Dodaj do ulubionych

Rozpylanie helu (w glowach)

26.04.11, 13:23
znaczy sie gazu szlachetnego. A niby dlaczego? Bo w helu samolot szybciej upada i mgla trzyma sie dluzej:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9494601,W_Smolensku_rozpylono_hel__Rogalski__Niczego_nie_wykluczam.html
Z tym samolotem to moze i prawda, bo hel lzejszy niz powietrze. Ale z mgla to juz niezbyt rozumiem czemu by sie miala dluzej utrzymac. Raczej by szybko dyfundowala w gore porywana przez hel.

Poza tym hel by niezwykle szybko dyfundowal w gore i trzebaby dosc dokladnie widziec kiedy i ile tego helu trzeba wypuscil w atmosfere. I to na drodze podejscia do ladowania samolotu.

Wiele setek/tysiecy butli albo wiele cystern musialoby byc uzytych by taki efekt osiagnac.

To sa przeciez elementarne sprawy, ktore inzynier chemii od razu powie. A taki belkot znajduje sie w gazetach i mowia to ludzie z wyzszym wyksztalceniem. I pisza o tym w gazetach.

PF
Obserwuj wątek
    • hymenos Jak łeb pusty to i od rozpylania może pęknąć. 26.04.11, 13:30
      I bombę próżniową mamy z głowy wink
    • gini Re: Rozpylanie helu (w glowach) 26.04.11, 13:33
      boguslawz.salon24.pl/186486,smolensk-samoloty-i-wypadek
      • xiazeluka Gini 26.04.11, 14:58
        O, tu się przed Mła schowałaś.

To co - wyjaśnisz mi własnymi słowami artykuł o zestrzeliwaniu odrzutowców rozpylonym helem, na którą publikację się powołujesz?
        • gini Re: Gini 26.04.11, 15:22
          xiazeluka napisała:

> O, tu się przed Mła schowałaś.
          >
          > To co - wyjaśnisz mi własnymi słowami artykuł o zestrzeliwaniu odrzutowców rozp
          > ylonym helem, na którą publikację się powołujesz?
          >

Przeciez sam stwierdziles, zes kretyn, a ja Ci odpisalam, ze dla kretynow czasu nie mam.
          • xiazeluka Re: Gini 26.04.11, 15:36
            No cóż, obawiam się, że nawet ta wpadka niczego Cię nie nauczy.
            • gini Re: Gini 26.04.11, 15:50
              xiazeluka napisała:

> No cóż, obawiam się, że nawet ta wpadka niczego Cię nie nauczy.

Ja ci dalam tekst, ty sie domagasz streszczenia , bo twierdzisz, ze nie rozumiesz, to czyja to wpadka , nie moja a twoja.
              >
    • pan.scan Re: Rozpylanie helu (w glowach) 26.04.11, 13:38
      "Przecież z czarnych skrzynek i z nagrań z wieży jasno wynika, że tupolew obniżał się stopniowo".
      ---
      To tak jak ze sztuczną mgłą, na pokrycie nią okolic lotniska trzeba by zużyć kilka milionów wody, a ponieważ pod mgłą był cały Smoleńsk - klikadziesiąt. Agregaty należałoby ukryć w podziemnych bunkrach wielkości bloku mieszkalnego.

Pismakowi płacą za poczytny news, nie wiem co chce osiągnąć adwokat o fizjonomii orangutana, ale jedno jest pewne, że pisowska głowa wytrzyma każdą brednię związaną ze Smoleńskiem.

PS. Ciekawym RIPOSTY.

NB. znasz to? Bo ja chodzę od kilku dni trzymając sie za brzuch.

"Właśnie przeczytałem tekst Anny Fotygi (ją też uważam za wyjątkowego polityka – to kobieta lwica, pisze, a jednocześnie ściera), w którym napisała, że informację o katastrofie smoleńskiej „minister Radosław Sikorski bez chwili wahania przekazał Jarosławowi Kaczyńskiemu. Jakiego trzeba tupetu, jakiej skóry hipopotama, żeby po wszystkich inwektywach pod adresem śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego zadzwonić do jego brata i przekazać mu najgorszą wiadomość, jaką w życiu otrzymał”.

Tym w "Polityce". Zgrabnie puentuje.
      www.polityka.pl/spoleczenstwo/felietony/1515106,1,pies-czyli-kot.read
      • polski_francuz Czytalem 26.04.11, 13:41
        juz Tyma. Ta tragedia powoli sie zamienia w tragikomedie. A przeciez zmarlym sie nalezy szacunek.

PF
    • snajper55 Re: Rozpylanie helu (w glowach) 26.04.11, 14:00
      polski_francuz napisał:

> znaczy sie gazu szlachetnego. A niby dlaczego? Bo w helu samolot szybciej upada
      > i mgla trzyma sie dluzej:

Jak to mówił Kurski? Ciemna masa to kupi. Na przykład taka gini łyka te wszystkie brednie jak gęś kluski.
      Ja się tylko zastanawiam, po co wymyślać ciągle nowe brednie? Przecież w końcu rozemocjonowani zwolennicy teorii wielkiego magnesu pobiją się na jakiejś pislamskiej manifestacji ze zwolennikami rozpylania helu.

S.
      • matelot Re: Rozpylanie helu (w glowach) 26.04.11, 14:45
        "gini łyka te wszystkie brednie jak gęś kluski"
        - uśmiałem się jak norka smile
        • jaceq Nasza Ginia 28.04.11, 09:01
          i Jej możliwości intelektualne cieszą się na salooonie24 niezmiennym powodzeniem, jak swego czasu programy z Benny'm Hillem:

"Mnie zainspirowała blogerka Gini
          napisała cytuję: Nie upieram się, że użyto helu, ale wcale nie jest to niemożliwe. koniec cytatu.
          Na mój wniosek, że nie upieram się żeby używała rozumu, ale nie jest to niemożliwe nie uzyskałem odpowiedzi.
          Pozdrawiam ZYGAMAJ 0 54 | 27.04.2011 20:31 "

"Przewidywana, potencjalnie możliwa odpowiedź przywołanej przez Ciebie blogerki może nas tylko w tym upewnić.
          smile Pozdrawiam
          RENATA RUDECKA-KALINOWSKA 805 32253 | 27.04.2011 20:39"

"No przecież to proste, jak myślenie Pani Gini. wink
          MILA NOWACKA 64 6899 | 27.04.2011 21:20"

lubczasopismo.salon24.pl/wiaromania/post/301890,wskazowka-nr-2-dla-pana-mecenasa-rogalskiego
          • pan.scan Z rozmowy z mecenasem człekokształtnym: 28.04.11, 09:06
            Po co Rosja chciałaby zabić naszego prezydenta?

- To jest całkiem proste. Tych powodów może być bardzo dużo.

Proszę o trzy najważniejsze.

- Nienawiść przedstawicieli Federacji Rosyjskiej do prezydenta Lecha Kaczyńskiego i wykorzystanie tego, że na pokładzie znajdowały się najważniejsze osoby w państwie.
            (...)
            Naprawdę nie uważa pan, że hipoteza, że Rosja z nienawiści zabiła przy pomocy helu naszego prezydenta nie wystawia na szwank pańskiej wiarygodności i wiarygodności pańskich klientów?

- Nie uważam, żeby tak było".

wyborcza.pl/1,75478,9499895,Mec__Rogalski__Rosja_mogla_zabic_Lecha_Kaczynskiego.html?as=1&startsz=x
            • jaceq Re: Z rozmowy z mecenasem człekokształtnym: 28.04.11, 09:26
              Proweniencja matury mecenasa wydaje mi się bardzo podejrzana.
              • hasz0 Re: Z rozmowy z mecenasem człekokształtnym: 28.04.11, 09:29
              • polski_francuz Ano 28.04.11, 12:13
                juz myslalem, ze na te zrosniete brwi nikt nie zwroci uwagi...

PF
              • matelot Re: Z rozmowy z mecenasem człekokształtnym: 28.04.11, 17:33
                Wyjątkowo odrażający typ i po pisowsku bezczelny. Skąd łune takich biorą? Przecież nim można dzieci straszyć.
                • wikul Re: Z rozmowy z mecenasem człekokształtnym: 28.04.11, 19:33
                  matelot napisał:

> Wyjątkowo odrażający typ i po pisowsku bezczelny. Skąd łune takich biorą? Przec
                  > ież nim można dzieci straszyć.

To brat tego Rogalskiego. Niedaleko pada jabłko ...

pl.wikipedia.org/wiki/Bogus%C5%82aw_Rogalski
          • hasz0 __________Nasza Ginia i Nasz Hasz____odpowiadają 28.04.11, 09:12
            ...rozpylanie ++++============<....................^^^^^^......
            _______________________________.....................^^^^^^.....
            • hasz0 __________Nasza Ginia i Nasz Hasz____odpowiadają 28.04.11, 09:15
              • hasz0 __________Nasza Ginia i Nasz Hasz____odpowiadają 28.04.11, 09:17
                • hasz0 __________Nasza Ginia i Nasz Hasz____odpowiadają 28.04.11, 09:19
                  • hasz0 __________Nasza Ginia i Nasz Hasz____odpowiadają 28.04.11, 09:20
          • matelot Re: Nasza Ginia 28.04.11, 17:30
            Też czytałem i nawet chciałem zrobić to co Ty, czyli zacytować, ale machnąłem ręką szczęśliwy, że toto się ode mnie odstosunkowało smile
    • pan.scan Poseł na Sejm RP Andrzej Ćwierz (PiS). Specjalista 27.04.11, 23:09
      od zagadnień rozpylania sztucznej mgły i helu.

Do tematu sztucznej mgły powrócił raz jeszcze. 17 kwietnia przekonywał mec. Rafała Rogalskiego, pełnomocnika części rodzin ofiar katastrofy, że jej przyczyną mógł być hel rozpylony przez Rosjan z iła-76. "Zrzucany ciekły hel powoduje efekt mgły" – napisał do mecenasa w e-mailu, do którego dotarła "Rz".

(..)

W rozmowie z "Rz" Andrzej Ćwierz przyznał, że autorem przypisywanej mu koncepcji o zamachu z użyciem helu nie jest. Powiedział, że takie opracowanie otrzymał anonimowo na skrzynkę e-mailową, a że była przygotowana językiem fachowym, z dużą znajomością praw fizyki, i jej założenia, jego zdaniem, mają sens, przedstawił ją Rogalskiemu jako wartą weryfikacji.

www.rp.pl/artykul/649646.html?print=tak
      • t_ete Re: Poseł na Sejm RP Andrzej Ćwierz (PiS). Specja 27.04.11, 23:15
        pan.scan napisał:

> Powiedział, że takie opracowanie otrzymał
        > anonimowo na skrzynkę e-mailową, a że była przygotowana językiem fachowym, z du
        > żą znajomością praw fizyki, i jej założenia, jego zdaniem, mają sens, przedstaw
        > ił ją Rogalskiemu jako wartą weryfikacji.

Rozbrajajace. Czy kabaret ma w Polsce szanse przy takiej konkurencji ?

tete
      • matelot Re: Poseł na Sejm RP Andrzej Ćwierz (PiS). Specja 27.04.11, 23:17
        Rozpylony hel? Hmm... rozpylony gaz... chyba, że był w stanie ciekłym. Wypuszczany do atmosfery gwałtownie zamieniał się w gaz i wędrował do góry jako, że jest znacznie lżejszy od powietrza. Karkołomna teoria.
    • snajper55 Nie musiano helu rozpylać 27.04.11, 23:18
      Wystarczyło rozpylać czerwoną rtęć oraz dwuchromian sodu. Te dwa związki wchodzą z sobą w reakcję wydzielając ogromne ilości helu. Tak więc wcale nie było potrzeba ogromnych zbiorników, wystarczyły dwie cysterny zamontowane w ruskim samolocie.

S.
      • pan.scan Re: Nie musiano helu rozpylać 27.04.11, 23:22
        No, ale ten samolot z chemikaliami musiał odpowiednio niżej lecieć od tutki, żeby był efekt. Czy to oznacza, że kiedy Tu leciał 20 metrów nad ziemią, to ruski leciał 80 metrów pod nią?
        • a000000 Re: Nie musiano helu rozpylać 27.04.11, 23:33
          pan.scan napisał:

>Czy to oznacza, że kiedy Tu leciał 20 metrów nad ziemią, to ruski leciał 80 metrów pod nią?

trzeba zmienić wielkość fizyczną... ruski samolot (w domniemaniu iliuszyn) leciał nie pod a przed. Kilkanaście minut (nie metrów) PRZED tupolewem, a i podejrzanie uciekł był.
          • jaceq Re: Nie musiano helu rozpylać 27.04.11, 23:57
            a000000 napisała:

> pan.scan napisał:
            >
            > >Czy to oznacza, że kiedy Tu leciał 20 metrów nad ziemią, to ruski leciał 8
            > 0 metrów pod nią?
            >
            > trzeba zmienić wielkość fizyczną...

Czyli, Scanie, nie ma zmiłuj, musiał rozpylić Ruski coś takiego, co się utrzymywało przez kilkanaście minut. Ja twierdzę, że to byli nie Ruscy, tylko UFOki przebrane za Ruskich. Teorię zestrzelenia za pomocą działka grawitacyjnego coraz bardziej jestem skłonny wymienić na teorię zestrzelenia za pomocą rozpylacza anty-materialnych cząstek helu.
            • a000000 Re: Nie musiano helu rozpylać 28.04.11, 15:19
              jaceq napisał:

>Ja twierdzę, że to byli nie Ruscy, tylko UFOki przebrane za Ruskich.

może UFOki a może nie.... jedno co można powiedzieć na pewno, to to, że coś śmierdzi, gdy prokurator odrzuca którąkolwiek tezę nie mając NICZEGO do badań. Bo niby na jakiej podstawie? Każdy sąd żąda potwierdzenia badaniem oryginału.... kopie to nie dowody!!!!
              Ja tam się nie dziwię, że teorie spiskowe się mnożą... tak jest zawsze, gdy władza zachowuje się dziwnie....
              • wikul Re: Nie musiano helu rozpylać 28.04.11, 15:32
                a000000 napisała:

> może UFOki a może nie.... jedno co można powiedzieć na pewno, to to, że coś śmi
                > erdzi, gdy prokurator odrzuca którąkolwiek tezę nie mając NICZEGO do badań. Bo
                > niby na jakiej podstawie? Każdy sąd żąda potwierdzenia badaniem oryginału.... k
                > opie to nie dowody!!!!
                > Ja tam się nie dziwię, że teorie spiskowe się mnożą... tak jest zawsze, gdy wła
                > dza zachowuje się dziwnie....

Jaka władza zachowuje się dziwnie ? I na czym to dziwne zachowanie polega ? Że nie kłapią dziobami na lewo i prawo ? Z polskiej strony toczą sie dwa postępowania : prokuratorskie i komisji Millera. Może przydało by sie trochę cierpliwości.
                • a000000 Re: Nie musiano helu rozpylać 28.04.11, 19:09
                  wikul napisał:

>I na czym to dziwne zachowanie polega ?

a na tym, że nagle wyklucza się tezę, BEZ zbadania dowodów!!!!
                  Rządzący już w dniu katastrofy wiedzieli, że winni są piloci i Główny Pasażer, który naciskał...
                  Wprawdzie tu dowodów brak, ale wiedza o naciskach jest. Skąd? chyba z plotek.

Ja nie wiem, co się stało i kto zawinił. Ale chcę poznać PRAWDĘ, nie opowieść o prawdzie według PO.

>Że nie kłapią dziobami na lewo i prawo ?

od kłapania jest opozycja. Zawsze.

>Z polskiej strony toczą sie dwa postępowania : prokuratorskie i komisji Millera.

ano toczą się. Bez dostępu do dowodów. I to jest dziwne.

>Może przydało by sie trochę cierpliwości.

przydałoby się, owszem. Poczekajmy aż rdza do końca zeżre szczątki samolotu. Poczekajmy aż w trumnach już niczego nie znajdziemy....może czarne skrzynki ukradnie jakiś nieznany sprawca? Już złośliwie nie poczekam na ulotnienie się owego helu!!!!
                  W TEJ sprawie - czas jest wrogiem. Dowody tracą swą dowodowość. Eksperci zmyślają. Przycisk "uchod" miał nie działać, bez współpracy z ILS.... bezczelnie zadziałał!!!!

To wszystko jest dziwne.
                  • wikul Re: Nie musiano helu rozpylać 28.04.11, 19:46
                    a000000 napisała:

> a na tym, że nagle wyklucza się tezę, BEZ zbadania dowodów!!!!
                    > Rządzący już w dniu katastrofy wiedzieli, że winni są piloci i Główny Pasażer,
                    > który naciskał...
                    > Wprawdzie tu dowodów brak, ale wiedza o naciskach jest. Skąd? chyba z plotek.
                    > Ja nie wiem, co się stało i kto zawinił. Ale chcę poznać PRAWDĘ, nie opowieść o
                    > prawdzie według PO.

Rozczarowałaś mnie. Powtarzasz pisie komunały z którymi nie ma nawet jak dyskutować. "Wyklucza się..." "rządzący" , "chcę znać PRAWDĘ ", kto wyklucza ? jak wyklucza ? Co za rządzący ? Premier prowadzi dochodzenie, cos wyklucza ?
                    W ten sposób możesz dyskutować z Gini lub hasz0em.

> od kłapania jest opozycja. Zawsze.

Tak ale opozycja a nie "opozycja".

> ano toczą się. Bez dostępu do dowodów. I to jest dziwne.

Rozczulajaca troska, ale pozostaw ja Prokratorowi Generalnemu albo ustaw sie pod Palacem Prezydenckim.

> przydałoby się, owszem. Poczekajmy aż rdza do końca zeżre szczątki samolotu. Po
                    > czekajmy aż w trumnach już niczego nie znajdziemy....może czarne skrzynki ukrad
                    > nie jakiś nieznany sprawca? Już złośliwie nie poczekam na ulotnienie się owego
                    > helu!!!!
                    > W TEJ sprawie - czas jest wrogiem. Dowody tracą swą dowodowość. Eksperci zmyśl
                    > ają. Przycisk "uchod" miał nie działać, bez współpracy z ILS.... bezczelnie zad
                    > ziałał!!!!
                    > To wszystko jest dziwne.

Ręce padają, wymiekam. Może jednak lepiej pogadaj z Gini. U niej też aluminium rdzewieje a prokuratura ściga sie z czasem.
                    • a000000 Re: Nie musiano helu rozpylać 28.04.11, 20:00
                      wikul napisał:

> Rozczarowałaś mnie.

nie zliczę, ile razy Ty mnie rozczarowałeś.

Nie obchodzą mnie ani pisie komunały, ani pełowskie komunały... obchodzi mnie tylko prawda.
                      • wikul Re: Nie musiano helu rozpylać 28.04.11, 20:44
                        a000000 napisała:

> Nie obchodzą mnie ani pisie komunały, ani pełowskie komunały... obchodzi mnie
                        > tylko prawda.

Obchodzi mnie tylko prawda, powtarza najczęściej największy polityczny kłamca Kaczyński..
                        • hasz0 Nie musiano helu rozpylać ROZpylano mgłę GWinfo 28.04.11, 21:05
                        • a000000 Re: Nie musiano helu rozpylać 28.04.11, 21:37
                          wikul napisał:

> Obchodzi mnie tylko prawda, powtarza najczęściej największy polityczny kłamca Kaczyński..

nie odpowiadam za to co mówią politycy, faceci i wikule....
                          • hasz0 nie przyznał sie do zmuszenia go do lądowania? 28.04.11, 21:49
                            Obchodzi mnie tylko prawda, powtarza najczęściej największy polityczny kłamca Kaczyński..
              • snajper55 Re: Nie musiano helu rozpylać 29.04.11, 01:31
                a000000 napisała:

> może UFOki a może nie.... jedno co można powiedzieć na pewno, to to, że coś śmi
                > erdzi, gdy prokurator odrzuca którąkolwiek tezę nie mając NICZEGO do badań.

Jak to nie ma niczego? Nagrania z rejestratorów, zeznania świadków, wyniki badań wraku, wyniki sekcji zwłok, tomy wyników najrozmaitszych badań.

S.
                • wikul Re: Nie musiano helu rozpylać 29.04.11, 20:40
                  snajper55 napisał:

> Jak to nie ma niczego? Nagrania z rejestratorów, zeznania świadków, wyniki bada
                  > ń wraku, wyniki sekcji zwłok, tomy wyników najrozmaitszych badań.
                  > S.

Co z tgo jak nie ma PRAWDY !!!
                  • snajper55 Re: Nie musiano helu rozpylać 29.04.11, 22:27
                    wikul napisał:

> snajper55 napisał:
                    >
                    > > Jak to nie ma niczego? Nagrania z rejestratorów, zeznania świadków, wyniki bada
                    > > ń wraku, wyniki sekcji zwłok, tomy wyników najrozmaitszych badań.
                    >
                    > Co z tgo jak nie ma PRAWDY !!!

Fakt. Nie mają nic świadczącego o zamachu, a więc nic nie mają. Bo jaka jest prawda to już dawno wszyscy wiedzą bez żadnych dowodów.

S.
        • snajper55 Re: Nie musiano helu rozpylać 28.04.11, 01:26
          pan.scan napisał:

> No, ale ten samolot z chemikaliami musiał odpowiednio niżej lecieć od tutki, że
          > by był efekt. Czy to oznacza, że kiedy Tu leciał 20 metrów nad ziemią, to ruski
          > leciał 80 metrów pod nią?

Niekoniecznie. Cysterny mogły mieć długie dysze, które wlokły się po ziemi. Widziałeś jak samoloty tankują w powietrzu? Cysterny z paliwem mają właśnie takie długie dysze.

S.
    • jaceq Oskar Hell, pisi ekspert, alchemik 28.04.11, 00:20
      od rozpylania helu:

https://bi.gazeta.pl/im/1/9505/z9505581X,Andrzej-Cwierz-o-Smolensku-w-Sejmie.jpg
    • wikul Mecenas Rogalski na dopalaczu 28.04.11, 00:36
      lubczasopismo.salon24.pl/wiaromania/post/301455,mecenas-rogalski-na-dopalaczu
    • perla Rogalski zrobił dobrze wielu różnym 28.04.11, 09:18
      sytuacja taka oto jest, że mamy wręcz zawodowych bojowników zwalczających tzw. teorię zamachu. Sęk w tym, że oni nie mają z kim walczyć a bardzo by chcieli mieć przeciwnika. Dlatego też, rzucają się z lubością na każdy ochłap nawet jeżeli są to rozważania teoretyczne.
      Zapotrzebowanie na bycie z La Manczy duże jest właśnie.
    • rycho7 suchy lod na spadochronikach 28.04.11, 17:26
      polski_francuz napisał:

> znaczy sie gazu szlachetnego.

Zapoznalem sie biciem piany tego tematu. Wyglada na to, ze conajmniej cztery tankowce IL78 napelnialy jar suchym lodem. Sprawil on, ze mgla spadla gradem na jenerala Blasika i wywolala mu promile we krwi. Dymisja Grada jest konieczna.

Wniosek najwazniejszy, dlaczego "polski" kontrwywiad nie szuka ruskiego agienta wplywu w panstwie Kaczynskich? Ciekawe kto to taki zebral taka ferajne na dworze krolika?
      • polski_francuz Oswiecenie 28.04.11, 17:42
        Mechanika Plynow czyli Strömungslehre to wazna dziedzina chemii fizycznej i fizyki. I nadszedl wreszcie taki moment historyczny w ktorym caly narod polski gwaltownie poprawi swoja wiedze na jej temat. Cos o prawie Bernouliego czytalem dzisiaj w GW.

Fizycy z dziedziny mechaniki plynow zaczynaja sie czuc potrzebni. Ich kompetencje nareszcie sa Ojczyznie niezbedne!

PF
        • rycho7 Re: Oswiecenie 28.04.11, 20:05
          polski_francuz napisał:

> Fizycy z dziedziny mechaniki plynow zaczynaja sie czuc potrzebni. Ich kompetenc
          > je nareszcie sa Ojczyznie niezbedne!

Jak menisk wklesly paruje z glowy to jest kac. Patriotyzm ueber Alles.

Sprawa zasadnicza jes to, iz wizyta Putina byla kamuflazem instalowania w sasiedniej fabryce samolotow wytworni suchego lodu z wody ciagnionej z polwyspu helskiego. Zaplanowal to Gorbaczow wydajac suchoj zakon.
          • polski_francuz You must be right 28.04.11, 20:27
            to hel(l)!

PF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka