: Aliteracja? IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 15:12 No właśnie mdło też trochę, coś bardziej charakternego by się do tego nazwiska przydało... Laura na pewno nie - jak nie bedzie Leny, to wrócimy po prostu do poprzednich propozycji, które nie są na L. Odpowiedz Link Zgłoś
egidia Re: Aliteracja? 25.03.09, 15:33 Rzeczywiście trochę mdło brzmi... Zawsze można sobie jednak wmówić, że córa zmieni nazwisko wraz ze zmianą stanu cywilnego. ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: froofroo Re: Aliteracja? IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 21:22 Myślę, że w dzisiejszych czasach zakładanie co do nienarodzonego nawet jeszcze dziecka, że będzie heteroseksualne i w dodatku weźmie ślub, byłoby sporą śmiałością Zestaw ma być potencjalnie na całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Aliteracja? 25.03.09, 20:39 to Le Le rzeczywiście nie brzmi najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Aliteracja? IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 21:31 mi sie podoba jesli macie watpliwosci to moze heLena czy maLena? Ale ja bym zostala przy Lenie. Bo co ma byc, Greta albo Kordelia, zeby na sile utwardzic)) Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Aliteracja? 26.03.09, 08:33 _mnie_ się Kordelia podoba dużo bardziej, nie tylko w tym zestawieniu. MSZ dziewczyny ładną Laurę zaproponowały Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Aliteracja? 26.03.09, 07:54 Abstrahujac od tego, o co prosisz tez moim zdaniem nie brzmi dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Aliteracja? 26.03.09, 08:59 Mdło, ale nie ze względu na aliterację. Ta nawet jest interesująca. Lena w ogóle wydaje mi się mdłym imieniem, w tym czy innym zestawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: froofroo Re: Aliteracja? IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 06:53 Jasne, jasne, to dwie odrębne kwestie - mdło i aliteracja. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Aliteracja? 26.03.09, 17:51 Nie pasuje mi to Le...Le. Tak samo nie pasowałaby mi Leonia Lewandowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: froofroo Czyli jest do niczego... IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 06:54 Oj, a temu mojemu mężulkowi tak zapadło w serce... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Czyli jest do niczego... 27.03.09, 09:13 mi się podoba - dołożyłabym tylko drugie imię z twardszym brzmieniem/ jak się wam imię podoba to w czym problem - tzn Kordelia mi się nie podoba a może zamiast tej Leny Laura? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Czyli jest do niczego... 27.03.09, 10:13 To może faktycznie zaproponuj mu, że nazwiecie ją Helena, a wołać będziecie Lena. I tak w sytuacjach oficjalnych, kiedy podaje się pełną wersję i nazwisko, wszystko brzmieć będzie dostojnie i na miejscu. A na codzień możecie używać zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Czyli jest do niczego... 27.03.09, 12:10 Helena będzie przez wiele osób zdrabniana do Heli a Hela Lewandowska to juz brzmi wprost katastrofalnie (elale). Zresztą nie bardzo podoba mi się nadawanie jednego imienia po to, żeby używać innego. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Czyli jest do niczego... 27.03.09, 12:14 używanie zdrobnienia to nie jest używanie innego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: froofroo Re: Czyli jest do niczego... IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 12:20 Mężowi podoba się imię Lena, nie Helena Po co na siłę robić z kogoś Helenę, którą nie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Czyli jest do niczego... 27.03.09, 12:28 nie na siłę, to tylko propozycja, jak Ci się nie podoba, to przecież nikt Cię nie zmusza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Czyli jest do niczego... IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 15:14 Gość portalu: froofroo napisał(a): > Mężowi podoba się imię Lena, nie Helena > Po co na siłę robić z kogoś Helenę, którą nie będzie? o to to własnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czyli jest do niczego... 27.03.09, 20:35 froobek napisała: > Helena będzie przez wiele osób zdrabniana do Heli Nie wiem, czemu tak myślisz; w życiu nie spotkałam Heleny zdrabnianej do Heli. Zresztą nie bardzo > podoba mi się nadawanie jednego imienia po to, żeby używać innego. Lena to rosyjskie zdrobnienie od rosyjskiej formy Heleny, więc wszystko jest lege artis. Ale jeśli nie chcesz Heleny, to nie, Lena niestety naprawdę strasznie mdło brzmi z Waszym nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś