Gość: autokar IP: *.acn.waw.pl 03.05.04, 14:04 a wiele z nich to nawet zdecyduje sie na powrot. Nie jest tak ze sie wyjedzie i automatycznie wszystko jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: "The Times": Polacy przodują w wyścigu do Dov IP: *.math.brown.edu 03.05.04, 14:44 wlasnie ze tak jest - w Wielkiej Brytanii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM JA MYSLALEM, ZE POLAKOW OD 1 MAJA SLUZBY CELNE.... IP: *.albq.qwest.net 03.05.04, 16:43 NIE DOTYCZA, A TUTAJ MOBILIZACJA???? APROPO, CZY SIE OPLACA, DLA NIEWYKSZTALCONYCH NAPEWNO, ZWLASZCZA ZE WSI I MALYCH MIAST, BO TACY OD LAT TAM JEZDZA. JESLI TACY W KRAJU 500-900 zlotych zarobia, a tam pare funtow na godzine (100-200 zlotych dziennie minimum), to co, nie oplaca sie....... I dla pracodawcy, bo ma tania sile robocza i dla polaka, bo zarobi kilka razy wiecej niz w kraju za ta sama charowke....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAX Re: JA MYSLALEM, ZE POLAKOW OD 1 MAJA SLUZBY CELN IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 03.05.04, 16:55 Ale pierdzielisz glupoty. Do Anglii jezdzili tez i wyksztalceni, w czasie studiow i po studiach. W latach 80-tych jechal kto mogl, bez wzgledu na pochodzenie. Zreszta nie tylko do anglii ale i do USA, do Francjii, Niemiec, Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u_ka Re: JA MYSLALEM, ZE POLAKOW OD 1 MAJA SLUZBY CELN IP: *.dsl.pipex.com 04.05.04, 00:37 nie tylko ze wsi baranie - a takze z miasta i takze jezdza wyksztalceni po polibudzie mozna w anglii prace znalezc latwo za kase nie do pomyslenia w pl. nie tylko do pracy w barach teraz sie jezdzi.. trzeba troche wiary w siebie.. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: wyścig niewolnikow slowianskich IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 03.05.04, 14:44 To bedzie cyrk slowianski. A zalatwili im te ciezkie roboty politycy - kamerdynerzy, ktorzy sprzedali Polske globalistom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebel Slave IP: *.man.polbox.pl 03.05.04, 15:21 wszystko jest w porządku slowa Slave w angielskim oznacza zarówno niewolnika jak i Słowianina niewolnik słowiański to masło maślane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Slave IP: *.core.virnet.pl 03.05.04, 15:48 > wszystko jest w porządku slowa Slave w angielskim oznacza zarówno niewolnika > jak i Słowianina > > niewolnik słowiański to masło maślane Nie. Niewolnik to slave[slejw] a słowianin to Slav[slaw]. Zarówno slave jaki i Slav pochodzą z łaciny (za pośrednictwem Francuskiego), w której rzeczywiście słowo oznaczające niewolnika wzięło się od Słowianina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Slave IP: *.core.virnet.pl 03.05.04, 15:51 > Niewolnik to slave[slejw] a słowianin to Slav[slaw]. aha, i zapomniałem dodać, że "słowiański niewolnik to będzie "Slavonic slave"[slawonik slejw] albo "Slavic slave"[slawik slejw] (drugie raczej amer.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gran Re: Slave IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 16:33 tO BEZ ZNACZENIA JAK SIE TO TŁUMACZY - LEPIEJ BYC NAJEDZONYM "NIEWOLNIKIEM" W ANGLI NIŻ BEZROBOTNYM W POLSCE. SMUTNE ALE PRAWDZIWE - SZKODA TYLKO ŻE NIE PRZECZYTA TEGO ŻADEN POLITYK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Slave IP: *.chello.pl 03.05.04, 17:16 Gość portalu: mn napisał(a): > Nie. Niewolnik to slave[slejw] a słowianin to Slav[slaw]. Zarówno slave jaki i > Slav pochodzą z łaciny (za pośrednictwem Francuskiego), w której rzeczywiście > słowo oznaczające niewolnika wzięło się od Słowianina. ---------------------------- Angielski znasz dobrze, ale z historią gorzej. Z całą pewnością starożytny Rzym znał i praktykował niewolnictwo znacznie wcześniej nim jakiegokolwiek Słowianina na oczy zobaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Slave IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 03.05.04, 16:41 rebel, sloneczko, 'slave' - niewolnik; 'Slav' - Slowianin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 A co - lepiej, żeby wegetowali na zasiłkach? IP: *.aine.pl 03.05.04, 17:20 Porządni, pracowici i odważni ludzie - daj im Boże szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarmata Ludzie, pozbadzcie sie wreszcie tych kompleksow! IP: *.dyn.optonline.net 03.05.04, 17:31 To, co sie dzieje jest normalne i dobre, i bedzie dobre nawet jak bezrobocie w Polsce spadnie do 10%. I nie ma sie co przejmowac tym, ze wyjezdzajacy do bogatszych krajow beda na poczatku wykonywac naogol prace proste i gorzej platne - zadna (uczciwa) praca nie hanbi. Irlandczycy, Wlosi, Grecy i wielu innych przeszlo przez to stadium w USA i nikt w ich rodzinnych krajach nie lamentowal ze w Ameryce maja nienajlepsza opinie. Jest szansa i trzeba ja wykorzystac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-Zyd Dlaczego od razu niewolnikow, w takim razie IP: *.fastres.net 03.05.04, 20:46 ci wedlug ciebie niewolnicy z Afryki Polnocnej czego w europie szukaja. Kondycje pracy na Zachodzie, sa na pewno duzo lepsze niz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JohnGalt Cos Ci sie pochrzanilo IP: 207.245.124.* 03.05.04, 20:49 Zapominasz chyba, ze pracuje sie wylacznie dla siebie. Jesli w UK placa wiecej, to niewolnictwem bylo by pozostanie w PL i zarabianie mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90@wp.pl Jak kto durny to mu nic nie pomoze !!!MAGDO!! IP: *.handpicked.uk.com 04.05.04, 05:50 niewolnicy slowianscy ? trzeba byc wyjatkowo durnym zeby wymyslic taki belkot wszystcy jada na wlasna prosbe moga przezciez jechac do rosji do braci slowian nieprawdaz ? pracuje w angli i nie czuje sie niewolnikiem pracowalem w polsce i tyralem za grosze a pozniej panstwo kradlo 45% mojego dochodu,niewolnikom w rzymie podatek zabieral 10 % no ale zeby to wiedziec trzeba miec mozg magdo a nie otchlan !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotto Eksport.... IP: *.tnt3.hbg2.deu.da.uu.net 03.05.04, 14:54 Eksport bezrobotnych do WB. Troche to moze i przykre ale przy dzisiejszym poziomie ekonomicznym naszego panstwa to jest jedyny nasz "szlagier" eksportowy. Miejmy nadzieje ze juz w niedalekiej przyszlosci cos sie w naszej gospodarce "zakorbi" i te same autobusy beda odwozic tych ludzi do Polski. Oby.... Tylko ze powroty z emigracji sa zbyt czesto powiazane z niespelnionymi marzeniami.... "nowego poczatku" jak i strachem przed "starym od nowa"..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebel Re: Eksport.... IP: *.man.polbox.pl 03.05.04, 15:33 w gruncie rzeczy ludzie, ktorzy wyjezdzaja to sol naszej ziemi - jadą do cięzkiej pracy a nie kraść (chociaz sa tam i tacy). Nalezy sie tym ludziom szacunek, ze biora sprawy w swoje recę, ryzykują i są aktywni a nie siedzą na zasiłku w naszej prowincjonalnej, skorumpowanej i żałosnej już niestety z braku perspektyw Ojczyźnie... jedno jest pewne - jeśli osiągną tam sukces WBREW wszystkiemu (a także wbrew nasze exuise moi klasie politycznej) to będą go zawdzięczać tylko sobie. Za kilka lat wrócą - bogatsi w doświadczenia (i oszczędności) i zmienią ten kraj. Oby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAX Re: Eksport.... IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 03.05.04, 16:59 Nie licz na to. Tak samo mialo byc w latach 90-tych, kiedy to ludzie powracajacy z emigracji mieli zmienic Polske. Popatrz co sie z tego porobilo. Nie licz na innych, zeby zmienili kraj za ciebie. Wiesz, brzmi to jak banal, ale "zrob to sam". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodaczka Re: Eksport.... IP: 64.213.237.* 03.05.04, 17:15 Moj drogi, wielu chcialo wrocic, i moze to zrobilo, ale jak zobaczyli, jak sie ich przyjmuje i jakie sa warunki- szybko zawrocili. Jak sie komus powiedzie-nie wroci. Odpowiedz Link Zgłoś
paramol Re: Eksport.... 03.05.04, 18:00 Oj, nie jedyny, po co te kompleksy! A polskie meble, tak chętnie kupowane, artykuły AGD - kuchenki, lodówki z wytw. Amica, szkło i fajans stołowy, buty /!/, nie mówiąc o żywności. W mojej firmie /holenderska/ wszyscy, którzy byli w Posce służbowo mówią o serach /!/, serkach, jogurtach, maśle, dżemach, proszą gdy jadę o pieczywo... Ironia nie na miejscu. Jadąc do Holandii nie jadę "do nich" jako ten "slave", a teraz i do siebie. Tu mieszkam, tam i tu pracuję. Mój paszport jest równie dobry jak ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k niech zatrudniają Polaków na Dover jako celników IP: *.pap / *.pap.net.pl 03.05.04, 15:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDEDK Re: "The Times": Polacy przodują w wyścigu do Dov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 15:08 Polak jak zwykle dziad i biedak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huhu Re: "The Times": Polacy przodują w wyścigu do Dov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 15:23 A nie lepiej samolotem ? już od 49 zł ! 217.33.132.150/pl/index.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jb Polacy i smiecie IP: *.server.ntli.net 03.05.04, 15:28 wedlug brukowcow tabuny Polakow przyjada do Anglii aby krasc, zebrac, ubiegac sie o pomoc spoleczna, aby myszkowac w smietnikach; kazdy Polak przyjezdzajacy do Wielkiej Brytanii ma przy sobie kilka funtow po wielu miesiacach oszczedzania w Polsce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: Polacy i smiecie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.05.04, 15:38 > sie o pomoc spoleczna, aby myszkowac w smietnikach; kazdy Polak przyjezdzajacy > > do Wielkiej Brytanii ma przy sobie kilka funtow po wielu miesiacach > oszczedzania w Polsce.... co, az kilka funtow juz po paru miesiacach, toz to w tej polsce musi byc prawdziwy raj!! ja w tych moich niemczech to nawet tyle nie mam !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ross Re: "The Times": Polacy przodują w wyścigu do Dov IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.05.04, 15:40 Witamy i zyczymy powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siker Co wtym dziwnego?Polacy to 60% ludności krajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 15:47 nowoprzyjętych a więc nawet ze statystyki wynika,że powinno ich być najwięcej.Po co te głupie komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Niestety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 15:53 Niestety: Jan Rokita, Donald Tusk, Zyta Gilowska, Lech Kaczyński i inni pozostają w kraju, aby swymi osobami móc służyć Ojczyźnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety Re: Niestety IP: 207.96.180.* 03.05.04, 17:04 niestety chca tez buzka w brukseli i mullera w skarpetkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Polacy przodują w wyścigu do Dover IP: *.e-loko.pl 03.05.04, 15:53 I beda przodowac w wyscigu z powrotem do Polski. W W. Brytanii potrzebuja Poalkow tylko do najgorzej platnych, brudnych robot, a koszty utrzymania tam sa b. wysokie... Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Polacy przodują w wyścigu do Dover 03.05.04, 16:46 Gość portalu: Kagan napisał(a): > I beda przodowac w wyscigu z powrotem do Polski. W W. Brytanii potrzebuja > Poalkow tylko do najgorzej platnych, brudnych robot, a koszty utrzymania tam > sa b. wysokie... Na szczescie sa Polacy, ktorzy sa zbyt dumni by najmowac sie do najgorzej platnych i brudnych robot. Stoja sobie na rogu, ciagna dumnie belta i czekaja na rycerza Leppera, co ich juz gwarantowanie oswobodzi od obawy, ze kiedykowiek beda musieli pracowac (pardon - byc niewolnikami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAX Re: Polacy przodują w wyścigu do Dover IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 03.05.04, 17:03 Niekoniecznie. Jezeli ktos ma odpowiednie kwalifikacje, to moze konkurowac o prace z kazda osoba z UE, bez wzgledu na narodowosc. Trudno jednak oczekiwac, zeby chloptas, ktory ledwo potrafi sklecic dwa zdania po angielsku dostal prace w firmie inzynieryjnej placacej £40/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: project man > w firmie inzynieryjnej placacej & pound;40/h ??? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 03.05.04, 17:59 Chyba cie sie z time charge pomylilo. Tyle nikt nie zarabia w branzy, bo to sie nie oplaca. Prawie 80k rocznie ? Spojrz na salary survey, max. to 70k dla wspolnika i 50k dla associate. Sa lepsze sposoby wyprowadzania pieniedzy z firmy bez niepotrzebnych obciazen podatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 spada bezrobocie !!!! IP: *.comnet.krakow.pl 03.05.04, 16:16 teraz będzie się miała władza czym pochwalić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blu mój tata wynajmuje Rusków IP: *.kosson.com 03.05.04, 16:46 Mój ojciec jak czegoś sam na gospodarstwie nie chce robić to wynajmuje rusków. To wspaniali niewolniczy którzy robią nawet nie za pół ceny, a za 1/10 stawki polaka. Więc nie ma co sie dziwić, że polacy wyjeżdzają na zachód robić za niewolnikó i brudasów! Osobiście uważam, że NA ZACHÓD WYJEŻDZAJĄ TYLKO NIEUDACZNICY ponieważ jak ktoś jest zdolny i pracowity to może zarobić na siebie w ojczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: mój tata wynajmuje Rusków 03.05.04, 16:48 Gość portalu: blu napisał(a): > Mój ojciec jak czegoś sam na gospodarstwie nie chce robić to wynajmuje rusków. > To wspaniali niewolniczy którzy robią nawet nie za pół ceny, a za 1/10 stawki > polaka. Więc nie ma co sie dziwić, że polacy wyjeżdzają na zachód robić za > niewolnikó i brudasów! Osobiście uważam, że NA ZACHÓD WYJEŻDZAJĄ TYLKO > NIEUDACZNICY ponieważ jak ktoś jest zdolny i pracowity to może zarobić na > siebie w ojczyźnie. A dlaczego twoj tatus nie najmie, za uczciwa stawke, pracowitego i zdolnego Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blu Re: mój tata wynajmuje Rusków IP: *.kosson.com 03.05.04, 17:00 dobrze wiesz, bo niewolnik i nieudacznik z rosji bez problemu wykona proste prace w gospodarstwie za niższą stawkę. Do kopania dopłów i rozrzucania gnoju po polu nie trzeba wynajmować zdolnego polaka, a wystarczy rusek. Dzięki temu: 1. Więcej pieniążków zostaje w kieszeni 2. Rusek sie czeszy jak głupi bo możę dostać paree złoty i dzięki temu jego rodzina w rosji nie zdechnie z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 Jeśli tak wam się wiedzie, to czemu tak fatalnie IP: *.aine.pl 03.05.04, 17:27 piszesz? Nie stać było szanownego tatusia na wykształcenie dla "światła źrenic swoich"...? Nie aby prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 Nie rozumiem, po co prowokujesz - pod innym IP: *.aine.pl 03.05.04, 17:33 nickiem piszesz zupełnie odmiennym stylem - ale adres cię zdradza: serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20749,1994120.html?a=11686966&v=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieudany Re: mój tata wynajmuje Rusków IP: *.epfl.ch 03.05.04, 17:01 a to bardzo ladne i patriotyczne ... ... w Polsce zostaja sami wybitni, piekni i zdolni ... pieknie, pieknie !!! ... niech nam kraj w sile rosnie ... a sio nieudani !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHRIS Re: mój tata wynajmuje Rusków IP: 81.255.48.* 03.05.04, 17:04 TERAZ OBUDZILISCIE SIE-TRZEBA BYLO INACZEJ GLOSOWAC W REFERENDUM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tusom Re: mój tata wynajmuje Rusków IP: 65.112.194.* 03.05.04, 17:16 Twój tata żyje w Izraelu - czy to znaczy, że macie tak dużo ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
paramol Re: mój tata ... 03.05.04, 18:09 ...najmuje /to po polsku/. Wynająć można ciężarówkę, człowieka n a j ą ć. I nie Ruska, ale Rosjanina. Używając pogardliwych określeń siebie poniżasz, nie jego /ich/. Uczciwa praca /jakakolwiek, nawet ta najbrudniejsza/ nie hańbi. A wyjeżdzają nie tylko nieudacznicy. To, że wyjeżdżają dobrze o nich świadczy - biorą swój los we własne ręce. Nie pogarda, ale raczej szacunek się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hala Re: mój tata ... IP: *.k69.webspeed.dk 03.05.04, 20:03 Brawo.To sie tej smarkatej nalezalo.Moze nie zaznala biedy.A szkoda tez,ze ten tatuncio nie nauczyl jej szacunku do innych ludzi.Ciekawa jestem co ta pannica i jej tatuncio zrobia jak dobry los sie odwroci od nich i to moze oni beda musieli tak pracowac u innych jak ci inni teraz u nich.Za ten brak szacunku do ludzi zycze im aby to ich spotkalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: mój tata wynajmuje Rusków IP: 81.210.102.* 03.05.04, 21:38 Dawno nie czytałam tak cynicznego i pogardliwego listu. Ten ktoś, kto pisze o ojcu z podziwem, że wynajmuje "niewolników" i płaci im z premedytacją grosze, a o tych, którzy szukają pracy za granicą, u obcych, pisze z pogardą, nie dość że przedstawia siebie jako prostackiego osobnika (to juz jego/jej sprawa), to jeszcze obraża ludzi, którzy ciężko pracują i zasługują na szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr. Kovalsky Re: mój tata wynajmuje Rusków IP: 66.114.229.* 03.05.04, 22:50 > Osobiście uważam, że NA ZACHÓD WYJEŻDZAJĄ TYLKO > NIEUDACZNICY ponieważ jak ktoś jest zdolny i pracowity to może zarobić na > siebie w ojczyźnie. Masz racje blu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sev Problemy z praca w angliii IP: *.access.as9105.com 03.05.04, 17:07 jestem juz kilka dni w anglii i mimo iz bylem tu wiele razy wczesniej to nie widzialem tak popsutego rynku pracy - tu nawet nie ma pracy w hipermarketach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repres Doczekałem normalności. IP: *.enformatic.pl 03.05.04, 18:26 Polacy jadą do prostych prac, bo, o ile się nie mylę, stanowiska prezesów dużych spółek w City są już zajęte a trudno, by w związku z roszerzeniem UE spółki powoływały dodatkowych prezesów. Głupie gadanie o brudnych, prostych pracach: a co u nas gówien się nie uprząta? Jest to praca niezwykle użyteczna i nie ma co napadać na tych, którzy ją wykonują. Denerwuje mnie określanie Rosjan-ruskimi nieudacznikami. Gdy za socjalizmu pojechałem na krótko do USA, pierwszy raz w życiu widziałem płyty gipsowo- kartonowe. Jak debil uczyłem się ich używania. Też byłem nieudacznikiem. Teraz do niejakiego Blu! Zanim wypowiesz się z wyższością o ruskich, zasrańcu jeden, niech twój tatuś przypomni sobie jak za socjalizmu zapierd@l@ł za 15 USD miesięcznie, bo takie warunki tworzyło jego państwo. Szanuj gnoju ciężką pracę innych (myślę, że u tatusia który ma synka żłoba jest to także praca upokarzająca), bo inaczej jakim baranem byłeś, takim zostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H20 bedzie jak w Niemczech .... IP: 199.212.114.* 03.05.04, 18:55 kiedy NRD dolaczylo do reszty Niemiec i ci ze wschodu zalali zachod ale tylko na miesiac bo ilosc miejsc do pracy byla organiczona, bylo wiecej konkurencji do tej samej pracy no i ceny utrzymania byly wyzsze. a Wielka Brytania to bardzo drogie panstwo no i utrzymanie duzo kosztuje. zeby cos zarobic i odlozyc to chyba trzeba mieszkac pod mostem. sam myslalem o wyjezdzie do WB ale jak zobaczylem koszty mieszkan w Londynie to sie zlapalem za glowe Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Parafraza 03.05.04, 19:06 Lepszy na obczyżnie kąsek lada jaki Niż w zawierzonej ojczyźnie nijaki. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re:"The Times": Polacy przodują w wyścigu do Dover 03.05.04, 19:17 Długi odpoczynek w Polsce, to i wycieczki dłuższe - do Londynu i z powrotem, np. Gazeciarskie myślenie i szukanie tematu na granicach szybciutko się skończy i nastąpi zadziwienie własnym(ich) niespełnionym oczekiwaniem tłumów na granicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Nauczmy sie jednego od Amerykanow IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.05.04, 19:30 Ze zadna praca nie hanbi. Pamietam wiele lat temu pewnego studenta ktory robil doktorat w Harvardzie. W pewnym momencie popadl w problemy finansowe i znikl. Miesiac potem spotkalam go w supermarkecie w Bostonie jak pakowal towar w torby klientom. Usilowalam go nie zauwazyc zeby go nie ambarasowac. W Polsce cos takiego byloby szokiem: dopiero robil doktorat a teraz robi w supermarkecie? Ale byloby gadania! Tymczasem on z daleka zaczal machac reka i serdecznie sie przywital. Powiedzial ze rok pracy mu dobrze zrobi a w miedzyczasie stara sie o stypendium. NIE WIDZIAL ZADNEGO PROBLEMU. Od tego czasu widzialam tysiace podobnych sytuacji i zaczynam sie dziwic dopiero gdy koledzy na forum wybrzydzaja ze Polacy jada do Anglii pracowac a nie prezesowac. Tak jakby prezesi nie pracowali w normalnych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
america ALE WSTYD. BARBARZYNCY UDERZAJA******************* 03.05.04, 19:41 A przeciez rzad RP zapewnial ze wyjazdy beda minimalne. 40 autokarow to przeciez 4000 ludzi a ile samolotami a ile pociagiem a ile samochodem. Mysle ze za mniej niz 3-miesiace GB wycofa sie z tej pomylki z podwinietym ogonem. W tym tepie do konca roku opusci Polske 3 miliony ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Ale bieda w tej Polsce !!! IP: *.web.thalamus.se 03.05.04, 21:19 przecież ktoś musi zgasić światło jak wszyscy wyjadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annan kofan Re: Ale bieda w tej Polsce !!! IP: *.proxy.aol.com 03.05.04, 22:01 ale tys jest bogaty, piekny i jak madrze piszesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwas Re: "The Times": Polacy przodują w wyścigu do Dov IP: *.shef.ac.uk 03.05.04, 22:08 Super... Tak sie sklada, ze pracuje w Anglii od roku (legalnie, jestem studentem), i jakos szczegolnie na przyjazd rodakow sie nie ciesze. Wystarczy mi co widzialem na Victorii, tlumy "ziomali" i "wiesmakow" wypadajace z autobusu i szukajace najblizszego sklepu z tanim winem... Juz nie mamy najlepszej opinii, a teraz napewno sie ona nie polepszy. Bo jakos nie wierze, ze wszyscy jada tu uczciwie pracowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patton 5-13 tys. ludzi? Co to jest, pielgrzymka do Rzymu? IP: *.union01.nj.comcast.net 03.05.04, 22:10 Myslalem, 50-130 tys. ludzi przyjedzie w pierwszym miesiacu. A wiec nie jest tak zle, gitara gra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec Re: 5-13 tys. ludzi? Co to jest, pielgrzymka do R IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.04, 23:06 poczekej jak ci ta gitara ukradnom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patton Jak mi ,,ukradnom" to ,,bedem" ,,mnial" ich w d.! IP: *.union01.nj.comcast.net 04.05.04, 04:22 Ty Niemiec, buraku, jak juz chcesz cos bzdetnego napisac to pisz to poprawnie a nie jak w podaniu do wojta o wykopke nowej gnojowki! Odpowiedz Link Zgłoś
ospol Re: 5-13 tys. ludzi? Co to jest, pielgrzymka do R 04.05.04, 01:00 Gość portalu: Patton napisał(a): > Myslalem, 50-130 tys. ludzi przyjedzie w pierwszym miesiacu. A wiec nie jest > tak zle, gitara gra! Dzisiaj przyjechalo 5 tysiecy to na miesiac bedzie 150 tys. W jeden rok moze wyjedzie 2-3 miliony. Kto bedzie pracowal w Polsce na emerytow? Bo Anglia juz problem rozwiazala, to Polacy beda grzac na angelskich staruchow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patton Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz,prawda? IP: *.union01.nj.comcast.net 04.05.04, 04:26 3 miliony Polakow wyjada? W zasadzie to luksusowa perspektywa zwazywszy, ze tyle ludzi nie ma pracy. Przeciez oni teraz tez nie pracuja na polskich staruchow, a za kilka lat sami nimi zostana. Wiec w czym twoje obawy? Poza tym czy ludzie nie sa wolnymi istotami i nie jada tam gdzie im lepiej? Stworzmy dobre warunki w Polsce to nikt nie bedzie chcial wyjezdzac. Proste jak drut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurbill Re: "The Times": Polacy przodują w wyścigu do Dov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 23:16 Jeżeli używacie liczebników to zastanówcie się jak! Powinno być "około tysiąc ludzi więcej i ponad czterdzieści autokarów" chyba w GW brak korekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaft jezu ale lol ... ale co się dziwić IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 03.05.04, 23:58 w poszukiwaniu lepszego życia ludzie wyjadą wszeńdzie ( sam zamierzam wyjechać do australi jak do rośne. ale mam jeszcze jakieś 3 lata do studiów tak więc mam jeszcze czas ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patton To naucz sie do studiow pisac poprawnie po polsku! IP: *.union01.nj.comcast.net 04.05.04, 04:32 ,,Wszendzie", ,,australii" z malej litery, ,,do rosne"?! Chlopaczku na jakie ty chcesz isc studia z tym jezykiem polskim? Przeciez ty matury nie zdasz! Za te trzy lata synu to sobie bedziesz ogladal Australie na ,,Discovery channel", poniewaz programy imigracyjne do Australii sa nie do przebrniecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a te GLUPI!!! IP: *.client.comcast.net 04.05.04, 00:16 "automatycznie" ?co to znaczy? w zyciu o wszystko trzeba zabiegac, chcesz pracowac na zachodzie, najpierw musisz wyjechac a potem znalezdz prace. "automatycznie" bedzie lepiej moze powiedziec tylko kompletny glupek! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Parafraza 04.05.04, 00:53 Lepszy na obczyźnie kąsek lada jaki Niż w zawierzonej Ojczyźnie nijaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozek Re: "The Times": Polacy przodują w wyścigu do Dov IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 01:03 Skoncza sie im pieniadze i wroca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Niech jadą... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.05.04, 01:43 Mozna bylo sie tego spodziewac.Wielu z nich wroci innym sie uda.Zycze im wszystkiego najlepszego a tym pozostajacym w RP nareszcie madrych wyborow i wiecej zainteresowania zyciem spolecznym.Czas wyp.. na smietnik historii skurw..ktorzy od 15 lat mieszaja tutaj.Mocnego kopa w pysk wszelkim meda potrafiacym skutecznie wpoic nam ze jestesmy narodem nieudacznikow,stadem baranow za ktorych trzeba myslec.Michnik..Ty chu... to tez ciebie dotyczy.Trafia mnie gdy slysze biadolenie ze tylko zlodzieje nami rzadza,ze tylko prywata,srata...Tak jest bo na to pozwolilismy!!!...Stan apati,odwracanie sie od polityki,niewiara w swoje sily i obawa negatywnej oceny przez tzw.autorytety to przyczyna tego syfu w jakim zyjemy.Przestancie trawic glupawa papke z mediow i zastanowcie sie czy naprawde niczego nie mozna tutaj pozytywnego zrobic?..Czas na gest kozakiewicza wszelkiej ,,okraglostolowej swoloczy"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Re: Niech jadą... 04.05.04, 01:57 Gość portalu: Mariusz napisał(a): > Mozna bylo sie tego spodziewac.Wielu z nich wroci innym sie uda.Zycze im > wszystkiego najlepszego a tym pozostajacym w RP nareszcie madrych wyborow i > wiecej zainteresowania zyciem spolecznym.Czas wyp.. na smietnik historii > skurw..ktorzy od 15 lat mieszaja tutaj.Mocnego kopa w pysk wszelkim meda > potrafiacym skutecznie wpoic nam ze jestesmy narodem nieudacznikow,stadem > baranow za ktorych trzeba myslec.Michnik..Ty chu... to tez ciebie > dotyczy.Trafia mnie gdy slysze biadolenie ze tylko zlodzieje nami rzadza,ze > tylko prywata,srata...Tak jest bo na to pozwolilismy!!!...Stan apati,odwracanie > > sie od polityki,niewiara w swoje sily i obawa negatywnej oceny przez > tzw.autorytety to przyczyna tego syfu w jakim zyjemy.Przestancie trawic glupawa > > papke z mediow i zastanowcie sie czy naprawde niczego nie mozna tutaj > pozytywnego zrobic?..Czas na gest kozakiewicza wszelkiej ,,okraglostolowej > swoloczy"!!! Piszesz na jego portalu i wyzywasz go. A fe brzydki jesteś. Można się nie zgadzać, można mieć inne zdanie, ale inwektywy?. Wybacz ale jesteś cham. Odpowiedz Link Zgłoś