o. Rydzyk: „Zatłuką żywcem, tak jak ks. abp. (Stanisława – PAP) Wielgusa. (…
Nikt nie ma prawa drugiego człowieka obmawiać, mówić na niego w mediach, gdzie indziej, po sądach włóczyć,
jeżeli on nie ma prawa się bronić, jeżeli mu się usta zamknie. (…

To nie jest demokracja – to się kłania ten stary system, ale może jeszcze ulepszony, w białych rękawiczkach”
wiadomosci.onet.pl/kraj/o-rydzyk-na-jasnej-gorze-zatluka-zywcem-jak-abp-wi,1,4787534,wiadomosc.html
eres: Istotnie, nikomu takie prawo nie przysługuje, także duchownemu, a zwłaszcza biskupowi katolickiemu, który bardzo wiele „
mówił gdzie indziej” o swoich współbraciach „
nie mających prawa się bronić”. Natomiast ci, którzy „
gdzie indziej” odbierali od biskupa donosy, wiedzieli, jak je skutecznie wykorzystać, aby obrzydzić życie współbraciom biskupa.
Bp Stefanek sprzeciwił się przejawom "wielorakiej propagandy, publikacji, widowisk, programów, które igrają z naszą ludzką słabością", atakując i sprzeciwiając się podstawowym zasadom moralności. - Próba zagłuszenia Radia to wielki krzyk drapieżnych ptaków,
które chcą wyrwać zdrowe ziarno prawdy z serc ludzkich.
eres: Oto przykłady siania „
zdrowego ziarna prawdy” w serca radiomaryjnych słuchaczy:
Słuchaczka: "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica.
(...) Gorąco dziękuję za wspaniałą, długo oczekiwaną audycję. (...) Wielka szkoda, że Hitler nie zniszczył tych krwiopijców Żydów do ostatniego, nikogo nie oszczędzając. Ani kobiet, ani dzieci. Do ostatniego".
Jerzy Robert Nowak: "Cóż, po owocach ich poznacie". (9 lipca 2001 roku)
[ks. Cydzik:] „Kampania, jaką święty Maksymilian [Kolbe] w swoim „Małym Dzienniku” robił po to, żeby wspierać polski przemysł, polskie rolnictwo: [hasło] „kupuj u swojego” – i to nie był antysemityzm, to był przejaw pewnej integracji społecznej, też dążenia do tego, żeby naprawić polską gospodarkę, byt polskich kupców, polskich konsumentów” (11.06.2002).
[dialog między słuchaczką a stałym pracownikiem RM, ks. Mojem:] „Wałęsa jak objął urząd [prezydenta], to przyjmował telefony. Bardzo chciałam się wtedy dodzwonić, żeby oczyścił Polskę z różnych [ludzi] innego pochodzenia i z innych krajów, narodowości. Tego nie podpowiedziałam, [ale] mógłby sam o tym pomyśleć (…

Ja toleruję Żydów, Niemców - niech on mi buty szyje taniej, jesionkę, - ale niech on się nie wpycha do mojego rządu. Ja pamiętam w 1956 r., kiedy Gomułka przyszedł, to on oczyścił Polskę. Moja koleżanka z pracy wyjechała do Izraela. Uważałam, że w Polsce Żydów prawie nie ma, [ale] mam taki wykaz, gdzie [jest napisane, iż] w pierwszym parlamencie po objęciu władzy przez pana Wałęsę, [jedynie] był co siódmy Polak. Paru Niemców, a większość Żydów (…

Za jego [rządów] cała masa Żydów przyjechała do Polski, a tamci [polscy emigranci polityczni z lat 80-tych] do tej pory nie mogą wrócić(…

A ja bym ich [Żydów] przede wszystkim zmusiła do wrócenia do swoich nazwisk, bo pozabierali polskie nazwiska” [podsumowanie ks. Moja:] „Czyli mamy stawać w prawdzie” (18 01.2003)
[wypowiedź słuchacza:] „Polska zniewolona, bo ludzie są naiwni, wierzą tym, którzy ich zniewalają. Ci, co zdobyli Jerozolimę mają jedną zasadę: panować albo burzyć. Jest naród, który chce zapanować nad światem za wszelką cenę” (2.01.2003)
[słuchaczka:] „W tym roku 250 tysięcy Żydów ma przybyć do Polski w celu osiedlenia się. Rząd polski będzie tym ludziom dawał zapomogi, a nie Polakom (...) Ci nie-Polacy, którzy nami rządzą...” [odpowiedź prowadzącego ks. Rydzyka:] „Dziękuję, serdecznie pozdrawiam. Trudno powiedzieć czy to nie Polacy” (15.02.2003).
[słuchaczka:] „A przecież ostatnie wybory prezydenckie. Przecież ten właśnie prezydent mówił wprost już: Polska dla wszystkich, ale nie dla Polaków. [...] I to realizuje konsekwentnie, z żelazną konsekwencją." [prowadzący ks. Szczęsny:] "Pani Aniu, gdyby pani startowała do Sejmu, ja bym na panią głosował!" (19.02.2003)
[słuchacz:] „Czy panu (…

są znane Protokoły mędrców Syjonu, co o nich sądzicie?” [odpowiedź A. Macierewicza, lidera Ruchu Katolicko-Narodowego:] „czytałem, bardzo ciekawa lektura, niektórzy mówią, że są autentyczne, inni – że nie, ja nie jestem specjalistą. Doświadczenie wskazuje, że są w środowiskach żydowskich takie grupy” (19.07.2002).
[słuchacz:] „Nie mówi się zboczeniec na homoseksualistę, tylko kochający inaczej, nie mówimy złodziej, tylko uczciwy inaczej, nawet, przepraszam ojca, w Radio Maryja często jest takie mruganie, rozumiemy się prawda, pewien naród rządzi. Dlaczego nikt nie powie Żydzi?”