echo1111 05.05.09, 21:36 Jak oceniacie to imię? Kiedyś było dosyć popularne, teraz chyba zupełnie wymarło. Mi sie podoba choć nie znoszę skrótu Lodzia. Ale ja uwielbiam wszystkie imiona z cząstką Leo: Leonia, Leontyna, Leon, Leopold, Leonard. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nelcia714 Re: Leokadia 05.05.09, 21:50 Bardzo lubię to imię. Również ze względu na sentyment - moja prababcia miała tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leokadia 05.05.09, 22:03 IMO jednoznacznie prababcine właśnie, ale raczej z serii z Genowefą i Eugenią, czyli nagłych i krótkotrwałych mód sprzed 100 lat. Pełne brzmienie sympatyczne, ale z nadawaniem dzieciom odczekałabym jeszcze ze 30 lat, no i nie wiem, co zrobić ze zdrobnieniem Loda. Pasjami za to lubię Leontynę i Leonię, które wydają mi się jak najbardziej imionami na nasze czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Leokadia 05.05.09, 22:16 Podoba mi sie i bylo bardzo powaznie brane pod uwage. W koncu stanelo na Leonii Zdrobnienia Loda i Lodzia rzeczywiscie zupelnie do mnie nie przemawiaja... Odpowiedz Link Zgłoś
generalizacja Re: Leokadia 06.05.09, 08:43 Moja babcia miała tak na imię, dlatego też darzę je sentymentem. Gdybym miała córkę pewnie dostałaby tak na drugie imię, bo jednak zdrobnienie Lodzia jest szczególnie nieszczęśliwe, zwłasza w dzisiejszych czasach. Można jednak Leokadię zdrabniać do Loni lub Leosi =) Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Leokadia 06.05.09, 08:41 Znajoma mojej mamy miała na imię Leokadia i niestety całe życie wołali na nią Lodzia - okropność. Mnie się podoba zdrobnienie Leosia ale nie masz wpływu jak będą wołać. Na literę "L" podoba mi się Liwia a dla chłopca Leon Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Leokadia 06.05.09, 09:31 Mam ciotkę Leokadię - połowa rodziny mówi na nią Lodzia, połowa (nie wiedzieć czemu) Ewa W pełnym brzmieniu imię ładne, ale na "nielodziowate" zdrobnienia nie ma co liczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Leokadia 06.05.09, 12:17 Mam w rodzinie 2-letnią Leokadię, wołają na nią Leosia. Nikomu w rodzinie nie podoba się to imię, mi również, wolałabym Leonię. Nie wiem czy dla Leosi to dobrze czy źle ale mieszka na stałe za granicą ;] Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Leokadia 06.05.09, 15:56 ja znam zdrobnienie Leosia i ma ono zabarwienie raczej pejoratywne ale Leonia juz brzmi swietnie, chociaz to troche inne imie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Leokadia 11.05.09, 11:10 Inne imiona rozpoczynające się cząstką leo- bardziej mi się podobają. Leokadia jakoś w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś