mate_lot 04.07.10, 16:02 Mimo upałów znaleźli się wolontariusze, którzy zbieraja pieniadze na uzupełnienie sprzętu dla strażaków. Sprzętu, który przyda się w razie następnej powodzi. Wrzucający do skarbonki otrzymują niebieskie serduszko. Mam dwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
off_nick Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 16:21 mate_lot napisał: Powodzianie są bardzo wdzięczni za ten odruch dobroci, taki sprzęt pozwoli im na spokojny sen do następnej powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 16:53 Mozna zbierać na msze w intencji zapobiegania powodziom, ale Nasz Pan juz nie wie czy "ma grać" czy nie. Podania (czytaj modlitwy) rozpatruje w kolejnosci napływania i kiedy dotarła do Niego modlitwa z polskiego Sejmu o deszcz dał ile mógł naruszajac rezerwy przeznaczone dla Sahary. Teraz modlą się o brak deszczu co może skutkować suszą. Na wszelki wypadek nie dałem dla Caritasu a zaufałem WOŚP. Zbliża się jesień a wraz z nia potencjalne zagrożenie powodzią i sprzet ratowniczy z pewnością sie przyda. Niestety, nasz narodek ogłupiony różnymi plotami nie rozwiazał problemu wyborczego w pierwszym podejściu w zwiazku z czym parę milionów poszło nie tam gdzie byłyby najlepiej wykorzystane. off_nick twierdzi, że > mate_lot napisał: > > > Powodzianie są bardzo wdzięczni za ten odruch dobroci, taki sprzęt pozwoli im n > a > spokojny sen do następnej powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 17:07 mate_lot napisał: Nie widzę powodu, dla którego wmieszałeś do tematu Najwyższą Transcendencję, ale niech tam Czy Tobie naprawdę trudno jest zrozumieć, że Owsiak wyręcza państwo, a Caritas realnie pomaga ludziom dotkniętym przez powódź? dane z Caritas lubelskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 17:36 Wszystko dzieje sie z woli Nieba, nieprawdaz? A do Caritasu nie mam zaufania bo nie jest kontrolowany w odróznieniu od fundacji Owsiaka, której juz nie raz probowano "coś" znaleźć. W ogóle to jesli coś nie pasuje czarnym jest godne szerokiego poparcia. Wyreczanie państwa? - byc może, ale jakże pozyteczne zwazywszy na krótką kołdrę. Poza tym wyzwala się pokłady społecznikowskiego działania aby wykształcic w ludziach odruchy, których nie znajdziesz u Rychów Siódmych. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 jestem pragmatykiem 04.07.10, 17:44 mate_lot napisał: > odruchy, których nie znajdziesz u Rychów Siódmych. Ja szanuje wyroki Boskie, gdy on hiobuje tych ktorych pokaral glupota. Nie bede sie kopal z koniem. Juz pisalem, ze w ramach podatkow godze sie na oplacenie zasiedlania terenow nie zalewowych. Chyba jeszcze nie w calej Polse posadzona lasy orzechowe dla doplat unijnych. > Poza tym wyzwala się pokłady społecznikowskiego działania Panabozia musi jest straszliwie na wasz zawziety. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: jestem pragmatykiem 04.07.10, 17:55 Ja też ponoć nim jestem, ale nie jesteśmy, jako ludzie, idealni. Popełniamy błedy i w razie powodzi nieszczeście gotowe. Stosując się do twojego pragmatyzmu należałoby wyludnić wiele miast amerykańskich ze wzgledu na mozliwość wystapienia tam trzesień ziemi lub z tego powodu, że znajdują się na trasie tornad. Świetnie zorganizowani Niemcy również borykają się z powodziami. Sam widziałem zalane częsciowo przez Wezerę miasto Minden. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: jestem pragmatykiem 04.07.10, 18:02 mate_lot napisał: > Świetnie zorganizowani Niemcy również borykają się z powodziami. Sa miejscowosci turystyczne, w ktorych warto zarabiac na niebotyczne ubezpieczenia. Tam tez jest specjalna architektura "powodziowa". Natomiast ja nie mam zamiaru wyrzucac kasy w bloto na milosnikow konkurowania z bobrami. Jest to kwestia bilansu ksiegowego. Bilans to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: jestem pragmatykiem 04.07.10, 18:31 Widziałem elementy tej "architektury": parking pełen zatopionych, luksusowych aut. A teraz dowód na to, że fantazjujesz: CytatW Niemczech kulminacyjna fala powodziowa na Łabie przesuwa się na północ szybciej niż oczekiwano. Bardzo wysoki stan wody na dopływach środkowej i dolnej Łaby powoduje, że woda opada powoli, co z kolei zagraża przerwaniem wałów przeciwpowodziowych i zalaniem wielu miejscowości. Krytyczna sytuacja panuje w położonych nad Łabą obszarach północnych niemieckich landów - we wschodniej Dolnej Saksonii, zachodniej Brandenburgii, poludniowym Szlewziku Holsztynie i w Meklemburgii. Wezbrane wody Łaby zalały dwa leżące nad nią miasta,a fala powodziowa jest tak wysoka, że wody rzek wpadających do Łaby spietrzają się i płyną w odwrotnym kierunku. Dziesiątki tysięcy żołnierzy, strażaków, a także mieszkańców zagrożonych terenów i przybyłych z całego kraju ochotników pracuje nad umacnianiem zagrożonych odcinków wałów przeciwpowodziowych. 23 osobowy oddział polskich strażaków z Dolnego Śląska i Wielkopolski pracuje nad wypompowywaniem wody w miejscowościach Cocwig (czyt.Kokwik), Radeboul (czyt.Radebol) i w Miśni w rejonie Drezna. Polscy strażacy wypompowują wodę z hal produkcyjnych, kanalizacji, z zagłębień terenów, piwnic i podziemnych garaży. Do tej pory udało im się uratować przed zalaniem hale produkcyjne zakładów w Cocwig i Radeboul w rejonie Drezna. Do akcji polscy strażacy wykorzystują jedenaście samochodów oraz dziewięć pomp dużej wydajności. Coś za duzy obszar jak na potrzeby turystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: jestem pragmatykiem 04.07.10, 19:53 mate_lot napisał: > Widziałem elementy tej "architektury": parking pełen zatopionych, > luksusowych aut. Jest to kwestia umiejetnosci czytania. Ja napisalem o zarabianiu i ubezpieczeniach. Ty piszesz o przypadku. Ja nie twierdze, ze natura nie grymasi. Licze na to, ze Ty ubezpieczysz mnie od uderzenia komety jaka uncestwila dinozaury. Bdziesz gral durnia do konca swiata i jeden dzien. > w rejonie Drezna. W Dreznie "waly przeciwpowodziowe" przylegaja do ulic srodmiescia do poziomu trzeciego pietra. Nawet czesto sie tam przelewa. > Coś za duzy obszar jak na potrzeby turystyki. Drezno lezy blisko gor. Widocznie woda nie ma sie tam gdzie rozlac przed miastem. Albo szkoda domku dziadziunia Reytana. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 18:27 mate_lot napisał: Prawdaż A ja mam zaufanie do Caritasu m.in. dlatego, że ks.Subocz nie robi spektakularnych lotów F-16. Nie pisz mi tu o krótkiej kołdrze, przecież jesteśmy zieloną wyspą. Zaś co do pokładów społecznikowskiego działania...te odruchy u katoli są wyzwolone, w każdą niedzielę wrzucają do puszki pieniądze. No i jeszcze jedna rzecz, może najważniejsza, otóż Caritas pomocą obejmuje trochę inne sfery życia niż WOŚP: biednych, bezdomnych, prześladowanych, chorych wymagających stałej opieki. Oto typy prowadzonej przez Caritas działalności. Krąg problemowy "Dziecko, młodzież, rodzina": - Domy Samotnej Matki - Domy dla Ofiar Przemocy - Świetlice dla dzieci ze środowisk nacechowanych ubóstwem i patologią społeczną (nauka, zabawa, posiłki, terapia). - Ochronki przeznaczone dla dzieci przedszkolnych. - Domy stałego pobytu (najczęściej do ukończenia szkoły lub osiągnięcia określonego wieku dla starszych dzieci i młodzieży wymagająca szczególnej troski) Krąg problemowy "Niepełnosprawność": - Ośrodki rehabilitacyjne - Warsztaty Terapii Zajęciowej - Domy dziennego pobytu (opieka obejmuje posiłki, pewne formy rehabilitacji, dowóz) - Domy stałego pobytu - Zakłady pracy dla osób niepełnosprawnych Krąg problemowy "Podeszły wiek, choroba": - Stacje opieki (pielęgniarki wyposażone w samochody oraz sprzęt medyczny i pielęgnacyjny - Gabinety rehabilitacyjne - Hospicja (stacjonarny albo domowe) - Poradnie (nieodpłatna możliwość korzystania z porad lekarza, prawnika, terapeuty uzależniowego, psychologa). - Ośrodki Adopcyjne (poradnie adopcyjne) - Apteki (punkty wydawania darmowych lub zniżkowych leków) - otrzymywane z zagranicy leki Caritas przekazuje również bezpośrednio placówkom publicznej służby zdrowia. Krąg problemowy "Skrajne ubóstwo": - Schroniska dla bezdomnych (noclegownie) - Łaźnie dla bezdomnych - Domy dziennego pobytu dla bezdomnych - Kuchnie (najbardziej rozpowszechnione placówki Caritas). - Punkty socjalne (doraźna pomoc - działając na bazie lokalnego magazynu wydają one artykuły żywnościowe, używaną odzież lub sprzęty oraz inne artykuły pochodzące od indywidualnych dawców lub firm). Odpowiedz Link Zgłoś
mate_lot Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 18:39 Nie potępiam w czambuł wysiłków Caritasu. Wiem, że po potraceniu kosztów zawsze coś dla potrzebujących zostanie. Mój sceptycyzm opieram na empirii: w pierwszych dniach nowego ustroju zagadneła mnie pani kasjerka w firmie, gdzie wówczas pracowałem, czy nie dałbym paru groszy na hospicjum, które prowadzi z pełnym oddaniem, jak mnie zapewniła, ksiadz Marek. Dałem, ale miesiąc później traf chciał, ze ów zacny księzulo podjechał pod budynek dyrekcji nowiutkim, wypasionym golfem. Wtedy to była furka o jakiej niewielu mogło marzyć, no i skończyłem z dawaniem. Gdyby to był nawet najnowszy model osiołka... Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Ciekawe dlaczego argument o wyreczaniu panstwa ;) 04.07.10, 19:17 odniosles do Owsiaka a nie do Caritasu(?) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 17:39 off_nick napisała: > Czy Tobie naprawdę trudno jest zrozumieć, że Owsiak wyręcza państwo, a Caritas > realnie pomaga ludziom dotkniętym przez powódź? Wolę gdy ludziom pomaga Owsiak, niż gdy Caritas wyręcza państwo. S. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Wielka Ortkiestra Jurka Owsiaka działa 04.07.10, 17:54 snajper55 napisał: > Wolę gdy ludziom pomaga Owsiak, niż gdy Caritas wyręcza państwo. Ja wiem, że Ty z samym diabłem poszedłbyś w układy, żeby tylko dokopać Caritasowi, taka Twoja uroda salonowa... Całe szczęście, że jesteś w mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 gdzie zbieraja na bagnety dla KBW 04.07.10, 17:00 mate_lot napisał: > Sprzętu, który przyda się w razie następnej powodzi. Niestety nie lubie jak mnie robia w wala. Proponuje wynegocjowac z bobrami gdzie chca mieszkac i deportowac stamtad chwasty ludzkie (Akcja Wisla). Nie bede wyrzucal kasy w bloto. Odpowiedz Link Zgłoś