Dodaj do ulubionych

Macierewicz nie musi przepraszać ...

22.11.10, 20:45
W poniedziałek SO oddalił powództwo ITI wobec b. szefa komisji weryfikacyjnej WSI, dziś posła PiS. Uznał, że pozwany nie wykazał prawdziwości swych słów, ale z odpowiedzialności zwalnia go fakt, że działał jako urzędnik państwowy, mówił o raporcie z weryfikacji WSI i powołał się na oficera służb wojska. Mocą wyroku ITI ma zapłacić Macierewiczowi 7,9 tys. zł kosztów procesu.

Polecam str. 8
Obserwuj wątek
    • polazrski Re: Zwycieska Maciora. 22.11.10, 20:52
      Jeszcze tylko zeby nam z PiSu nie uciekl!wink
    • rycho7 biurwa poza prawem 22.11.10, 21:55
      off_nick napisała:

> pozwany nie wykazał prawdziwości swych słów, ale z odpowiedzialności zwalnia go fakt, że działał
      > jako urzędnik państwowy

Dzieki Ci za ta informacje. Sedziowie to tez biurwy wyjete spod prawa. Kesim, kesim.
    • melord Re: Macierewicz nie musi ..... 22.11.10, 22:36
      najlepiej by bylo, zeby ciagle nie musial ...jesli juz musi ma we krwi ,to niech zmusi sie do zamkniecia dzioba raz na zawsze
      • hasz0 zmuś sie do milczenia textowego Osle 22.11.10, 22:47

ł*Osioł
        *Leming.
        Człowiek, który bezkrytycznie wierzy w to, co usłyszy w telewizji, albo przeczyta w Internecie i przyjmuje to wszystko bez żadnego zastanowienia; uważa się przy tym za mądrego. Głupek. Jednym z podstawowych źródeł zdobywania wiedzy leminga jest portal gazeta.pl
        • hasz0 wybierz sobie iqujka pasujacego do Twoich kwestii 22.11.10, 22:54
          https://get-2.wpapi.wp.pl/a,61764482,f,6273008b24fdc31d08a2446bbdedcd40.jpg
        • melord hasz0.... 22.11.10, 23:12
          jestem jednym z nielicznych na tym forum ktorzy bronili Twoja wolnosc wypowiedzi
          lubie czytac niektore Twoje posty posrod spamu ktorym zalewasz Aqa,doceniam Twoja
          zdolnosc i checi wyszukiwania ciekawych art. ktore sa mi malo znane lub zupelnie nie...

nie przeginaj wiec paly,gdyz sympatykow na tym forum nie masz za wielu,zdolnosc do tworzenia kolejnych wrogow masz zas wyjatkowa
          atak ad persona swiadczy,ze w sprawie meritum nie masz nic do powiedzenia...
          • hasz0 __Melord ok....przepraszać nie muszę?... hasz0.... 24.11.10, 08:26
            a co to na emeryturze mi KTOKOLWIEK BĘDZIE DYKTOWAŁ SWOJE ZASADY?
            ..........muszę nareszcie odpocząć od ZASAD NARZUCANYCH PRZEZ MŁODSZYCH, MNIEJ doświadczonych I MNIEJ (co wynika z krzywej Gausa) UMNYCH...

za umiarkowaną odpowiedź, i opanowanie serdecznie dziękuję!
      • gini Re: Macierewicz nie musi ..... 23.11.10, 13:07
        .napisał:

> najlepiej by bylo, zeby ciagle nie musial ...jesli juz musi ma we krwi ,to niec
        > h zmusi sie do zamkniecia dzioba raz na zawsze

A niby dlaczego, mamy w koncu wolnosc slowa, dlaczego ma sie nie wypowiadac?W noncu jest politykiem dlaczego akurat jemu zabraniasz, nie bardzo rozumiem, udzielilo Ci sie od adminow z GW czy jak?
        • gini Re:Na zachodzie bez zmian... 23.11.10, 13:09
          Minął rok, a w mediach bez zmian
          Co właściwie orzekł sąd i jak można walczyć z tą machiną propagandową?
          Czy słowa: "pozwany nie wykazał prawdziwości swych słów" są tożsame ze stwierdzeniem: "nie musiał dowodzić prawdziwości słów".
          W co gra PAP i komu ma służyć ta szopka, czy Macierewiczowi starczy determinacji i sił, aby ciągle prostować te "papowskie doniesienia"??

Rok wcześniej:
          Warszawa, dn. 23 października 2009r.

Biuro Poselskie
          Antoniego Macierewicza
          ul. Hoża 62/1
          00-682 Warszawa

Szanowny Pan
          Mirosław Harasim
          Redaktor Naczelny
          Polskiej Agencji Prasowej
          ul. Bracka 6/8
          00-502 Warszawa

Szanowny Panie Redaktorze,

po raz kolejny zwracam się do Pana w celu uzyskania sprostowania nieprawdziwych informacji jakie podaje Pan na temat procesów, które byli żołnierze WSI wytoczyli mi w związku z zamieszczeniem ich nazwisk w Raporcie z likwidacji WSI. W tej sprawie przesłałem dnia 12 października br. obszerne fragmenty 17 orzeczeń, które zapadły w wygranych przeze mnie sprawach. Nie uznał Pan jednak za stosowne poinformować o tym opinii publicznej choć systematycznie, a niezgodnie z prawdą Pańscy podwładni redagują informacje z przegranych procesów tak jakbym to ja je przegrywał, a nie MON, a w wypadku procesów wygranych przeze mnie tak jakby orzeczenie nie było skutkiem swobodnej oceny dowodów przez Sąd, który oddala pozew, lecz skutkiem bezkarności urzędników, którzy nie mogą być karani za sporządzane przez siebie dokumenty urzędowe.

W depeszy z dnia 20 października br. podpisanej: „sta/pz/mow/” opublikowano informację zawierającą nieprawdę: „Procesy wytaczano też Macierewiczowi. Sądy uznają jednak, że nie może on odpowiadać za Raport, bo był to dokument urzędowy, a autor nie wykroczył przy jego tworzeniu poza ustawowe kompetencje.”

Zdanie zaczynające się od słów: „Sądy uznają...” jest nieprawdziwe. Żaden z Sądów Cywilnych nie uznał, iż nie mogę odpowiadać za Raport, gdyż jest on dokumentem urzędowym i w żadnym z orzeczeń nie ma takiego sformułowania. Upowszechnienie tej fałszywej treści przez PAP wywołuje i słusznie w czytelniku poczucie oburzenia na bezkarność urzędników w ogóle, a w szczególności na bezkarność Macierewicza.

Tymczasem Sądy stwierdzają coś zupełnie przeciwnego, a mianowicie że Raport jako dokument urzędowy cieszy się domniemaniem zgodności z prawdą i aby go zakwestionować trzeba udowodnić fałszywość treści tam zawartych („Samo wyrażenie przez powoda twierdzenia, że dokument urzędowy zawiera treści niezgodne z prawdą nie podważa jego mocy dowodowej, konieczne jest bowiem udowodnienie przez stronę zaprzeczającą prawdziwości dokumentu, że zawarte w nim oświadczenie jest niezgodne z prawdą (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 8 stycznia 2003r. Sygn. Akt II CKN 247/01). Sprawa z powództwa Jana Wejcherta przeciwko Antoniemu Macierewiczowi).

Tak więc pozwy odrzucane są nie dlatego, że w Polsce urzędnicy, a w szczególności Macierewicz są bezkarni zawsze wtedy gdy, dotyczy to podpisanych przez nich dokumentów urzędowych, lecz dlatego że żaden z pozywających mnie byłych żołnierzy WSI nigdy nie był w stanie wykazać fałszywości jakiegokolwiek sformułowania zawartego w Raporcie, choć próbowali.

Dlatego domagam się opublikowania przez PAP sprostowania w następującym brzmieniu:
          „W depeszach PAP odnoszących się do procesów wytaczanych przez byłych żołnierzy WSI Antoniemu Macierewiczowi zamieściliśmy nieprawdziwe sformułowanie dotyczące orzeczeń sądowych w tych sprawach: „Sądy uznają jednak, że nie może on odpowiadać za Raport bo był to dokument urzędowy...”.
          W istocie w ponad 20 orzeczeniach Sądy oddaliły pozwy byłych żołnierzy WSI przeciwko Macierewiczowi, gdyż nie potrafili oni udowodnić, że zapisy Raportu ich dotyczące są nieprawdziwe, a tym samym nie obalili domniemania prawdziwości dokumentu urzędowego, jakim jest Raport, który jako dokument urzędowy cieszy się domniemaniem zgodności z prawdą. Za wprowadzenie w błąd opinii publicznej przepraszam. Prezes Polskiej Agencji Prasowej”.

Zgodnie z art. 42 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1984 r. Prawo prasowe, wyłączającym odpowiedzialność prawną redaktora za treść publikacji nadesłanych przez Polską Agencję Prasową, na Panu spoczywa szczególna odpowiedzialność za przekazywane informacje. Inne media korzystają z ustawowego domniemania prawdziwości komunikatów przesyłanych przez PAP i automatycznie uznają je za rzetelne i wiarygodne. Podawanie w nich nieprawdy odbiera mi prawo do jakiejkolwiek obrony, bowiem - zgodnie z przywołanym przepisem - nie mogę żądać sprostowania od jakiegokolwiek medium opierającego swoją publikację o depeszę PAP. Z powyższych względów absolutnym minimum koniecznym do częściowego chociaż usunięcia skutków podawania przez PAP nieprawdziwych informacji na mój temat jest opublikowanie przedmiotowego oświadczenia.

Równocześnie informuję, że w razie braku reakcji po 48h roześlę ten materiał do wszystkich mediów i podejmę kroki prawne.

Z należytym szacunkiem
          Antoni Macierewicz
          Poseł na Sejm RP
          • gini Re:Na zachodzie bez zmian... 23.11.10, 13:11
            I stanowisko PAP w odpowiedzi na to pismo:
            PAP przeprasza Macierewicza
            29.10.2009.
            Pełniący obowiązki redaktora naczelnego Polskiej Agencji Prasowej Mirosław Harasim w liście z dnia 26 października br. skierowanym do Ministra Antoniego Macierewicza i do mediów wyraził ubolewanie z powodu nierzetelnego relacjonowania przez PAP orzeczeń sądowych jakie zapadły w wygranych przez Macierewicza procesach w związku z Raportem WSI: „Jeżeli sformułowania zawarte w naszej depeszy dały pole do różnej interpretacji, to wyrażam z tego powodu ubolewanie” - napisał Harasim.
            Rzecz dotyczy sformułowania powtarzającego się w depeszach PAP omawiających te procesy, iż: „Procesy wytaczano też Macierewiczowi. Sądy uznają jednak, że nie może on odpowiadać za Raport bo był to dokument urzędowy...” Macierewicz w liście do PAP z dnia 23 października br. wskazał, iż jest to sformułowanie fałszywe, bowiem orzeczenia mówiły jasno, że skarżący Posła żołnierze WSI nie wykazali, iż w Raporcie znajdują się nieprawdziwe informacje. Tymczasem notatka PAP sugeruje, iż powodem odrzucenia pozwów był urzędowy charakter dokumentu, a nie to że prawdziwości zawartych tam faktów nie podważono. Za tę właśnie sugestię Harasim wyraził ubolewanie.

Należy tylko żałować, iż Pan Harasim zdecydował się na te wymuszone przeprosiny dopiero wówczas, gdy Minister Macierewicz rozesłał do wszystkich mediów obszerną analizę wykazującą fałszywość PAP-owskich komunikatów. Uprzednie wielokrotne monity telefoniczne pozostawały bez skutku.
            www.antonimacierewicz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=247&Itemid=72
            Minął rok i dalej mamy do czynienia z "papowską wersją wyroku", na której opierają się pozostałe media, jako na obiektywnym źródle, a źródło i wersje jakie, są każdy widzi.
            Gdyby w PRLu mieli takie "niezależne media", to bylibyśmy do dzisiaj światową elitą obok Kuby i Korei Północnej.
            A w Europie to już zdecydowanie number one.

A jakby co to z blogu Internauta z saloonu 24
            https://niepoprawni.pl/files/images/szachownica.jpg
            --
        • melord Re: Macierewicz nie musi ..... 24.11.10, 00:23
          A niby dlaczego, mamy w koncu wolnosc slowa, dlaczego ma sie nie wypowiadac?W noncu jest politykiem dlaczego akurat jemu zabraniasz, nie bardzo rozumiem, udzielilo Ci sie od adminow z GW czy jak?

widzisz gini...roznica miedzy nami ktorzy piszemy na Aqa a politykiem jest taka,ze my mozemy spekulowac,fantazjowac,pisac co nam" slina na jezyk przyniesie",wszystkie chwyty dozwolone
          polityk nie,musi trzymac sie faktow,miec na nie dowody by wykorzystac przyslugujaca mu wolnosc wypowiedzi.

• gini Re: Macierewicz nie musi ..... 24.11.10, 01:17
            melord napisał:

> A niby dlaczego, mamy w koncu wolnosc slowa, dlaczego ma sie nie wypowiadac?
            > W noncu jest politykiem dlaczego akurat jemu zabraniasz, nie bardzo rozumiem, u
            > dzielilo Ci sie od adminow z GW czy jak?

>
            > widzisz gini...roznica miedzy nami ktorzy piszemy na Aqa a politykiem jest taka
            > ,ze my mozemy spekulowac,fantazjowac,pisac co nam" slina na jezyk przyniesie",w
            > szystkie chwyty dozwolone
            > polityk nie,musi trzymac sie faktow,miec na nie dowody by wykorzystac pr
            > zyslugujaca mu wolnosc wypowiedzi.
            >
            >

Alez mial dowody z raportu, wygral wszystkie procesy, wiec o co znow chodzi?Nie lubisz PIS, nie lubisz Maciarewicza to moge zrozumliec, ale zeby do tego stopnia by Ci to przycmilo zdolnosc myslenia, bys pisal takie bzdury jak to robisz od jakiegos czasu?
            W glowie mi sie pomiescic nie moze .
            Ja tez nie cierpie Tuska , ale idiotyzmow nie wypisuje , ze to Tusk, sie zamachnal na samolot.
            • melord Re: Macierewicz nie musi ..... 24.11.10, 02:24
              M. wygral wszystkie procesy...
              jakie procesy,o pyskowki?.........Bolek wygral proces lustracyjny..tez
              sadownictwo,sluzba zdrowia to liderzy korupcji w Polsce

Maciarewicz swiruje wyglaszajac teorie spiskowe o konspiracji i zamachu nie majac na to najmniejszego dowodu,osmiesza siebie(pol biedy) i Polske w oczach polskiej i swiatowej
              opini publicznej...to niegodne posla i "polityka" III RP

PiS jesli chce przetrwac(nie mam nic przeciwko temu) musi pozbyc sie otumanionego dopalaczami Jarka-prezesa i kilku jego dupolizow ktorzy prowadza ja do upadku
              By rownowaga byla zachowana,uwazam,ze Tusk nigdy nie powinien zostac premierem
              to facet bez jaj,rzadzi zle,korupcja szaleje,prowadzi Polske na skraj katastrofy finansowej.
              Komorowski...wybrano lepsze zlo,nigdy tego nie ukrywalem.

prawde mowiac nie widze na polskiej scenie politycznej jednego wartosciowego i z prawdziwego zdarzenia polityka,dominuje miernota otoczona ukladami towarzystwa wzajemnej adoracji
              • gini Re: Macierewicz nie musi ..... 24.11.10, 03:38
                melord napisał:

> M. wygral wszystkie procesy...
                > jakie procesy,o pyskowki?.........

O jakie pyskowki?Udzielil wywiadu, i wszystko .

Bolek wygral proces lustracyjny..tez
                > sadownictwo,sluzba zdrowia to liderzy korupcji w Polsce
                >
                > Maciarewicz swiruje wyglaszajac teorie spiskowe o konspiracji i zamachu nie maj
                > ac na to najmniejszego dowodu,osmiesza siebie(pol biedy) i Polske w oczach po
                > lskiej i swiatowej
                > opini publicznej...to niegodne posla i "polityka" III RP

Jak na razie to Maciarewicz nie mowil o zamachu, mowil o zle prowadzonym sledztwie o lamaniu konwencji chickagowskiej, o czym mowil tez akredytowany Klich.
                > PiS jesli chce przetrwac(nie mam nic przeciwko temu) musi pozbyc sie otumanione
                > go dopalaczami Jarka-prezesa i kilku jego dupolizow ktorzy prowadza ja do upadk
                > u

A co Cie PIUS opbchodzi?I przestan po chamsku pisac o dopalaczach, bral po smierci brata, ja bralam po smierci swojego dziecka panie chamie .

> By rownowaga byla zachowana,uwazam,ze Tusk nigdy nie powinien zostac premierem
                > to facet bez jaj,rzadzi zle,korupcja szaleje,prowadzi Polske na skraj katastrof
                > y finansowej.
                > Komorowski...wybrano lepsze zlo,nigdy tego nie ukrywalem.

No wlasnie widze jakie lepsze, bedzie sie Jaruzela radzil i klecza&l przed Miedwiediewem, .

> prawde mowiac nie widze na polskiej scenie politycznej jednego wartosciowego i
                > z prawdziwego zdarzenia polityka,dominuje miernota otoczona ukladami towarzystw
                > a wzajemnej adoracji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka