Gość: jokoina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 14:43 wiem że zaraz zostane zaatakowana oliwkowymi przeciwnikami ale.... to nie wina tego naprawdę pieknego imienia że takie jest popularne. To naprawdę interesujące imię z tradycją i ciekawych znaczeniach..a nie jak większość uważa nowomodne... Opis: imię o niejasnej etymologii. Według jednej teorii jest pochodzenia normandzkiego i stanowi żeńską formę imienia Oliwier (od zniekształconego słowa Alfihar, które oznacza "armia elfów"). Inne źródła podają, iż pochodzi z języka łacińskiego od słowa oliva, oznaczającego "drzewo oliwne". Określałoby wówczas osobę, która hoduje oliwki albo człowieka miłującego pokój (gałązka oliwna jest międzynarodowym symbolem pokoju). Kolejna hipoteza podaje, iż zostało ono wymyślone przez Williama Szekspira na potrzeby komedii Wieczór Trzech Króli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Oliwia Laila 20.06.09, 14:52 Otóż to, to jest imię pochodzące nie wiadomo skąd. Prawdopodobnie chyba jednak literackie, wymyślone przez Szekspira. Nie ma też ani jednej świętej patronki, która byłaby jednoznacznie Oliwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jokoina Re: Oliwia Laila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 15:09 Guadencjo z całym szacunkem ale chyba nie masz racji...św. Oliwia (Oliwa) z Brescii - męczennica św. Oliwia (Libia) - męczennica razem ze św. Eutropią i Leonidą w kościele katolickim ma dwie patronki Oliwię naprzemiennie z Oliwa oraz właśnie Libię. według Jana Grzeni, Słownik imion, jest to imię znane już w starożytności, jest damskim odpowiednikiem Oliwiusza. Znalazłm także takie wzminaki ze jest to imię żeńskie łacińskiego pochodzenia. Jego pierwotne znaczenie łączy się z łacińskim apelatywem oliva - owoc, oliwka, drzewo oliwkowe, niektórzy traktują je jako żeńską odmianę starofrancuskiego imienia Olivier, Olicer co do jednoznaczności świętej patronki..... to chyba bardzo częste że forma w przypadku innych imion często też nie ejst jednoznaczna... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oliwia Laila 20.06.09, 15:21 Gość portalu: jokoina napisał(a): > Guadencjo z całym szacunkem ale chyba nie masz racji...św. Oliwia > (Oliwa) z Brescii - męczennica > św. Oliwia (Libia) - męczennica razem ze św. Eutropią i Leonidą Otóż właśnie - pierwsza była najprawdopodobniej Oliwą, druga Libią, które przetworzono na Oliwię, bo patronki nie było. Większość imion ma patronów o dość jednoznacznych imionach czy formach imion. > według Jana Grzeni, Słownik imion, jest to imię znane już w > starożytności, jest damskim odpowiednikiem Oliwiusza. Żeńskim odpowiednikiem Oliwiusza to imię jest według Janowowej (Ossolineum), a z całym szacunkiem dla Janowowej, w tym słowniku pojawiają się błędy. Nigdzie poza Janowową nie znalazłam Oliwiusza, nigdzie też poza Grzenią nie znalazłam potwierdzenia, jakoby Oliwia była znana juz w starożytności. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Oliwia Laila 20.06.09, 15:05 imię Oliwia lubiłam w dzieciństwie, spotykałam je często u L.M. Montgomery i pewien sentyment został - ale rzeczywiście popularność mi przeszkadza. natomiast Oliwia Laila brzmi mi jakby rodzicom zabrakło innych głosek w alfabecie, wychodzi "jęczące" przez nagromadzenie dźwięków "i", "j", "aj"... Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Oliwia Laila 20.06.09, 17:56 bardzo lubie i jedno i drugie imię ale polaczone nie brzmią mi dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Oliwia Laila 20.06.09, 18:12 Nie lubię Oliwii, a jak słyszę zdrobnienie Oliwka, no to już w ogóle coś strasznego Laila ciekawa, skojarzenia arabskie, choć tam chyba częstsza jest Leila, ale te dwa imiona MSZ nie bardzo do siebie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: Oliwia Laila 20.06.09, 19:07 ja mam layle (czyt. leyle) wiec ta opcja mi sie podoba oliwia niestety nie popularne bardzo, nei pasuje do laili...w tym zestawie brakuje mi rrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Oliwia Laila 20.06.09, 20:26 Zestaw bardzo niedobrany. Wg moich źródeł Oliwia jest imieniem pochodzenia łacinskiego (oliva - gałązka oliwna, drzewko oliwne, oliwka), jako przykłąd użytkowania wskazywana jest jedynie Olivia Newton-John. Heiligenlexikon notuje dwie święte Oliwy, żadnej Oliwii. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Oliwia Laila 22.06.09, 20:04 A ja się przyznam, że mi się Oliwia nawet podoba. Znacznie bardziej niż przytaczane tu często imię Liwia. Popularność popularnością, ale jeśli was to nie odstrasza, to nie widzę przeszkód do nadania. Natomiast Laila jakoś do mnie nie przemawia, zwłaszcza w parze z Oliwią. Poszukałabym czegoś zupełnie innego. Na przykład Oliwia Marcelina, Oliwia Karolina, Oliwia Barbara... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Oliwia Laila 23.06.09, 09:07 W tym zestawie jest, jak na moje ucho, za dużo l i i. Za Oliwią nie przepadam. Jedyne pozytywne skojarzenie - z Olivią Joules z czytadła Helen Fielding (autorki Bridget Jones). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeszkowa Re: Oliwia Laila IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.09, 01:00 mimo to podoba mi sie to imie odzucilaym Laila kojarzy mi sie nie za dobrze i brzmi tak jakos dziwnie ale to moja subiektywna opinia Odpowiedz Link Zgłoś
sniezna_noc Re: Oliwia Laila 04.07.09, 17:26 nie mam zamiaru nikogo atakować, to nie w moim stylu, jednak opinię swą wyrażę- nie podoba mi się Oliwia, ani Laila, a już napewno nie podoba mi się to połączeniea jeszcze dochodzi ta armia elfów.. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Oliwia Laila 04.07.09, 19:40 w sumie ani jedno, ani drugie mi się nie podoba -a zestawienie to już całkiem, niestety... Lililililaj... tak to słyszę nieomalże Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Oliwia Laila 04.07.09, 21:49 nie podoba mi się ani jedno, ani drugie. a razem tym bardziej. ale jeśli tobie nie przeszkadza ogrom oliwek, to ok Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Oliwia Laila 05.07.09, 11:02 Nie podoba mi się ani jedno ani drugie. Oliwia - oklepane. Lajla - pretensjonalne. Trafne spostrzeżenie Magdaleny: że za dużo jęczących głosek A już zdrobnienia Oliwka czy nawet Oliwa (jak niektórym się zdarza) są dla mnie nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagdaLenka Re: Oliwia Laila IP: 79.110.196.* 15.07.09, 16:11 Osobiście imię Oliwia, bardzo mi się nie podoba. Kojarzy się z oliwą, w dodatku, że była św. Oliwia (OLIWA). Nie wiem jak innym, ale mnie oliwa kojarzy się z czymś tłustym (bez urazy dla osób noszących to imię), albo z taką oliwką dla niemowląt. A Oliwia Laila też nie przypada mi do gustu. Ale to subiektywna opinia. Odpowiedz Link Zgłoś