a-nulla 15.05.09, 17:46 Takie imię zobaczyłam dziś na liście dzieci przyjętych do przedszkola. Rocznik 2003. Bardzo mnie zdziwiło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szampanna Re: Nikita 15.05.09, 18:28 Mnie też - a nie wiesz może, męskie czy żeńskie? Bo skoro dziewczyna może mieć na imię Sasza, to i Nikita może... Odpowiedz Link Zgłoś
clever.dragon Re: Nikita 15.05.09, 18:53 Ja spotkałam ostatnio Nikitę i była to 8 miesięczna dziewczynka. Teraz to już jestem skołowana. Może Nikita Chruszczow była kobietą? A może miał dziewczęce imię? A może spotkana Nikita miała imię chłopięce? Tak czy siak jak podrośnie chłopaki będą jej nucić przebój Erica Claptona - O Nikita, Nikita. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Nikita 15.05.09, 20:08 Tak czy siak jak podrośnie > chłopaki będą jej nucić przebój Erica Claptona - O Nikita, Nikita. eee... chyba Eltona Johna? Ale mniejsza o to, jeśli dziewczynka, to jakieś nieporozumienie. Ale skoro Kopernik była kobietą, to może i Nikita Chruszczow też i wtedy wszystko gra Odpowiedz Link Zgłoś
clever.dragon Re: Nikita 16.05.09, 14:27 Masz rację. Wiedziałam że dzwonią ale nie wiedziałam w którym kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikita 15.05.09, 20:44 Jeśli dziewczynka, to, hm, dziwię się rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Nikita 16.05.09, 18:42 Ja się dziwię też w przypadku chłopca. Ale nigdy nie byłam wielbicielką Kicienki Chruszczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Nikita 15.05.09, 21:20 Cale popoludnie zastanawiam sie, czy to imie chlopca, czy dziewczynki. Mam nadzieje, ze chlopca, ale jednoczesnie jakies dziwne przeczucie, ze moze byc inaczej.. Dowiem sie w poniedzialek i Wam napisze. P.S. Nie wiem czemu, ale zniknely mi polskie znaki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Nikita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 22:45 a ja jednak wiem,że imię to funkcjonuje w niektórych krajach jako forma żeńska i nie wiem skąd to zdziwienie gdyby była to dziewczynka.Bardziej zapewne szokuje w Polsce jego męska wersja z końcówką -a- Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikita 15.05.09, 22:47 W Polsce? Toż my sąsiadami Rosji jesteśmy, gdzie Nikita jest jednak imieniem wyraźnie bardziej męskim, niż żeńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nikita 15.05.09, 22:55 > a ja jednak wiem,że imię to funkcjonuje w niektórych krajach jako > forma żeńska niestety masz rację, nie jest to pierwsze imię rosyjskie, które z męskiego stało się żeńskim na Zachodzie. widać ktoś był przekonany, że na -a mogą się kończyć tylko żeńskie. > i > nie wiem skąd to zdziwienie gdyby była to dziewczynka. z mojej strony nie byłoby to zdziwienie. nie zdziwiłabym się, ale naprawdę poważnie zmartwiła. > Bardziej zapewne szokuje > w > Polsce jego męska wersja z końcówką -a- Barnaba Kosma Bonawentura Juda no, jestem po prostu zszokowana... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikita 15.05.09, 22:56 Jeszcze Zawisza - wdzięczne imię dla delikatnego dziewczęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Nikita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 11:51 >Barnaba >Kosma >Bonawentura >Juda >no, jestem po prostu zszokowana... ok masz rację,ale przyznaj,że Nikita nie brzmi za grosz męsko! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nikita 16.05.09, 13:25 Gość portalu: Ona napisał(a): > > ok masz rację,ale przyznaj,że Nikita nie brzmi za grosz męsko! > powiem Ci szczerze, że trudno mi się wsłuchać w to imię "neutralnie", bo od lat kojarzę je wyłącznie z imieniem męskim. ponoć był film o kobiecie o tym imieniu, może dlatego w świadomości się zaczyna lęgnąć "obupłciowość" imienia? z innej beczki, tak samo ciężko mi się przyzwyczaić do myśli, że Jowita jest imieniem męskim - w Polsce używanym jako żeńskie. bo z kolei z tym imieniem stykałam się od dziecka u koleżanek. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Nikita 17.05.09, 09:59 Równie dobrze dziewczynka mogłaby mieć na imię Kuba. Na -a się kończy, więc może być TA KUBA. Za oceanem męskie imiona rosyjskie są odbierane jako żeńskie i potem mamy Sashę, Mischę czy Nikitę. Gdyby polska kultura była równie znana na zachodzie jak rosyjska, to mielibyśmy i Kubę-dziewczynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: Nikita 16.05.09, 13:54 Słyszałam o jednej małej Nikicie, dziewczynce oczywiście. Niezbyt mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Nikita 17.05.09, 07:54 Ja miałam chomika imieniem Nikita. I była to chomicza dziewczynka. Wtedy właśnie mi się wydawało, że skoro imię kończy się na "a", to musi być żeńskie. Ale miałam wtedy może 7 lat. Mam nadzieję, że na tej liście to jednak chłopiec był. Ale nawet dla chłopca to imię jest jakieś niefajne. Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Nikita 20.05.09, 23:05 Jeszcze nie poznała, bo zawsze sobie o tym przypomina, jak już jest dość daleko od przedszkola. Jutro Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nikita 22.05.09, 11:30 a-nulla napisała: > Tak jak przypuszczałam - dziewczynka. O tempora! o mores! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikita 23.05.09, 22:39 Pewnikiem na cześć lisa Nikity. To zdumiewające - ludzie nie maja już chyba żadnych męskich skojarzeń z Nikitą, mimo sąsiedztwa z Rosją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Nikita IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.09, 18:32 W Rosji jest to imię męskie, choć mnie nie pasuje... Był kiedyś taki chyba amerykański serial sensacyjny o blondynie imieniem Nikita Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna0808 Re: Nikita 28.05.09, 20:55 A ja się wcale nie dziwię. Ludzie nadają dzieciom coraz badziej wymyślne i dziwne imiona. Mi osobiście imie Nikita się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś