04.09.22, 22:05
baga napisała:
Za Wikipedią:
pl.wikipedia.org/wiki/Krypta
Krypta – w starożytności podziemny, sklepiony korytarz, w okresie
starochrześcijańskim – sklepiona komora grobowa w katakumbach, w wiekach
późniejszych – część budynku kościoła (zazwyczaj pod prezbiterium) spełniająca
funkcje pochówkowe zmarłych dostojników duchownych i świeckich oraz jako
miejsce przechowywania i eksponowania relikwii świętych.
Zapraszam do publikacji zdjęć odwiedzonych przez nas krypt.

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/file/d/17wVMwJjus-zE4ZcKjlIdCylOWFR9uoiX/view?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • matanzani Re: Krypty 30.11.22, 19:03
      Wrocław - krypty pod kościołem Św.Wojciecha /Dominikanów/

Kościół św. Wojciecha i klasztor dominikanów jest najstarszym obiektem sakralnym na lewym brzegu miasta, powstał już w XII w.Na co dzień krypty pod kościołem są niedostępne , ale miałam okazję je zobaczyć i pokażę co udało mi się uwiecznić...Ciężko robić tam zdjęcia , bo oświetlenie tylko z latarki .. no i na ślepo lampa błyskowa w aparacie...
      Krypty nie do końca zostały zbadane, a badacze dziejów miasta twierdzą ,że mogą tam być ukryte skarby Festung Breslau....
      Założycielem klasztoru dominikanów i jego pierwszym przeorem był Czesław Odrowąż, późniejszy błogosławiony , patron Wrocławia i towarzysz św.Jacka. Wg podania za jego sprawą miasto zostało uratowane od zniszczenia w czasie najazdu Mongołów w 1241 r. Został pochowany w podziemiach kościoła...
      Na ostatnim zdjęciu kaplica w krypcie ,w której ustawiono popiersie bł.Czesława z twarzą odtworzoną na podstawie autentycznej czaszki ....
      • kot.peter Re: Krypty 01.12.22, 00:51
        Fajne. Oprócz ostatniego zdjęcia... Makabra jakaś...
        • matanzani Re: Krypty 03.12.22, 15:45
          Bardziej makabryczna jest ta noga wystająca z trumny / zdj.2 / ...albo czaszka z 3 zdjęcia....
          Czesław całkiem miły .... hi hi
    • kot.peter Bazylika archikatedralna w Poznaniu 21.03.23, 17:55
      Jak piszą w Wiki:
      W północnej wieży znajduje się wejście do podziemi, gdzie można obejrzeć w rezerwacie archeologicznym fragmenty katedry preromańskiej i romańskiej (...), a także prawdopodobnie grobowce pierwszych władców Polski. Znajduje się tam również misa z X wieku, najprawdopodobniej chrzcielnica, z której być może przyjął chrzest Mieszko I i jego poddani.
      [Co by się kłóciło z koncepcją o chrzcie na Ostrowie Tumskim.]

Dokładne zdjęcia:
      cyryl.poznan.pl/kolekcja/katedra-krypta-mkz/
      Ja pokażę tylko kilka fotek, bo słabo mi się tam pstrykało. Orka zrobiłą lepsze zdjęcia telefonem niż ja aparatem.
      Hej, Orko, gdzie jesteś? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka