polski_francuz 30.12.09, 22:30 Nowogrodek, Zaosie, glaz filaretow, grob Maryli Wereszczakownej az by sie chcialo do Backi pojechac i poogladac. turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,82269,7379600,Bialorus_sladami_Mickiewicza__Ktokolwiek_bedziesz.html PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dana33 Re: Sladami wieszcza 30.12.09, 22:42 blekitna chusteczka do ocierania lez przygotowana, zadufku?????? Odpowiedz Link Zgłoś
wolna444 Re: Sladami wieszcza 30.12.09, 22:46 dana33 napisała: > blekitna chusteczka do ocierania lez przygotowana, zadufku?????? ja mam taka blekitna do smarkania z jakas tam dziwna gwiazda ... Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Paczusiu, czy uwierzysz? 30.12.09, 22:46 Czy uwierzysz, ze gdyby wieszcz wstal z grobu i chcial cie np. obejrzec, musialby kucnac i rozgladac sie uzywajac lupki? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Sladami kleszcza 30.12.09, 23:25 Placzus czesto z lezka w oku wspominal ow szczesny czas, gdy jako student, zaopatrzony w Trybune Ludu znalazl sie byl w pelnym neglizu na plazy naturystow. Piekne to wspomnienie zaciemniala jednak chwila, gdy do siuraka Placzusia przywarl kleszcz... Akt przywarcia mial miejsce w krzakach, w trakcie oprozniania pecherza. Usuniecia kleszcza pensetka zmuszona byla dokonac mama bohatera, gdyz nikt inny nie mogl sie zdobyc na podobne poswiecenie. Ani pani pielegniarka, ani pan Sanitariusz, Wesoly, ani pan Zimny, z zawodu chirurg! Po namysle akademik zrezygnowal z nostalgicznej wycieczki w nadodrzanskie loziny. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: Sladami kleszcza 30.12.09, 23:39 To jest bardzo ladna, spontanicznie pisana opowiastka! Nosze sie z zamiarem ogloszenia ich (opowiastek) zbiorku drukiem. Szukam dobrego rysownika Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: Sladami wieszcza 30.12.09, 23:55 mozesz jechać. białorus nie jest krajem zamknietym. wizę dostaniesz w paryzu. belarus.visahq.com/embassy/France/ Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Dlaczego ty mu zle zyczysz? 31.12.09, 00:02 To, co stalo sie ciotce w Czechach, przytrafi sie Placzusiowi na Bialej Rusi! Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Atawizm 31.12.09, 08:38 Moze sie wybierzemy na Litwe w przyszlym, 2010 roku. Mnie moj sw.pamieci Tata zabral dwa razy do Ponar, gdzie moi rodzice spedzili dziecinstwo i wczesna mlodosc. I troche pozwiedzalismy okolice (Wilno, Troki) i czulem, ze jestem wlasnie u siebie. Mysle, ze jestem winny te wizyte corce. Jak i zreszta jezyk wieszcza. Bo "Pana Tadeusza" trzeba czytac w orginale. PF Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 isviekata 31.12.09, 09:06 polski_francuz napisał: > Bo "Pana Tadeusza" trzeba czytac w orginale. Ja znam jedynie w tlumaczeniu na jezyk zaborcow Heimatu Adamas Mickievicius. Jedyne co znam w jezyku oryginalu to to w tytule, oznaczajace "Na zdrowie". No i jeszcze nazwe herbu "Viti" czyli to co pogonczyk trzyma w reku. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: isviekata 31.12.09, 09:15 "Na zdrowie". Chyba lykne szampana tego wieczora. Tant pis pour le régime "na jezyk zaborcow Heimatu" Po litewsku, he? Taa, drogi polsko-litewskie sie rozeszly. Sentyment pozostal. U Polakow chyba glownie. I ten monument literatury polskiej zaczynajacy sie od slow "Litwo, Ojczyzna moja..." Jesli Tora laczy zydow to "Pan Tadeusz" moze laczyc Polakow i Litwinow. Ale moze, co podejrzewam, unia z Polska byla dla Litwinow przystankiem na drodze do niepodleglosci? PF Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: isviekata 31.12.09, 09:41 polski_francuz napisał: > Ale moze, co podejrzewam, unia z Polska byla dla Litwinow > przystankiem na drodze do niepodleglosci? Z tego co wiem w czasach Gedymina szlachta litewska mowila po rusku (czyli zdecydowanie nie w jezyku moskiewskich bojarow). Mowili zapewne w tyszkiewickim bialoruskim. Jezyk litewski jak czytalem w historii jezykow odkryl jakis ksiadz w XIX wieku we wsi zabitej dechami. Poniewaz w XIX wieku byla moda na nacjonalizmy wiec tamtejsi ksenofobi wzieli sobie ten jezyk za podstawe wlasnej "tozsamosci". To podobna manipulacja do norweskiego (jednego z dwoch wydumanych) i hebrajskiego (zabytek martwy od 2500 lat, Jezus mowil po aramejsku i w kojne). Litwini jak i inne bardzo male narody maja gigantyczne parcie do nacjonalizmu. A i tak demografowie prorokuja, ze za 50 lat ich nie bedzie. Prywatnie Litwini sa bardzo sympatyczni. Zazwyczaj mowia po polsku ale sie do tego nie przyznaja ani nie probuja uzywac przy "obcych". Ja zawsze chyle glowe przed ich probami zachowania "tozsamosci narodowej". Nigdy mi sie nie udalo ustalic czy tamtejsi "Polacy" nie sa przypadkiem efektem wielowiekowej nieprzymusowej dobrowolnej "Kulturkampf". Swoja droga Polacy rownie "doskonale" klamia o Kulturkampf skrywajac jego sekularyzacyjny cel pod patriotyzmem obrony majatku kosciola katolickiego. Katolickosc "Polakow" na wschodzie jawnie pokazuje ich odszczepienie od prawoslawnosci ruskojezycznej szlachty "litewskiej". No bo nikt mnie nie przekona o "polskosci" autentycznych tamtejszych chlopow panszczyznianych. Chlop robil co mu kazano. Politagitke zaliczal w tym kosciele do ktorego go zapedzono. Za Giedymina byla do cerkiew. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: isviekata 31.12.09, 10:20 "Zazwyczaj mowia po polsku ale sie do tego nie przyznaja ani nie probuja uzywac przy "obcych" Na jednej Fête du Village chyba dwa lata temu, mloda Litwinka wystawial bizuterie. Mowila po francusku wiec nawiazalem z nie rozmowe. Chca zbudowac most sympatii powiedzialem, ze moja rodzina z Litwy i ze sie sam troche poczuwam do wiezow z Litwa. I niestety mostu nie zbudowalem. Potraktowala mnie jak ex-okupanta a nie jak inne dziecko rozwiedzionych rodzicow. Chyba rzeczywiscie ich nacjonalizm jest bardzo drastyczny. I, w sposob dosc podobny do Zydow, buduja swoja historie na tych samych faktach ale konczac na zupelnie innych konkluzjach PF Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: isviekata 31.12.09, 22:24 Na jednej Fête du Village chyba dwa lata temu, mloda Litwinka wysta > wial > bizuterie. Mowila po francusku wiec nawiazalem z nie rozmowe. > > Chca zbudowac most sympatii powiedzialem, ze moja rodzina z Litwy i ze sie sam > troche poczuwam do wiezow z Litwa. I niestety mostu nie zbudowalem. A czy jestes pewny ze to byla Litwinka o takich tez korzeniach?Moze tylko autochtonka z Rosji. Chcialem ci tez pogratulowac ze "nasza Danusia" znow zdobyla drugie miejsce na twoim watku.Babsztyl sie stara. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Grzesiek 01.01.10, 17:35 "A czy jestes pewny ze to byla Litwinka o takich tez korzeniach?" Pewnym to mozna byc wieczoru po poranku. Ale dosc w to co opowiadala wierze. Jak sie czyta wiesci z Litwy to jest jasne, ze sa bardzo nacjonalistyczni i te polska czesc ich cywilizacji inaczej oceniaja niz my. Ale to dosc podobny refleks jaki maja teraz Polacy w stosunku do Rosjan. Innymi slowy i nam przejdzie antyrosyjskosc i Litwinom antypolskosc. Jest sasiadami i jestesmy na siebie skazani. Sasiadow sie nie wybiera i jakos, kiedys sie trzeba z soba pogodzic. PF Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: isviekata+ 31.12.09, 23:19 Czyli pokazala tobie twoje miejsce? I ocenila ciebie jak nalezy. Wiec znaj miejsce swoje,okupancie. Nie odpowiadaj na post. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re:1jaja-przepraszam ja sie jakam 01.01.10, 16:58 Czyli pokazala tobie twoje miejsce? > I ocenila ciebie jak nalezy. > Wiec znaj miejsce swoje,okupancie. > Nie odpowiadaj na post. a witaj wszo UPOwska Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Lietuvos Lenkas, choc w ogole Franca's:) 31.12.09, 18:56 Z przykroscia stwierdzam, ze Placzus znowu moze zarobic po fotografii..tym razem od pociechy Placzusiu, czy Placzusiowi nic nie mowi nasza reakcja na Placzunia molestowanie Adomasem Mickievicziusem?! Placzus sadzi, ze corke ma mniej od nas dojrzala?! Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Bonne année, bonne santé, PF. 01.01.10, 17:20 Nie przejmuj sie rozpylaczami fosforu na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Bonne année, bonne santé, PF. 01.01.10, 17:23 zle mu zyczysz..... powinien sie przejmowac.... moze rozpylimy na niego???? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Bonne année, bonne santé Gloubi 01.01.10, 17:23 Dzieki i Tobie tez wszystkiego najlepszego! PF P.S. Nie martw sie wygasilem chamow i mam czyste i mile forum. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Bonne année, bonne santé Gloubi 01.01.10, 17:27 a ja z wielka radoscia czytam wszystkie twoje wpisy zadufku... co wpis, to smiech.... Odpowiedz Link Zgłoś
gloubiboulgomm Re: Bonne année, bonne santé Gloubi 01.01.10, 17:46 polski_francuz napisał: > Dzieki i Tobie tez wszystkiego najlepszego! > > PF > > P.S. Nie martw sie wygasilem chamow i mam czyste i mile forum. Nie czytasz postôw Tsahal-futbal-girls-boys-band-klub-asta-vista? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Bonne année, bonne santé Gloubi 01.01.10, 18:02 "Nie czytasz postôw" One/oni staraja sie tylko zdenerwowac a nic nie wnosza do sprawy/tematu watku. Szkoda czasu na taka lekture. Co nowego u Ciebie? PF Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Bonne année, bonne santé Gloubi 01.01.10, 18:17 a ty masz jakies tematy, oprocz spraw lozkowych roznych celebrities??? albo cytaty z pana tadeusza???? lub trzeci wariant: moralizowanie tutaj lub dobrze opanowany przez ciebie temat ogolny, pt "porady zadufka"???? Odpowiedz Link Zgłoś