03.03.11, 14:00
Notatka Pietruczuka
Podczas postoju na lotnisku w Symferopolu, odbyłem równieŜ
rozmowę telefoniczną z pełniącym obowiązki Dowódcy Wojsk
Lotniczych Panem Gen. Załęskim. Pan Gen. Załęski próbował
nakłonić mnie do zmiany decyzji i odbycia lotu bezpośrednio do
Tbilisi. Kiedy przedstawiłem wszystkie argumenty uniemoŜliwiające
wykonanie lotu i odmówiłem, Pan Generał spytał czy
II pilot kpt. A Protasiuk moŜe objąć moje obowiązki i wykonać lot do
Tbilisi. Poinformowałem Gen. Załęskiego, iŜ kpt. Protasiuk nie jest w
pełni wyszkolony w charakterze dowódcy załogi na samolocie Tu-
154M i zgodnie z obowiązującymi przepisami nie moŜe objąć moich
obowiązków. O swojej decyzji po raz kolejny poinformowałem
telefonicznie Płk Pietrzaka, który poparł moje argumenty i decyzję,
aby dalszy lot odbywał się zgodnie z wcześniej postawionym
zadaniem. Płk Pietrzak poinformował mnie, Ŝe Pan Gen. Załęski
wystawi pisemny rozkaz wykonania lotu. Podczas kolejnej rozmowy z
Panem Płk. Pietrzakiem, poinformowano mnie, iŜ pan Gen. Załęski
przysłał faksem pisemny rozkaz polecający wykonanie zadania,
zawierający błędne dane. Z przekazanych mi informacji
dowiedziałem się, Ŝe treść rozkazu brzmi „Polecam wykonać lot z
Ganji do Tbilisi". Samolot znajdował się w tym czasie w Simferopolu,
o czym Pan Gen Załęski był informowany. Po przylocie do
Warszawy, pisemny rozkaz Gen. Załęskiego nie został mi dostarczony
i nie miałem teŜ moŜliwości przeczytania treści rozkazu .
Po odtworzeniu gotowości do wykonywania dalszego lotu,
pasaŜerowie zajęli miejsca na pokładzie samolotu. Pan Prezydent
Lech Kaczyński przyszedł osobiście do kabiny pilotów i zapytał, czy
wiem kto jest zwierzchnikiem Sił zbrojnych RP. („Czy wie Pan kto
jest zwierzchnikiem Sił Zbrojnych RP", odpowiedziałem „ Tak wiem,
Pan - Panie Prezydencie", prezydent odpowiedział: „w takim razie
polecam wykonać lot do Tbilisi".) Po tym Pan Prezydent wyszedł, nie
czekając na moje wyjaśnienia. Ponownie przystąpiłem do analizy
moŜliwości wykonania lotu bezpośrednio do Tbilisi. Poprosiłem
wszystkich członków załogi o przedstawienie swojej najbardziej
aktualnej wiedzy na temat moŜliwości wykonania polecenia Pana
Prezydenta. Oznajmiłem całej załodze, Ŝe jako dowódca załogi i
odpowiedzialny za bezpieczne wykonanie zadania, ja podejmę
ostateczną decyzję. Po kolejnym przeanalizowaniu sytuacji, mając na
uwadze fakt, Ŝe jestem bezpośrednio odpowiedzialny za
bezpieczeństwo wszystkich osób znajdujących się na pokładzie
samolotu, wykonanie zadania postawionego przez Pana Prezydenta
naraziłoby pasaŜerów na niebezpieczeństwo utraty Ŝycia, nie mogłem
podjąć decyzji o kontynuowaniu lotu do Tbilisi.

Proszę natychmiast wykonać polecenie Pana Prezydenta

Świadkami tamtych wydarzeń byli dwaj piloci, którzy zginęli w katastrofie smoleńskiej.
Obserwuj wątek
    • hasz0 Budzą Śpiocha. Gdzie post do Perły? 03.03.11, 14:04

Świadkami tamtych wydarzeń byli dwaj piloci, którzy zginęli w katastrofie smoleńskiej.

Wyważyłeś 20 T?

www.youtube.com/watch?v=rojOgaDiV3U&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=V5U0oRI15dw&feature=channel
      www.youtube.com/watch?v=MWQdN7wRjvg&feature=channel
      • hasz0 Re: Budzą Śpiocha. Gdzie post do Perły? 03.03.11, 14:10
        -
      • hymenos Re: Budzą Śpiocha. Gdzie post do Perły? 03.03.11, 14:21
        A rozumiesz chociaż co JKM powiedział? Czy to, że zginęli dowodzi, że nie pamiętali o tamtych wydarzeniach? Rozmowa z tobą to tak jak dyskusja ze ślepcem o przeprawie przez rzekę, któremu co chwila coś tam się przypomina i który lży wszystkich dookoła.

• piq ja mam wobec idiotów następującą zasadę:... 03.03.11, 14:27
          ...nie dyskutuję z nimi, tylko napinkalam płazem (np. kijanką, traszką lub szablą w zależności od celu napinkalania). Co ci też polecam, ponieważ idiota nigdy w życiu nie da sobie nic wytłumaczyć. Połowę zapomni, a połowę przeinaczy i załże. Szkoda wysiłku.
    • piq jeśli to prawda,... 03.03.11, 14:23
      ...to należy natychmiast wszystkich tych, którzy żyją, a byli w to wplątani, postawić przed sądem za przekroczenie uprawnień.

Kiedyś napisałem tutaj post o tym, jak goście przy władzy i brzęczący koło nich karierowicze traktują procedury, czyli że takich pajaców nie obowiązuje to, co każdego innego człowieka. To teraz to widać.

Moje ukłony dla tych wszystkich, którzy nie dali się złamać. To, że oficer wykonujący wszystko jak należy, jest ofiarą szykan i pogróżek ze strony pajaców za nic mających procedury i fachowość, jest skandalem i dowodem na to, jak chora jest władza w państwie polskim.
      • hymenos jeśli to prawda,.. w końcu to raczej potwierdzenie 03.03.11, 15:04
        tego o czym wiadomo było wcześniej, niż nowe informacje. Co poniektórzy karierowicze mają szczęście, że zginęli i ciągani po sądach już nie będą. Poza tym, nie bardzo wierzę, że POlszewia przeleci się po swoich.
        • hasz0 _chłopcy jest was dwoch czyy jeden?...zakolidowalo 03.03.11, 15:24
          • piq tadzienieczku, już czas na twoje IQ,... 03.03.11, 15:35
            ...więc zamiast wtrącać się w rozmową dorosłych idź, wyciągnij zza rezerwuaru tę gazetkę z tymi zdjęciami, które tu kiedyś opublikowałeś (podobało ci się, pamiętam, to z jedną panią i dwoma panami, potem twierdziłeś że to metafora elektoratu platfusów i że to było AD REM) i zrób to, co masz zrobić, korzystając, że żona jest w pracy i na ciebie zarabia.
            • hasz0 1224 kościółek w Saczowie, herb Blazono itp. => 03.03.11, 15:58
              --tarcza Gumowy Patriot F16 zdolny bojowo w 2025? 36?...itd. wentylator bezp. Odra1305
              Anders Begin...OFEeeeeeEe!!!
              114% w 3 miesiace sachsa plan
              itp.

Wtedy gen. Załęski wysłał faks do ówczesnego dowódcy 36. specpułku płk. Tomasza Pietrzaka, aby kazał "wykonać polecenie pana prezydenta" lotu z Gandży do Tbilisi. Gen. Załęski jest w rezerwie, nie udało nam się z nim wczoraj skontaktować.

Stasiak miał przekonywać dowódcę argumentami "politycznymi" (tak nazywa je w notatce kpt. Pietruczuk), że

CEL=========> Cytat
              "do Tbilisi wybiera się prezydent Sarkozy i musimy być tam przed nim".

Kapitan nie zmienił zdania.

Umocnił się w tym po rozmowie z tzw. agentem handlingowym, który w Tbilisi prowadził obsługę naziemną polskich samolotów.
              "Przekazał mi, że ze względu na zagrożenie wraz z rodziną opuścił Tbilisi i nie posiada żadnych informacji o lotnisku "- napisał kpt. Pietruczuk w notatce.

Prezydent wchodzi do kabiny__________?????!!!!!!!!_na płycie lotniska!(przyp.#)

Wtedy - jak czytamy w notatce - do dowódcy zadzwonił gen. Krzysztof Załęski, z-ca dowódcy sił lotniczych.

To nowy, nieznany dotąd fakt. __________?????!!!!!!!!_naprawdę??...!!(przyp.#)

Kiedy kpt. Pietruczuk nadal odmawiał lotu do Tbilisi, do kabiny przyszedł prezydent Kaczyński. Padła znana już wymiana zdań. Z notatki dowódcy: "Prezydent: Czy pan wie, kto jest zwierzchnikiem sił zbrojnych RP?. Kpt. Pietruczuk: Tak wiem, pan, panie prezydencie. Prezydent: W takim razie polecam wykonać lot do Tbilisi. Po tym pan prezydent wyszedł, nie czekając na moje wyjaśnienia".

Prezydent zadzwonił do szefa MON, Bogdana Klicha, aby ten kazał dowódcy samolotu wykonać jego rozkaz.

Minister odmówił.

Czy Sarkozy wyladował na tymze lotnisku w Tbilissi?
              CZY CEL OSIAGNĄŁ Sarkozy?

JAKA BYŁABY SYTUACJA mdznarodowa Polski obecnie

GDYBY Tusk (Klich) współpracował z prezydentem dla dobra Ukrainy, Litwy Etsonii ŁOtwy Polski...itd...
              i zył do tej pory?....
              1*
              rura bałt.
              2*
              stocznie polskie GAZOPORT
              3*
              gaz łupkowy
              4
              kontrakt Pawlaczy gazowy ropowy
              5*
              solidarnosć energetyczna €unii w kontekscie Rosji Chin USA
              6*
              2 prędkosci w €unii - predkość Polski

7* itd.

• hymenos Re: 1224 kościółek w Saczowie, herb Blazono itp. 03.03.11, 16:03
                O rany, nie dawno byłeś papieżem, teraz chcesz być Sarkozym?? big_grin big_grin big_grin
              • hasz0 ajeśli chceszbyćanonimem tajnym kapusiem oszczercą 03.03.11, 16:05
                • piq no widzisz, tadziusiu, od razu wiesz,.. 03.03.11, 16:08
                  ...o którą gazetkę chodzi.
                  • hasz0 Piotrusiu masz nazwisko?...choćby zmienione...nie? 03.03.11, 16:12
                    • hasz0 _____Dlaczego agitujesz wersje ANodiny z 1 minuty? 03.03.11, 16:14
                      • hasz0 wiesz, ze łżesż?...ŁŻESZ! 03.03.11, 16:15
                        • hasz0 Re: wiesz, ze łżesż?...ŁŻESZ! 03.03.11, 16:17
                          • hymenos Wiesz co, Tadeuszku? 03.03.11, 16:22
                            Mnie to guzik obchodzi co robiłeś z sekretarką, Nataszą czy partyjnymi sekretarzami. Sam o tym piszesz i miej sam do siebie pretensje o to. A teraz odpłyń ze swoimi żalami do ludzi.
                            • hasz0 Re: Wiesz co, PiQ=HYmenos=> dwa POgrzeby! 03.03.11, 16:40
                              ______________JEST POWÓD BICIA PIANY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

– „Nie chciałbym odpowiadać na to pytanie. Jest to sprawa wyjątkowo delikatna. Wchodzimy w materię bardzo drażliwą”.Podkreślił, że nie budzi wątpliwości to, że na Wawelu spoczywa ciało Prezydenta Kaczyńskiego, ale są z tymzwiązane pewne wątpliwości.” - przyznał na antenie Radia ZET.
                              Wg Polityki drugi pogrzeb miał miejsce tydzień po pierwszym pochówku Pary Prezydenckiej. W małej trumnie miały się znajdować brakujące części ciała Lecha Kaczyńskiego, które to strona Polska dostała od Rosjan już po oficjalnych uroczystościach.

Jeśli taka sytuacja miała rzeczywiście miejsce, nasuwa się podstawowe pytanie ….
                              Dlaczego Polska prokuratura nie przeprowadziła sekcji tych szczątków?
                              Dlaczego nie skorzystała z okazji żeby potwierdzić zgodność genetyczną?
                              Dlaczego nie wykorzystała okazji aby wykluczyć możliwość wybuchu bomby na pokładzie Tu 154 m, a co za tym idzie rozwiać spekulacje dotyczące zamachu przeprowadzonego w taki właśnie sposób(roztrzaskanie samolotu na drobne kawałeczki)?

Te pytania pozostają dzisiaj bez odpowiedzi, ale w tym przypadku ich brak wcale nie jest taki zły, może on bowiem wiele tłumaczyć….choćby obawę czy strach.

notka jest również tutaj...gosia.nowyekran.pl.nowyekran.pl/post/5042,drugi-pogrzeb-na-wawelu
                              • hasz0 To TwójPOgrzeb piqczy manipulatorze maleszkowy! 03.03.11, 16:42
                                • pan.scan Re: To TwójPOgrzeb piqczy manipulatorze maleszkow 03.03.11, 16:53
                                  Autor: dachs 05.11.10, 16:22 Dodaj do ulubionych Skasujcie

Gdy byłem u Ciebie w domu, to najbardziej z całej rozmowy uderzyło mnie, jak mówiłeś, że tak naprawdę to wcale tak nie myślisz, jak piszesz.
                                  I rzeczywiście, mówiłeś wtedy nawet rozsądnie.
                                  To jak? Prawdę mówisz, czy prawdę piszesz?

Autor Miecio:
                                  Morawiak w Pradze w 1982 (w styczniu, w POlsce wówczas stan wojenny - przyp.mój) w samym centrum wyprosił gości, zamknął knajpę na klucz...po 24 przez telefon wyjasnił żonie że gości największego patriotę przyjaciela Morawiaków w wojnie z Czechami.

Ponieważ za piwem nigdy nie przepadałem stało obok mnie około 10 kufli bo macał i które sie troszeczkę zrobiły ciepłe a popitkę piłem z wszystkich kufli (w co chyba nie watpicie nie miał wody mineralnej!!!!) natychmiast wylewał i nalewał zimne ze szpunta!

Ach ta Praga...
                                  Pamietam jak w piżamie nie chcieli mnie wuścic do Bieriozki gdyby nie Natasza ...z ambasady, która podjechała niedopita..

Ja Ruskich lubię pamiętasz Natasza-Katjerina? i z Sybirakiem piłem w Pradze do rana i z fajnym Leningradczykiem ...stary! Mówię Ci... wszyscy kelnerzy nam usługiwali...
    • rusek11 Re: Naciski 03.03.11, 16:40
      no wlasnie pedaloprasnie, problem nie jest w 'naciskach', tylko w wykonafcach tych 'prikazow'.

w afropedalnej jankiesni (manka-wanda swiadek) dla kazdego rozkazu som odpowidnioe towarzysze przygotowane, problem durakow taki jest ze majom duzio prikazow a malo odpowiednich wykonawcow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka