Gość: qooka IP: *.cable.ubr22.aztw.blueyonder.co.uk 26.03.09, 10:52 hej, Jestem prawie 4 mce w ciazy i nie wiem jeszcze czy bedzie chlopiec czy dziewczynka ale z mezem mamy juz swoje typy. Wiec jesli dziewczynka ( baaardzo bym chciala) to ja jestem za imieniem Zara, to maz je zaproponowal pierwszy dawno temu, na co ja stwierdzilam : Zara, jak ten skep??? O nie!! Ale z czasem zaczelo mi sie podobac... Maz jest tylko w 80% przekonany, za to jego faworyt to Isabella ( nie Izabela ze wzgledu na to ze nie mieszkamy w Polsce i maz nie jest Polakiem). Ja z kolei nie jestem przekonana do Izy, wole Zare. Co myslicie o tych dwoch imionach? czy Zara od razu kazdemu bedzie sie kojarzyc ze sklepem??? Z tego co wyczylatam jest to imie arabskie / wegierskie i oznacza ksiazniczka lub kwiat. Hmmm. Drugie imie dla dziewczynki mamy juz na 100% ustalone i jest to imie z meza kultury ktore ma konkretne znaczenie w jego jezyku i rodzina z jego strony wlasnie tak bedzie sie do dziecka zwracac - to imie to Yetunde. Ja nie mam nic przeciwko i imie mi sie podoba wiec tu sie z mezem zgadzamy. Jesli bedzie chlopiec to dluuugi czas nie mielismy typow az niedawno maz wyskoczyl z Leonem. Co myslicie? czy w Polsce bedzie uchodzic za staroswieckie jak np Zosia? Mi sie podoba chociaz zachwycona nie jestem, z braku innych preferencji przystalam na Leona i chyba juz tak zostanie. Tylko nie mamy drugiego imienia dla chlopca... Co by pasowalo do Leona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Zara ? Isabella? Leon? 26.03.09, 11:01 Zosia nie jest imieniem staroświeckim tylko bardzo popularnym. Leon jest IMO dobrym wyborem. Co do drugiego imienia, czemu nie poszukacie jakiegoś z języka męża? Podobnie jak przy dziewczynce? Mnie się ani Zara ani Isabella nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Zara ? Isabella? Leon? 26.03.09, 11:18 Moim zdaniem Leon - krótki, łatwy w wymowie, "międzynarodowy" jest idealny. Zara mi kojarzy się niestety sklepowo. Isabella - myślę, że podobnie jak Leon może być dobrym wyborem, choć do moich ulubionych nie należy. Widzę, ze podobają Wam się raczej krótkie, uniwersalne imiona, więc zaproponuję do przemyślenia takie: Anna Zoe Ewa Diana Stella Laura Klara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qooka Re: Zara ? Isabella? Leon? IP: *.cable.ubr22.aztw.blueyonder.co.uk 26.03.09, 11:59 mal_art napisał: Widzę, ze podobają Wam się raczej krótkie, uniwersalne imiona, więc zaproponuję do przemyślenia takie: Hmm z podanych przez Ciebie propozycji Anna - to moje drugie imie i maz sie tak do mnie zwraca ja osobiscie nie znosze tego imienia ale ze wzgledu ze maz ma na imie Ade, rozwazam dla corki Adrianne co by bylo ladnym polaczeniem mojego i jego imienia. Zoe - hmm, pomysle nad tym. Ewa - stanowczo nie Diana - nie. (zmarla ksiezna Diana, mieszkamy w Anglii) Stella - ladne ale nie bo to marka piwa w anglii. Laura - nie podoba mi sie totalnie, zwlaszcza ze po angielsku wymiawia sie Lora Klara - nieeee, chociaz wiem ze maz je lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qooka Re: Zara ? Isabella? Leon? IP: *.cable.ubr22.aztw.blueyonder.co.uk 26.03.09, 11:54 abiela napisała: Co do drugiego imienia, czemu nie poszukacie jakiegoś z języka męża? Podobnie jak przy dziewczynce? Tez o tym myslalam, problem w tym ze z meskich imion nigeryjskich (yoruba) nie podoba mi sie zadne ( na tyle zeby nadac wlasnemu dziecku) poza imieniem Kola a maz przy Koli jest stanowczo na nie. Wiem ze Zosia to teraz b. popularne imie ale to nie zmienia faktu ze ja osobiscie uwazam je za staroswieckie. Moja roczna siostrzenica ma na imie Zosia. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: Zara ? Isabella? Leon? 26.03.09, 15:37 qooka, dawaj jeszcze jakieś męskie imiona Yoruba, ja jestem bardzo ciekawa jak wyglądają. Może Cię do czegoś przekonamy. Co do imion przez Ciebie zaproponowanych to Leon bardzo mi się podoba, Zara rzeczywiście sklepowo, ale w sumie czemu nie? Mercedes to też przecież imię. Gdybym ja mieszkała w kraju anglojęzycznym, to nadałabym dziewczynce imię: Iris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qooka Re: Zara ? Isabella? Leon? IP: *.cable.ubr22.aztw.blueyonder.co.uk 26.03.09, 16:21 Iris tez ladne co do imion yoruba to tu jest ich cala masa : www.behindthename.com/nmc/afr.php Chyba nikt i nic mnie nie przekona do polubienia tych imion pomimo calego szacunku dla kultury meza ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: Zara ? Isabella? Leon? IP: *.85-237-164.tkchopin.pl 26.03.09, 20:35 Rzeczywiście trudno coś wybrać dla chłopca, ale na Twoim miejscu nie rezygnowałabym. Myślę, że fajnie jest mieć drugie imię w języku Yoruba, no i na pewno to ważne dla Twojego męża i jego rodziny. Leon Simba byłoby śmiesznie, ale to w swahili. Co powiesz na Adisa? Ayo? Ayomide? Dla mnie brzmią ładnie i mają ładne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: Zara ? Isabella? Leon? IP: *.85-237-164.tkchopin.pl 26.03.09, 20:36 ps. czy Yetunde ma coś znaczeniowo z "matką" wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qooka Re: Zara ? Isabella? Leon? IP: 62.239.159.* 27.03.09, 14:40 tak, Yetunde oznacza mniej wiecej 'matka powraca' , w tym przypadku moj maz nie ma juz niestety swojej mamy, wiec stad sie to wzielo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zara ? Isabella? Leon? 26.03.09, 21:18 Zara ani Isabella nie podobają mi się i nadalabym na pierwsze albo imię polskie, albo Joruba (Leon dla chłopca jest IMO bardzo w porządku). Z behindthename podobają mi się Enitan, Olayinka i Titilayo. Spośród imion polskich moze zamiast Zary rozważycie Sarę? Albo Emmę, Abigail, Amelię lub Chloe? Wszystkie, podobnie jak Isabella i Zara należą aktualnie do najczęściej nadawanych imion dziewczęcych w UK. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Zara ? Isabella? Leon? 27.03.09, 20:44 A mnie się Zara podoba. Krótkie, proste, uniwersalne. Zoe też. Iris podoba mi się, bo to mój ulubiony kwiat A Leon jest na mojej liście chłopcowatej, więc też głosuję za. Odpowiedz Link Zgłoś