mate_lot 22.06.10, 21:21 Oto wyższość kultury zwolenników PO w porównaniu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t_ete Re: Nikt tu się nie cieszy, nikt nie tryumfuje... 22.06.10, 21:49 probuje sobie wyobrazic oslupienie najbardziej zajadlych PiS-owcow z Salonu - po 'zwrocie' Kaczynskiego w strone lewicy tete Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Nikt tu się nie cieszy, nikt nie tryumfuje... 22.06.10, 22:05 Myslałem o wyroku sądu Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg a z czego tu sie cieszyc? 22.06.10, 22:08 z potwierdzenia ,ze ziemia krazy wokol slonca? A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: a z czego tu sie cieszyc? 22.06.10, 22:18 andrzejg napisał: > z potwierdzenia ,ze ziemia krazy wokol slonca? Być może krąży. Będą się od tego odwoływać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: a z czego tu sie cieszyc? 22.06.10, 22:21 andrzejg napisał: > z potwierdzenia ,ze ziemia krazy wokol slonca? > > A. Masz rację. Napisałem ten post ponieważ widziałem radość pissmanów, kiedy po odwołaniu sprawa została skierowana na czas po wyborach. Wręcz tryumfowali. A my nie. Normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: a z czego tu sie cieszyc? 22.06.10, 23:07 mate_lot napisał: > Masz rację. Napisałem ten post ponieważ widziałem radość pissmanów, kiedy po > odwołaniu sprawa została skierowana na czas po wyborach. Wręcz tryumfowali. A my > nie. Normalka. Różnica klasy. Jedni mówią Wasz Dziennik. Inni - Gówno Wyborcze. S. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: a z czego tu sie cieszyc? 22.06.10, 23:11 snajper55 napisał: > Różnica klasy. Jedni mówią Wasz Dziennik. Inni - Gówno Wyborcze. > > S. rzeczywiscie.... Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu A z czego? 22.06.10, 22:19 Komercjalizacja zawsze bywa wstepem do prywatyzacji. Nie jestem osobiscie jej przeciwny w odniesieniu do sluzby zdrowia. Klopot w tym, ze po wyroku nikt z PO nie bedzie mial juz smialosci podjac tematow podobnych prywatyzacji sluzby zdrowia, czy tez rozwiazania problemow KRUS. Wiec moze to akurat jest prawdziwym powodem braku aplauzu u wyborcow. Przynajmniej tych co roztropniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Zawsze ? 22.06.10, 22:31 od kilku lat istnieja szpitale- spolki ; nie sprywatyzowano ich ; radza sobie dobrze, nie zadluzaja sie, maja kontrakty z NFZ (bywa ze wieksze niz przed przeksztalceniem w spolki) tete Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Istnieja takze szpitale prywatne.. 22.06.10, 22:37 ..niepubliczne ZOZ-y etc. te takze radza sobie dobrze. Ba, ale ja nie mowie o wyjatkach, ale o procesie dotyczacym calej sfery uslug za jaka mam sluzbe zdrowia. Wtedy komercjalizacja staje wstepem do prywatyzacji jako regula. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete nie bardzo rozumiem o co 22.06.10, 23:35 Ci chodzi ... Jaki masz pomysl na wymuszenie lepszego zarzadzania za publiczna kase? Spzoz-y w wiekszosci radza sobie slabo. A podatnicy od lat ponosza tego konsekwencje. W Europie sredno ok. 30 % stanowia szpitale prywatne. Ale ta reszta - czyli szpitale publiczne samorzadowe ... czy inne - w jakiej formie prawnej dzialaja ... jak myslisz ? Podejrzewam ze sa to tez spolki. Ale moge sie myslic. tete Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Ba, ale ja sie z potrzeba komercjalizacji i.. 22.06.10, 23:50 .. prywatyzacji w odniesieniu do sluzby zdrowia nie kloce. Ze nie popieram hipokryty gajowego? Nu, nie popieram, chocby za przyczyna wycofywania sie przy pomocy sadu z idei takiej wlasnie naprawy tej sfery uslug. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete idea naprawy uslug medycznych 23.06.10, 11:50 realizowana poprzez zmuszajace do wlascicielskiego myslenia = lepszego zarzadzania - przeksztalcenie szpitali w spolki nie jest zatem przedmiotem naszego sporu ? no to juz nie wiem o co my sie kurrrcze spieramy ! 'Gajowy' wszak nie odstapil od tej idei. Przytoczone przez pania sedzie materialy wskazywaly na to wlasnie. Przeksztalcenie szpitali w spolki jest komercjalizacja - ale nie jest rownoznaczne z ich prywatyzacja - bo o tym decyduje samorzad (tak jak i w tej chwili - gdy nie ma jeszcze ustawy)a juz w ogole nie prowadzi do wniosku ze obywwatele traca w ten sposob dostep do uslug medycznych finansowanych ze srodkow publicznych. O co sie spieramy ? Czy przypadkiem nie zawiewa hipokryzja ze sztabu Kaczynskiego ? Slyszalam wypowiedzi ze w sprawach sluzby zdrowia "Po zblizylo sie do stanowiska PiS" ... w kontekscie analizowanej przez pania sedzie ustawy o przeksztalceniach szpitali w spolki. Wszak tresc ustawy sie nie zmienila - a PiS byl jej wczesniej przeciwny. tete Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Re: nie bardzo rozumiem o co 23.06.10, 09:43 www.germanmedicine.net/pl/ CytatPraca i zatrudnienie w Wielkiej Brytanii lub Anglii: Te nowe możliwości otwierają się przed Państwem jako lekarzami medycyny ogólnej lub dermatologami / stażystami z „nabytymi prawami” w NHS i klinikach prywatnych Już od ponad 3 lat wysyłamy niemieckich lekarzy i niemieckie lekarki na krótkie, lukratywne staże do państwowych i prywatnych brytyjskich klinik – więcej niż 20.000 angielskich pacjentów było już w ten sposób leczonych. Aktualnie otwierają się następujące możliwości dla lekarzy i lekarek ogólnych lub osób, które poprzez „nabyte prawa do wykonywania zawodu lekarza“ są na równi z lekarzami/lekarkami medycyny ogólnej : : Miejsca pracy na etat w NHS :około 50.000 – 70.000 funtów na rok Praca w niepełnym wymiarze godzin / lokum w NHS w normalnych godzinach pracy: tygodniowo, miesięcznie lub podobnie - wynagrodzenie w postaci „dniówek“ około 350-400 funtów za dzień Dyżury nocne i weekendowe:około 50-63 funtów na godzinę Wymagania stawiane kandydatom: Lekarz specjalista/lekarka medycyny ogólnej lub długoletnie doświadczenie jako lekarz domowy (”umiejętności nabyte”, bardzo dobra znajomość języka angielskiego, pewność siebie pomocna w pracy w obcym środowisku i potrzebna do samodzielności i podejmowania trafnych decyzji. Oraz: gotowość do szybkiego załatwienia formalności związanych z rejestracją w Angli i Jeśli są Państwo zainteresowani pośrednictwem pracy w Anglii, proszę kliknąć na nasz email: jobs@germanmedicine.net. Prosze przeslac nam Panskie zgloszenie w jezyku niemieckim albo angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Re: nie bardzo rozumiem o co 23.06.10, 09:47 Proszę zauważyć: specjalizujemy się zarówno w nagłych jak i nie nagłych przypadkach. Nagłe wizyty, na przykład w celu przygotowania operacji na sercu lub operacji internistycznych, mogą zostać zorganizowane z dnia na dzień. Staw biodrowy, kolano i inne planowane operacje mogą zostać zorganizowane w ciągu od 5 do 10 dni roboczych. "I OPATRUJĘ RANĘ A BÓG JĄ LECZY" (Sokrates) Witamy w Niemieckiej Sieci Medycznej, wygodnej internetowej bazie danych usług medycznych w Niemczech dla pacjentów z całego świata. Reprezentujemy liczne szpitale i lekarzy w Niemczech, pomożemy ci znaleźć kompetentne doradztwo i leczenie medyczne w Niemczech zgodnie z twoimi wymogami. Niemiecka Sieć Medyczna jest całkowicie niezależna od niemieckich szpitali i lekarzy, i ma na celu zapewnienie zawsze najlepszych rozwiązań w interesie pacjenta. Mamy wyłącznie jeden cel: służenie w jak najlepszy sposób kobietom i mężczyzną, którzy się z nami skontaktują, jak również ich dzieciom na całym. Oznacza to, że dołożymy wszelkich starań w celu znalezienia najbardziej doświadczonych w danej dziedzinie terapeutów lub chirurgów, ale nie zapomnimy o alternatywnych sposobach leczenia. Czasami zalecamy wypróbowanie niedrogich, alternatywnych metod zanim zdecydują się Państwo na drogą chirurgię, która nie zawsze gwarantuje najlepsze wyniki, jeżeli uznamy, że takie rozwiązanie może być pomocne dla pacjenta. Medycyna rodem z Niemiec - oznacza jakość solidność, silnie rozwinięte poczucie odpowiedzialności i bardzo dobre standardy kwalifikacji i technologii Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Szkoda czasu, on od jakiegoś 22.06.10, 22:41 momentu powtarza wyłącznie złote myśli Pezesa, sprzedając to jako swoje przemyślenia. Najgorsi w dyskucji są neofici i wyznawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Znowu dorabiasz mi gebe, choc jestes.. 22.06.10, 22:46 ..swiadom, ze podobnie jak Olo nie mam nic przeciwko prywatyzacji sluzby zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan No to zacznij od tego 22.06.10, 23:00 i rozpowszechnij w lokalnym kółku pisowców. Potem nalezy wziąć do ręki kodeks handlowy spółek i przejrzeć drogę tejże do ewentualnej upadłości. www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm Gęby nie musze ci dorabiać, widzę co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Niezle ci sie porobilo:) 22.06.10, 23:08 Mnie, ktory po prostu jestem przeciwko kandydaturze gajowego na prezydenta panstwa wziales za PiSowca i skutkiem tej reorientacji w postrzeganiu mojej osoby chetnie przypiszesz mi zarowno przynaleznosc ideowa do pewnej formacji umyslowej, zwanej dosc nieprecyzyjnie kato-lewica (mimo, ze znowu, jesli pogrzebiesz w pamieci, znajdziesz informacje, ze nie jestem ani katolikiem, ani lewizna) a takze obdarzysz zaufaniem u jakiegos wyimaginowanego kola PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Szkoda czasu, on od jakiegoś 23.06.10, 07:29 Świete słowa, Scanie. Żal mi tego maroudera. Lubiłem go czytac a teraz tak tu nawywijał, że czasem się zastanawiam czy otworzyc jego post. Osobna sprawa to Ewa. Ta to wbiła mi mizerykordię aż po rekojeść przypominając jednocześnie stara maxymę o tym, że gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania w tej samej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
landknecht Z uzasadnienia 23.06.10, 08:34 Cytat "Fakt unikania używania pojęcie +prywatyzacja+ wynikał, zdaniem sądu, nie tylko z negatywnego odbioru społecznego wydźwięku tego słowa (...), lecz także z faktu, że założenia ustawy (o zoz-ach) wcale nie determinowały takich zmian własnościowych" - podkreślił sąd. Według sądu, wyraźne unikanie słowa "prywatyzacja" "było świadomym, taktycznym zabiegiem, pozwalającym w odczuciu opinii publicznej odcięcie się od samorządnych decyzji podejmowanych w dalszym ciągu reform, ewentualnie ukierunkowanych na prywatyzację zoz-ów przez jednostki samorządu". Sędzia Małgorzata Perdion-Kalicka podkreślała, że w powszechnym rozumieniu "prywatyzacja" oznacza "oddanie wartości majątkowej w prywatne ręce", przy czym "prywatne" należy rozumieć, jako przeciwieństwo określenia "publiczne". Z kolei komercjalizacja to oparcie działalności na zasadach handlowych - powiedziała. Sąd Okręgowy uzasadniał, że określenie zawarte w programie PO +Polska zasługuje na cud gospodarczy+, że samorządy zyskają prawo do dysponowania placówkami ochrony zdrowia, których są organami założycielskim, nie jest jednoznaczne z prywatyzacją zoz-ów. Niemniej jednak - zdaniem sądu - PO dopuszczała możliwość prywatyzacji zoz-ów: "Podjęcie próby wprowadzenia w życie ustawy, która zakłada komunalizację i komercjalizację zakładów opieki zdrowotnej z możliwością zbywania udziałów w tych spółkach bez żadnych ograniczeń dotyczących minimalnych wartości kapitału zakładowego pozostawionego w gestii jednostek podległych państwu (...) świadczy niewątpliwie o dopuszczeniu możliwości prywatyzacji zakładów opieki zdrowotnej" - uznał sąd. "Jednakże z faktu komunalizacji i komercjalizacji nie wynika jeszcze ani konieczność, ani nawet zdefiniowanie prawdopodobieństwa prywatyzacji takiej spółki. (...) Należy podkreślić, że regulacje ustawy o zoz-ach, które dopuszczały możliwość prywatyzacji, ani nie wymuszały tej prywatyzacji, ani nie zawierały tezy o jej nieuchronności czy statystycznej konieczności jej przeprowadzenia" - podkreślił sąd. Po opisie stanu faktycznego sąd wyciągnął absurdalny wniosek Cytat Nie można zatem głosowania przez Komorowskiego za ustawą o zoz-ach uznać za chęć prywatyzacji służby zdrowia - wskazał sąd, gdyż kandydat PO oraz sama Platforma Obywatelska, głosując za ustawą o zoz-ach, dopuszczała jedynie możliwość prywatyzacji szpitali, lecz decyzję w tym względzie pozostawiła organom samorządowym. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete ja w tym absurdu nie widze 23.06.10, 10:30 czym innym jest 'mozliwosc' prywatyzacji - pozostawiona do decyzji samorzadu=wlasciciela ... czym innym 'prywatyzacja'; przeksztalcenie szpitali w spolki - zmusiloby samorzady do przejecia faktycznej odpowiedzialnosci za zarzadzanie nimi - i szukania takich rozwiazan by szpitale przynajmniej sie bilansowaly ; tete Odpowiedz Link Zgłoś
landknecht Re: ja w tym absurdu nie widze 23.06.10, 10:42 t_ete napisała: Cytuję siebie Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete nadal nie widze :) 23.06.10, 11:33 tzn. absurdu nie widze - bo oczywiscie z linka skorzystalam 'mozliwosc' to nie to samo co 'prywatyzacja' ; ustawa przeksztalcalaby szpitale w spolki ; decyzje o ewentualnej prywatyzacji - z 'calym dobrodziejstwem inwentarza' podejmowalyby samorzady - tak jak i teraz podejmowac moga i niektore to czynia tete Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 pisze się: ____________________- "CIEMN0ŚĆ widzę!" 23.06.10, 11:51 landknecht.salon24.pl/191529,ekspert-lotniczy-waldemar-kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś