t_ete 26.08.10, 21:58 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8300373,Biskupski__Walczy_sie_z_pamiecia_o_tych_wspanialych.html Biskupski walczy o byt ... czy zeswirowal ? tete Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gini Re: relikwie ... 26.08.10, 22:03 t_ete napisała: > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8300373,Biskupski__Walczy_sie_z_pamiecia_o_tych_wspanialych.html > Biskupski walczy o byt ... czy zeswirowal ? > > tete Zdaje sie, ze jest zdrowo trzasniety, mam cicha nadzieje, ze ktos to dostrzeze i nie da mu sie tknac do pomnika. Juz ten pierwszy koszmarek z rekami, powinien dac do myslenia.Okropienstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Re: relikwie ... 26.08.10, 22:06 gini napisała: > Zdaje sie, ze jest zdrowo trzasniety, mam cicha nadzieje, ze ktos > to dostrzeze i nie da mu sie tknac do pomnika. > Juz ten pierwszy koszmarek z rekami, powinien dac do > myslenia.Okropienstwo. Teraz poszedl jeszcze dalej Albo schlebia niektorym rodzinom ofiar - albo naprawde mu odbilo ... tete Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: relikwie ... 26.08.10, 22:15 t_ete napisała: > gini napisała: > > > Zdaje sie, ze jest zdrowo trzasniety, mam cicha nadzieje, ze ktos > > to dostrzeze i nie da mu sie tknac do pomnika. > > Juz ten pierwszy koszmarek z rekami, powinien dac do > > myslenia.Okropienstwo. > > Teraz poszedl jeszcze dalej Albo schlebia niektorym rodzinom ofiar - albo > naprawde mu odbilo ... > > tete Po tym pierwszym "koszmarku" i po jego fotce, i po tej rece w atelier wychodzi mi, ze jest zdrowo trzasniety. Albo, ja jak zwykle nieufna, chce za ten pomnik wyrwac troche kasy, no i wyrobic sobie nazwisko. Chyba sa jeszcze jacys inni rzezbiarze w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: relikwie ... 26.08.10, 22:16 proszę mi przetłumaczyć na nasze co to znaczy "szczątki samolotu zamkniete w kapsule,albo upublicznone jako forma relikwi" co też autor ma na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Re: relikwie ... 26.08.10, 22:24 ariadna-enta napisała: > proszę mi przetłumaczyć na nasze co to znaczy > "szczątki samolotu zamkniete w kapsule,albo upublicznone jako forma > relikwi" > co też autor ma na myśli Relikwie ? domyslam sie ze wkomponowany w pomnik 'bulaj' a za nim szczatki, ktore mozna przez szybe zobaczyc i ktorych mozna dotkac ... tez przez szybe no zgroza tete Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Re: A jak to Ci sie podoba? 27.08.10, 10:04 to chyba projekt Pomnika na Powazkach ? www.wiadomosci24.pl/artykul/zobacz_projekt_pomnika_ofiar_katastrofy_smolenskiej_na_143770.html Podoba mi sie. Jest prosty a do mojej wyobrazni bardziej przemawia taka prostota niz przesadna 'literackosc' pomnika. Przelamanie bialego granitu daje bardzo dramatyczny efekt ; dla mnie to symbol naglej, tragicznej smierci tych wszystkich ludzi ... Trudno obok takiego pomnika nie przystanac, nie pomyslec - a przeciez wlasnie o to chodzi - by pamietac tete Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: A jak to Ci sie podoba? 27.08.10, 10:24 Nie wiem mnie sie w ogole nowoczesna rzezba nie podoba ,to tez jakos do mnie nie przemawia ,granit przelamany symbolem, smierci, bo ja wiem, a granit nieprzelamany? Co nagle to po diable, biora pierwszy lepszy projekt nie daja wlasciwie pod zadna konsultacje, i stawiaja pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Re: A jak to Ci sie podoba? 27.08.10, 11:09 gini napisała: > Nie wiem mnie sie w ogole nowoczesna rzezba nie podoba ,to tez jakos > do mnie nie przemawia ,granit przelamany symbolem, smierci, bo ja > wiem, a granit nieprzelamany? > Co nagle to po diable, biora pierwszy lepszy projekt nie daja > wlasciwie pod zadna konsultacje, i stawiaja pomnik. O realizacji tego projektu zdecydowano w drodze konkursu (dwojka innych artystow tez startowala). Spolecznych konsultacji nie bylo (bo chyba takowe nie sa przewidziane), projekty oceniali : "prezes Związku Polskich Artystów Plastyków Jacek Kucaba, naczelnik Wydziału Krajowego Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa Adam Siwek oraz plastycy i miejscy architekci Biura Architektury i Planowania Przestrzennego Urzędu m.st. Warszawy." www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i-spoleczenstwo/rusza-budowa-pomnika-na-powazkach,7548.html 'Rzezba wspolczesna' - to pojemne okreslenie. Projekty bohatera tego watku - to takze 'rzezba wspolczesna'. I podoba sie niektorym rodzinom ofiar katastrofy. Mysle ze po prostu tak jest ze 'cos do nas mowi' a cos nie - mamy rozne poczucie estetyki, wrazliwosci, i dlatego lepiej by to artysci i architekci - w jakims gremium decydowali o wyborze projektu a nie 'komitet honorowy' ... ktory uwzgledniajac oczekiwania rodzin ofiar - i nie chcac robic im przykrosci ani wchodzic w konflikt - moze zaaprobowac projekt-koszmarek (tak jak to zdarzylo sie w Szczecinie). Pomnik na Powazkach - to pomnik na cmentarzu, pomnik 'nagrobny'( beda spoczywac pod nim szczatki ofiar katastrofy)i upamietniajacy tragedie - wiec w moim odczuciu - ma inny charakter niz pomnik 'miejski' - ktorego celem byloby 'tylko' upamietnienie - i ktory musi byc 'wpisany' w miejska architekture ... Ludzie ktorzy domagaja sie by pomnik stanal w miejscu krzyza przed palacem prezydenckim i twierdza ze konserwatorowi miejskiemu nic do tego - gdy taka jest wola spoleczenstwa, zdaja sie zapominac ze nawet Jan Pawel II ma 'tylko' wmurowana tablice na frontonie kosciola sw. Anny (choc jest to miejsce mocno zwiazane z Papiezem - ktory spotykal sie z mlodymi ludzmi; i to w kosciele sw.Anny - ludzie modlili sie i czuwali w nocy 2 kwietnia 2005) ... a nie pomnik w poblizu ... tete Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: A jak to Ci sie podoba? 27.08.10, 15:08 no nie to "dzieło" Biskupskiego to jakiś koszmarek projekt pomnika na Powązkach bardziej do przyjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Bozy lud uwielbia relikwie :O) 26.08.10, 22:16 A gdy przewodnik poinformuje wycieczke, ze wewnatrz obeliska znajduja sie szczatki to wrazenie gwarantowane. Przynajmniej polowie geby pootwieraja sie same w niemym podziwie. Pozostalym juz tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: relikwie ... 27.08.10, 14:43 Jacek Żakowski Polityka, 25 sierpnia 2010 Nadszedł czas polskiej reformacji www.polityka.pl/kraj/analizy/1508114,1,nadszedl-czas-polskiej-reformacji.read Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Bardzo dobre... :O) 27.08.10, 18:56 Tylko, powiedz mi, dlaczego 5, 10 czy 15 lat temu, do spolki z Zakowskim, opluwaliscie i niszczyli tych ktorzy - takze na tych forach - prezentowali identyczne obserwacje i wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Re: relikwie ... 27.08.10, 20:03 ...sierota Biskupski wreszcie ma rodzinę...i te dłonie na pomniku z krzyżami....i te dłonie salutujące.... i te relikwie w pomniku zatopione...byle starczyło tych relikwi na wszystkie pomniki...ale od czegóż "cudowne rozmnożenie"... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: relikwie ... 27.08.10, 20:14 hardy1 napisał: > ...sierota Biskupski wreszcie ma rodzinę.. Hmm, wszystkie dzieła Biskupskiego wyglądają, jakby były z gòwna ulepione. Widocznie taki jest styl tego artysty. Pomnik Pomordowanych na Wschodzie mnie się akurat podoba co do kształtu, uważam, że dobrze symbolizuje etc., ale szkoda, że nie jest posunięty odrobinę w kierunku realizmu. Szczerze pisząc trochę się dziwię Frakcji Gosiewskiej Rodzin Ofiar, że akurat jego sobie wybrała (dobrze, że nie Nieznalską, bo i tak mogło być), ale widzę w tym jakąś durną, pełną egzaltacji determinację, by upamiętnić za wszelką cenę, nieważne jakim kosztem, choćby całe Krakowskie Przedmieście przyszło zburzyć, od św. Anny po św. Krzyż. Nic z tego. Ja sobie tamtędy czasem chodzę, codziennie jeżdżę do pracy i nie życzę sobie. Lubię księcia Poniatowskiego i obiecuję, że jeżeli stanie tam coś od Biskupskiego, to wyleci to w powietrze wyżej, niż pułap 154-ki. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: relikwie ... 27.08.10, 20:27 A to jest powazny argument, ze ty jedzisz do pracy i sobie nie zyczsz. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Re: relikwie ... 27.08.10, 20:44 Medytacje Prezesa wieczorową porą... "...a może...a może jak na początku lat 40-tych - na pomniku Kopernika tablica gotykiem pisana inszą tablicę przykryła... Może i teraz tylko tablicę tablicą przykryć...cokół na Krakowskim wysoki, postura na koniu postawna, miecz wskazujący kierunek dla Narodu (ja go określę jako spadkobierca), koń patriotyczniepolski...i tylko główkę jeźdźca się wymieni na moją...znaczy brata...starym egipskim sposobem... A krzyż? A krzyż w wolną rękę się wsadzi...tylko jedna jest zajęta miecza trzymaniem...trzeci z Wazów przykład rąk wykorzystania dał..." Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: relikwie ... 27.08.10, 20:51 > miecz wskazujący kierunek... ...na Gruzję! Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: relikwie ... 27.08.10, 21:13 jaceq napisał: > > miecz wskazujący kierunek... > > ...na Gruzję! > > wybudujemy pomnik kleczacych przed pulkownikiem KGB Putinem ,Komorowskiego i Tuska . Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Re: relikwie ... 27.08.10, 21:14 ...nooo...możet` byt`. To też będzie "od morza do morza"...później pomyślimy o Kownie i Madagaskarze... Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Re: relikwie ... 27.08.10, 20:50 jaceq napisał: Lubię księcia Poniatowskiego i obiecuję, że jeżeli stanie tam coś o > d Biskupskiego, to wyleci to w powietrze wyżej, niż pułap 154-ki. A co zrobisz jak pis-prezes tylko tablicę i główkę każe wymienić? Też wywalisz w powietrze? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Nic nie zrobię 27.08.10, 23:43 jak "każe". > jak pis-prezes tylko tablicę i główkę każe wymienić? Zrobię coś, jak kazania posłuchają. Odpowiedz Link Zgłoś
perli artyści, 28.08.10, 13:21 są świrami. Potwierdzam. Mam coś narysować, czy napisać jakiegoś wiersza? Odpowiedz Link Zgłoś
perli a, 28.08.10, 20:44 bardzo proszę, narysować mogiem, oto moje ##(( sutki, kaliber, malutki. -- perli Odpowiedz Link Zgłoś
perli Re: a, pees 28.08.10, 22:41 coś jeszcze, przygłupu, bo marnujesz moje powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś