Dodaj do ulubionych

Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik

02.11.10, 18:27
Wracając z grobu swojej rodziny (kwatera cywilnych ofiar PW), zaszedłem pod Pomnik i mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej (tzw.Aleja Profesorska). Pomnik jest surowy, minimalistyczny w swoim wyrazie, ale robi wrażenie, przynajmniej na mnie zrobił.
Inaczej jest z mogiłami, oprócz kilkunastu tymczasowych i kilku gustownych jednakowych (pewnie wykonanych na zlecenie rzadu), jest wiele niegustownych i kosztownych nagrobkow. Niektóre są wręcz kiczowate. Wśród tych wyróżnia się jeden. Czy to jest zgodne z zlożeniami projektu ?

https://farm2.static.flickr.com/1057/5136996928_932e4dc410_b.jpg
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 21:31
      Mogiła Przemysława Gosiewskiego

https://farm5.static.flickr.com/4130/5136101365_355d6b0ab9_b.jpg
      • snajper55 Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 22:15
        wikul napisał:

> Mogiła Przemysława Gosiewskiego
        >
        > https://farm5.static.flickr.com/4130/5136101365_355d6b0ab9_b.jpg

Aniołka brakuje.

S.
        • polazrski Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 22:27
          Wdziecznosc wazniejsza od pieniedzy? To zona czy matka wymyslila?
          • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 22:46
            polazrski napisał:

> Wdziecznosc wazniejsza od pieniedzy? To zona czy matka wymyslila?

Bez pieniędzy takiego superkiczu by nie wystawili.
          • snajper55 Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 22:48
            polazrski napisał:

> Wdziecznosc wazniejsza od pieniedzy? To zona czy matka wymyslila?

Obie. Dyskutując z kamieniarzem o cenie.

S.
        • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 22:45
          snajper55 napisał:

> wikul napisał:
          >
          > > Mogiła Przemysława Gosiewskiego
          >
          >
          > Aniołka brakuje.
          > S.

Ale ten rozmach, Gomułka nie ma takiego nagrobka.
          • snajper55 Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 23:41
            wikul napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            > > wikul napisał:
            > >
            > > > Mogiła Przemysława Gosiewskiego
            > >
            > >
            > > Aniołka brakuje.
            > > S.
            >
            >
            > Ale ten rozmach, Gomułka nie ma takiego nagrobka.

Gomułka nie wybudował peronu we Włoszczowej.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Wladyslaw_Gomulka_-_gravestone.jpg

S.
    • ariadna-enta Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 22:29
      pani Gosiewska nazwała pomniik ofiar tragedii smoleńskiejna Powązkach
      "ohydnym"
      • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 22:50
        ariadna-enta napisała:

> pani Gosiewska nazwała pomniik ofiar tragedii smoleńskiejna Powązkach
        > "ohydnym"

De gustibus. Wg mnie to jest kawał sztuki. Pomnik Gosiewskiego to bezprzykładny kicz.
        • ariadna-enta Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 03.11.10, 21:58
          ja też wolę zdecydowanie proste formy,minimalizm,bez tych nadmiernych ozdóbek,przepychu
          ale faktycznie tzreba pamiętać,ze gusta są rózne
          moze nektórzy uwazaja,ze im więcej tym lepiej i ladniej
          • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 03.11.10, 22:01
            ariadna-enta napisała:

> ja też wolę zdecydowanie proste formy,minimalizm,bez tych nadmiernych ozdóbek,p
            > rzepychu
            > ale faktycznie tzreba pamiętać,ze gusta są rózne
            > moze nektórzy uwazaja,ze im więcej tym lepiej i ladniej

Zapewne, ale nikt mnie nie przekona że krytykowanie nagrobka świadczy o braku szacunku do zmarlego.
            • ariadna-enta Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 03.11.10, 22:25
              tak tylko wez pod uwagę,że TE nagrobki czy tego chesz czy nie mają pewne podłoze polityczne
              że tak to ujmę
              jak myślisz,dlaczego pani Gosiewska skrytykowała ten ogolny pomnik na Powązkach
              tylko dlatego,ze faktycznie jej się nie podobał? moglo tak być,ale nie tylko o to chodzi
              także dlatego,a moze przede wszystkim bo został postawiony przez "nieodpowiednich ludzi
              możesz się ze mną nie zgadzać,ale w tym wypadku jeszcze długo podziały polotyczne bedą mieć wpływ na gusta
              bo to chodzi o to,żeby sobie wzajemnie dokopywać
              • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 03.11.10, 23:02
                ariadna-enta napisała:

> tak tylko wez pod uwagę,że TE nagrobki czy tego chesz czy nie mają pewne podłoz
                > e polityczne
                > że tak to ujmę
                > jak myślisz,dlaczego pani Gosiewska skrytykowała ten ogolny pomnik na Powązkach
                > tylko dlatego,ze faktycznie jej się nie podobał? moglo tak być,ale nie tylko o
                > to chodzi
                > także dlatego,a moze przede wszystkim bo został postawiony przez "nieodpowiedni
                > ch ludzi
                > możesz się ze mną nie zgadzać,ale w tym wypadku jeszcze długo podziały polotycz
                > ne bedą mieć wpływ na gusta
                > bo to chodzi o to,żeby sobie wzajemnie dokopywać

Może i mają, a może p.Gosiewska ma taki gust jaki ma. Co mnie to obchodzi. Mnie ten pomnik wyjatkowo się nie podoba.
                • hasz0 zainteresowala mnie ten wątek na sam koniec spanie 03.11.10, 23:23

• hasz0 ______zainteresowal mnie ten wątek na sam koniec s 04.11.10, 00:21
                    www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20101103&typ=sw&id=sw11.txt
      • snajper55 Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 22:57
        ariadna-enta napisała:

> pani Gosiewska nazwała pomniik ofiar tragedii smoleńskiejna Powązkach
        > "ohydnym"

Chyba mówiła o pomniku Gosiewskiego.

S.
    • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 02.11.10, 22:59
      Mnie sie podobały te trzy pierwsze skromne identyczne nagrobki (nawet nie wim czyje).

https://farm5.static.flickr.com/4002/5136583436_4e5ab5b9d2_b.jpg

Na każdym nagrobku znalazły sie wieńce od Prezydenta.
    • prawdziwy.davout Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 03.11.10, 08:54
      " De gustibus non disputandum est "

Miec swoje zdanie na temat czyjegoś gustu to jedno. Publiczne wyśmiewanie się z tego , tym bardziej że dotyczy to nagrobka , to drugie.
      Poziom wątku akurat na poziomie zaślepionego nienawiścią fanatyka. Żenada i szambo.
      • t_ete Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 03.11.10, 16:13
        prawdziwy.davout napisał:

> " De gustibus non disputandum est "
        >
        > Miec swoje zdanie na temat czyjegoś gustu to jedno. Publiczne wyśmiewanie się z
        > tego , tym bardziej że dotyczy to nagrobka , to drugie.
        > Poziom wątku akurat na poziomie zaślepionego nienawiścią fanatyka. Żenada i sza
        > mbo.

Nie trzeba byc zaslepionym fanatykiem, ten nagrobek naprawde jest kiczowaty ... Niby dlaczego nie wolno krytycznie sie wyrazic o nagrobku ? O domach-gargamelach mozna, o ciuchach fatalnie dobranych - tez, o fryzurze bez pojecia - takze wiec dlaczego nie
        o nagrobku ? Toz to swiadczy o zyjacych (wybrali to paskudztwo) a nie o sp.Przemku Gosiewskim.

Na marginesie : spodziewalam sie takowego nagrobka poniewaz pani Gosiewska dala juz wczesniej sygnal ... wyrazila sie entuzjastycznie o projekcie pomnika skladajacego sie z 'raczek' .

A ta fotka 'wylaserowana' na marmurze ... nie wiem skad ta 'moda', to jest okropienstwo sad
        Przypomina mi nagrobki rosyjskich mafiosow.

www.wykop.pl/ramka/171891/nagrobki-rosyjskich-i-ukrainskich-mafiozow/

tete

ps. pomnik ofiar katastrofy robi wrazenie ... zreszta podobal mi sie juz projekt ; jestem za prostota ;
      • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 03.11.10, 18:18

>
        > Miec swoje zdanie na temat czyjegoś gustu to jedno. Publiczne wyśmiewanie się z
        > Poziom wątku akurat na poziomie zaślepionego nienawiścią fanatyka. Żenada i sza
        > mbo.

Przestań się kompromitować. Twoja odpowiedź świadczy dopiero o fanatyzmie. Dlaczego nie można krytykować nagrobka ? Tylko dlatego że dotyczy Gosiewskiego ? Na cmentarzach jest wiele kiczowatych nagrobków. Ich krytyka nie ma nic wspólnego z pochowanymi osobami.
        To nie ich wina że bliscy zafundowali im kicz nagrobny. Czy krytyki pomników i tablic okolicznościowych wygłaszane przez zwolenników PiS też cię tak bardzo oburzają ?
        P.S. Stosuj się do sentencji, jeżeli cytujesz.
        • dachs Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 03.11.10, 18:33
          Ja myslę, Wikulu, że Davout trochę racji tu ma.
          Naturalnie przesadza nazywając Cię "zaślepionym nienawiścią fanatykiem" , ale w samym meritum coś jest.
          Przecież nie z miłości do Gosiewskiego zainteresowałeś się jego pomnikiem
          Przecież nie z troski o godne upamiętnienie zmarłego, skrytykowałeś jego formę.
          smile
          • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 03.11.10, 18:50
            dachs napisał:

> Ja myslę, Wikulu, że Davout trochę racji tu ma.
            > Naturalnie przesadza nazywając Cię "zaślepionym nienawiścią fanatykiem" , ale w
            > samym meritum coś jest.
            > Przecież nie z miłości do Gosiewskiego zainteresowałeś się jego pomnikiem
            > Przecież nie z troski o godne upamiętnienie zmarłego, skrytykowałeś jego formę.
            > smile

Jeszcze by tego brakowalo żebym został posądzony że pojechałem na cmentarz by skrytykować pisie nagrobki. Szanuję majestat śmierci i wszystkie dowody cmentarnej pamięci. Znam ten cmentarz względnie dobrze i wiem ile kiczu tam zalega.
            Dlaczego akurat nie spodobał mi sie ten nagrobek ? Bo jest naprawdę wyjatkowo kiczowaty. Wielkość, forma, treść inskrypcji i wielkość liter, pretensjonalność, wszystko wali po oczach kiczowatością. Nic na to nie poradzę.
            Uwierz Borsuku, taki nagrobek skrytykowałbym niezależnie od tego na czyim grobie by go postawili.
            • prawdziwy.davout Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 04.11.10, 08:29
              wikul napisał:

Uwierz Borsuku, taki nagrobek skrytykowałbym niezależnie od tego na czyim grobie by go postawili.

Nigdy nie twierdziłem że byś nie skrytykował. Stawiam jednak dolary przeciwko orzechom że publicznie byś nie wyśmiewał.
              • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 04.11.10, 18:39

> wikul napisał:
                >
                > Uwierz Borsuku, taki nagrobek skrytykowałbym niezależnie od tego na czyim g
                > robie by go postawili.

>
                > Nigdy nie twierdziłem że byś nie skrytykował. Stawiam jednak dolary przeciwko o
                > rzechom że publicznie byś nie wyśmiewał.

Nie wiem, mógłbyś przegrać. Ale kicz jest wszechobecny.
        • prawdziwy.davout Do Wikula i t_ete 04.11.10, 08:15
          Trzeba uważniej czytac. Napisałem wszak "Miec swoje zdanie na temat czyjegoś gustu to jedno"
          Miec swoje zdanie to prawo do krytyki. Ja pisałem o publicznym wyśmiewaniu. Tylko tyle i aż tyle.
          Przykro że nie rozróżniacie tych dwóch kwestii
          • wikul Re: Do Wikula i t_ete 04.11.10, 18:46

> Trzeba uważniej czytac. Napisałem wszak "Miec swoje zdanie na temat czyjegoś gu
            > stu to jedno"
            > Miec swoje zdanie to prawo do krytyki. Ja pisałem o publicznym wyśmiewaniu. Tyl
            > ko tyle i aż tyle.
            > Przykro że nie rozróżniacie tych dwóch kwestii

Ręce opadają. Ja nie posądzam nikogo o zły gust. Ja osmieliłem się skrytykować nagrobek. Tylko tyle, dla ciebie to aż tyle i pretekst do snucia hipotez. Zastanów się o czym ty piszesz.
            Mnie mógłbyś posadzać o wyśmiewanie (w tym wypadku niesłusznie) ale t_ete ?
            • prawdziwy.davout Re: Do Wikula i t_ete 05.11.10, 09:30
              Pozwól że pozostanę przy swoim. Pewnych rzeczy się po prostu nie robi. To kwestia kindersztuby.
      • jaceq Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 05.11.10, 00:16

Jak najbardziej, jest. Gdyby nie było, mielibyśmy w kółko w modzie np. jakiś barok, albo jakiś akademizm.

1. Publiczne wyśmiewanie się z czyjegoś gustu w czym niby ma być niemoralne? Podły gust to nie jest przypadłość typu opóźnienie w rozwoju, z której istotnie nie należałoby się wyśmiewać. Choć z drugiej strony zastanawiam się, w jakiej mierze taki gust zawiniony jest przez delikwenta? On tak po prostu ma i już.
        2. Mógłbyś wskazać, które to słowa Wikula raczyłeś byłeś uznać za "wyśmiewanie"?
        3. Pomnik istotnie w najgorszym guście. Źle świadczy o upodobaniach estetycznych i megalomaństwie rodziny Zmarłego. Sądzę, że można czymś takim bardziej wyrządzić krzywdę pamięci Zmarłego, a nie wyśmiewaniem wymienionych przywar pogrążonej w żałobie rodziny.
        • wikul Re: Mogiły ofiar katastrofy smoleńskiej i pomnik 05.11.10, 02:15
          jaceq napisał:

> 2. Mógłbyś wskazać, które to słowa Wikula raczyłeś byłeś uznać za "wyśmiewanie"

Gdybym, Jacku, chciał się "naśmiewać", to mógłbym skorzystać z okazji że autorzy pomnika w inskrypcji umieścili wielgachnymi literami określenie "CZŁOWIEK". Nie trzeba chyba pisać jakie to daje pole do popisu dla prześmiewców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka