Dodaj do ulubionych

Jerzy Owsiak w TVP24

10.01.11, 14:18
Własnie teraz (10.01 godz. 14:15) Jerzy Owsiak podsumowuje akcję WOŚP w TVN24.
Mówił m.in. o wizerunku Polski i przy tej okazji odniósł się do ostaniej ksiązki Grossa. Stwierdzi, że jego zdaniem jest "zła i idiotyczna" (cytuję te słowa Owsiaka z pamięci).

Mam nadzieję, że pogłębi to nieco dysonans poznawczy fanów Jerzego Owsiaka, będących jednocześnie bezkrytycznymi miłośnikami Grossa.
Obserwuj wątek
    • hasz0 gdyby jeszcze skrytykował rzad za Smoleńsk 10.01.11, 14:24
      to dopiero byśwa VOLTĘ
      POtuchów OBACZYLI!
    • trzecikot Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 14:41
      A co ma jedno z drugim??? Poza tym nie ma "fanów Owsiaka" - są jedynie sympatycy WOŚP.
    • ariadna-enta Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 14:55
      a co ma zdanie Owsiaka na temat ksiązki Grossa do jego działalności w WOŚP?
      to dwa różne obszary
      • snajper55 Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 15:09
        ariadna-enta napisała:

> a co ma zdanie Owsiaka na temat ksiązki Grossa do jego działalności w WOŚP?
        > to dwa różne obszary

Niektórzy nie potrafią tak rozdzielać. To dla nich za trudne. Na przykład Janusz z antenką nie potrafi.

S.
        --
        Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!)
        • polazrski Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 15:16
          Ja moze i potrafie, ale dziwi mnie troche fakt, ze ciebie nie dziwi, ze Owsiak, nie czytajac ksiazki, wyraza o niej tak zdecydowana opinie. Gdyby to byl jakis Owsiak (nie od WOSP) mialbys moze inne zdanie w temacie?
          • snajper55 Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 17:44
            polazrski napisał:

> Ja moze i potrafie, ale dziwi mnie troche fakt, ze ciebie nie dziwi, ze Owsiak,
            > nie czytajac ksiazki, wyraza o niej tak zdecydowana opinie. Gdyby to byl jakis
            > Owsiak (nie od WOSP) mialbys moze inne zdanie w temacie?

Ja Cię przepraszam, ale Janusz z antenką cytujący z pamięci słowa Owsiaka o książce Grossa jest dla mnie autorytetem wartym mniej niż zero. Nie wiem co Owsiak powiedział o tej książce, jeśli w ogóle cokolwiek powiedział. Mnie wiem czy ją czytał. To o czym ja się mogę wypowiadać? Ja się wypowiadam o czymś całkiem innym. O tym, że jak dla niektórych ktoś jest guru, to znaczy że jest najlepszy, nieomylny i wzór. A jak ktoś jest wróg, to on jest zły, zawsze kłamie (choćby mówił, że Ziemia jest kulista) i w ogóle pijak i złodziej. A ja mogę z Owsiakiem w jednych sprawach się zgadzać, a w innych - nie. I dla mnie jest to całkiem normalne i nie warte ani zakładania wątku, ani o tym pisania w poście.

S.
            • polazrski Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 17:56
              Ale ja twojej wypowiedzi nie tylko nie kwestionuje, a wrecz sie zgadzam, ze mozna popierac akcje i nie zgadzac sie z jakas opinia inicjatora tej akcji. Czym innym jednak jest wypowiedz Owsiaka o (nie)przeczytanej ksiazce Grossa, a czym innym jego opinia o nogach jakiejs panienki czy przeczytanej ksiazce jakiegokolwiek autora. Moim zdaniem, jesli to prawda (co garmonista napisal, ze uslyszal w eterze) to po prostu Owsiak chcial sie wpisac w ogolna negatywna opinie o kolejnym dziele Grossa, zanim to dzielo jeszcze ujrzalo swiatlo dzienne i tym samym stanac w jednym szeregu z innymi, np. Gontarczykiem i JRNowakiem, ktorzy z tych samych wzgledow co on odrzucaja przeslanie (wciaz nieznane, ale juz niektorym wiadome) eseju Grossa.
              • snajper55 Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 18:17
                polazrski napisał:

> Ale ja twojej wypowiedzi nie tylko nie kwestionuje, a wrecz sie zgadzam, ze moz
                > na popierac akcje i nie zgadzac sie z jakas opinia inicjatora tej akcji. Czym i
                > nnym jednak jest wypowiedz Owsiaka o (nie)przeczytanej ksiazce Grossa, a czym i
                > nnym jego opinia o nogach jakiejs panienki czy przeczytanej ksiazce jakiegokolw
                > iek autora.

A mnie wypowiedź Owsiaka o jakiejkolwiek książce nie bulwersuje. Ma prawo do swoich poglądów. Szczególnie takich, które mnie nie interesują. wink Jego pogląd o Grossie mnie ani ziębi, ani grzeje.

> Moim zdaniem, jesli to prawda (co garmonista napisal, ze uslyszal w
                > eterze) to po prostu Owsiak chcial sie wpisac w ogolna negatywna opinie o kole
                > jnym dziele Grossa, zanim to dzielo jeszcze ujrzalo swiatlo dzienne i tym samym
                > stanac w jednym szeregu z innymi, np. Gontarczykiem i JRNowakiem, ktorzy z tyc
                > h samych wzgledow co on odrzucaja przeslanie (wciaz nieznane, ale juz niektorym
                > wiadome) eseju Grossa.

Wypowiadanie się o Owsiaku na podstawie jego hipotetycznej wypowiedzi uważam za stratę czasu. Możemy tak samo sobie dywagować, co ja bym pomyślał o Januszu z antenką gdyby ten potępił NOP i Rydzyka. wink

S.
                • polazrski Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 18:36
                  Ksiazka "zła i idiotyczna". To jego hipotetyczna opinia o tej nieprzeczytanej ksiazce. TP dotarl do maszynopisu tej ksiazki i zamiescil o niej recenzje. Gdyby ją Owsiak przeczytal...No, ale te dywagacje sa bezprzedmiotowe. Kazdy ma prawo do opinii, choc chcialoby sie, zeby opiniotworca mial lepsze podstawy do wydawania swoich opinii, tym bardziej, ze taką opinią popiera grupe osob niechetnych jego medialnym poczynaniom. Taka mam opinie o tej opinii. Co do januszka z Bialegostoku to nie wydaje mi sie, zeby mnie jego opinie w ogole interesowaly, nawet gdyby sie okazalo, ze jest ortodoksyjnym Zydem.
                  • polazrski Re: Jerzy Owsiak w TVP24/ps 10.01.11, 22:28
                    www.commentarymagazine.com/blogs/index.php/alana-goodman/385983
                    A tymczasem w Ameryce odbieraja Helen Thomas (slynnej z propozycji wyslania Zydow z Izraela do m.in. Polski) honor nazwania jej imieniem Award for Lifetime Achievement. Taki dyshonor. Oczywiscie jednoczesnie opiniodawcy zastrzegaja, ze Helen Thomas moze wyrazac swoje opinie, tyle ze nie moze firmowac tej nagrody:
                    “While we support Helen Thomas’ right to speak her opinion, we condemn her statements in December as offensive and inappropriate,” the executive committee said in making its recommendation.
                    Co za ludzie! Moze napiszesz jakis protest, Snajperku? W imieniu wszystkich wolnomyslicieli calego swiata?
    • hordol zgoda ale niech owsiak 10.01.11, 15:42
      nie robi sie taka alfa i omega
      • hasz0 _Scan do roboty!_jest prawdziwy Mieciu! 10.01.11, 15:54
      • snajper55 Re: zgoda ale niech owsiak 10.01.11, 17:45
        hordol napisała:

> nie robi sie taka alfa i omega

A robi się??? To jak ja powiem, że mi się nie podoba film Testosteron, to się robię alfa i omega???

S.
        • matelot Re: zgoda ale niech owsiak 10.01.11, 18:47
          snajper55 napisał:

> hordol napisała:
          >
          > > nie robi sie taka alfa i omega
          >
          > A robi się??? To jak ja powiem, że mi się nie podoba film Testosteron, to się r
          > obię alfa i omega???
          >
          > S.
          ===========
          Dyskusja z panną Nordol przypomina dyskusję z nogą od stołu smile
          • hordol Re: zgoda ale niech owsiak 10.01.11, 20:14
            maul halten smile
            • off_nick A te chłopaki to przy jakim arbeicie pozują? 10.01.11, 20:28
              Może oszuści z gw, autorzy 'Odwetu' wiedzą?

https://www.sgmrunkel1947.de/assets/images/Staffeler_Winterhilfe_1934-2.JPG
    • ewa8a Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 15:51

Jerzy Owsiak robi kawał dobrej roboty i chwała mu za to. W pozostałych sprawach może mieć kompletnie różne od mojego zdanie. Nie ma to dla mnie znaczenia i w żaden sposób nie wpłynie na to, co sądzę o jego działalności.
    • jot-ta Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 15:53
      janusz2_ napisał:

> Własnie teraz (10.01 godz. 14:15) Jerzy Owsiak podsumowuje akcję WOŚP w TVN24.
      > Mówił m.in. o wizerunku Polski i przy tej okazji odniósł się do ostaniej ksiązk
      > i Grossa. Stwierdzi, że jego zdaniem jest "zła i idiotyczna" (cytuję te słowa O
      > wsiaka z pamięci).

ostatnia książka Grossa to która?
      już wydana?
      przeczytał ją?
      w oryginale czy po polsku?
      • polazrski Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 15:59
        Po polsku ma wyjsc w lutym/marcu, a po angielsku w czerwcu. Nie mial szans jej przeczytac, ale wlaczyc sie w nurt "patriotyczny" - jak najbardziej. A poniewaz WOSP ma cos z nim wspolnego, wiec i ta wypowiedz tez.
        • pan.scan Gontarczyk już ją czytał.Zapewne z rękopisu. 10.01.11, 16:21
          "Ten głos tym bardziej jest cenny, że powstał po lekturze książki Jana Tomasza Grossa "Złote żniwa", którą wkrótce wyda krakowskie wydawnictwo "Znak".

www.wpolityce.pl/view/5918/Gontarczyk_w__Rz_o_tym_jak_Gross_manipuluje_liczbami__jak_przemilcza_niewygodne_dla_siebie_fakty_i_wypacza_historie.html
          • off_nick :))) 10.01.11, 16:43
            "Sama idea wolnej Polski zakładała ostateczne rozwiązanie kwestii żydowskiej. Już w czasie kongresu paryskiego w 1916 delegat polskich środowisk niepodległościowych, serdeczny przyjaciel Józefa Piłsudskiego - Roman Dmowski - wprawił delegatów państw ententy w zdumienie swoim jasnym postawieniem sprawy. "Panowie, albo my, albo Żydzi" - powiedzieć miał Dmowski, po czym rozpiął koszulę i pokazał wytatuowaną na swej piersi swastykę. "Zaprawdę, powiadam wam - Żydzi są prawdziwym rakiem nie tylko mojego kraju, ale wręcz całej Europy. Jestem pewien, że już teraz, w okopach tej strasznej wojny, doświadczenia nabiera przyszły przywódca wolnego od tej zarazy świata. Może to Niemiec, może Francuz, a może nawet mój umiłowany rodak. Pod jego rządami Stary Kontynent spowiją opary oczyszczającego dymu." - dodał Dmowski. W świetle dzisiaj znanych faktów możemy stwierdzić, jak trafna była przepowiednia naszego Wieszcza.

Znany jest także udział Polski w dążeniu Adolfa Hitlera do przejęcia władzy nad Republiką Weimarską. Znany polski pisarz niepodległościowy, Fryderyk Franciszek Ossoliński, jest autorem pierwszego tłumaczenia "Mein Kampf" na język Polski. Broszura ukazała się w II RP pod tytułem "Moja walka. Recepta Adolfa Hitlera na problem z polskimi mniejszościami narodowymi". Książka została opatrzona nawet wstępem autorstwa Józefa Piłsudskiego. "Powiem krótko - prać Żydów i złodziei" - pisał Piłsudski.

Marszałek wspierał ideę czystości rasowej nie tylko słowem, ale i czynem. Swoim dekretem z 30 maja 1926, dzierżący już absolutną władzę nad Drugą Rzesząpospolitą tow. Ziuk wydał dekret o obowiązku zbudowania przez każdą polską rodzinę własnej, pojemnej stodoły. W czasie uroczystego przecinania wstęgi z okazji otwarcia pierwszej stodoły (we wsi Jedwabne), Marszałek został zapytany przez reporterów zachodniej prasy o cel tego przedsięwzięcia. "Zobaczycie" - odparł zimno Piłsudski, po czym uśmiechnął się pod nosem.

Jan Tomasz Gross, "Złote Żniwa", wyd. Znak, Kraków 2011, s. 174"
            • polazrski Re: :))) 10.01.11, 17:08
              To dzielo na twoja miare. Bedziesz rozdawala autografy? Haszo wezmie.
          • sz0k a jak tam skan Panie scan? n/txt 11.01.11, 20:53

• wikul Re: Jerzy Owsiak w TVP24 10.01.11, 18:09
          polazrski napisał:

> Po polsku ma wyjsc w lutym/marcu, a po angielsku w czerwcu. Nie mial szans jej
          > przeczytac, ale wlaczyc sie w nurt "patriotyczny" - jak najbardziej. A poniewaz
          > WOSP ma cos z nim wspolnego, wiec i ta wypowiedz tez.

Nie wiem czy Owsiak tą książkę czytał, ale wiem że niektórzy dziennikarze chwalili się ze ja czytali (m.in.Lis). To znaczy że jakaś promocyjna ilość egzempalarzy została rozdana.
        • ewa8a Re: Jerzy Owsiak w TVP24 11.01.11, 10:03
          polazrski napisał:

> Po polsku ma wyjsc w lutym/marcu, a po angielsku w czerwcu. Nie mial szans jej
          > przeczytac, ale wlaczyc sie w nurt "patriotyczny" - jak najbardziej

Z tego, co pisze poniżej Janusz wcale nie wynika, że o TĘ właśnie książkę chodzi.

,,Wypowiedź Owsiaka przytoczona na portalu TVN24
          "To zdaniem Owsiaka jest bardzo ważne, zwłaszcza teraz, kiedy "nie mamy dobrych notowań po idiotycznej książce pana Grossa - złej, niedobrej, te notowania są jeszcze gorsze" - dodał prezes."
          • polazrski Re: Jerzy Owsiak w TVP24 11.01.11, 10:06
            ewa8a napisała:

> polazrski napisał:
            >
            > > Po polsku ma wyjsc w lutym/marcu, a po angielsku w czerwcu. Nie mial szan
            > s jej
            > > przeczytac, ale wlaczyc sie w nurt "patriotyczny" - jak najbardziej
            >
            > Z tego, co pisze poniżej Janusz wcale nie wynika, że o TĘ właśnie książkę chodz
            > i.
            >
            > ,,Wypowiedź Owsiaka przytoczona na portalu TVN24
            > "To zdaniem Owsiaka jest bardzo ważne, zwłaszcza teraz, kiedy "nie mamy dobrych
            > notowań po idiotycznej książce pana Grossa - złej, niedobrej, te notowania są
            > jeszcze gorsze" - dodał prezes."
            >
            >
            >
            >
            Nie o TĘ? Chyba jednak o TĘ, Ewo, bo tamte juz dawno są passe.wink
            • hasz0 ______________________Chcecie całą ziemię dla Was? 11.01.11, 11:12
              Cytat
              -13 #38 Anhelli 2010-06-16 08:58
              Dał ją Żydom oczywiście... Ale dla ścisłości, gdyby nie wredni Rzymianie, którzy chcieli rozbić Judaizm od środka, niszcząc jego symbole, przepędzając, zabraniając praktykowania religii przodków, etc, nie byłoby tego problemu. Za cesarza Hadriana, w pierwszym wiekach ery chrześcijańskie j, Żydzi stali się męczennikami swojej wiary; zupełnie jak Polacy po rozbiorach. Judea została przemianowania na Palestynę, a więc kraj Filistynów, którzy już przecież za króla Dawida zostali pokonani i zniknęli z mapy dziejów. Inaczej mówiąc, gdyby nie Cesarz Hadrian, gdyby nie przymusowe wysiedlenia Żydów, i cała ta nazwa, nie byłoby dzisiaj mowy o żadnej Palestynie, bo to twór sztuczny a sami Arabowie nie mają do niego prawa. I tyle w tym temacie. Radzę odrobić lekcje wink
              Cytować

+3 #37 ernest700 2010-06-16 06:02
              to komu ją Stwórca "dał" i kogo niby jest ta ziemia..???
              Cytować

-4 #36 JaluApostazja.pl 2010-06-15 22:37
              @ Czester
              Cytat:
              Tylko przez was całe zło na ziemi !!!
              Oddajcie Palestynę !!! To nie wasza ziemia !!!

Czester Ty się tutaj o Polskę martw i upominaj, co Tobie do tej Palestyny, zielonego pojęcia nie "mamy" o CO tam chodzi! Tam się średniowieczne "rozpychanki" odbywają, Tysiąc lat za PÓZNO!
              Cytować

-4 #35 Czester 2010-06-15 22:21
              Tylko przez was całe zło na ziemi !!!
              Oddajcie Palestynę !!! To nie wasza ziemia !!!
              Cytować

-3 #34 ernest700 2010-06-13 09:51
              doskonała podsumowanie..!!! prawda ZAWSZE "wypłynie" na wierzch..!!! żadnych obaw bo "oponenci" to tylko dodatkowa motywacja do dalszego poszukiwania własnych korzeni i historii..!!! ..".życzę dalszych sukcesów w poszukiwaniu "ŹRÓDEŁ" informacji."..
              Cytować

+7 #33 Anhelli 2010-06-13 09:03
              Doskonale cię rozumiem, Gabrysiu smile
              Ja dopiero dziesięć lat temu dowiedziałam się, że mam korzenie żydowskie ze strony papy, ale za to, dzięki swoim poszukiwaniom, dowiedziałam się również, zaledwie przed tygodniem, że prawdopodobnie rodzina ze strony mamy również ma takowe korzenie. Za niedługo wyruszam w Polskę, aby znaleźć potwierdzenie. Dzięki takim stronom jak ta i wielu serdecznym ludziom, którzy podrzucają mi coraz to nowe info, wiem gdzie szukać i o co pytać.
              Nie bój się swoich korzeni, nie wstydź się nigdy odpowiadać twierdząco, jeśli ktoś będzie się pytał. Ze swoich korzeni trzeba być dumnym, tak jak są dumni Polacy, Niemcy i każdy naród na świecie.
              Zawsze możesz napisać do mnie i sobie pogaworzymy, jeśli chcesz, będzie mi bardzo miło, bo też nie za bardzo mam z kim o tym rozmawiać smile(adres znajdziesz parę komentarzy niżej).

Pozdrawiam serdecznie smile
              Cytować

+4 #32 Gabriela 2010-06-12 23:13
              Witam wszystkich!
              Ja również jestem żydówką po dziadku, ale to czy jestem prawdziwą czy nie nie ma znaczenia- gdyż w sercu czuję sie żydówką.
              Zresztą mój wygląd mówi sam za siebie.
              Często ludzie starsi strasznie sie we mnie wpatrują i wiem co sobie myślą, co niektórzy nawet się wprost zapytają po cichusmile
              Mój dziadek nazywał się Leon Braun (jego ojciec Filip Braun) ale zmienił nazwisko na Brański i zakazał rozmawiać na ten temat. Wiem tylko że miał siostre która wyjechała do Niemiec i tam wyszła za mąż.
              Jakby ktoś miał jakieś info byłabym wdzięczna.
              Wychowałam się w przekonaniu że niewolno mi nikomu mówić a ja tak bardzo chcę, ale się boję i nie wiem jak...
              Cytować

-6 #31 JaluApostazja.pl 2010-06-09 21:30
              @
              Czy my się znamy? Takie mam dziwne wrażenie... winkŻyda już nie POCZNIESZ Anhelli ! smile)) bo Ty Żydówką nie jesteś... , trapi mnie inne pytanie a mianowicie: w jakim celu, będziesz kolekcjonowac e-adresy? A na ile tutaj liczysz?smile))
              Cytować

-7 #30 JaluApostazja.pl 2010-06-09 21:17
              @ dariusz-janusz
              Cytat:
              sprawa złożona.nie mam z tym problemu.jestem polakiem.ale uważam że żydzi są w porządku.umieją walczyc oswoje.

Pięknie to ująłeś "O SWOJE" czyli, w domyśle, całą Ziemię?? Braaaavo Klakierze!
              @ @
              ... , ale tu "zawiewa" PARAFIANAMI smile.
              Cytować

0 #29 Anhelli 2010-06-08 16:59
              A co ma począć osoba, której jedno z dziadków (konkretnie babcia) była Żydówką, ale wyszła za Polaka i swoje dzieci wychowywała po polsku, w duchu katolickim, tak że dana osoba wie o swoich korzeniach tylko za pośrednictwem słów rodzica? (Mam tu na myśli czasy II wojny światowej). Wiadome jest tylko jej nazwisko i miejsce w którym onegdaj mieszkała, ale nic ponad to nawet w kwestii jej krewnych.
              Pytam się, bo dowiedziałam się o tym prawie dziesięć lat temu, ale od zawsze czułam sympatię do Żydów i teraz przynajmniej rozumiem dlaczego.
              Czy i jak mogłabym się dowiedzieć czegoś więcej, skoro dysponuję tylko panieńskim nazwiskiem babci i przybliżoną lokalizacją, w której mieszkała na początku XX wieku. Aha... Mam na myśli babcię ze strony ojca.

Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi coś poradził. Mój adres (na który mam nadzieję nie rzucą się sceptycy i trolle) - adad.mologmail.com

Pozdrawiam serdecznie

• t_ete Znaczy 10.01.11, 18:40
      jesli ktos krytykuje Grossa - z automatu staje sie fanem Owsiaka ? a jesli nie - montuje wobec Owsiaka ciezka artylerie krytyki ? wink

czy to zart mial byc Janusz ... ? jesli nie - to ciezko zyc z takim 'poszufladkowaniem' ... co i rusz cos sie wymyka, szufladki niedomkniete, balagan, chaos ... mozna wrecz oszalec smile

A mowiac serio : moge sie z Owsiakiem roznic w setkach spraw a i tak akcje zbierania przez WOSP srodkow na pomoc dla chorych dzieci uwazam za godna pochwaly ; zawsze w niej uczestnicze ;

tete
      • polazrski Re: Znaczy 10.01.11, 18:46
        Rozumiesz, januszek chce takim jak ty obrzydzic Owsiaka, poniewaz zdaje mu sie, ze ci co ksiazki jeszcze nie czytali, ale nie uwazaja Grossa za wcielenie diabelskich, antypolskich zywiolow, beda jego, Owsiaka, opinie o ksiazce Grossa traktowali jak wypowiedzenie im wojny. Osobiscie uwazam, ze Owsiak, jesli to powiedzial, to wypowiedzial mysl zlą i idiotyczną, ale to na moj stosunek do WOSP nie ma zadnego wplywu.wink
        • t_ete Re: Znaczy 10.01.11, 18:54
          polazrski napisał:

> Rozumiesz, januszek chce takim jak ty obrzydzic Owsiaka, poniewaz zdaje mu sie,
          > ze ci co ksiazki jeszcze nie czytali, ale nie uwazaja Grossa za wcielenie diab
          > elskich, antypolskich zywiolow, beda jego, Owsiaka, opinie o ksiazce Grossa tra
          > ktowali jak wypowiedzenie im wojny. Osobiscie uwazam, ze Owsiak, jesli to powie
          > dzial, to wypowiedzial mysl zlą i idiotyczną, ale to na moj stosunek do
          > WOSP nie ma zadnego wplywu.wink

Nie obrzydzi smile
          Zas co do opinii Jurka Owsiaka - nie ze wszystkimi sie zgadzam ale podobnie jak Ty napisales : na moj stosunek do WOSP nie ma to wplywu.

tete

• matelot Re: Znaczy 10.01.11, 18:54
          Januszek garmonista to prowokator, postawił to goowienko i krzywi się w obleśnym uśmiechu, że tyle osób postanowiło tu się wypowiedzieć.
          • polazrski Re: Znaczy 10.01.11, 19:19
            Mozliwe.
    • janusz2_ Link do portalu TVN24 10.01.11, 20:24
      janusz2_ napisał:

> Stwierdzi, że jego zdaniem jest "zła i idiotyczna" (cytuję te słowa Owsiaka z pamięci).

Wypowiedź Owsiaka przytoczona na portalu TVN24
      "To zdaniem Owsiaka jest bardzo ważne, zwłaszcza teraz, kiedy "nie mamy dobrych notowań po idiotycznej książce pana Grossa - złej, niedobrej, te notowania są jeszcze gorsze" - dodał prezes."
      Tekst linka

• polazrski Re: Link do portalu TVN24 10.01.11, 20:59
        Znaczy, ze chodzi o notowania Polski na gieldzie popularnosci. Dobre! A wlasciwie bardzo niedobre.
        • dachs Teraz idę spać, ale 10.01.11, 23:21
          zanim zamknę komputer puszczę w towarzystwo następujące pytanie:
          czy chłopi spod Treblinki przekopywali te doły (celowo nie użyłem słowa "mogiły") dlatego, że leżeli tam Żydzi, czy dlatego, że można tam było znależć złoto?
          Inaczej formułując, czy kmiecie owi powstrzymali by swe łopaty, gdyby w leżeli tam rdzenni, a nawet bardzo patriotyczni prawdziwi Polacy?
          Otóż moja odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi: nie.
          Kopaliby z tym samym zapałem, z jakim ich przodkowie obdzierali trupy na pobojowiskach od Cedyni do Olszynki i z jakim wydawali Moskalom powstańców styczniowych
          Książki nie czytałem, więc nie wiem czy Gross w swej książce też takie pytanie postawił i doszedł do podobnych - bardzo niepochlebnych dla polskiego chłopa - wniosków.
          Postawił? Doszedł? Kto już czytał?
          • polazrski Re: Teraz idę spać, ale 10.01.11, 23:24
            Wiesz, gdyby babcia miala wasy to by byla dziadkiem.
          • t_ete Perla 10.01.11, 23:27
            dachs napisał:

> zanim zamknę komputer puszczę w towarzystwo następujące pytanie:
            > czy chłopi spod Treblinki przekopywali te doły (celowo nie użyłem słowa "mogiły
            > ") dlatego, że leżeli tam Żydzi, czy dlatego, że można tam było znale
            > żć złoto
            ?
            > Inaczej formułując, czy kmiecie owi powstrzymali by swe łopaty, gdyby w leżeli
            > tam rdzenni, a nawet bardzo patriotyczni prawdziwi Polacy?
            > Otóż moja odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi: nie.
            > Kopaliby z tym samym zapałem, z jakim ich przodkowie obdzierali trupy na pobojo
            > wiskach od Cedyni do Olszynki i z jakim wydawali Moskalom powstańców styczniow
            > ych
            > Książki nie czytałem, więc nie wiem czy Gross w swej książce też takie pytanie
            > postawił i doszedł do podobnych - bardzo niepochlebnych dla polskiego chłopa -
            > wniosków.
            > Postawił? Doszedł? Kto już czytał?

Perla wyciagnal ten sam wniosek Borsuku.
            Nie czytalam. Nie wiem. Ale mysle sobie ze gdyby tam byly 'doly' (jednak mogily) polskie - to zapal bylby mniejszy. Czy jedyna przyczyna byly legendy o 'zydowskim zlocie' " ? Mysle ze nie.

tete
            • polazrski Re: Perla 10.01.11, 23:32
              To smieszne, zeby rozkopywanie do 10 metrowej glebokosci tereny obozu zaglady Zydow porownywac z odzieraniem trupow pod Cedynia. Daj se spokoj Borsuku, bo faktycznie zblizasz sie do poziomu pierdly.
              • dachs Re: Perla 12.01.11, 17:06
                polazrski napisał:

> To smieszne, zeby rozkopywanie do 10 metrowej glebokosci tereny obozu zaglady
                > Zydow porownywac z odzieraniem trupow pod Cedynia.

Nie rozumiem co w tym śmiesznego. I tu i tu chodziło o to samo - o chciwość i brak szacunku dla zmarłych.
                Śmieszna jest (a właściwie żałosna) zawarta w tym zdaniu sugestia, że chłopi dokopywali się na dziesięć metrów w dół tylko z nienawiści do Zydów.
                Przypisujesz naszemu chłopu ideowość, jakiej nigdy nie posiadał i posiadać nie będzie.
                • polazrski Re: Perla 12.01.11, 17:42
                  Roznica jest w czasie. W Cedyni - po bitwie; w Treblince prawie 3 lata po likwidacji obozu, kiedy to co mialo byc ukradzione ofiarom juz dawno zostalo ukradzione, takze dzieki prostytucji mieszkanek okolicznych wsi. A smieszne jest, bo ta bitwa, miedzy bezbronnymi Zydami i ich mordercami, byla bardzo nierowna i kazdy kto sie chwyta takich chwytow, chwyta sie chwytow na moj nos bardzo brzydkich.
                  • dachs Re: Perla 12.01.11, 18:05
                    polazrski napisał:

> Roznica jest w czasie. W Cedyni - po bitwie; w Treblince prawie 3 lata po likwi
                    > dacji obozu, kiedy to co mialo byc ukradzione ofiarom juz dawno zostalo ukradzi
                    > one, takze dzieki prostytucji mieszkanek okolicznych wsi.

A co za różnica? Złoto nie rdzewieje, chciwość nie tępieje. Skończyły pieniądze za kurestwo, sięgnięto po hieństwo. Koniec, kropka.

> A smieszne jest, bo ta bitwa, miedzy bezbronnymi Zydami i ich mordercami, byla bardzo
                    > nierowna i kazdy kto sie chwyta takich chwytow, chwyta sie chwytow na moj nos bardzo
                    > brzydkich.

Każda bitwa jest nierówna, gdyż każdą ktoś przegrywa.
                    Czy z tymi chwytami mnie masz na myśli? Ja się nie poczuwam. To nie ja, to logika.
                    • polazrski Re: Perla 12.01.11, 18:46
                      Mamy rozne wrazliwosci. Zreszta na tym chyba polega roznica w odbiorze niektorych faktow dotyczacych poruszanych spraw. eot
                      • dachs Re: Perla 12.01.11, 19:00
                        polazrski napisał:

> Mamy rozne wrazliwosci.

Wrazliwości mamy chyba podobne. Przynajmniej takie wrażenie odnoszę w rozmowie.

> Zreszta na tym chyba polega roznica w odbiorze niektorych faktow dotyczacych
                        > poruszanych spraw.

Ja staram się tylko podchodzić bez emocji i szukać racjonalnych uzasadnień.
                        Nie widzę najmniejszej możliwości, żeby faceci, którzy potrafią widłami zabić sąsiada za to, że krowa weszła w koniczynę, mieli raptem się zawahać przed rozkopaniem masowego grobu, gdy podejrzewają tam złoto.

> eot

Żaden eot. Z przyjaciółmi się rozmawia. Eot to ja mam z kim innym.
                        • polazrski Re: Perla 12.01.11, 19:15
                          Mozemy porozmawiac przy piwie. Rozmowa na aqua to nie jest to, zwlaszcza w tym temacie. Wiec nie zgadzam sie z toba, Borsuku i koncze faqsje.wink
                        • indeed4 Re: Perla 12.01.11, 19:24
                          Nic nie rozumiesz - ta garstka hien to była grupa głęboko zakonspirowanych antysemitów, rydzyk_smigly, polazrski czy venus99 wiedzą to na bank, bo mają na te sprawy "nosa' wink

Prawie pół wieku temu Stanisław Jerzy Lec napisał: "I antysemitów poznaje się po nosie. Węszącym". Dziś trzeba by ten aforyzm jakoś uzupełnić, bo - cóż za niespodzianka! - okazuje się, że równie czuły węch mają też subtelni anty-antysemici. Wspólnota nosów...

www.czytanki.and.pl/nosy.html

• indeed4 Zobacz : 12.01.11, 19:50
                          Tytus był człowiekiem ludzkim i szlachetnym. Gorąco pragnął oszczędzić miasto, zostawił oblężonym czas i namawiał do poddania się, ale wszelkie namowy Tytusa z szyderstwem odrzucone zostały. Nastały okropne czasy. W oblężonej Jerozolimie położenie żydów stawało się z każdym dniem straszniejsze. Wzajemne bratobójcze walki wybuchły, które osłabiały ich siły. W oblężonym mieście było zgromadzonych trzy miliony ludzi. Te trzy miliony dotknął głód. Działy się okropności nie do opisania. Ceny chleba doszły do bajecznej wysokości. Staczano krwawe bójki o garstkę jęczmienia. Rodzice dzieciom wydzierali kawałek chleba z ust; zgroza pomyśleć, że pewna matka gotowała mięso swego dziecka dla zaspokojenia głodu i nie dopięła celu, bo jej i ten posiłek wydarto6.1. Ojciec nie wzdrygał się patrzeć obojętnie na śmierć dzieci własnych. Połykano drzewo i skóry z głodu. Gdy się rozeszła pogłoska, że żydzi połykali złoto, aby tym sposobem je ocalić, chciwe rabunku żołdactwo pruło ich wnętrza, szukając pieniędzy. Z początku grzebano jeszcze umarłych, gdy temu więcej nie można było podołać, rzucano zwłoki po prostu przez mur lub w szczeliny gór. Liczba wyrzuconych trupów dosięgła liczby 600.000. Powstało morowe powietrze. Świadek naoczny historyk Józef opisując tę wojnę, tak między innymi powiada: „Nigdy żadne miasto nie cierpiało tyle. Bóg to był właśnie, który cały naród potępił, bo też nad ówczesne nie było występniejszego na świecie pokolenia". Po zdobyciu trzeciego muru, którym była opasana Jerozolima, Tytus jeszcze raz ofiarował żydom pokój i ułaskawienie. Gdy i tę propozycję żydzi z szyderstwem odrzucili, kazał Tytus zniecierpliwiony oblec świątynię, dokąd się schronili żydzi, ale wydał rozkaz, żeby jej nie podpalano. Lecz podczas szturmu jeden z żołnierzy rzucił zapaloną pochodnię przez okno do kościoła i w jednej chwili ogień ogarnął przybytek Pański. Żydzi wydali okrzyk ostatniej rozpaczy. Co było najświętszego dla nich, płonęło ogniem i stracone zostało bezpowrotnie. Nie pomógł rozkaz Tytusa ratowania, żołnierze głusi na rozkaz wodza, którego kochali, burzyli wszystko.

swch.pl/historia/zarys.html
            • janusz2_ Re: Perla 11.01.11, 18:30
              t_ete napisała:

> Perla wyciagnal ten sam wniosek Borsuku.
              > Nie czytalam. Nie wiem. Ale mysle sobie ze gdyby tam byly 'doly' (jednak mogily
              > ) polskie - to zapal bylby mniejszy. Czy jedyna przyczyna byly legendy o 'zydow
              > skim zlocie' " ? Mysle ze nie.

A na jakich faktach opierasz swoją hipotezę?
              • t_ete Re: Perla 11.01.11, 20:41
                janusz2_ napisał:

> A na jakich faktach opierasz swoją hipotezę?

Ze rozkopywanie mogil / prochow pomordowanych Zydow w poszukiwaniu kosztownosci czy zlota, nie wynikalo wylacznie z chciwosci ?

Bo nie sa mi znane fakty by w taki sam sposob traktowano mogily pomordowanych w czasie wojny Polakow. Jesli takowe znasz - przytocz.

tete

• janusz2_ Re: Perla 11.01.11, 21:06
                  t_ete napisała:

> Bo nie sa mi znane fakty by w taki sam sposob traktowano mogily pomordowanych w
                  > czasie wojny Polakow. Jesli takowe znasz - przytocz.

Przytoczyłem w tym wątku fragment opowiadania Żeromskiego Rozdzióbią nas kruki i wrony. Żeromski opisuje tam powszechne wręcz zjawisko ograbiania przez chłopów poległych powstańców styczniowych.
                  Mam wrażenie, że nie wspiera to Twojej teorii, bo trudno uznać, że wszyscy powstańcy styczniowi byli Żydami.
                  Przytoczyłem jedną z wielu informacji dostępnych w sieci o rozkopywaniu i grabieniu grobów przez tzw. poszukiwaczy pamiątek. Informacja dotyczyła rozkopania i ograbienia grobu żołnierza wojsk pancernych zmarłego w 1926 r. I znowu zakładanie, że był Żydem wydaje się dość karkołomne.

Przytoczę jeszcze to:
                  Weklice- cmentarzysko ludności kultury wielbarskiej.
                  " Znaczne zniszczenia cmentarzyska, rabowanie grobów już w starożytności, i późniejsze poszukiwania amatorskie "starożytników", eksploracja żwiru i piasku oraz głęboka orka sprawiły, że już od momentu rozpoczęcia metodycznych badań wykopaliskowych wysoki procent grobów uległ zniszczeniu lub naruszeniu, a nie przebadany do tej pory obszar stanowiska został zagrożony kompletnym zniszczeniem. "
                  Tekst linka
                  I znowu trudno byłoby udowodnić, że ludność kultury wielbarskiej stanowili Żydzi.

Poszukiwanie innych przykładów rabowania nieżydowskich grobowców i osób zmarłych czy poległych pozostawiam Tobie.
                  Może zbierzesz materiał na jakąś książkę? Kto wie? smile
                  • janusz2_ Re: Perla 11.01.11, 21:23
                    janusz2_ napisał:

> Poszukiwanie innych przykładów rabowania nieżydowskich grobowców i osób zmarłych
                    > czy poległych pozostawiam Tobie.
                    > Może zbierzesz materiał na jakąś książkę? Kto wie? smile

Od razu podpowiadam - zainteresuj się katastrofami lotniczymi.
                    W 1987 r. miała miejsce katastrofa samolotu Ił-62M "Tadeusz Kościuszko"

"Podpułkownik Adam Rapeta opowiadał Katarzynie Nazarewicz i Wojciechowi Krzyżanowskiemu z "Przeglądu Tygodniowego" o miejscowych, którzy kilka minut po tragedii zdejmowali pierścionki z pokrwawionych palców: "Zobaczyłem matki z małymi dziećmi na rękach (...) oglądające makabryczne szczątki, pourywane kikuty i korpusy bez głów, rąk i nóg. Wszyscy chodzili wokół porozrywanych ciał z wyszarpanymi mięśniami i wylewającymi się przez rozerwane brzuchy jelitami. Ludzie usiłowali przeglądać rzeczy ofiar, podnosili przedmioty, szukali".

Kilka dni później o grabieży na miejscu katastrofy plotkowała już cała Polska. Kiedy wiadomość o szabrownikach podchwycili zachodni dziennikarze, Jerzy Urban skrytykował polskie media za "epatowanie wiadomościami nierzetelnie zebranymi". "To, co obecnie ukazuje się na ten temat w prasie polskiej, a szczególnie zagranicznej, to pogłoski i prywatne interpretacje, hipotezy i spekulacje" - mówił."

(na podstawie książki Marka Saryusza-Wolskiego "Cisza po życiu",
                    jej fragmenty zacytowane są na forum Lotnictwo.net)
                    Tekst linka
                    • t_ete Janusz 11.01.11, 22:14
                      To nie jest kabaret.
                      Dosc wyraznie napisalam o Polakach pomordowanych w czasie wojny. Nie dodalam 'II'. Wydawalo mi sie to oczywiste w kontekscie dyskusji o 'pracach odkrywkowych' w Treblince.
                      Wnioskuje iz nie znalazles takich przykladow. Odsylajac mnie do innych - jedynie potwierdzasz ze takowych nie bylo.

Opisana - nie tylko przez Grossa, takze przez innych historykow (takze polskich) i potwierdzona dokumentami 'goraczka zlota w Treblince - to fakt, a nie publicystyka.
                      Trudno zapomniec ze byl to zaledwie pojedynczy kadr z calego dramatu zaglady narodu zydowskiego w czasie II wojny.

Powszechne przekonanie ze denuncjowanie Zydow, rabowanie ich majatkow, wspolpraca z okupantem, udzial w tym granatowej policji czy owczesnej strazy pozarnej byly incydentalne - to nie do konca prawda - wg prof Grabowskiego na podstawie jego kilkuletniej pracy nad dokumentami z archiwow polskich, niemieckich i izraelskich. Odbywalo sie na szersza skale.

W wiekszosci przypadkow - ujecia Zydow przebywajacych bez opaski poza Gettem dokonywali Polacy. Mozesz to sobie wyobrazic ?
                      To nie odmowa ukrycia, pomocy. Za to grozila smierc. Choc niektorzy mimo to ryzykowali. Ale mozna bylo 'nie zauwazyc' ... Jednak dostrzegano - i wydawano okupantom - na smierc ...

Jak zmierza sie z tym inni historycy ? Beda zaklinac rzeczywistosc, belkotac o 'antypolonizmie' i przywolywac przyklady heroizmu tych ktorzy Zydow ratowali ? Czy bohaterski czyn jednej osoby automatyczne wymazuje zbrodnie wielu ludzi ?

tete

• janusz2_ Re: Janusz 11.01.11, 23:18
                        t_ete napisała:

> Odsylajac mnie do innych - jedynie potwierdzasz ze takowych nie bylo.

Tete, piszesz bzdury.
                        podałem wiele przykładów ograbiania nieżydowskich grobów w rożnym okresie.
                        Rozumiem, że nie negujesz podanych przeze mnie przykładów.
                        Czyli rabowano nieżydowskie groby przed II WŚ, rabowano po II WŚ, ale Ty nagle wyciągasz wniosek, że akurat w czasie II WŚ nie rabowano.
                        Chcesz to sobie poszukaj przykładów również z czasów II WŚ. Na pewno zbierzesz ciekawą dokumentację.
                        Sądzę, że tylko całkowite zaślepienie może odbierać rozum. Ciekawe, co u Ciebie powoduje takie całkowite zaślepienie.
                        • janusz2_ Re: Janusz 11.01.11, 23:35
                          janusz2_ napisał:

> Chcesz to sobie poszukaj przykładów również z czasów II WŚ. Na pewno zbierzesz
                          > ciekawą dokumentację.

Masz pierwszy (na zachętę)
                          "AKCJA NA GORAJEC
                          5 kwietnia [1945r] o godz. 21 2. SBO wraz z milicjantami pod dowództwem ppłk. Szopińskiego wyruszył na kolejną akcję: otrzymał rozkaz zlikwidowania znajdującego się w Gorajcu sztabu UPA. W tym czasie we wsi żaden sztab nie stacjonował, znajdowała się w nim natomiast samoobrona oraz ludność cywilna.
                          (...)
                          Wraz z wojskowymi do Gorajca przybyła cywilna ludność, być może zachęcona możliwością grabieży. Nie wiemy skąd przyszli, Semenenko spekuluje, że byli to dawni mieszkańcy Rudki: „crying...) z którą Gorajec miał wrogie porachunki z dawnych czasów. Możliwe, że to Rudka tak zemściła się na nim?”. Nie wiemy, czy tak rzeczywiście było, jednak okoliczni Polacy z pewnością dobrze pamiętali o zbrodniach „Zalizniaka” sprzed roku, pamiętali także, gdzie utworzyła się znienawidzona przez nich sotnia.
                          Krwawa rozprawa wojskowych, milicjantów i cywili na mieszkańcach Gorajca trwała 4 godziny. „Grupa mężczyzn, kobiet i dzieci zgromadzona została w ogrodzie sołtysa Grzegorza H. Żołnierze otworzyli do zgromadzonych ogień z karabinu, a rannych dobijali pojedynczymi strzałami z bliskiej odległości, ograbiając ciała z odzieży i obuwia” – czytamy w raporcie ze śledztwa IPN. Żołnierze podpalili też wiejskie zabudowania, w których płonęli żywcem ukrywający się w nich mieszkańcy. Gorajczan mordowano wszędzie: „w obrębie ich gospodarstw, na drogach, a także w czasie, gdy ci salwowali się ucieczką w stronę lasu”. Przy znęcaniu się nad ludnością „żołnierze krzyczeli, żeby „wyjeżdżali za Bug”, bo ich wszystkich wystrzelają”.
                          O godzinie 10.00 akcja zostaje zakończona – upomnieniem dowódcy, że rozkaz nie obejmował zabijania kobiet i dzieci. Wojsko wraz z zagrabionym ludności mieniem (40 krów, 14 koni, 100 owiec, dwa parokonne wozy, 2 świnie) powraca do koszar w Lubaczowie.
                          Po drodze 30 żołnierzy wraz z dowódcą stacza jeszcze potyczkę z nieznanym oddziałem, być może resztkami gorajeckiej samoobrony.
                          Bilans akcji z 6 kwietnia jest tragiczny: życie straciło prawdopodobnie 155 osób, w tym 42 kobiety i 32 dzieci. Gorajec (wieś i folwark), przysiółek Kaczory oraz sąsiednie wsie – Piła i Chotylub zostały spalone, majątek zagrabiony przez żołnierzy."
                          Tekst linka
                          • polazrski Re: Janusz 11.01.11, 23:40
                            Ale jak to sie ma do szukania skarbow na terenie obozu zaglady, 2 lata po likwidacji obozu, januszku?
                        • t_ete jestes pewien ? 12.01.11, 10:28
                          janusz2_ napisał:

> Sądzę, że tylko całkowite zaślepienie może odbierać rozum. Ciekawe, co u Ciebie
                          > powoduje takie całkowite zaślepienie.

moze wezmiesz pod uwage taki 'drobiazg' ze mogily polskich ofiar okupacji otaczal jednak pewien szacunek, ze udreczeni, przesladowani ludzie spotykali sie ze wspolczuciem ...
                          moze dlatego nie traktowano ich doczesnych szczatkow jak ... smietnika w ktorym mozna znalezc cos cennego czy przydatnego sad

gburowate uwagi pod moim adresem pomine

tete
                          • janusz2_ Re: jestes pewien ? 12.01.11, 12:51
                            t_ete napisała:

> moze wezmiesz pod uwage taki 'drobiazg' ze mogily polskich ofiar okupacji otacz
                            > al jednak pewien szacunek, ze udreczeni, przesladowani ludzie spotykali sie ze
                            > wspolczuciem ...
                            > moze dlatego nie traktowano ich doczesnych szczatkow jak ... smietnika w ktorym
                            > mozna znalezc cos cennego czy przydatnego sad

Przecież Ci podałem wiele przykładów, gdy mogiły Polaków były ograbiane. Przytaczałem fragment opowiadania Żeromskiego, gdzie jest literacki opis powszechnego procederu ograbiania przez chłopów poległych powstańców styczniowych.

Jednym z narzędzi wykorzystywanych do badania inteligencji ogólnej jest Test matryc Ravena.
                            Zadaniem osoby badanej jest znalezienie relacje między elementami wzoru i na tej podstawie wskazać brakujący element wzoru.

Ty w sytuacji w której podałem Ci przykłady grabieży grobów nieżydowskich przed II WŚ, po II WŚ wyciągnęłaś wniosek, że akurat w czasie II WŚ ograbiane były wyłącznie groby żydowskie.
                            Przyznam, że ten wniosek jest dość kuriozalny.

Dlatego podaj mi, proszę, przykłady ograbiania mogił żydowskich przed II WŚ.
                            Ciekaw jestem, czy łatwo Ci będzie takie przykłady znaleźć. A może uważasz, że takie przypadki się nie zdarzały?

> gburowate uwagi pod moim adresem pomine
                            To nie były gburowate uwagi.
                            Ja naprawdę uważam, że piszesz bzdury.
                            I naprawdę sądzę, że tylko całkowite zaślepienie może odbierać rozum. I dlatego ciekaw jestem, co u Ciebie powoduje takie całkowite zaślepienie.
                            • t_ete Re: jestes pewien ? 12.01.11, 13:55
                              janusz2_ napisał:

> Przecież Ci podałem wiele przykładów, gdy mogiły Polaków były ograbiane. Przyta
                              > czałem fragment opowiadania Żeromskiego, gdzie jest literacki opis powszechnego
                              > procederu ograbiania przez chłopów poległych powstańców styczniowych.
                              >
                              > Jednym z narzędzi wykorzystywanych do badania inteligencji ogólnej jest Test ma
                              > tryc Ravena.
                              > Zadaniem osoby badanej jest znalezienie relacje między elementami wzoru i na te
                              > j podstawie wskazać brakujący element wzoru.
                              >
                              > Ty w sytuacji w której podałem Ci przykłady grabieży grobów nieżydowskich przed
                              > II WŚ, po II WŚ wyciągnęłaś wniosek, że akurat w czasie II WŚ ograbiane były w
                              > yłącznie groby żydowskie.
                              > Przyznam, że ten wniosek jest dość kuriozalny.
                              >
                              > Dlatego podaj mi, proszę, przykłady ograbiania mogił żydowskich przed II
                              > WŚ.
                              > Ciekaw jestem, czy łatwo Ci będzie takie przykłady znaleźć. A może uważasz, że
                              > takie przypadki się nie zdarzały?

chyba sie 'wymijamy' ...
                              chcesz udowodnic ze grzebanie w ludzkich prochach nie bylo niczym nadzwyczajnym, ze odbywalo sie od wiekow na polach bitew itd. ze to takie 'chlopskie myslenie' (i w konsekwencji - dzialanie) 'umarlemu sie nie przyda a mnie - i owszem' ; nie neguje ze tak bylo ;

Ale czy podczas II Wojny byl to 'normalny' proceder ? Czy miejscom pochowku Polakow rozstrzelanych, zameczonych nie towarzyszyly rozpacz, wspolczucie, szacunek i krzyze ? Czy po wojnie przeszukiwano te mogily by 'odzyskac' cokolwiek co daloby sie spieniezyc ?
                              Nie. Bo jednak bylaby to profanacja. Ryc w grobie brata ???
                              Oczywiscie ze sa hieny dla ktorych nie ma zadnej swietosci. Nawet i teraz.
                              Ale moim zdaniem - masowe 'wykopki' w Treblince zadzialy sie bo nie identyfikowano sie z ofiarami, z ludzkim cierpieniem ... Dla tych ktorzy poszukiwali tam 'skarbow' - to byl 'przemielony' przez hitlerowska machine smierci 'material' ... moze i ludzki ale niespecjalnie przez Polakow kochany. Obcy. Czasami wrogi. ich zycie mialo inna wartosc ... a moze nie mialo zadnej ? Czemu nie skorzystac ?

> To nie były gburowate uwagi.
                              > Ja naprawdę uważam, że piszesz bzdury.
                              > I naprawdę sądzę, że tylko całkowite zaślepienie może odbierać rozum.

A mnie sie zdaje ze wrecz przeciwnie smile To znaczy ze mi 'nie odebralo'. Choc czasami lepiej (dla bliznich szczegolnie) kierowac sie wobec nich empatia. Niz samym rozumem tylko.

>I dlatego ciekaw jestem, co u Ciebie powoduje takie całkowite zaślepienie.

Jakos to sobie przeciez tlumaczysz smile Ja juz nie musze ...

tete

ps. chyba czesciej jednak do badania IQ stosuje sie test Wechslera
                              • janusz2_ A podasz przykłady 12.01.11, 14:04
                                A podasz przykłady grabieży grobów żydowskich przed IIWŚ?
                              • snajper55 Re: jestes pewien ? 12.01.11, 19:05
                                t_ete napisała:

> Ale czy podczas II Wojny byl to 'normalny' proceder ? Czy miejscom pochowku Pol
                                > akow rozstrzelanych, zameczonych nie towarzyszyly rozpacz, wspolczucie, szacun
                                > ek i krzyze ? Czy po wojnie przeszukiwano te mogily by 'odzyskac' cokolwiek co
                                > daloby sie spieniezyc ?

On chyba myśli, że jakby Polaków wpuścić w czasie czy po wojnie do Katynia, to by groby rozkopywani w poszukiwaniu złota. No cóż, ma wysokie mniemanie o Polakach... A może o ludziach? Ale chyba nie o ludziach, bo w końcu grobów w Katyniu hieny nie rozkopywały.

S.
                                • indeed4 Pierwszy raz o tym słyszysz ? 12.01.11, 19:30

W pobliskiej Brzezince, gdzie dokonywała się właściwa zagłada, pokazywano nam baraki, ruiny komór gazowych i krematoriów. Za komorami była rozległa łąka zwana "Popieliskiem", gdzie pasły się krowy. Nie wiedziałem wtedy, że ta łąka tak się nazywa, bo pod warstwą trawy i ziemi spoczywają tam prochy setek tysięcy ofiar obozu.

O tej łące za obozem opowiadała mi moja babcia, która po wojnie mieszkała w Bieruniu koło Oświęcimia. Wspominała, że po wojnie jeżdżono tam "po złoto". I że to złoto (biżuteria, monety) było zagrzebane w ziemi. Ziemię trzeba było wywozić furmankami i potem przesiewać przez gęste sito. Złoto i kosztowności zostawały, a resztę wysypywano do rzeki.

Złoto i kosztowności brały się tam stąd, że Żydzi prowadzeni do komór gazowych ukrywali je w naturalnych otworach ciała lub po prostu połykali, dlatego po zagazowaniu te cenne rzeczy w nich zostawały.

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,5252711,Odsiane_zloto__czyli_moja_historia_Zydow.html#ixzz1Aqa6Gu2f
                                • dachs Re: jestes pewien ? 12.01.11, 20:05
                                  snajper55 napisał:

> On chyba myśli, że jakby Polaków wpuścić w czasie czy po wojnie do Katynia, to
                                  > by groby rozkopywani w poszukiwaniu złota. No cóż, ma wysokie mniemanie o Polak
                                  > ach...

Nie sądzę, żeby polski chłop (o którym nie mam wysokiego mniemania) był na tyle durny, żeby podejrzewać wartościowe rzeczy u oficerów więzionych przed tym w sowieckim lagrze.

> Ale chyba nie o ludziach, bo w końcu grobów w Katyniu hieny nie rozkopywały.

Przepraszam Cię Snajperze, ale na tereny pod szczególną opieką NKWD nawet pazerny chłop spod Treblinki by się nie zapuścił.
                                  • snajper55 Re: jestes pewien ? 12.01.11, 20:32
                                    dachs napisał:

> Nie sądzę, żeby polski chłop (o którym nie mam wysokiego mniemania) był na tyle
                                    > durny, żeby podejrzewać wartościowe rzeczy u oficerów więzionych przed tym w s
                                    > owieckim lagrze.

No wiesz, niektórzy oficerowie to na pewno złote zęby mieli. Przecież w domu ich nie zostawili.

> Przepraszam Cię Snajperze, ale na tereny pod szczególną opieką NKWD nawe
                                    > t pazerny chłop spod Treblinki by się nie zapuścił.

Tak, Borsuku, a w tym NKWD grobów pilnowali inteligenci pełni szczególnego szacunku dla polskich zwłok. Kuda do nich polskim chłopom, polskiej dziczy...

S.
                                    • indeed4 Re: jestes pewien ?Do „eksploracji”, zwłaszcza oka 12.01.11, 20:57
                                      Do „eksploracji”, zwłaszcza okazałych krypt i dużych grobowców, dochodziło już krótko po wojnie. Okradano je, ponieważ opinia głosiła, że uciekający Niemcy chowali w takich miejscach rodzinne skarby, co było wierutną bzdurą i stanowiło usprawiedliwienie dla działań cmentarnych hien. Jednak tablice, krzyże i większość grobów nie była niszczona na taką skalę jak w czasach III RP.

Procedura pozyskania cennych elementów wyglądała następująco: W pierwszej kolejności usuwano z grobów kamienne, marmurowe, rzadziej betonowe płyty. W ten sposób dostawano się do środka i wykopywano trumny. Trumny odzierane były z metalowych elementów: uchwytów, ozdobników, a nawet blach je pokrywających. Oczywiście wybebeszano również zawartość trumien w poszukiwaniu złotych zębów, pierścionków, krzyżyków, obrączek, medalików.

Nie mamy szacunku również dla miejsc pochówku zmarłych w trakcie działań wojennych w latach 1914–1918, wtedy gdy Polska jako kraj nie istniała. Mogiły Niemców, Francuzów, Rosjan i Polaków podlegały takiej samej działalności cmentarnych hien jak późniejsze cmentarze.

www.nie.com.pl/art19600.htm
                                    • indeed4 "Antysemici" opanowali Vietnam ;-) 12.01.11, 21:02
                                      Jednak kiedy grupa Wietnamczyków dokonała ekshumacji szczątków wietnamskich żołnierzy, którzy w 1978 roku odsunęli Khmerów od władzy, ludzie zaczęli między sobą mówić, że w grobach znajduje się mnóstwo biżuterii. Zaczęli je rozkopywać.

- Zmusiła ich do tego skrajna bieda - twierdzi Youk Chang, dyrektor Kambodżańskiego Centrum Dokumentacji, niezależnej organizacji zbierającej dowody zbrodni popełnionej przez Czerwonych Khmerów. - W kraju jest około 20 000 masowych grobów. Większość z nich była plądrowana, głównie przez mieszkańców wsi. - Mówi Chang.

fakty.interia.pl/prasa/na_swiecie/news/duchy-kazaly-nam-rozkopac-pola-smierci,913680
                                    • dachs Re: jestes pewien ? 12.01.11, 21:10
                                      snajper55 napisał:

>
                                      > No wiesz, niektórzy oficerowie to na pewno złote zęby mieli. Przecież w domu ic
                                      > h nie zostawili.

Tu mnie złapałeś.

> Tak, Borsuku, a w tym NKWD grobów pilnowali inteligenci pełni szczególnego szac
                                      > unku dla polskich zwłok. Kuda do nich polskim chłopom, polskiej dziczy...

Ale tu rżniesz głupa.
                                      NKWDziści byli sami dobrze pilnowani. Złapany na plądrowaniu grobu NKWDzista (zwłaszcza wyższej rangi) uzupełniał szybko "stan dołu". Nie ze względu na szczególne morale tej organizacji, raczej ze względu na stanowisko jakie raptem stawało się wolne.
                                      A co do reszty narodu, to jak pisałem. Tam nie było bezpiecznie się pokazywać.
                                      • janusz2_ Re: jestes pewien ? 12.01.11, 22:01
                                        dachs napisał:

> A co do reszty narodu, to jak pisałem. Tam nie było bezpiecznie się pokazywać.

Przede wszystkim to nie mieli szans, aby tam się dostać. W ZSRR była cała masa różnych "stref specjalnych", "obwodów zamkniętych", itp. NKWD właśnie w takich strefach specjalnych dokonywała masowych mordów i lokalizowała masowe groby. W Katyniu był dodatkowo ośrodek wypoczynkowy NKWD. Trudno się dziwić - piękne miejsce, wspaniały las...
                                    • indeed4 Re: jestes pewien ? 12.01.11, 21:32
                                      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6326191,Ujeto__hiene_cmentarna__okradajaca_groby_polskich.html

media.wp.pl/kat,1022939,wid,8367962,wiadomosc.html?ticaid=1b96e&_ticrsn=3
                  • polazrski Re: Perla 11.01.11, 21:24
                    www.youtube.com/watch?v=XhmBC1TWV-4&feature=player_embedded
                    Wszystko u tego bialostockiego garmonisty bez ten global warming. Pieprzy mu sie literatura z zyciem, a tymczasem nie trzeba zagladac do dziel literackich. Wystarczy gazeta.
          • snajper55 Re: Teraz idę spać, ale 10.01.11, 23:47
            dachs napisał:

> Inaczej formułując, czy kmiecie owi powstrzymali by swe łopaty, gdyby w leżeli

Wybacz, ale odpowiem Ci pytaniami.

Czy nie było grobów Polaków ze złotem w środku? Czy całe polskie złoto Żydzi zawłaszczyli tak, że już dla polskich zwłok ich nie starczyło? A może zwłoki innych nacji są chowane bez biżuterii a złote zęby wyrywa im się przed włożeniem do trumny?

To może groby te były także rozkopywane, tylko nikt o tym nie pisał? Może jesteśmy obojętni, w odróżnieniu od Żydów, na fakty rozkopywania mogił naszych przodków?

S.
            • janusz2_ Re: Teraz idę spać, ale 11.01.11, 01:04
              snajper55 napisał:

> To może groby te były także rozkopywane, tylko nikt o tym nie pisał? Może jeste
              > śmy obojętni, w odróżnieniu od Żydów, na fakty rozkopywania mogił naszych przod
              > ków?

Stefan Żeromski
              "Rozdzióbią nas kruki, wrony..."

"Nie był to wcale poetyczny szakal, lecz człowiek ubogi, chłop z wioski najbliższej. Na działku, który odtąd miał do niego należeć na zawsze, znalazły się trupy — szedł tedy zabrać je stamtąd. Bał się srodze Moskali, toteż prawie pełzał na czworakach. Paliła go żądza poucinania rzemieni i podniecała słodka nadzieja znalezienia jeszcze, pomimo lustracji żołnierskiej, żelastwa, postronków i odzieży na trupie. Stanąwszy wreszcie nad zwłokami Winrycha, począł kiwać głową i wzdychać — potem ukląkł na ziemi, zdjął kaszkiet, przeżegnał się i zmówił głośno pacierz.
              Wyrzekłszy ostatnie amen, już z błyskiem pożądliwości w oczach, rzucił się przede wszystkim do kieszeni i zanadrza i począł szukać trzosa. Nic tam już nie znalazł. Obdarł tedy trupa z sukmany, szmat zgrzebnych, zzuł mu buty, zabrał nawet zbłocone onuczki, owinął tymi łachmanami część broni i szybko się w oddalił. Po upływie godziny wrócił, aby zabrać resztę zdobyczy. "
            • dachs Re: Teraz idę spać, ale 12.01.11, 17:38
              snajper55 napisał:

> Czy nie było grobów Polaków ze złotem w środku?

Pewnie były, ale nie krążyły legendy o "polskim złocie".

> Czy całe polskie złoto Żydzi za właszczyli tak, że już dla polskich zwłok ich nie starczyło?

To będzie wiedział z pewnością Hasz

> To może groby te były także rozkopywane, tylko nikt o tym nie pisał? Może jeste
              > śmy obojętni, w odróżnieniu od Żydów, na fakty rozkopywania mogił naszych przod
              > ków?

I to jest właśnie jedyne, dobrze postawione pytanie. Myślę, że jesteśmy (przynajmniej dotąd byliśmy) - wbrew pozorom - narodem mało rozpamiętującym krzywdy i skłonnym do przyjmowania rzeczy takimi, jakimi są.
              A rzeczy są takie, że świat nie jest idealny i obok ludzi istnieją na nim także hieny.
              Postawą normalną wobec takich hien jest pogarda, a nie przypisywanie im jakichś wyższych pobudek.*)
              To co sugerujesz pod pojęciem obojętności na rozkopywanie grobów, jest smutną konstatacją rzeczywistości - okrutnej, bolesnej, nie dającej się zmienić - odwiecznego biegu ludzkiej podłości.
              Od takich rzeczy odwraca się ze smutkiem twarz, a nie dorabia pasującą ideologię.

*) nienawiść choć jest pobudka niską, stawiam jednak "wyżej" od chciwości.
          • janusz2_ Re: Teraz idę spać, ale 11.01.11, 00:56
            dachs napisał:

> Kopaliby z tym samym zapałem, z jakim ich przodkowie obdzierali trupy na pobojo
            > wiskach od Cedyni do Olszynki i z jakim wydawali Moskalom powstańców styczniow
            > ych

Zgadzam się z Tobą.
            Obecnie dość powszechny jest proceder ograbiania grobów przez "poszukiwaczy pamiątek".
            Np:
            "Rozkopywał groby, szukając broni i pamiątek na handel
            Policjanci trafili na nielegalny arsenał. Oprócz karabinów i wykopanych z grobów pamiątek znaleźli zdjęcia, na których ich właściciel uwieczniał się ze szczątkami ekshumowanych żołnierzy.
            W podpoznańskim Czerwonaku, 34-letni mężczyzna oferował na sprzedaż gąsienicę czołgową, skradzioną z grobu pancerniaka, zmarłego w 1926 roku. Grób ten na cmentarzu w Biedrusku przetrwał aż do teraz. Ktoś zbezcześcił go, wyjmując gąsienice czołgu Renault Ft-17, i koło napinające, które były elementami pomnika. Te części wystawił następnie w internetowym serwisie aukcyjnym pewien 34-latek.
            W środowisku znawców militariów zawrzało, tym bardziej, że mężczyzna umieścił zdjęcia tych elementów, wykonane przy rozkopanym grobie. (...)"
            Tekst linka

W necie można znaleźć masę informacji o podobnych przestępstwach.
            Nie mówiąc już o powszechnych wręcz kradzieżach elementów nagrobków, całych płyt nagrobnych, itp.
          • jot-ta Re: Teraz idę spać, ale 11.01.11, 09:11
            dachs napisał:

> Postawił? Doszedł? Kto już czytał?

dalsze pytania,tym razem moje
            czy Gross to 'historyk polski'?
            czy szmalcownicy byli też znani przed holocaustem z lat 1939-45?
            czy "sąsiedzi" z Jedwabnego byli tylko w Jedwabnem?
            • hasz0 POkrętni-ktoś już nazwał szczerze Grossa łgarzem? 11.01.11, 09:41
              CytatRe: Jerzy Owsiak w TVP24
              ariadna-enta 10.01.11, 14:55 Odpowiedz a co ma zdanie Owsiaka na temat ksiązki Grossa do jego działalności w WOŚP?
              to dwa różne obszary

___....CZYŻBY?..
              • hasz0 ___________________________KTO mnie pytał o zgodę? 11.01.11, 09:43

• hasz0 _______IQ=?_hieny razem z M0 robią se pamiątk F0T0 11.01.11, 09:52
                  https://static2.wpolityce.pl/site_media/pictures/2011/01/09/ojwgflev.jpghttps://www.sgmrunkel1947.de/assets/images/Staffeler_Winterhilfe_1934-2.JPG
                  • hasz0 _______IQ=?_______ 11.01.11, 10:05

UNIA NIEMICKO_ZYDOWSKA

Cała plejada obłudników Steinbach, Gross...na Aquanecie stado...
                    na Śląsku Gorzelik Uszak

Cytat"Normą w polskim społeczeństwie czasów okupacji było tropienie i wynajdowanie ukrywających się Żydów oraz czerpanie zysków z holokaustu" - pisze Jan Gross w przygotowywanej do druku książce "Złote żniwa". PAP przedstawia streszcznie tekstu książki, do którego dotarł przed publikacją.

Punktem wyjścia do tez stawianych przez Grossa jest analiza zdjęcia opublikowanego trzy lata temu przez "Gazetę Wyborczą".

.......Adaś podzrzuca zdjęcie w Polsce...a Jaś w USA je opisuje jak widzi

Dziennikarze przygotowujący reportaż z okolic Treblinki

dostali je od jednego z rozmówców,

wedle którego fotografia przedstawia grupę miejscowych plądrujących zaraz po wojnie okolice byłego obozu zagłady w poszukiwaniu kosztowności i przyłapanych na ttym

I NIE PODANO NAZWISKA CIECIA ktory za 1/2 l?..historyk?

procederze przez milicję.

Gross zwraca uwagę na swobodny nastrój sfotografowanych kontrastujący z widokiem ułożonego przed nimi rzędu czaszek. Autor "Złotych żniw" wielokrotnie podkreśla, że to zdjęcie doskonale ilustruje zjawisko czerpania przez Polaków korzyści materialnych z holokaustu i obojętność Polaków wobec Zagłady. Jednak z drugiej strony kilkakrotnie wspomina o wątpliwościach interpretacyjnych, dopuszczając również możliwość, iż fotografia przedstawia okolicznych wieśniaków "przygonionych tutaj do wyrównywania gruntu po uprzednich wykopkach".

forum.gazeta.pl/forum/w,13,120737674,120741381,_Oj_ketynku_kretynku_mataczyc_trza_umiec_.html?wv.x=2
          • ada08 Re: Teraz idę spać, ale 12.01.11, 19:46
            dachs napisał:

> zanim zamknę komputer puszczę w towarzystwo następujące pytanie:
            > czy chłopi spod Treblinki ...

Ale długo spałeś, Borsuku, że tak sobie zatrolluję smile

A wracając do...
            Nie czytałam całego watku, bo nie mam czasu, ale zdaje mi się, że obciążanie winą grupkę ciemnych chłopów jest niejakim naduzyciem. Książek Grossa nie znam wcale, w ogóle słaba jestem w tym temacie, ale obiło mi się tu i ówdzie o uszy, że wśród tych kopaczy grobów byli nie tylko kołtuńscy chłopi, ale również tzw. ludzie na poziomie; co mnie zresztą niespecjalnie dziwi.
            a.

• dachs Re: Teraz idę spać, ale 12.01.11, 21:02
              ada08 napisała:

> Ale długo spałeś, Borsuku, że tak sobie zatrolluję smile

Chciałem dać kolegom czas do namysłu, żeby potem nie było... smile
    • lisekrudy Re: Jerzy Owsiak w TVP24 11.01.11, 22:57
      A zatem Owsiak ma zdolnosci prorocze, skoro zdolal przeczytac i ocenic nieopublikowana ksiazke.

L.
      • janusz2_ Re: Jerzy Owsiak w TVP24 11.01.11, 23:56
        lisekrudy napisał:

> A zatem Owsiak ma zdolnosci prorocze, skoro zdolal przeczytac i ocenic nieopubl
        > ikowana ksiazke.

No proszę - a Michał Olszewski w Tygodniku Powszechnym nawet napisał recenzję Złotych żniw.
        Tekst linka

Tomasz LIs w rozmowie z Grossem (w programie "Lis na żywo") dyskutował o tej książce, powołując się na to, że ją czytał oraz przytoczył z niej kilka zdań.

Sami jasnowidze?
        • janusz2_ Link do programu Lisa 11.01.11, 23:59
          janusz2_ napisał:

> Tomasz LIs w rozmowie z Grossem (w programie "Lis na żywo") dyskutował o tej ks
          > iążce, powołując się na to, że ją czytał oraz przytoczył z niej kilka zdań.

Tekst linka
        • janusz2_ Jasnowidze? 12.01.11, 00:49
          janusz2_ napisał:

> Sami jasnowidze?

Jednak nie jasnowidzesmile

"W obiegu są już maszynopisy "Złotych żniw" - nowej książki Jana Tomasza Grossa. Michał Olszewski, dziennikarz "Tygodnika Powszechnego", który ma tę lekturę za sobą, stwierdza, że nie ma w niej nowych faktów. Są za to nowe oceny."
          Tekst linka
          • polazrski Re: Jasnowidze? 12.01.11, 08:05
            To jeden maszynopis. A inne? Ta recenzja jest juz od paru dni na necie, wiec Ameryki, bialostocka chmurko, nie odklrywasz.
          • jot-ta Re: Jasnowidze? 12.01.11, 10:40
            janusz2_ napisał:

> Jednak nie jasnowidzesmile
            >
            > "W obiegu są już maszynopisy "Złotych żniw" - nowej książki Jana Tomasza Grossa
            > . Michał Olszewski, dziennikarz "Tygodnika Powszechnego", który ma tę lekturę z
            > a sobą, stwierdza, że nie ma w niej nowych faktów. Są za to nowe oceny."

to chyba normalne w wydawnictwach poważnych postepowanie,ze przed wydaniem ksiąki na rynek drukuje sie iliś egzeplarzy,zeby przed wydrukiem masowym zebrać informacje u znawców tematu.jest jeszcze czas na wprowadzenie koniecznych korekt.czy cenzuralnych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka