Dodaj do ulubionych

Michnik dostanie order Orła Białego

09.11.10, 09:45
wiadomosci.onet.pl/kraj/za-co-order-dla-adama-michnika-od-prezydenta,1,3781690,wiadomosc.html

++++++++++++++++++++++++++
czy to jest w porządku, że szef największej gazety w kraju otrzyma takie odznaczenie? Tym samym prezydent z PO przekupuje politycznie opiniotwórczy dziennik.
To polityczna prostytucja jest.
I absurd, bo co jak co, to Order Orła Białego powinien być dawany za wyjątkowe zasługi a nie za plucie podczas mówienia.
Zresztą, absurdów z orderami coraz więcej jest. Niebawem order dostanie rabin Polski, Michael Schudrich. Dostanie order Zwycięzców nad Niemieckim Faszyzmem. Ja bym chciał tylko zauważyć, iż pan rabin urodził się długo po wojnie, i to w USA. Do Polski przybył około 20 lat temu. No więc co on ma wspólnego ze zwycięstwem na niemieckim faszyzmem, ja się pytam właśnie???
Obserwuj wątek
    • al-kochol-8 Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 10:00
      a powinien go dostac od Putina, spadkobiercy Katarzyny
    • wikul Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 10:05
      perla napisał:

> czy to jest w porządku, że szef największej gazety w kraju otrzyma takie odznac
      > zenie? Tym samym prezydent z PO przekupuje politycznie opiniotwórczy dziennik.
      > To polityczna prostytucja jest.
      > I absurd, bo co jak co, to Order Orła Białego powinien być dawany za wyjątkowe
      > zasługi a nie za plucie podczas mówienia.

Michnik ma zostać odznaczony nie za działalność po 1989 r. a za dwudziestokilkuletnią dzialalność opozycyjną w PRL-u. W przeciwieństwie do ciebie i tchórzliwych dekowników z czasów PRl-u, Prezydent o tym pamieta. Wtedy gdy trzeba było wykazać się odwagą, ich nie było. Wiem z autopsji co to znaczyło przeciwstawić sie całemu komunistycznemu aparatowi represji. Obawiam się żę ciebie jedna rewizja by do tego zniechęciła. Michnik był wtedy ikoną walki z Komuną, czy to sie podoba wszelkiej maści nienawistnikom, czy nie.
      pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Michnik#Dzia.C5.82alno.C5.9B.C4.87_opozycyjna

> Zresztą, absurdów z orderami coraz więcej jest. Niebawem order dostanie rabin P
      > olski, Michael Schudrich. Dostanie order Zwycięzców nad Niemieckim Faszyzmem. J
      > a bym chciał tylko zauważyć, iż pan rabin urodził się długo po wojnie, i to w U
      > SA. Do Polski przybył około 20 lat temu. No więc co on ma wspólnego ze zwycięst
      > wem na niemieckim faszyzmem, ja się pytam właśnie???

Jeżeli to prawda co piszesz o tym przypadku, to mnie sie to nie podoba. Przypomina mi to przymilanie sie do pewnych środowisk.
      P.S. Nie wiem jaki status w GW ma teraz Michnik, mam wrazenie że na działalność tej gazety ma wpływ niewielki.
      • jureek Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 10:45
        wikul napisał:

> Michnik ma zostać odznaczony nie za działalność po 1989 r. a za dwudziestokilku
        > letnią dzialalność opozycyjną w PRL-u.

Michnik powinien był dostać ten order już dwa lata temu w rocznicę wydarzeń marcowych, ale ówczesny prezydent okazał się niestety małostkowy. Dobrze, że obecny prezydent to teraz nadrobił.
        Jura
        • wikul Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 10:51
          jureek napisał:

> wikul napisał:
          >
          > > Michnik ma zostać odznaczony nie za działalność po 1989 r. a za dwudziest
          > okilku
          > > letnią dzialalność opozycyjną w PRL-u.
          >
          > Michnik powinien był dostać ten order już dwa lata temu w rocznicę wydarzeń mar
          > cowych, ale ówczesny prezydent okazał się niestety małostkowy. Dobrze, że obecn
          > y prezydent to teraz nadrobił.
          > Jura

Uważam że Michnik już dawno powinien być odznaczony. Zamiast odznaczenia spotkała go antymichnikowska histeria, wywołana przez zazdrosnych zawistników. Trwa ona zresztą do tej pory.
        • perla Jurek, al co on takiego w marcu68 09.11.10, 11:01
          zrobił aby mu nadawać order Orła Białego?
          Popatrzmy na realne efekty. Dzięki działaniom m. in. Adasia, Gomułka wywalił z Polski około 20 tys. Żydów, którzy w większości z ochotą dali się wyrzucić z socjalizmu. Niektórzy Polacy załatwiali sobie żydowskie papiery aby też zostać wyrzuconym.
          Ale w tym wątku chodziło mi o przekupywanie orderami redaktora naczelnego największej gazety w kraju właśnie.
        • datsh Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 18:42
          Lepiej pozniej niz wcale smile
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Orze%C5%82_Bia%C5%82y_1749.jpg
      • perla Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 10:49
        wikul napisał:

> Michnik ma zostać odznaczony nie za działalność po 1989 r. a za dwudziestokilku
        > letnią dzialalność opozycyjną w PRL-u. W przeciwieństwie do ciebie i tchórzliwy
        > ch dekowników z czasów PRl-u,

kolego wikul, oczywistym jest, że ja nie byłem żadnym bohaterem w tamtych czasach. Komuny nie lubiłem jak wszyscy ale też i nie miałem ochoty na jakąkolwiek organizację czy uciekanie przed zomowcami po bramach. Człowiek był młodziutki, bawił się, pił, wypatrywał ładnych koleżanek, i czasami robił interesy w ZSRR.
        Nie czułem w sobie misji walki z komuną, choć jej szczerze nienawidziłem.
        Czy to według ciebie wikulku tchórzostwo jest? Ja po prostu nie mam inklinacji do bohaterstwa i poświęceń dla jakiś idei. A ty pewnie bohaterem byłeś. smile))
        Ale widzisz wikulku, ja też siedziałem. I to za politykę a nie za lewe sprawy w ZSRR. Zostałem zamknięty przez moje roztargnienie. Kolega działacz KPN-u dał mi jakieś ulotki na przechowanie bo bał się rewizji, a ja byłem poza opozycją. Włożyłem to do kurtki i zapomniałem o tym. Wieczorem poszliśmy z kolegami odwiedzić koleżanki, no i przekroczyliśmy godzinę milicyjną, i nas złapano. Na komisariacie rewizja i mi wyciągnięto te ulotki, o których zupełnie zapomniałem.
        I w ten oto sposób zostałem więźniem politycznym. smile))
        Niemniej, nie czuję się kombatantem walki z komuną, tak jak ty się czujesz. smile))
        A Adaś? No cóż, on bardziej walczył o inny socjalizm niż jego brak właśnie.
        • wikul Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 11:00
          perla napisał:

> kolego wikul, oczywistym jest, że ja nie byłem żadnym bohaterem w tamtych czasa
          > ch. Komuny nie lubiłem jak wszyscy ale też i nie miałem ochoty na jakąkolwiek o
          > rganizację czy uciekanie przed zomowcami po bramach. Człowiek był młodziutki, b
          > awił się, pił, wypatrywał ładnych koleżanek, i czasami robił interesy w ZSRR.
          > Nie czułem w sobie misji walki z komuną, choć jej szczerze nienawidziłem.
          > Czy to według ciebie wikulku tchórzostwo jest? Ja po prostu nie mam inklinacji
          > do bohaterstwa i poświęceń dla jakiś idei. A ty pewnie bohaterem byłeś. smile))
          > Ale widzisz wikulku, ja też siedziałem. I to za politykę a nie za lewe sprawy w
          > ZSRR. Zostałem zamknięty przez moje roztargnienie. Kolega działacz KPN-u dał m
          > i jakieś ulotki na przechowanie bo bał się rewizji, a ja byłem poza opozycją. W
          > łożyłem to do kurtki i zapomniałem o tym. Wieczorem poszliśmy z kolegami odwied
          > zić koleżanki, no i przekroczyliśmy godzinę milicyjną, i nas złapano. Na komisa
          > riacie rewizja i mi wyciągnięto te ulotki, o których zupełnie zapomniałem.
          > I w ten oto sposób zostałem więźniem politycznym. smile))
          > Niemniej, nie czuję się kombatantem walki z komuną, tak jak ty się czujesz. smile
          > ))
          > A Adaś? No cóż, on bardziej walczył o inny socjalizm niż jego brak właśnie.

Nieuważnie czytasz. Niczego ci nie zarzucałem, wyraziłem tylko przypuszczenie że po pierwszej rewizji byś sie zniechęcił. Twoje wynurzenia potwierdzają moje przypuszczenie.
          Wszyscy ludzie opozycji walczyli raczej o socjalizm z ludzką twarzą. Nie znam takich którzy by przewidzieli że Komunę można obalić do końca. To przekraczało ludzką wyobraźnie, Komuna wydawała się nie do zniszczenia. Tylko teraz niektórym odważnym po 1989, wydaje się że było inaczej. A wystarczy przeczytać 21 postulatów Solidarności.

• pan.scan Masz kłopoty z historią, Perła. 09.11.10, 10:49
      "Dla mnie, Panie Generale, więzienie nie jest żadną szczególnie dotkliwą karą. Tamtej grudniowej nocy to nie ja zostałem proskrybowany - to wolność. To nie ja dziś jestem więziony - to Polska".
      niniwa2.cba.pl/list_adama_michnika.htm
      • perla tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 10:54
        gdyby miał prawdziwe informacje o Michniku to by go nigdy nie kazał zamknąć właśnie.
        • pan.scan Re: tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 10:56
          Ów news to z magla, Ziemniakiewicza czy Gazety Polskiej?
          • perla Re: tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 11:14
            z tiwi jak ją jeszcze miałem. Generał powiedział to osobiście do Adasia na jakimś spotkaniu właśnie.
        • hasz0 wikul POmieniałeś sie na łby z Kieresem? 09.11.10, 11:01
          LUDZIE KÓRZY WRĘCZ.........wiesz kto finasował Hitlera do ostatniego dnia
          wojny?
          Kto nie przyjął statków z Zydami? I skazał ich na zagladę?

A wiesz kto sobie mógł pozwolić na kontestację na kupno bananów bez ryzyka jak ci, ktorzy po 1989 tracili życie za Ojczyzne.
          Wiesz czyje to rodzinki katowały Polaków strzelały w potylicę w lasach i kazamatach?

Wiesz mendo kto mieszkała w Alei RóZ i ALei przyjaxni?

Odpowiedz mi czy jesteś przechrzta...szczerze.......

Michael Schudrich. Dostanie order Zwycięzców nad Niemieckim Faszyzmem. Ja bym chciał tylko zauważyć, iż pan rabin urodził się długo po wojnie, i to w USA. Do Polski przybył około 20 lat temu. No więc co on ma wspólnego ze zwycięstwem na niemieckim faszyzmem, ja się pytam właśnie???
          • wikul Re: wikul POmieniałeś sie na łby z Kieresem? 09.11.10, 11:04
            Nie psuj świrze ciekawego wątku. Won !
        • wikul Re: tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 11:03
          perla napisał:

> gdyby miał prawdziwe informacje o Michniku to by go nigdy nie kazał zamknąć wła
          > śnie.

To nic nie znaczy, albo znaczy że Jaruzelski docenił ówczesną odwagę Michnika. Nie tylko Jaruzelski zmieniał swoje poglądy, wszyscy zmieniali.
          • matelot Re: tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 11:29
            Otóż to. Tylko krowa nie zmienia poglądów. Ja z tamtych czasów pamietam, ze w gazetach reżimowych przedstawiano Michnika jako wichrzyciela i wtracano do więzienia. Z pewnością Michnik przyczynił sie do obalenia komuny a taki Jarosław K. jest beneficjentem jego działalności.
            • perla Re: tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 11:38
              oczywiście, że Michnik coś tam majstrował. Ale to był raczej publicysta i eseista niż polityk.
              Tak naprawdę to nie on sam ale propaganda PRL-u zrobiła z niego wroga nr 1 socjalizmu realnego. Kiszczak kiedyś powiedział, że on naprawdę wierzył, że Michnik jest opłacany przez Hupkę i Czaję i chce wywołać wojnę. Kiszczak po prostu uwierzył własnej propagandzie. A potem to już Adaś miał w łapce propagandę i wykreował się na wielkiego bojownika właśnie.
              • matelot Re: tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 13:05
                Po sierpniu zdarzało się, że Michnika dopuszczano czasem do głosu w przekaziorach. Zwykle cała rodzina i znajomi oczekiwali na jego wystąpienie. Nikt nie miał mu za złe, że ma trudności z wymową, że kiedy się denerwował, to trudno mu było skonstruować wypowiedź. Ale mówił pięknie i mądrze. Mówił o sprawach, o których głośno się nie mówiło. W dyskusjach kładł na łopatki dyspozycyjnych, reżimowych redaktorów. Już po zmianie ustroju nie mogłem zrozumieć o co jest oskarżany przez ludzi, o których się nie słyszało, tak byli zakonspirowani. Nie muszę dodawać, że to byli ludzie, do których w późniejszych czasach przylgnęło miano "prawdziwych Polaków".
                • wikul Re: tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 13:11
                  matelot napisał:

> Po sierpniu zdarzało się, że Michnika dopuszczano czasem do głosu w przekaziora
                  > ch. Zwykle cała rodzina i znajomi oczekiwali na jego wystąpienie. Nikt nie miał
                  > mu za złe, że ma trudności z wymową, że kiedy się denerwował, to trudno mu był
                  > o skonstruować wypowiedź. Ale mówił pięknie i mądrze. Mówił o sprawach, o który
                  > ch głośno się nie mówiło. W dyskusjach kładł na łopatki dyspozycyjnych, reżimow
                  > ych redaktorów. Już po zmianie ustroju nie mogłem zrozumieć o co jest oskarżany
                  > przez ludzi, o których się nie słyszało, tak byli zakonspirowani. Nie muszę do
                  > dawać, że to byli ludzie, do których w późniejszych czasach przylgnęło miano "p
                  > rawdziwych Polaków".

To bezinteresowna malostkowa zawiść.
                • perla Re: tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 13:20
                  matelot napisał:

> Już po zmianie ustroju nie mogłem zrozumieć o co jest oskarżany
                  > przez ludzi, o których się nie słyszało, tak byli zakonspirowani.

ja sądzę, że im chodziło o to, że Michnik stał się głównym obrońcą esbeków, agentów i moskiewskich służących. Każdy kto chciał się za nich wziąć był określany przez Michnika jako nienawistnik, faszysta, ksenofob, antysemita i chcący wojny domowej.
                  W zasadzie to oni przejęli majątek PRL-u i teraz są kapitalistami. Oni wzięli na własność fabryki, a taki jak ja to za cały PRL dostałem bon wartości 20 zł.
                  Jeżeli szło o dobro esbeków i komunistów to u Adasia było zaburzenie pojęcie sprawiedliwości. I wydaje mi się, że to była jakaś jego osobista ambicja. Jakby chciał wykrzyczeć: "popatrzcie jakim szlachetny, wyście mnie zamykali do więzienia a ja was teraz bronię!"
                  Z tym, że ta jego osobista ambicja źle skończyła się dla sprawiedliwości. Najwięksi dranie nie zostali rozliczeni, a za swe draństwa zostali milionerami właśnie.
                  • matelot Re: tylko, że potem generał stwierdził, iż 09.11.10, 14:05
                    Obawiam się, że zostałeś Perła, zmanipulowany. Pacta sunt servanda - tą maxymę znasz. Przy okrągłym stole na coś się umówiono. Umówiono się na to, ze krew nie zostanie rozlana - i nie została. Czy ludzie poprzedniej władzy zostali jedynymi beneficjentami zmiany ustroju?
                    No to próbujmy takich znaleźć. Jaką fabrykę "wziął" sobie Rakowski a którą Jaruzelski. A może Kliszko załapał się, a może..., a może.... Trudno będzie takich znaleźć. Największymi biznesmenami zostali byli cinksiarze (specjaliści od rynku), trafiło się też kilku ludzi nomenklatury niższego szczebla. Nie znam żadnych nazwisk ludzi ze świecznika jako właścicieli majątku narodowego. Nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał o KK. Oni skorzystali NAJWIĘCEJ i wciąż każą sobie płacić za niewątpliwą pomoc w obaleniu ustroju. Wielu jednak zapomina, że kiedy doszło do dyskusji o kasie, to przy okrągłym stole nie zabrakło biskupów i kardynałów. Co zrobić, ludzie bezpieki okazali sie najbardziej dynamiczni wtedy i do dziś takimi są. Nie przez przypadek Kościół wybrał sobie na przedstawiciela jednego z nich...

Obrona znienawidzonych ubeków - wypita wódka... nie widzę nic w tym złego. Oni mieli całą władzę, mieli i chleb i karabiny. Oddali ją bez wystrzału za mglista obietnicę bezpieczeństwa osobistego. Niewielu z nich opływa w dostatki. Większość klepie biedę żyjąc na obniżonych emeryturach. Nie, żeby było mi ich żal, ale takie są fakty.
    • dachs Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 11:44
      perla napisał:

> czy to jest w porządku, że szef największej gazety w kraju otrzyma takie odznaczenie?

Może należy w Konstytucji wyłączyć pewne kategorie zawodowe z możliwości otrzymywania odznaczeń od Prezydenta. Kretyn52 dorzuci duchownych

> Tym samym prezydent z PO przekupuje politycznie opiniotwórczy dziennik.

Rozumiałbym Twoje oburzenie gdyby odznaczenie dostał Rydzyk, albo chociażby Ziemkiewicz.
      Ale Michnik? Z korupcyjno-technicznego punktu widzenia wyrzucony medal.
      • perla Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 12:51
        dachs napisał:

> Może należy w Konstytucji wyłączyć pewne kategorie zawodowe z możliwości otrzym
        > ywania odznaczeń od Prezydenta.

a po co zmieniać Konstytucję. Wystarczy uczciwość i takt polityczny.

> Rozumiałbym Twoje oburzenie gdyby odznaczenie dostał Rydzyk, albo chociażby Zie
        > mkiewicz.
        > Ale Michnik? Z korupcyjno-technicznego punktu widzenia wyrzucony medal.

Dobre smile))
        Ale nie do końca doskonałe. Bo to takie zabezpieczenie na przyszłość gdyby Adaś zaczął fikać. Wtedy by była szopka z oddawaniem orderu właśnie.
        • gini jaaadasiowi dorzuce jeszcze jednego ptaszka 09.11.10, 13:01

https://www.doudou-shop.com/produits/kiwi/kiwi_zoom.jpg
    • absztyfikant durniu 09.11.10, 11:58
      21 listopada, w niedzielę, o godzinie 13: 00 w synagodze Nożyków w Warszawie Rabin Michael Schudrich zostanie odznaczony Krzyżem Pamiątkowym Zwycięzców w 65 rocznicę Zwycięstwa nad Niemieckim Faszyzmem. Odznaczenie wręczy Komandor Henryk Leopold Kalinowski - Szef Odznaczeń Komisji Krzyża Pamiątkowego Zwycięzców w 65 Rocznicę Zwycięstwa nad Niemieckim Faszyzmem i Zarządu Kombatantów i Ofiar II Wojny Światowej.

W uroczystości wezmą udział członkowie Organizacji Kombatantów Żydowskich i Poszkodowanych w II Wojnie światowej.

Prezydent Gdanska, nawet mlodszy od Schurdicha, tez dostal taki medal:
      e-umg.pl/galeria?c=797
      Dostaja go od kombatantow osoby walczacezokupantem, ale i takie, ktore współdziałają z ZKRPiBWP w dziele upowszechniania i utrwalania historii walk wyzwoleńczych - nie muszą posiadać uprawnień kombatanckich.

www.kombatantpolski.pl/2010_05_art5.html
      Kh... ci do tego komu kombatanci daja swoje medale.
      • absztyfikant Re: durniu 09.11.10, 12:00
        3. Odznakę nadaje prezes Zarządu Głównego ZKRPiBWP na wnioski sporządzone przez zarządy wojewódzkie i okręgowe ZKRPiBWP.
      • wikul Re: durniu 09.11.10, 12:20
        absztyfikant napisał:

> 21 listopada, w niedzielę, o godzinie 13: 00 w synagodze Nożyków w Warszawie Ra
        > bin Michael Schudrich zostanie odznaczony Krzyżem Pamiątkowym Zwycięzców w 65 r
        > ocznicę Zwycięstwa nad Niemieckim Faszyzmem. Odznaczenie wręczy Komandor Henryk
        > Leopold Kalinowski - Szef Odznaczeń Komisji Krzyża Pamiątkowego Zwycięzców w 6
        > 5 Rocznicę Zwycięstwa nad Niemieckim Faszyzmem i Zarządu Kombatantów i Ofiar II
        > Wojny Światowej.
        >
        > W uroczystości wezmą udział członkowie Organizacji Kombatantów Żydowskich i Pos
        > zkodowanych w II Wojnie światowej.
        > Dostaja go od kombatantow osoby walczacezokupantem, ale i takie, ktore współdzi
        > ałają z ZKRPiBWP w dziele upowszechniania i utrwalania historii walk wyzwoleńcz
        > ych - nie muszą posiadać uprawnień kombatanckich.

To zmienia zupelnie optykę. Łączenie tych dwóch faktów nosi znamiona świadomej manipulacji.
        • hasz0 paljactwoPO21 latach niczego nie rozumie iq wdupie 09.11.10, 12:26

• hasz0 wikul wiesz kto zmienia poglądy? Judasz! 09.11.10, 12:27

• jureek Re: albo sędzia Kryże :P 09.11.10, 13:56
              • hasz0 cóz sędzia Kryże :Przy Waszych...bez wyroku zabija 09.11.10, 14:08
                bez grobu.......nic o tym nie wiesz Polaku?

Skad zcerpiesz wiedzę o ostatnich latach PRL o Polsce i jej pomordowanych przez Waszych
                np. "żołnierze wyklęci"........wyroki lat 40. 50. skrytobójstwa po 1989?
                • hasz0 pakta z kim? 09.11.10, 14:12
                  Największymi biznesmenami zostali byli cinksiarze (specjaliści od rynku), trafiło się też kilku ludzi nomenklatury niższego szczebla. Nie znam żadnych nazwisk ludzi ze świecznika jako właścicieli majątku narodowego. Nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał o KK. Oni skorzystali NAJWIĘCEJ i wciąż każą sobie płacić za niewątpliwą pomoc w obaleniu ustroju. Wielu jednak zapomina, że kiedy doszło do dyskusji o kasie, to przy okrągłym stole nie zabrakło biskupów i kardynałów. Co zrobić, ludzie bezpieki okazali sie najbardziej dynamiczni wtedy i do dziś takimi są. Nie przez przypadek Kościół wybrał sobie na przedstawiciela jednego z nich...

Obrona znienawidzonych ubeków - wypita wódka... nie widzę nic w tym złego. Oni mieli całą władzę, mieli i chleb i karabiny. Oddali ją bez wystrzału za mglista obietnicę bezpieczeństwa osobistego. Niewielu z nich opływa w dostatki. Większość klepie biedę żyjąc na obniżonych emeryturach. Nie, żeby było mi ich żal, ale takie są fakty.
                  • hasz0 KK zgarnął cudze jak Wasi czy nieodebrałw całosci? 09.11.10, 14:14

• hasz0 nadal WPROST oszukujecie lisio "polaczków" 09.11.10, 14:15
                      prawdaxlxpl.wordpress.com/2010/11/03/skok-cywilizacyjny-mlodego-pokolenia-propaganda-czy-rzeczywistosc/
      • perla to niczego absztyfikant nie zmienia 09.11.10, 12:41
        przeczytałem tą notkę o tym orderze kilka dni temu, bez wchodzenia w szczegóły.
        Twoje doprecyzowanie nic nie zmienia. Ta komisja się ośmieszyła celem podlizania odpowiednim środowiskom.
        Albo mi wymień zasługi pana rabina na tym polu właśnie.
        • absztyfikant Re: to niczego absztyfikant nie zmienia 09.11.10, 12:47
          Ty pare lat temu oskarzales Schudricha o brak znajomosci hebrajskich modlitw i obiecywales, ze go z Polski wykopiesz, kretynie wlasnie.
          • perla Re: to niczego absztyfikant nie zmienia 09.11.10, 12:59
            absztyfikant napisał:

> Ty pare lat temu oskarzales Schudricha o brak znajomosci hebrajskich modlitw

widziałem kiedyś w Krakowie jak ciągle się jąkał i poprawiał.
            No nie wiem, może już się nauczył. Bo gdzieś czytałem, że ortodoksyjny to on w Polsce został a więc i może nie umiał modlitw przedtem.

i
            > obiecywales, ze go z Polski wykopiesz,

a co ja mogę kogoś wykopać z Polski? Zastanów się i określ sobie co to forumowa pisanina jest.
            Ale faktem jest, że mnie jako Polakowi trochę przeszkadza to, że amerykański Żyd naczelnym rabinem kraju jest. Co to, nie stać nas na własnych polskich Żydów?
            I kiedyś go nie lubiłem. Za szarpaniny w bramie, za grandę w Jedwabnem, i za to, że podporządkował sobie PP Kaczyńskiego, który jadł mu z ręki.

> kretynie wlasnie.

wyluzuj właśnie.
            • absztyfikant Re: to niczego absztyfikant nie zmienia 09.11.10, 13:13
              Przeciez ty nie odrozniasz gimel od alef smile A o hebrajskim masz takie pojecie jak Pinokio o mowieniu prawdy smile

Jedno musze ci wyjasnic. Rabin to nie jest biskup. Biskupa mianuje papiez i wysyla tam czy siam. Rabina zatrudnia spolecznosc zydowska wguznania. Polscy Zydzi wybrali sobie Schudricha. Tak, wlasnie polscy Zydzi zdecydowali, ze Schudrich bedzie naczelnym rabinem.

Ty nie jestes polskim Zydem, ani nawet Zydem, wiec co cie obchodzi, kogo sobie polscy Zydzi wzieli na rabina? Nie twojej babci lubelski tramwaj wlasnie.
              • perla Re: to niczego absztyfikant nie zmienia 09.11.10, 13:24
                > Rabina zatrudnia spolecznosc zydowska wguznania.

ale kandydat na Prymasa Polski zdaje się musi mieć akceptację prezydenta. Myślałem byłem, że z naczelnym rabinem Polski jest tak samo.

> Ty nie jestes polskim Zydem, ani nawet Zydem, wiec co cie obchodzi, kogo sobie
                > polscy Zydzi wzieli na rabina?

no ja odróżniam między amerykańskim Żydem a polskim Żydem. Ten polski to jest nasz, własny, rodzimy właśnie.
                • hasz0 ______Adas ma tam Polske i Polaków gdzie Wy iqujka 09.11.10, 13:40

• absztyfikant Re: to niczego absztyfikant nie zmienia 09.11.10, 13:40
                  Schudrich tez jest polskim Zydem. Ma polskie obywatelstwo, a jego przodkowie pochodza z Polski.

Kosciol ma zgodnie z konkordatem całkowita autonomie i prezydent nie ma nic do gadania w przypadku obsadzania stolka prymasowskiego. Tak samo jest z naczelnym rabinem.
                  • perla Re: to niczego absztyfikant nie zmienia 09.11.10, 16:09
                    widzisz absztyfikant, to jest naczelny rabin Polski. Polski. Czyli mojego kraju, a więc dotyczy mnie to też, mimo, żem goj, antysemita, etc.
                    To bardzo poważna funkcja jest. Taki spotyka się z prezydentem, premierem, bierze udział w państwowych uroczystościach, wypowiada się w imieniu grupy moich współobywateli, oraz reprezentuje Polskę za granicą. Tak więc, nie jest to tylko wewnętrzna sprawa polskiego żydostwa, ale nas wszystkich, Polaków.
                    I dlatego też parę spraw ma prawo mi się nie podobać. Np. to, że naczelny rabin Polski nie mówi po polsku lecz żydłaczy. Lub to, że w sprawie naczelnego rabina Polski interweniuje amerykańska ambasada a on sam biega do tej ambasady z donosami na Polskę jak to było w sprawie tego chłopaka w Warce. Nie podoba mi się, że naczelny rabin Polski w zmowie z PP Kaczyńskim postawili w sprawie Jedwabnego żydowskie prawo religijne ponad prawo państwa polskiego. Jak i nie podoba mi się, że ktoś na takim stanowisku szarpie się na ulicy z jakimś osiłkiem.
                    Oczywiście, wybór należy do Żydów, i mogą wybrać kogo chcą. Mogą nawet złapać jakiegoś Pigmeja w buszu, obrzezać go i zrobić naczelnym rabinem Polski. Z tym, że wtedy ośmieszą nie tylko siebie ale ośmieszą też Polskę.
                    Poza tym, ja jestem patriotycznie uosobiony i wolałbym aby Żydzi wybrali w końcu jakiegoś naszego, swojego Żyda, a nie obcego właśnie.
                    • absztyfikant Re: to niczego absztyfikant nie zmienia 09.11.10, 18:20
                      On reprezentuje polskich Zydow, a nie Polske, trabo jerychonska. Znowu lzesz, bo Schudrich do nikogo na skarge nie latal. Kompromitujesz sie niewieda i pospolitymi lgarstwami na kazdym kroku.

Wykap sie w mykwie, bo przemeczony jestes.
                      • hasz0 nie można tolerować importu do Polski w teczkach 09.11.10, 18:45
                        Tymiński czy Schuldrich albo jakiś Tatar

są polscy ...........brakuje ich?

11.wet3 powiedział/a
                        2010-07-14 @ 13:37
                        @ Jacek
                        Jestes w bledzie! Wlasnie tego typu pytania powinny byc w razie watpliwosci stawiane wszystkim politykom oraz osobom zajmujacym wysokie ugrzedy. Kazdy, kto sprawuje wysokie funkcje publiczne ten musi odpowiedziec na tego typu pytania o ile sa odnosnie jego osoby i prowadzenia sie watpliwosci! Jak nie chce odpowiedziec, to nie powinien sprawowac urzedu. A przeciez do przytlaczajacej wiekszosci czlonkow naszego rzadu, Sejmu, Senatu i TK mamy powazne watpliwosci!!! Problem w Polsce polega na tym, ze byle jaka swolocz i lachudra nie musi na te pytania odpowiadac. Dlatego wlasnie przez ostatnie 20 lat mamy burdel na kolkach gdyz nie zlustrowalismy ludzi, ktorzy dorwali sie do rzadzenia nami. Dlatego mamy prywate, wpyrzedanie kraju za grosze, okradniecie spoleczenstwa polaczone z razaca niesprawiedliwosci spoleczna, donosicieli i kapusiow w rzadach … … …!!!
                        ------

13.Barbara P. powiedział/a
                        2010-07-14 @ 19:38
                        Artykuł pt. Biologiczny Żyd, napisany przez amerykańskiego biologa,( z którym i ja mgr mikrobiolog się, w 100% zgadzam, mamy takie samo zdanie w temacie tych ludzkich wszy, parchów) który równocześnie interesuje się, historią cywilizacji. Zaintrygowało go uderzające podobieństwo metod stosowanych przez pasożyty w przyrodzie ze sposobami działania pewnej grupy etnicznej, która chyba od czasu trwania ludzkiej cywilizacji postrzegana jest przez wszystkie narody, wśród których ta grupa żyła, żyje jako rodzaj ludzi-pasożytów (jakiś odwieczny antysemityzm, czy co?). „Pasożyt dla utrzymania swojej pozycji musi sprawować pewien rodzaj kontroli nad swoim żywicielem, ponieważ żaden gospodarz z własnej woli nie tolerowałby obecności pasożyta. Jedna z form kontroli polega na kontrolowaniu wszystkiego co gospodarz myśli, czyta, ogląda, uczy się, oraz odbiera jako rozrywkę.” Interesujące jest naukowe podejście tego autora, który uważa, że historyk, podobnie jak biolog, powinien wystrzegać się, wartościowania przy opisie pasożytów. Ich istnienie jest obiektywnym faktem, zarówno w przyrodzie jak i w cywilizacji ludzkiej. „Naukowe” podejście tego autora uświadamia nam, że chrześcijaństwo nauczyło nas postrzegania historii jako swego rodzaju realizacji boskiego planu, tymczasem ma ona często charakter darwinowskiej walki o byt. Walka ta nie musi odbywać się, na kły i pazury, może ona przyjmować bardziej ukryte formy, np. na płodność. Przypomnijmy tutaj dyskusje jaka niedawno odbyła się, w polskiej TV z udziałem naczelnego rabina Polski M.Schudricha. Powiedział on mianowicie, że „gdyby nie II wojna światowa w Polsce byłoby dzisiaj 13 mln Żydów a Warszawa wyglądałaby jak Manhattan” (czyż nie byłaby to już Judeopolonia? do której tak uporczywie się, obecnie dąży Polacy, by z Was Gojów zrobić ich niewolników, pasożytów niewolników o dziwo za waszą zgodą, to swoiste kuriozum)

14.Jacek powiedział/a
                        2010-07-14 @ 20:01
                        ad Wet #11

Prosze Pana, na to aby wiedziec kim jest p. Palikot nie potrzeba znac odpowiedzi na te pytania. Pan Palikot nie jest odpowiedzialny za czyny swego ojca itd. ale jest odpowiedzialny za swoje, a tych jest az nadto. P. Palikot sam wystawia sobie swiadectwo. Jezeli to swiadectwo komus nie wystarcza to odpowiedzi na jakiekolwiek inne pytania niczego nie zmieniaja,jak to wykazuje praktyka polityczna ostatnich 20 lat. To samo dotyczy michniko-mazo-kuronio-geremka i calej plejady innych.

Problem z takimi pytaniami polega na tym,ze moga byc one kreowane w dowolny sposob, jako pytania, lub jako oskarzenia. I sa najczesciej uzywane dla odwrocenia uwagi. Dzialalnosc p. Palikota, miedzy innymi, jest tu typowym przykladem.

wirtualnapolonia.com/2010/07/14/prawde-o-smolensku-musi-uslyszec-polska-i-caly-swiat/
                      • perla zostały ci tylko prostackie bluzgi 09.11.10, 23:16
                        na moje merytoryczne uwagi.
                        I dowiedz się na miejscu, czy przypadkiem naczelny rabin Polski nie doniósł do ambasady amerykańskiej, że w Warce kilku gó...arzy poszarpało Żyda amerykańskiego, za co dostali po tyłku od rodzicieli. A jak nie jesteś na miejscu to poszukaj w archiwum artykułów GW, która radośnie o tym pisała, że naczelny rabin Polski zawiadomił ambasadę amerykańską właśnie.
                        • polazrski Re: zostały ci tylko prostackie bluzgi 09.11.10, 23:24
                          Ty pierdla jestes w tej materii tak oblatany,ze zaczynam podejrzewac,ze juz nalezysz do naszej beznapletkowej mafii. I tacy jak ty sa w naszym gronie.
                          • absztyfikant Re: zostały ci tylko prostackie bluzgi 09.11.10, 23:41
                            Ciebie kotlet razem z pierdla w formaline warto wsadzic po smierci, by pokazywac potomnym. Beznapletkowiec blazenski i napletkowiec cyrkowy.

A w ogole zdrowka wam zycze.
                            • polazrski Re: zostały ci tylko prostackie bluzgi 09.11.10, 23:51
                              Spadaj, meska dziewko.
                        • absztyfikant Re: zostały ci tylko prostackie bluzgi 09.11.10, 23:34
                          On nie lata z zadnymi donosami na Polske, kretynie. Ten jesziwa bucher byl obywatelem USA. Schudrich powiadomil ambasade o zajsciu calkiem oficjalnie. to nie byl donos. Niezly donos, o ktorym pisza gazety.
                          • perla a od kiedy to duchowny jest od powiadamiania 10.11.10, 07:54
                            ambasad, hę? Szczególnie jak sam napisałeś, było o tym w gazetach?
                            Od powiadamiania ambasad są inni.
                            To ja ci powiem po co on to zrobił. Zrobił to, aby swoją osobą nadać poważną rangę wydarzeniu, i aby to poszło mocniej w świat o "pobiciu Żyda". Z tym, że potem się okazało, że żadnego pobicia nie było. Szczeniaki trochę się ponabijały. I z czymś takim do ambasady???
                            A jaką ambasadę powiadomił naczelny rabin Polski gdy żydowska wycieczka zdemolowała kolejny hotel? I jaką ambasadę powiadomił gdy Żydzi przetrącili tego Włocha na krakowskim Kazimierzu?
                            I w ogóle, polski obywatel zawiadamiający obcą ambasadę??? To jest zdrada. Powinno się takiemu zabrać obywatelstwo nadane 5 lat temu.
                            To wszystko pokazuje gdzie w jego myśleniu ma miejsce Polska.
                            Nie wyobrażam sobie aby urodzony i wychowany w Polsce rabin, postąpił podobnie właśnie.
                            • hasz0 pasożyty nie piją krwi żywiciela wołajac lwa na PO 10.11.10, 08:13
                              MOC do rozstrzygania sporu

czyja jest wypita krew.
    • sz0k to będzie swoisty symbol tej prezydentury 09.11.10, 18:16
      Największy szkodnik RP po 89 dostanie najwyższe odznaczenie państwowe "za zasługi" dla tegoż kraju... o tempora o mores...
      • off_nick Re: to będzie swoisty symbol tej prezydentury 09.11.10, 20:01
        Prof.Jacek Trznadel o tej nieszczęsnej nominacji:

' To, że osoba Adama Michnika znajduje się na liście nominowanych, budzi moją konsternację. Michnik to zły, przewrotny i zamaskowany duch w polityce polskiej. Uważam go za osobę, która swoją postawą polityczną, linią poglądową stworzonej przez niego "Gazety Wyborczej", warstwą informacyjną tego dziennika, nie wpisuje się we właściwie pojętą demokrację. Odwrotnie - stanowi ona aksjomat sprzeczny z egalitaryzmem i etosem demokratycznym.
        Sam na początku lat 90. polemizowałem z postawą Adama Michnika, mówiłem wówczas, że jest to bardzo niebezpieczna osoba dla funkcjonowania demokracji w Polsce, m.in. przez postawę, która wyraża swoistą obronę komunistycznych wartości, Okrągłego Stołu, który stanowił rozejm z komunistami, także w sytuacji pookrągłostołowej.

A Michnik, no cóż, Waldemar Łysiak celnie określił tego trockistę:

'To człowiek,który jak nikt inny skrzywdził Polskę po 1989 wlewając w mózgi jej obywateli inteligentów, półinteligentów, ćwietćinteligentów brudnoróżową wodę lewactwa , politycznej poprawności, apatriotyzmu, pseudowartości.'

sz0k napisał:
      • snajper55 Re: to będzie swoisty symbol tej prezydentury 11.11.10, 01:25
        sz0k napisał:

> Największy szkodnik RP po 89 dostanie najwyższe odznaczenie państwowe "za zasłu
        > gi" dla tegoż kraju... o tempora o mores...

Nie mów mi, że Jarosława Kaczyńskiego udekorowano.

S.
    • nihil-istka Michnik dostanie order Ptaka Białego 09.11.10, 18:48
      Michnik dostal order Kurczaka Koszernego. ha,ha,ha,ha
    • g-48 Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 18:50
      W nastepnej turze order otrzyma tez jego brat Stefan Szlechter.
      pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Michnik
      • hasz0 brat Michnika dostanie order Orła Białego? 09.11.10, 19:46
        rzekomy "ANTYSEMITYZM" a naprawdę obrona przed
        fizycznym zabijaniem Polaków...jak w Łodzi sluzy do OCHRONY TW I CINKCIARZY
        prowadzonych przez niezlustrowane SB

-------jak tu->

". Kiedy - jak opowiadał dziennikarzom - w radomskiej "Gazecie Wyborczej" ukazała się relacja z tego wydarzenia, od razu pojawiły się na forum obraźliwe komentarze internautów. Jeden z nich, o nicku "zbforjude", napisał, że Gajewski wykonywał zdjęcia dla Służby Bezpieczeństwa. Oburzony tym stwierdzeniem radny, jeszcze w tym samym dniu złożył do prokuratury doniesienie ws. zniesławienia.

Prokuratura umorzyła śledztwo w tej sprawie z powodu niewykrycia sprawców. Gajewski powiedział, że w trakcie prokuratorskiego śledztwa ustalono, iż wpisu dokonano z komputera radomskiego biura poselskiego posła Prawa i Sprawiedliwości Krzysztofa Sońty. Jednak - jak zaznaczył - zeznająca w śledztwie dyrektor biura powiedziała, iż w biurze pracuje sześć osób i stażyści, a komputer stoi w miejscu ogólnodostępnym także dla innych.

REKLAMA Czytaj dalej

Gajewski złożył w sądzie zażalenie na decyzję radomskiej prokuratury.

Według radnego, również pozostałe wpisy internauty posługującego się nickiem "zbforjude" zasługują na odrębne śledztwo - w sprawie znieważenia narodu polskiego oraz mniejszości narodowych, gdyż zawierają - zdaniem Gajewskiego - pełno obelżywych sformułowań obrażających naród polski oraz mniejszość żydowską i romską.

Gajewski podkreślał, że nie chce "ferować żadnego wyroku i nikogo oczerniać, chce tylko dojść prawdy". - Nie spocznę, dopóki nie znajdę tych osób - zakończył radny.

Z kolei poseł PiS Krzysztof Sońta powiedział, że z jego biura dokonano tylko jednego wpisu dotyczącego rzekomo agenturalnej przeszłości Gajewskiego. Sońta zaznaczył jednak, że ani jemu, ani policji nie udało się ustalić, kto wpisał ten komentarz na forum "Gazety Wyborczej". Podkreślił, że w dniu, w którym wpis pojawił się na forum, on był na urlopie nad morzem.

Sońta powiedział, że pozostałe wpisy internauty o nicku "zbforjude", dotyczące m.in. mniejszości narodowych, nie były wysłane z komputera w jego biurze. - Osoba, która pisze takie rzeczy zasługuje na potępienie i karę - powiedział. Dodał, że Gajewski pomówił go, łącząc jego osobę z takimi wpisami.

Parlamentarzysta PiS na specjalnej konferencji ma odnieść się do wypowiedzi Gajewskiego. Jednocześnie zapowiedział, że ujawni na niej także dokumenty IPN świadczące o agenturalnej przeszłości Gajewskiego.

"
      • wikul Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 20:17
        g-48 napisał:

> W nastepnej turze order otrzyma tez jego brat Stefan Szlechter.

W następnej turze ty dostaniesz 48 dekagramowy Order z Gówna (g-48).
        • g-48 Re: Michnik dostanie order Orła Białego 11.11.10, 00:31
          W następnej turze ty dostaniesz 48 dekagramowy Order z Gówna (g-48).
          Uwazaj bo znowu maska inteligenta splynela ci w okolicy krocza.
          Cieszy mnie ze moj sarkastyzm doprowadza cie do pasji.
          • matelot Re: Michnik dostanie order Orła Białego 11.11.10, 09:49
            Twój "sarkastyzm" jest tej samej próby co twoja polszczyzna, czyli 100% kału, znaczy g.wna.
    • manny-jestem Re: Michnik dostanie order Orła Białego 09.11.10, 21:29
      Prezydent wyciaga udecje z smetnika historii. Zawsze jakis plus ze to Michnik a nie Putin. Choc nic nie wiadomo.
    • bywszy1 Re: pamietam jak za czasow Walesy+ 11.11.10, 05:19
      Jak z listy weteranow wojennych chcieli skreslac przedstawicieli polskojezycznych formacji wojskowych,pewien dzialacz solidarnosci zwrocil sie dowladz o przyznanie mu tytulu weterana oraz renty.
      Zadanie motywowal tym,ze jak mial cztery latka i byl naiwnym dzieckiem poprosil stacjonujacego u nich w wiejskiej chacie w trakcie libacji feldfebla w o cukierek.
      Za co dostal od spijaczonego podoficera kopa w dupe.
      Czy facet dostal emeryture wojenna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka