aka10 03.01.04, 12:37 Imie corki znajomej.Co Wy na nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: Indra 03.01.04, 15:15 Jakis stwor, jakby juz normalnych imion nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Indra 03.01.04, 17:07 Nie podoba mi sie, nigdy nie slyszalam o tym imieniu. Znam tylko imie Indira, ktore znacznie lepiej brzmi. A. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Indra 05.01.04, 08:50 Ja słyszałam gdzieś to imię, chyba w jakimś filmie, albo przeczytałam w książce. Jest oryginalne, ale ja nie dałabym tak dziecku na imię, aczkolwiek oczywiście każdy ma swój gust. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: Indra 25.01.04, 21:22 A ja je znam. Niedawno zaczęłam korespondencję e-mailową z Hinduską o tym imieniu. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kj74 Re: Indra 05.01.04, 11:21 Mówiąc szczerze - okropne!!! No, ale to rzecz gustu. Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Indra 05.01.04, 11:36 Już wiem, gdzie czytałam o tym imieniu. Jedna z bohaterek "Sagi o Królestwie wiatła" miała właśnie na imię Indra. Może stąd wzięlo się to imię ? Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Indra 06.01.04, 16:06 Czesc ! Ja tylko slyszalam INDIRA ,ale tak jak Madzia mowi moze z tej ksiazki wzielo sie to imie INDRA. Niespotykane i cos w sobie ma.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: Indra 06.01.04, 22:40 Imie wystepujace w Estonii, raczej rzadkie - nosi je jedynie 17 osób ... Odpowiedz Link Zgłoś
michalina04 Re: Indra 24.01.04, 15:41 Bardzo piękne, ale przenigdy nie nazwałabym swojej córki, bo to imię ewidentnie męskie. Patrzcie: "Indra, główny bóg indoirańskich Ariów, pan burz, burzyciel grodów, bóg wojny. W Wedach, bóg wiatru, burz i wojny. W hinduizmie władca jednego z pięciu niebieskich rajów, do którego, wg wierzeń hinduistycznych, może dostać się człowiek cnotliwy po śmierci. Niebo, w którym panuje Indra, dla jego wyznawców nazywa się Swarga. W pozostałych niebach panują inni bogowie. Również w hinduizmie opiekun Wschodu, bóg wody, wilgoci i wiatrów." (wiem.onet.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
aste Re: Indra 25.01.04, 19:21 hej moje pierwsze ale nie jedyne skojarzenie również z Ingrą Gard bohaterką wspomnianej sagi a ponieważ mam koleżanke którą od dawna tym imieniem nazywamy to przyzwyczaiłam się do niego. jest bardzo ładne ale chyba jednak nieco zbyt oryginalne w Polsce. innymi słowy podoba mi się ale dziecka bym tak nie nazwała. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś