Dodaj do ulubionych

Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa

04.07.10, 16:02
Mimo upałów znaleźli się wolontariusze, którzy zbieraja pieniadze na
uzupełnienie sprzętu dla strażaków. Sprzętu, który przyda się w razie
następnej powodzi. Wrzucający do skarbonki otrzymują niebieskie serduszko.
https://www.tarnobrzeg.info/index.php?module=Wydarzenia&func=get_image&eventid=622

Mam dwa smile
Obserwuj wątek
    • off_nick Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 16:21
      mate_lot napisał:

Powodzianie są bardzo wdzięczni za ten odruch dobroci, taki sprzęt pozwoli im na
      spokojny sen do następnej powodzi.
      • mate_lot Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 16:53
        Mozna zbierać na msze w intencji zapobiegania powodziom, ale Nasz Pan juz nie
        wie czy "ma grać" czy nie. Podania (czytaj modlitwy) rozpatruje w kolejnosci
        napływania i kiedy dotarła do Niego modlitwa z polskiego Sejmu o deszcz dał ile
        mógł naruszajac rezerwy przeznaczone dla Sahary. Teraz modlą się o brak deszczu
        co może skutkować suszą. Na wszelki wypadek nie dałem dla Caritasu a zaufałem
        WOŚP. Zbliża się jesień a wraz z nia potencjalne zagrożenie powodzią i sprzet
        ratowniczy z pewnością sie przyda. Niestety, nasz narodek ogłupiony różnymi
        plotami nie rozwiazał problemu wyborczego w pierwszym podejściu w zwiazku z czym
        parę milionów poszło nie tam gdzie byłyby najlepiej wykorzystane.

off_nick twierdzi, że

> mate_lot napisał:
        >
        >
        > Powodzianie są bardzo wdzięczni za ten odruch dobroci, taki sprzęt pozwoli im n
        > a
        > spokojny sen do następnej powodzi.

https://www.tarnobrzeg.info/index.php?module=Wydarzenia&func=get_image&eventid=622
        • off_nick Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 17:07
          mate_lot napisał:

Nie widzę powodu, dla którego wmieszałeś do tematu Najwyższą Transcendencję, ale
          niech tamwink
          Czy Tobie naprawdę trudno jest zrozumieć, że Owsiak wyręcza państwo, a Caritas
          realnie pomaga ludziom dotkniętym przez powódź?

dane z Caritas lubelskiej
          • mate_lot Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 17:36
            Wszystko dzieje sie z woli Nieba, nieprawdaz? wink

A do Caritasu nie mam zaufania bo nie jest kontrolowany w odróznieniu od
            fundacji Owsiaka, której juz nie raz probowano "coś" znaleźć.
            W ogóle to jesli coś nie pasuje czarnym jest godne szerokiego poparcia.

Wyreczanie państwa? - byc może, ale jakże pozyteczne zwazywszy na krótką kołdrę.
            Poza tym wyzwala się pokłady społecznikowskiego działania aby wykształcic w
            ludziach odruchy, których nie znajdziesz u Rychów Siódmych.
            • rycho7 jestem pragmatykiem 04.07.10, 17:44
              mate_lot napisał:

> odruchy, których nie znajdziesz u Rychów Siódmych.

Ja szanuje wyroki Boskie, gdy on hiobuje tych ktorych pokaral glupota. Nie bede
              sie kopal z koniem. Juz pisalem, ze w ramach podatkow godze sie na oplacenie
              zasiedlania terenow nie zalewowych. Chyba jeszcze nie w calej Polse posadzona
              lasy orzechowe dla doplat unijnych.

> Poza tym wyzwala się pokłady społecznikowskiego działania

Panabozia musi jest straszliwie na wasz zawziety.
              • mate_lot Re: jestem pragmatykiem 04.07.10, 17:55
                Ja też ponoć nim jestem, ale nie jesteśmy, jako ludzie, idealni. Popełniamy
                błedy i w razie powodzi nieszczeście gotowe. Stosując się do twojego pragmatyzmu
                należałoby wyludnić wiele miast amerykańskich ze wzgledu na mozliwość
                wystapienia tam trzesień ziemi lub z tego powodu, że znajdują się na trasie
                tornad. Świetnie zorganizowani Niemcy również borykają się z powodziami. Sam
                widziałem zalane częsciowo przez Wezerę miasto Minden.
                • rycho7 Re: jestem pragmatykiem 04.07.10, 18:02
                  mate_lot napisał:

> Świetnie zorganizowani Niemcy również borykają się z powodziami.

Sa miejscowosci turystyczne, w ktorych warto zarabiac na niebotyczne
                  ubezpieczenia. Tam tez jest specjalna architektura "powodziowa".

Natomiast ja nie mam zamiaru wyrzucac kasy w bloto na milosnikow konkurowania z
                  bobrami. Jest to kwestia bilansu ksiegowego. Bilans to podstawa.
                  • mate_lot Re: jestem pragmatykiem 04.07.10, 18:31
                    Widziałem elementy tej "architektury": parking pełen zatopionych, luksusowych aut.
                    A teraz dowód na to, że fantazjujesz:
                    CytatW Niemczech kulminacyjna fala powodziowa na Łabie przesuwa się na północ
                    szybciej niż oczekiwano. Bardzo wysoki stan wody na dopływach środkowej i dolnej
                    Łaby powoduje, że woda opada powoli, co z kolei zagraża przerwaniem wałów
                    przeciwpowodziowych i zalaniem wielu miejscowości.
                    Krytyczna sytuacja panuje w położonych nad Łabą obszarach północnych niemieckich
                    landów - we wschodniej Dolnej Saksonii, zachodniej Brandenburgii, poludniowym
                    Szlewziku Holsztynie i w Meklemburgii. Wezbrane wody Łaby zalały dwa leżące nad
                    nią miasta,a fala powodziowa jest tak wysoka, że wody rzek wpadających do Łaby
                    spietrzają się i płyną w odwrotnym kierunku.
                    Dziesiątki tysięcy żołnierzy, strażaków, a także mieszkańców zagrożonych terenów
                    i przybyłych z całego kraju ochotników pracuje nad umacnianiem zagrożonych
                    odcinków wałów przeciwpowodziowych.
                    23 osobowy oddział polskich strażaków z Dolnego Śląska i Wielkopolski pracuje
                    nad wypompowywaniem wody w miejscowościach Cocwig (czyt.Kokwik), Radeboul
                    (czyt.Radebol) i w Miśni w rejonie Drezna.
                    Polscy strażacy wypompowują wodę z hal produkcyjnych, kanalizacji, z zagłębień
                    terenów, piwnic i podziemnych garaży. Do tej pory udało im się uratować przed
                    zalaniem hale produkcyjne zakładów w Cocwig i Radeboul w rejonie Drezna.
                    Do akcji polscy strażacy wykorzystują jedenaście samochodów oraz dziewięć pomp
                    dużej wydajności.

Coś za duzy obszar jak na potrzeby turystyki.wink
                    • rycho7 Re: jestem pragmatykiem 04.07.10, 19:53
                      mate_lot napisał:

> Widziałem elementy tej "architektury": parking pełen zatopionych,
                      > luksusowych aut.

Jest to kwestia umiejetnosci czytania. Ja napisalem o zarabianiu i
                      ubezpieczeniach. Ty piszesz o przypadku. Ja nie twierdze, ze natura nie grymasi.
                      Licze na to, ze Ty ubezpieczysz mnie od uderzenia komety jaka uncestwila
                      dinozaury. Bdziesz gral durnia do konca swiata i jeden dzien.

> w rejonie Drezna.

W Dreznie "waly przeciwpowodziowe" przylegaja do ulic srodmiescia do poziomu
                      trzeciego pietra. Nawet czesto sie tam przelewa.

> Coś za duzy obszar jak na potrzeby turystyki.

Drezno lezy blisko gor. Widocznie woda nie ma sie tam gdzie rozlac przed
                      miastem. Albo szkoda domku dziadziunia Reytana.
            • off_nick Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 18:27
              mate_lot napisał:

Prawdażwink

A ja mam zaufanie do Caritasu m.in. dlatego, że ks.Subocz nie robi
              spektakularnych lotów F-16.

Nie pisz mi tu o krótkiej kołdrze, przecież jesteśmy zieloną wyspą.

Zaś co do pokładów społecznikowskiego działania...te odruchy u katoli są
              wyzwolone, w każdą niedzielę wrzucają do puszki pieniądze.
              No i jeszcze jedna rzecz, może najważniejsza, otóż Caritas pomocą obejmuje
              trochę inne sfery życia niż WOŚP: biednych, bezdomnych, prześladowanych, chorych
              wymagających stałej opieki.

Oto typy prowadzonej przez Caritas działalności.

Krąg problemowy "Dziecko, młodzież, rodzina":

- Domy Samotnej Matki
              - Domy dla Ofiar Przemocy
              - Świetlice dla dzieci ze środowisk nacechowanych ubóstwem i patologią społeczną
              (nauka, zabawa, posiłki, terapia).
              - Ochronki przeznaczone dla dzieci przedszkolnych.
              - Domy stałego pobytu (najczęściej do ukończenia szkoły lub osiągnięcia
              określonego wieku dla starszych dzieci i młodzieży wymagająca szczególnej troski)

Krąg problemowy "Niepełnosprawność":

- Ośrodki rehabilitacyjne
              - Warsztaty Terapii Zajęciowej
              - Domy dziennego pobytu (opieka obejmuje posiłki, pewne formy rehabilitacji, dowóz)
              - Domy stałego pobytu
              - Zakłady pracy dla osób niepełnosprawnych

Krąg problemowy "Podeszły wiek, choroba":

- Stacje opieki (pielęgniarki wyposażone w samochody oraz sprzęt medyczny i
              pielęgnacyjny
              - Gabinety rehabilitacyjne
              - Hospicja (stacjonarny albo domowe)
              - Poradnie (nieodpłatna możliwość korzystania z porad lekarza, prawnika,
              terapeuty uzależniowego, psychologa).
              - Ośrodki Adopcyjne (poradnie adopcyjne)
              - Apteki (punkty wydawania darmowych lub zniżkowych leków) - otrzymywane z
              zagranicy leki Caritas przekazuje również bezpośrednio placówkom publicznej
              służby zdrowia.

Krąg problemowy "Skrajne ubóstwo":

- Schroniska dla bezdomnych (noclegownie)
              - Łaźnie dla bezdomnych
              - Domy dziennego pobytu dla bezdomnych
              - Kuchnie (najbardziej rozpowszechnione placówki Caritas).
              - Punkty socjalne (doraźna pomoc - działając na bazie lokalnego magazynu wydają
              one artykuły żywnościowe, używaną odzież lub sprzęty oraz inne artykuły
              pochodzące od indywidualnych dawców lub firm).
              • mate_lot Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 18:39
                Nie potępiam w czambuł wysiłków Caritasu. Wiem, że po potraceniu kosztów zawsze
                coś dla potrzebujących zostanie. Mój sceptycyzm opieram na empirii: w pierwszych
                dniach nowego ustroju zagadneła mnie pani kasjerka w firmie, gdzie wówczas
                pracowałem, czy nie dałbym paru groszy na hospicjum, które prowadzi z pełnym
                oddaniem, jak mnie zapewniła, ksiadz Marek. Dałem, ale miesiąc później traf
                chciał, ze ów zacny księzulo podjechał pod budynek dyrekcji nowiutkim,
                wypasionym golfem. Wtedy to była furka o jakiej niewielu mogło marzyć, no i
                skończyłem z dawaniem. Gdyby to był nawet najnowszy model osiołka... smile
              • benek231 Ciekawe dlaczego argument o wyreczaniu panstwa ;) 04.07.10, 19:17
                odniosles do Owsiaka a nie do Caritasu(?)
          • snajper55 Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 17:39
            off_nick napisała:

> Czy Tobie naprawdę trudno jest zrozumieć, że Owsiak wyręcza państwo, a Caritas
            > realnie pomaga ludziom dotkniętym przez powódź?

Wolę gdy ludziom pomaga Owsiak, niż gdy Caritas wyręcza państwo.

S.
            • off_nick Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 17:54
              snajper55 napisał:
              > Wolę gdy ludziom pomaga Owsiak, niż gdy Caritas wyręcza państwo.

Ja wiem, że Ty z samym diabłem poszedłbyś w układy, żeby tylko dokopać Caritasowi, taka Twoja uroda salonowa...
              Całe szczęście, że jesteś w mniejszości.
    • rycho7 gdzie zbieraja na bagnety dla KBW 04.07.10, 17:00
      mate_lot napisał:

> Sprzętu, który przyda się w razie następnej powodzi.

Niestety nie lubie jak mnie robia w wala. Proponuje wynegocjowac z bobrami gdzie
      chca mieszkac i deportowac stamtad chwasty ludzkie (Akcja Wisla). Nie bede
      wyrzucal kasy w bloto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka