Gość: drmed Re: Porozumienie Zielonogórskie stawia ultimatum IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 16:16 Całe to "medyczne" zamieszanie jest spowodowane wygórowanymi oczekiwaniami będącymi wynikiem nieświadomości znacznej części naszego Społeczeństwa oraz sielskimi obrazkami z Na dobre i na złe. To należy zrozumieć. Nie na wszystkim trzeba się znać (choć warto). Zgrozą napawa jednak powszechna nieudolność zarządów szpitali i samorządów. Te pierwsze są na pasku tych drugich, a tym z kolei po prostu nie zależy na opiece zdrowotnej. Koronnym przykładem jest szpital w Wołowie (dolnośląskie), który popadł w długi, za które można by kupić kilka tomografów i zrobić kapitalny remont starego budynku. Była dyrekcja utrzymywała ogromne zatrudnienie i budowała nikomu nie potrzebną salę operacyjną. Kolejny dyrektor zaprowadził ostre porządki. Zwolnił zbędny personel, wprowadził oszczędności. Zeszły rok zapowiadał sensowny przełom w funkcjonowaniu ZOZu. Pojawiła się szansa na odzyskanie płynności po koncentracji szpitali i przychodni wokół szpitala w Wołowie. To głównie dzięki postawie nowych lekarzy, w sporej większości przyjezdnych, kontrakt z NFZ był lepszy niż w 2003 roku. Dyrektora wyrzuciła opcja SLDowska i wstawiła marionetkową indolentną panią Dyrektor. ZOZu do końca nie zrestrukturyzowano. Misję polegającą na skutecznym leczeniu mieszkańców Powiatu, zastąpiono utrzymaniem za wszelką cenę zatrudnienia blisko czterystu pięćdziesięciu osób. Narasta chaos i bezwład organizacyjny: pozbawiony kompetencji dyrektor ds. medycznych jeździ w godzinach swojej pracy karetką sąsiedniego Pogotowia, utrzymywane są zbędne liczne etaty administracyjne oraz zbyt duża powierzchnia biurowa, czynione są nieskoordynowane zbędne zakupy przy braku podstawowego niezbędnego sprzętu. Niedawną uchwałą Rady Powiatu, specjalności interwencyjne (chirurgia, anestezjologia) znajdą się w Brzegu Dolnym, na obrzeżu powiatu, nb. w budynkach nie należących do powiatu, a oddziały opieki długoterminowej w jego centrum, tj. Wołowie. To spowoduje albo brak leczenia biednych potencjalnych pacjentów a migrację zamożniejszych do powiatów ościennych: Lubina, Trzebnicy i Wrocławia. Kontrakt z NFZ nie zostanie wypełniony co spowoduje ograniczenie finansowania ZOZu i poważne redukcje zatrudnienia. Powiat pozostanie bez sprawnego lecznictwa zamkniętego i z kolejnymi bezrobotnymi. Budzi zdziwienie tak łatwe wypuszczenie z rąk przez władze Powiatu około 2 milionów złotych rocznie, brak elementarnej odpowiedzialności i myślenia perspektywicznego. Za rok Pan Starosta pojedzie do Doktorów-Profesorów we Wrocławiu. Lekarze z Wrocławia pojadą do pracy 50 km w inną stronę. A mieszkańcy? Tak jest, podejrzewam, w wielu miejscach: głupota, nieudolność, partyjnictwo i rozrzutność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybirak Re: Porozumienie Zielonogórskie stawia ultimatum IP: *.big / 62.233.185.* 29.02.04, 17:39 Lekaże to hieny, szakale i sępy. Dla nich trzeba by uruchomić krematorium w Oświecimiu i wszystkich wytruć, albo należy w Polsce pozwolić na swobodną pracę lekarzy ukraińskich, rosyjskich, litewskich itd., żeby stworzyć konkurencję, bo z tymi bandytami już nie można wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jvk WAŻNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 17:46 Proszę niereagować, takie listy nie powinny zatruć ciekawej dyskusji na forum. Albo skierowac jej na fałszywy tor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Porozumienie Zielonogórskie stawia ultimatum IP: *.oc.oc.cox.net 29.02.04, 18:09 A litewscy i rosyjscy lekarze już biegną do polskiego eldorado,żeby pracować za 210 euro miesięcznie w przychodni.Mało kapci z pośpiechu nie zgubią !A i pacjenci w Polsce milsi,lepsi i piękniejsi niż na Ukrainie czy Litwie,bywa,że i dobrego słowa lekarzowi raz na trzy miesiące nie poskąpią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konowałek Wschodni lekarze IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 18:22 Co Ty ! Wiedząc jacy nasi pacjenci są wspaniali to są gotowi pracować za darmo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Porozumienie Zielonogórskie stawia ultimatum IP: 195.205.170.* 01.03.04, 17:12 210 euro w przychodni? Chyba nie mowisz o bandzie lekarzy rodzinnych. Albo pomyliles sie o jedno zero. 2100 euro.Z tym to sie moze zgodze:0 hahahah Upublicznijcie swoje zarobi konowaly.Tymczasem do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Porozumienie Zielonogórskie stawia ultimatum IP: *.oc.oc.cox.net 02.03.04, 07:56 210 euro w przychodni? Chyba nie mowisz o bandzie lekarzy rodzinnych. > Albo pomyliles sie o jedno zero. > > 2100 euro.Z tym to sie moze zgodze:0 > > hahahah > W przeciwienstwie do ciebie,ja wiem o czym pisze.To sa miesiczne pobory mojej siostry,lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej w Samodzielnym Publicznym Zakladzie Opieki Zdrowotnej we Wroclawiu,na Dolnym Slasku ,Polsce (Europa ponoc!) >Upublicznijcie swoje zarobi konowaly.Tymczasem do roboty. Nie upubliczniaj juz niczego,przyjacielu.Tymczasem siedz cicho i pozwalaj potulnie dalej robic z siebie durnia przez Sejm i SLD . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz z Kliniki Ukraińska służba zdrowia IP: *.amwaw.edu.pl 29.02.04, 18:51 Sybiraku! Ty w kółko tylko na wszystkich postach wyzywasz, obrażasz, ale nic konstruktywnego nie wnosisz. Inwektywy nie zastąpią kreatywnego myślenia, logiki. Na Ukrainie praktycznie nie istnieje system publicznej opieki zdrowotnej, do szpitala czy przychodni przynosi się własne materiały opatrunkowe, leki, lub się za nie słono płaci. Każda, najmniejsza czynność wymaga honorarium. Bez 20 UAH nie ma co się pokazywać. Aczkolwiek we Lwowie powstają całkiem luksusowe niepubliczne kliniki, gdzie lekarze mogą sobie też dorobić. Prestiż lekarza w społeczeństwie ukraińskim jest bez porównania wyższy niż w Polsce, a poziom życia, jak na warunki tamtejsze niezły. Nie sądzę, zeby ktokolwiek z Nich miał chęć na przeprowadzkę do Polski, gdzie codziennie wysłuchiwałby od pacjentów, że jest "ruskim". Nie zmyślam, bo spotkałem się z takimi określeniami w stosunku do moich kolegów Polaków z Wileńszczyzny. Ludność Warszawki nie wie co to jest akcent wileński po prostu. Na Litwie natomiast podjęto decyzję, że lekarze będą co roku otrzymywać 10% podwyżkę honorariów ( dzisiaj przec 405 euro) aby stworzyć lepsze perspektywy i w ten sposób przeciwdziałać wyjazdom. Poza tym "Lekarz" pisze się przez "ER ZET". PS. Kiedy ostatnio byłeś na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad Re: Porozumienie Zielonogórskie stawia ultimatum IP: 80.53.237.* 29.02.04, 19:43 Będziesz Sybiraku brał pożyczki w banku albo w Proviencie żeby zapłacić lekarzom zza Buga. Tam z założenia lekarze zarabiają tak mało ,że pacjent ma w zębach przynieść kasę za poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bytomianin Re: Porozumienie Zielonogórskie stawia ultimatum IP: *.big / 62.233.185.* 29.02.04, 17:44 I bardzo dobrze, że NFZ nie chce podpisywać umów. Przecież tym nierobom i łapownikom nie chce się nawet włożyć do uszu stetoskopu, albo zbadać ciśnienia, więc za co im płacić. Oni tylko patrzą, czy masz w ręce kopertę. Ich nie obchodzi, że emeryt nie ma za co żyć, oni chcą żyć jak w Ameryce. Niech więc jadą do tej wyśnionej Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Porozumienie Zielonogórskie stawia ultimatum IP: *.proxy.aol.com 29.02.04, 18:58 A pan z Bytomia, co pan robi? Kombinuje na parkingu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz z Kliniki I wyjadą... IP: *.amwaw.edu.pl 29.02.04, 18:59 Choć niekoniecznie do Ameryki, wystarczy że do Szwecjii, Norwegii, Holandii, Francji, Wielkiej Brytanii, no i oczywiście do Vaterlandu Bytomianinie!!!...a jak się w Polsce dalej nic nie zmieni, nie tylko pod względem materialnym, ale też w mentalności społeczeństwa, to i do Czech, Słowacji czy na Węgry się pojedzie, o Litwie nie wspominając. I takie kreatury, jak Ty będą miały w tym swój udział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: I wyjadą... IP: *.proxy.aol.com 29.02.04, 19:47 Prosze sie nie przejmowac. Durny z Bytomia bedzie mial lekarza z Iraku............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Dla wikula. IP: *.proxy.aol.com 02.03.04, 21:41 Posiada pan piekna ouacine. Poza tym, nigdy nie ma, nie bylo, i nie bedzie niczego we Francji, co by sie moglo panu podobac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do gloubiboulga IP: *.acn.waw.pl 02.03.04, 23:07 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Posiada pan piekna ouacine. Poza tym, nigdy nie ma, nie bylo, i nie bedzie > niczego we Francji, co by sie moglo panu podobac? Było , jest i pewnie będzie wiele rzeczy które mi się dobrze z Francją kojarzą. Zabrakło by miejsca na wymienianie. Przede wszystkim - literatura. Kiedyś jako bardzo młody człowiek pochłaniałem znane pozycje klasyki francuskiej. Jednak najbardziej zapadły mi w pamięć nie książki np.Dumasa a Emila Zoli ze znanego cyklu chyba dwudziestukilku wspaniałych naturalistycznych powieści (Nana, Brzuch Paryża, Ziemia, Grzech księdza Mouret itd.). A architektura, związki z Polską, kulinaria, sport,itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Do wikula. IP: *.proxy.aol.com 03.03.04, 11:10 Pisze pan z Warszawy. Moze sie spotkamy w sierpniu? Bede mial miejsce na parkingu kolo ul. Spiskiej ( wie pan, miejsce aresztowania Grota-Roweckiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Do gloubiboulga IP: *.acn.waw.pl 03.03.04, 20:17 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Pisze pan z Warszawy. Moze sie spotkamy w sierpniu? Bede mial miejsce na > parkingu kolo ul. Spiskiej ( wie pan, miejsce aresztowania Grota-Roweckiego). Wiem gdzie to jest. Mam miłe wspomnienia z nieodległym obiektem (na ul.Niemcewicza)który kiedyś był Hotelem "Tramp" (jeżeli dobrze pamietam) a ja jeszcze nie mieszkałem w Warszawie. Na tej samej ulicy mieszkała moja koleżanka więc musiało być miło. W tym samym miejscu po latach uczestniczyłem w kursie komputerowym. Jeżeli zdrowie i czas pozwoli to chętnie się spotkam. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubioulga Dla wikula. IP: *.proxy.aol.com 03.03.04, 20:39 No wlasnie. To albo ten kolo hotelu, albo wdluz Alej Jerozolimskich. Zalezy od miejsc wolnych. Odpowiedz Link Zgłoś