Dodaj do ulubionych

zachowania społeczne

12.02.10, 21:48
sąsiad ma dwa oczarki kaukaskie, psa i sukę (takie ca z 80 kg zywej wagi). pies w zagrodzie bo obszczywał drzewka suka biega luzem po posesji. oczywista sporo toto żre - resztki z rzeźni w tym sporo kości. w pobliski lasku mieszka para kruków. i wiosną rok temu kruk sobie zabawę zaczął robić. lądował na działce, chwytał kość i leciał dwie działki dalej gdzie dwa pieski (tak na oko akita inu) luzem biegały, zrzucał tak ukradzioną kość i tak w kółko. psy się oczywiście awanturowały o spadłaąz nieba kość. suka kaukaza tęż lekko nie nie chciał oddać co jej. podchody kruk robił coraz wymyślniejsze leciał ostentacyjnie na kośc jak suka się ustawiła przed kością, to na niskim pułapie okrążał dom i zachodził od tyłu - jak się uparł to zawsze znalazł sposób by psa wykiwać i jak zwykle dwie działki dalej gdzie juz czekały inne pieski na dar z nieba. jak suka kaukaza doszła do stanu, że siedziała jak otepiała i i sprzed nosa mógł wyjąć kość bez żadnej reakcji to przestał przylatywać. i teraz jak motywacja tego ptaszyska? w końcu systematycznie przez kilka tygodni się tym sportem zajmował. janosik, socjalista, czy zwyczajnie adrenalina jak wnerwionemu psu sprzed pyska kości zabierał? a może kręciło go robienie zrzutów i obserwacja jak sie psy awanturują o spadłą kość? bo na pewno nie z głodu.
Obserwuj wątek
    • rycho7 trening mozgu 12.02.10, 21:56
      pro100 napisał:

> zwyczajnie adrenalina

Wychodzi na to, ze nigdy nie miales okazji spelnic swojej roli drapieznika.

Zadne narkotyki nie umywaja sie do naszych wlasnych endorfin.
      • pro100 Re: trening mozgu 12.02.10, 22:14
        rycho7 napisał:

> pro100 napisał:
        >
        > > zwyczajnie adrenalina
        >
        > Wychodzi na to, ze nigdy nie miales okazji spelnic swojej roli drapieznika.
        >
        > Zadne narkotyki nie umywaja sie do naszych wlasnych endorfin.

to bym rozumiał, owszem polowanie kręci, tylko czemu puszczał swoją zdobycz między dwa inne kundle? socjalista?
        • jaceq Re: trening mozgu 13.02.10, 00:09
          pro100 napisał:

> tylko czemu puszczał swoją zdobycz mię
          > dzy dwa inne kundle? socjalista?

Rychu jest Kaukazem i rozumuje po kaukasku.
        • rycho7 Re: trening mozgu 13.02.10, 08:27
          pro100 napisał:

> to bym rozumiał

Rekomenduje empirie. Potrenuj na sobie skoki dopaminy (o ile dobrze pamietam).
          Jak zrozumiesz to wroc. Ja jestem za glupi aby zajmowac sie Twoim chciejstwem. I
          za leniwy.
    • snajper55 Re: zachowania społeczne 12.02.10, 22:09
      pro100 napisał:

> a może kręciło go robienie zrzutów i obserwacja jak sie psy awanturują o
      > spadłą kość? bo na pewno nie z głodu.

Gdyby o to mu chodziło, to by zrzucał dalej. A więc raczej adrenalina lub sadyzm.

S.
      • pro100 Re: zachowania społeczne 12.02.10, 22:21
        snajper55 napisał:

> pro100 napisał:
        >
        > > a może kręciło go robienie zrzutów i obserwacja jak sie psy awanturują o
        > > spadłą kość? bo na pewno nie z głodu.
        >
        > Gdyby o to mu chodziło, to by zrzucał dalej. A więc raczej adrenalina lub sadyz
        > m.
        >
        > S.

na ile można antropomorfizować, choć z drugiej strony w powszechnej opinii ptaszysko nader inteligentne. czasem parka lata nad lasem, takie fikoły i akrobacje w powietrzu wyczyniają, że wprost widać uciechę z życia.
    • vicky17 Re: zachowania społeczne 12.02.10, 22:28
      hehe chcesz kruki wychowywac czy jak? a niech sobie ptaszyszka wolne robia co
      chca, wszak nie musza sie nikogo sluchacsmile
      kruki czy wrony czesto maja rozne podchody. u mnie obserwuje jak wychowuja
      jastrzebie, by nie wlazily w ich terytoria. poza tym jak rzucisz im twarda bulke
      to natychmiast do jakiejs kaluzy leca by sobie ja zmiekczyc. to madre ptaki.
      • pro100 Re: zachowania społeczne 12.02.10, 22:53
        vicky17 napisała:

> hehe chcesz kruki wychowywac czy jak? a niech sobie ptaszyszka wolne robia co
        > chca, wszak nie musza sie nikogo sluchacsmile

wychowywać w życiu, ale widzę, że się dobrze bawią. z lokalną parą jastrzębi się nie kłócą, raczej omijają. jeden sezon tu gniazdował sokół wędrowny, dał się podejśc gdzieś na trzy metry jak na słupku odpoczywał, piekne stworzenie.

> kruki czy wrony czesto maja rozne podchody. u mnie obserwuje jak wychowuja
        > jastrzebie, by nie wlazily w ich terytoria. poza tym jak rzucisz im twarda bulk
        > e
        > to natychmiast do jakiejs kaluzy leca by sobie ja zmiekczyc. to madre ptaki.
        • vicky17 Re: zachowania społeczne 12.02.10, 23:48
          pro100 napisał:

eden sezon tu gniazdował sokół wędrowny, dał się
          > podejśc gdzieś na trzy metry jak na słupku odpoczywał, piekne stworzenie.
          >

smile u nas tez na slupach i latarniach czatuja sobie sokoly, ale stada wron je
          strasznie pedza. sokoly sprytne wlatuja wtedy w las i pomiedzy drzewami gubia
          wrony, bo te lataja tylko ponad nimismile
    • polski_francuz Chcial pokazac 12.02.10, 22:57
      kto jest szefem.

Banalne Watsonie. Mam to codziennie w pracy.

PF
      • pro100 Re: Chcial pokazac 12.02.10, 23:07
        polski_francuz napisał:

> kto jest szefem.
        >
        > Banalne Watsonie. Mam to codziennie w pracy.
        >
        > PF

albo machismo - samica na jajkach siedziała to z nudów poszedł w miasto.
    • wkkr Divide et impera n/t 12.02.10, 23:14
      • hasz0 __Tusk kość prezydentury tak właśnie rzucił/n 13.02.10, 05:50

• andrzejg Re: zachowania społeczne 13.02.10, 08:23
      pewnie wierzy w reinkarnację i zwisa mu wszystko

A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka