Dodaj do ulubionych

Masowy mord na drogach

03.08.11, 09:51
Polskie drogi sa niebezpiczeczne a polscy kierowcy sa najgorsi na swiecie. Pija, jezdza za szybko, morduja innych, ba nawet popelniaje ataki kamikaze na innych kierowcach:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10052497,Jechal_pijany_i_bez_prawa_jazdy__ale_jest_niewinny.html
W 2009 roku na polskich drogach zginęło ponad 4,5 tys. ludzi, najwiecej w Unii.

www.drogizaufania.pl/strona/narodowy-eksperyment-bezpieczens
We Francji, ktora byla liderem najgorszych kierowcow europejskich wprowadzona radary, ograniczenia szybkosci, wiele niezapowiedzianych kontrol. I liczba ofiar spadla do 3994:

www.preventionroutiere.asso.fr/Nos-publications/Statistiques-d-accidents
Niedawno pijany Polak wjechal na zla strone autostrdy na poludniu Francji i zabil 4 osoby, zostawil dwoje nieletnych dziecie bez rodzicow:

www.lepost.fr/article/2011/07/31/2559794_herault-un-polonais-a-contresens-sur-l-a9-tue-4-personnes.html
Wstyd i hanba byc miec takich kierowcow i nic nie robic.

PF
Obserwuj wątek
    • xiazeluka Re: Masowy mord na drogach 03.08.11, 09:58
      Polskie drogi są niebezpieczne, ponieważ są wąskie i zapchane tirami. Do 95% wypadków dochodzi poza autostradami, co mówi wszystko na ten temat.
      • polski_francuz Diagnoza jest 03.08.11, 10:04
        a terapia?

Przeciez problem dotyczy zycia ludzi.

PF
        • xiazeluka Re: Diagnoza jest 03.08.11, 10:10
          Drogi ekspresowe i autostrady, zwiększenie dopuszczalnego limitu zawartości alkoholu do 0,8 promila, likwidacja pułapek fotoradarowych w miejsce naturalnych ograniczników szybkości w konkretnych miejscach. Tak na początek.
          • polski_francuz Podoba mi 03.08.11, 10:29
            sie szczegolnie ZWIEKSZENIE limitu akoholu. Limit zero znaczy pije bo a noz mnie nie zlapia, policaje jedne. Limit 0,8 znaczy - pije w sposob kontrolowany. Jestem dorosly i odpowiedzialny i nikomu krzywdy nie chce na drogach robic.

Zdobylem kiedys australijskie prawo jazdy i sie tam nauczylem: one drink/hour. I te regule stosuje.

No juz teraz pozostaje nam drobiazg: jak te pomysly w zycie wprowadzic.

Pozdro

PF
            • andrzejg Re: Podoba mi 03.08.11, 10:59
              Jechałem w tym roku autostradami przez Francję i siłą rzeczy musiałem sie dostosować do zółwiego tempa jakie na nich panowało. W Niemczech prułosie 160-170 , a tam stop.
              Po prostu głupio było jechac niż inni.

Francuzi tak normalnie na codzień? Nie świerzbi noga , aby docisnąc na prostej?

A.
              • polski_francuz Radary 03.08.11, 11:14
                ucza dyscypliny niezdyscyplinowanych. Potem, prawo jazdy ma 12 punktow i za kazdy mandat zabieraja ci punkty. Odzyskujesz po 3 latach (chyba?) a jak masz 0 punktow trzeba na platny kurs i nie mozesz juz jezdzic samochodem.

Mnie zostalo 9 punktow bo nie zamarkowalem STOPu tuz przed policja, glupek jeden...

PF
        • wkkr Re: Diagnoza jest 03.08.11, 10:58
          polski_francuz napisał:

> a terapia?
          >
          > Przeciez problem dotyczy zycia ludzi.
          >
          > PF
          =============================
          Trzeba zakazać jazdy samochodami.
          • polski_francuz W miastach 03.08.11, 11:21
            do tego zmierza.

PF
    • wkkr Red Flag Act 03.08.11, 11:00
      pl.wikipedia.org/wiki/Ustawa_o_czerwonej_fladze
    • hordol napisz list do tuska 03.08.11, 17:41
      ostatecznie to on obiecywał radykalna poprawe a ty byłes jego gorącym zwolennikiem /choc na obczyznie/
      • polski_francuz Xiazeluka 03.08.11, 21:23
        dal szereg sensownych propozycji. Jak je wdrozyc nie wiem. Masz pomysl?

PF
    • sz0k Re: Masowy mord na drogach 03.08.11, 17:59
      polski_francuz napisał:

> Wstyd i hanba byc miec takich kierowcow i nic nie robic.

Wstyd i hańba mieć takie drogi i nic nie robić.
      • polski_francuz Drogi 03.08.11, 21:25
        to sprawa dluzsza bo wymaga inwestycji. Poza tym ruch TIRow z Ukrainy i Rosji pojdzie przez drogi bezplatne.

Tak, ze drogi same (tzn poprawa ich jakosci i wiecej autostrad) nie rozwiaza problemu. Trzeba sie tez wziac za kierowcow.

PF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka