Dodaj do ulubionych

USA - mentalnosc Kalego

IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.04, 13:45
Wlasnie byl swietny reportaz o zamachach. W zwiazku z z tym USA wprowadzila
koniecznosc super dokladnego kontrolowania na granicy, lacznie z odciskami
palcow i zdjecia. Ok. Zrozumiale. Skoroa USA moze to inni tez, Brazylia
zrobila to samo, tylko w stosunku do obywateli USA, i co??????? Podniosl sie
rwetest, turysci protestowali, ze czuja sie jak przestepcy, ambasada tez
protestowala. Ojej..No a inni na granicy USA to nie czuja sie jak przestepcy?

camel

Acha...
wlasnie podano, ze w pazdzierniku moze nastapic duze trzesienie ziemi w LA,
jezeli ktos chce to miasto zobaczyc, to moze warto tam pojechac teraz.
Obserwuj wątek
    • Gość: obeznany Camel, a gdziezes ty zniknal z forum FS IP: *.arcor-ip.net 03.04.04, 15:17
      i bujasz sie po FA?

jest dokladnie tak , jak piszesz.
      Co wolno wojewodzie, to nie tobie, smrodzie.
      Co wolno USA, to nie wolno Brazylii (miec broni atomowych, na ten przyklad)

Czy ty, jako kolejny , biedny dialin, masz problemy ze zrozumieniem realiow
      tego Swiata?
      Jak sie przegralo, dialin, dwie wojenki, to trzeba ogon skulic pod siebie
      i siedziec cicho.
      Czyz nie?

• Gość: camel Re: Camel, a gdziezes ty zniknal z forum FS IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.04, 09:54
        a to Polska przegrala dwie wojenkiwink)? no nie wiedzialem..

camel
    • de_oakville Re: USA - mentalnosc Kalego 03.04.04, 15:56
      W wielu krajach ludzie powinni sie cieszyc, ze prezydent Bush ma inna mentalnosc niz Osama.
      Gdyby myslal podobnymi kategoriami, nacisnalby kilka guzikow i flagi sporej ilosci panstw
      trafilyby na stale do muzeum.
      • Gość: ketiw1 Re: USA - mentalnosc Kalego IP: 195.116.99.* 03.04.04, 16:40
        Acha czyli jak ktoś nie robi tego co osama, to znaczy już że jest dobry? A
        wspieranie dziesiątków tyranów, handel bronią, pieprzenie o wolnym rynku i
        dotowanie amerykańskich korporacji w handlu zagranicznym jednocześnie,
        gwałcenie konwencji genewskich na Qantanamo (jak to się pisze?), bomba atomowa,
        wyzysk biedaków, olewanie NATO i ONZ, notoryczne kłamstwa w sprawie Izraela,
        dotowanie pseudonaukowych artykułów o tym, ze niby amerykański przemysł nie
        szkodzi środowisku to takie niewinne igraszki prawda?

Z tymi odciskami to tak jak z wrzaskiem histerycznego izraela o jakiś obrazek
        lub instalację na wystawie na drugim końcu świata, że antysemicka.

• indris USA - w czym jest problem 03.04.04, 17:13
      Jakoś nigdy nie mogłem pojąć, co właściwie jest upokarzającego w
      pobieraniu/kontroli odcisków palców lub robieniu zdjęć. Znacznie bardziej
      upokarzające są wysokości niektórych polskich zasiłków, albo traktowanie
      polskiej opinii publicznej przez władze RP w sprawie konfliktu irackiego.
      Nie jestem fanem prezydenta Busha (ci co mnie znają mogą poświadczyć), ale o te
      kontrole graniczne to akurat pretensji do niego nie miałbym.
      • Gość: camel Re: USA - w czym jest problem IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.04, 09:57
        samo w sobie nie jest to upokarzajace. upokarzajace jest to, ze podobnie
        traktuje sie kazdego przestepce. robi mu sie zdjecia i pobiera odciski palskow.
        a juz najbardziej upokarzajace jest to, ze jezeli oni tak robia to jest ok,
        jezeli inny kraj wprowadza taki proceder dla obywateli usa, to juz nie jest ok,
        to jest juz wtedy przeciewko wolnosci jednostki.
        ja tez nie mam pretensji, niech sie chronia.

camel
        • janusz2_ Re: USA - w czym jest problem 04.04.04, 10:26
          Gość portalu: camel napisał(a):

> samo w sobie nie jest to upokarzajace. upokarzajace jest to, ze podobnie
          > traktuje sie kazdego przestepce. robi mu sie zdjecia i pobiera odciski
          palskow.

Ja bardzo bym się cieszył, gdyby ludzie mogli swobodnie podróżowac po całym
          świecie bez paszportów, wiz, itd.
          Obecnie jednak pojawiło się kompletnie nowe (jakościowo) zjawisko - globalny
          (ogólnoświatowy) terroryzm.
          Podam taki przykłąd - gdy kilka lat temu, podczas jakiejś tam epidemii chrób
          zwierzęcych, wracałem do Polski z Wlk. Brytanii, to na Okęciu musiałem, jak
          wszyscy pasażerowie, umyć ręce w jakiejś paskudnej, dezynfekującej cieczy i
          przejść po śmierdzącym, nasyconym tą cieczą dywaniku. Nikt nie robił z tego
          wielkiego "halo".
          Pobieranie odcisków palców nie jest przyjemne, ale ludzie uczciwi nie mają się
          czego obawiać, a jeżeli utrudni to życie bandziorom to bardzo dobrze. Jest to
          naprawdę niewysoka cena za to, aby w USA bezpieczniej było latać samolotem,
          pracować w dużych biurowcach, czy jeździć metrem.

>
          > a juz najbardziej upokarzajace jest to, ze jezeli oni tak robia to jest ok,
          > jezeli inny kraj wprowadza taki proceder dla obywateli usa, to juz nie jest
          ok,
          >
          > to jest juz wtedy przeciewko wolnosci jednostki.
          > ja tez nie mam pretensji, niech sie chronia.

A gdzieś ty coś takiego wyczytał????
          Wczoraj w TVN24 słyszałem wypowiedź jakiegoś oficjela amerykańskiego,
          tłumaczącego po co wprowadzają obostrzenia wobec obywateli państw, które mają z
          USA ruch bezwizowy. Mówił, że amerykanie w pełni rozumieją, iż takie działania
          mogą zostać podjęte wobec nich w innych krajach, stanowi to jednak cenę
          podwyższenia bezpieczeństwa.
          • Gość: camel Re: USA - w czym jest problem IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.04, 20:48
            > Pobieranie odcisków palców nie jest przyjemne, ale ludzie uczciwi nie mają
            się
            > czego obawiać,

Nie musisz mnie przekonywac. Nie mam nic przeciwko temu, bo wiadomo, ze ma to
            na celu zabobiezenie atakom terrorystycznym. Ok. Ale tez obywatele USA nie
            powinni robic rwetesu, ze w innym kraju ich tez tak kontroluja. Ostetcznie
            Brazylia ma prawo kontrolowac na granicy tak jak chce i kogo chce.

> A gdzieś ty coś takiego wyczytał????

wczoraj w radiowych wiadomosciach sylszalem.

> USA ruch bezwizowy. Mówił, że amerykanie w pełni rozumieją, iż takie
            działania
            > mogą zostać podjęte wobec nich w innych krajach, stanowi to jednak cenę
            > podwyższenia bezpieczeństwa.

Tak, rozumiec (ogolnie) rozumieja. Ale grupa turystow, ktora zostala tak
            skontrolowana, zlozyla skarge w ambasadzie USA, ze niejako czuli sie jakby byli
            przestepcami. Ja bym to ujal tak: amerykanie rozumieja te koniecznosc, ale
            turysci amerykanscy nie. Do tej pory byli wszedzie witani z otwarymi rekami, a
            tu nagle takie "cus".

camel
    • Gość: regan Re: USA - mentalnosc Kalego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 14:00
      Ludzie bez paniki terroryści i tak zrobią to co będą chcieli.
    • Gość: felusiak Bzduty wasc piszesz IP: *.nyc.rr.com 04.04.04, 21:08
      Kazdy kraj ma prawo wprowadzenia procedur odprawy paszportowej przy wjezdzie na
      jego terytorium.
      USA wprowadzilo skanowanie kciukow i fotografie jako srodek bezpieczenstwa.
      Procedura objeci sa wszyscy wjezdzajacy ( tymczasowo zaniechano procedur w ruchu
      bezwizowym do podpisania odpowiednich porozumien z rzadami krajow, ktorych
      obywatele korzystaja z przywileju). Odciskow i fotografii nie bedzie pobieralo
      jedynie od obywateli Meksyku i Kanady, ktorzy pracuja w USA i codziennie
      przekraczaja granice. Pobranie odcikow i zdjecie przedluza odprawe o kilkanascie
      sekund.
      Brazylia wprowadzila podobne procedury jedynie w odniesieniu do obywateli USA,
      co nosi wszelkie znamiona dyskryminacji, i nie ze wzgledu na bezpieczenstwo
      a w odwecie. Podstawa do wprowadzenia procedury bylo orzeczenie prowincjonalnego
      sedziego, ktorego rzad Brazylii tym razem nie zignorowal. Sedzia uzasadnil
      werdykt potrzeba odwetu. Cala heca ma charakter propagandowy czego dowodem moze
      byc zachowanie Brazylii w stosunku do Francji, ktora wprowadzila obowiazek
      odciskania palcow i fotografie przy wniosku o wize.
      Brazylijska odprawa zajmuje ponad godzine.
      Chetnie zostawie swoj odcis i dam sie fotografowac w Brazylii, Polsce i
      wszystkich pozostalych krajach pod warunkiem, ze wszyscy przechodza przez
      sito.

Brazylia nie moze dazyc do posiadania broni atomowej ani tez jej posiadac z
      prostego powodu jakim jest podpisanie przez nia ukladu o nieproliferacjii.
      Nalezy najpierw wypowiedziec umowe a potem dazyc.
      • Gość: camel Re: Bzduty wasc piszesz IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.04, 21:23
        > Procedura objeci sa wszyscy wjezdzajacy ( tymczasowo zaniechano procedur w
        ruch
        > u
        > bezwizowym do podpisania odpowiednich porozumien z rzadami krajow, ktorych
        > obywatele korzystaja z przywileju).

Obawiam sie, ze tu sie mylisz, wlasnie dzis podano, ze Niemcy, Hiszpania i GB
        beda tez objete tym procederem.

> Brazylia wprowadzila podobne procedury jedynie w odniesieniu do obywateli USA,
        > co nosi wszelkie znamiona dyskryminacji, i nie ze wzgledu na bezpieczenstwo
        > a w odwecie.

Ma takie prawo. Bylo w Polskich gazetach kilka artykulow o tym, jak na granicy
        zostali potraktowani polscy turysci (kilka lat temu, ale sprawa glosna).
        Dziewczyne zakuto w kajdany na nogach i rekach, jak morderce, po czym wrocono
        do Polski, bo.. podczas poprzedniego pobytu w USA zostala jeden dzien dluzej
        niz pozwalala wiza. Zrob cos takiego obywatelowi USA, a zobaczyssz jak si eza
        nim organizacje i prawnicy wstawia. Obawaim, sie ze Brezyli postapila slusznie
        i gratuluje im odwagi, mimo ze rzeczywiscie ma to znamiona dyskryminacji.

camel
        • Gość: felusiak Re: Bzduty wasc piszesz IP: *.nyc.rr.com 05.04.04, 01:50
          Gość portalu: camel napisał(a) w odpowiedzi na ponizsze zdanie:
          >> "tymczasowo zaniechano procedur w ruchu bezwizowym do podpisania odpowiednich
          >> porozumien z rzadami krajow, ktorych obywatele korzystaja z przywileju"

> Obawiam sie, ze tu sie mylisz, wlasnie dzis podano, ze Niemcy, Hiszpania i GB
          > beda tez objete tym procederem.

To znaczy, ze sie nie myle skoro napisalem o tymczasowym zaniechaniu,

PS, Jest zasadnicza roznica w znaczeniu slow procedura i proceder.

Serdecznosci.
          • Gość: camel Re: Bzduty wasc piszesz IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.04, 08:19
            > PS, Jest zasadnicza roznica w znaczeniu slow procedura i proceder.

a skad wiesz, ze ja nie uzylem tego slowa celowo? dla mnie jest to proceder. i
            zycze zeby kazdy objety nim kraj, wprowadzil to samo wobec obywateli USA.

camel
            • n0str0m0 a moze jest logiczna odpowiedz? 05.04.04, 08:46
              > Brazylia wprowadzila podobne procedury jedynie w odniesieniu do obywateli USA,
              > co nosi wszelkie znamiona dyskryminacji, i nie ze wzgledu na bezpieczenstwo
              > a w odwecie.

na przyklad:

rzad brazylii po wnikliwej analizie
              doszedl do wniosku
              ze najwiekszym zagrozeniem terrorystycznym wieje od usa

co prawda akty terroru skierowane bywaly do tych por przeciw usa glownie
              (oklachoma, uako w teksasie, budynek wtc, weglik)
              to jednak nie ma pewnosci
              ze sie nie rozkreca chlopaki

wszystkie inne narody zas brazylijczycy uznaja za normalne
              (co za bzdura, wiadomosci nie ogladaja? pobieralbym odciski pejsow i czosnku, ale to ja...)

nostromo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka