Dodaj do ulubionych

Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:36
już ktoreś z kolei:

- sejm ok. 80-100 osob
- prezydent i cala swita precz - byczki pasać
- redukcja etatow w ministerstwach o min. 50% (glownie kierowniczych)
- jednomandatowe okregi wyborcze
- wiecej wojska do Iraku
- wiecej uprawnien do policji zwlaszcza jesli chodzi o uzywanie broni ostrej
- autostrady!!!!!
- otwarcie Polski dla wszystkich Polakow ze Wschodu i z Zachodu
(obywatelstwo, etc)
- finansowa pomoc za kazde urodzone dziecko (np. 200 PLN/miesiac) przez 1-sze
3 lata
- podatek liniowy w wysokosci 21%
- likwidacja powiatow

To tylko te najwazniejsze.

Obserwuj wątek
    • xiazeluka Re: Konieczne reformy dla Polski - ulepszenie 21.05.04, 12:08
      1. Sejm 120, Senat 49
      2. Prezydent pozostaje, premier ze świtą won
      3. Redukcja nie etatów w ministerstwach, ale samych ministerstw. Potem dopiero
      redukcja obsady w tych, które pozostaną.
      4. Żadnej pomocy na każde urodzone dziecko. Obniżka podatków da ten sam efekt,
      bez marnotrastwa pośredniczących urzędasów.
      5. Podatek liniowy - 12%
      6. Likwidacja sejmików.

• Gość: adamm Nie, nie - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:14
        nie daj sie zmylić ladnie brzmiącym slowem "prezydent". My potrzebujemy
        rzadzenia, nie patrzenia z gory (vide: Kwach). To za duze zamieszanie by bylo
        czynic prezydenta rzadzacym. Premier przejmuje wszystkie obowiazki prezydenta,
        rzad tworzy koalicja lub partia, ktora ma wiekszosc. Ale do tego konieczne sa
        jednomandatowki, gdyz inaczej bedzie chaos.
        12% podatku doprowadzi do upadku panstwa, trzeba byc realista.
        Senat jest potrzebny - zgadzam sie.
        Dodatki na dzieci konieczne są też - tu bym nie ustapil.

• snajper55 Re: Nie, nie - 21.05.04, 12:24
          Gość portalu: adamm napisał(a):

> nie daj sie zmylić ladnie brzmiącym slowem "prezydent". My potrzebujemy
          > rzadzenia, nie patrzenia z gory (vide: Kwach).

Ty mnie Kwachem, to ja Cię Buzkiem. wink)) Rządził, co ?

> To za duze zamieszanie by bylo
          > czynic prezydenta rzadzacym. Premier przejmuje wszystkie obowiazki prezydenta,
          > rzad tworzy koalicja lub partia, ktora ma wiekszosc. Ale do tego konieczne sa
          > jednomandatowki, gdyz inaczej bedzie chaos.

A co dadzą takiego okręgi jednomandatowe ? Senat jest praktycznie tak
          wybierany. I co, lepszy jest od Sejmu ?

> 12% podatku doprowadzi do upadku panstwa, trzeba byc realista.
          > Senat jest potrzebny - zgadzam sie.
          > Dodatki na dzieci konieczne są też - tu bym nie ustapil.

A to dlaczego są konieczne ? Na psy i koty też będą zasiłki ? A na samochody ?
          Wszak posiadacz samochodu odciąża komunikację publiczną, a więc jest
          pozyteczny.

S.
        • xiazeluka Tak, tak 21.05.04, 12:35
          Mnie nie interesuje słowo, ale kompetencje prezydenta (premiera, tyrana,
          gubernatora, co za różnica?) - zauważ, że jednocześnie usuwam urząd premiera.
          Innymi słowy prezydent sprawuje władzę wykonawczą a la boss USA.

12% nie doprowadzi do upadku państwa - masz wyliczenia, które podważają ten
          projekt? Udział dochodów osobistych nie stanowi przecież podstawy dochodów
          budżetu.

Dodatki na dzieci nie są konieczne, ponieważ:
          a) komplikują system podatkowy
          b) prowadzą do rozrostu biurokracji
          c) są absurdalne w przypadku rodzin zamożnych
          d) to marnotrawstwo (jaką masz gwarancję, że taki zasiłek nie podzieli losu
          innych w rodzinach biednych lub zdegenerowanych, czyli nie zostanie w całości
          przeznaczony na wódkę?)
          e) zbędny - zamożność rodziny winna zależeć od jej przychodu, warunkowanego
          niskimi podatkami, a nie demoralizujących grantów.
          • Gość: adamm Odpowiem w miare dokladnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:48
            po poludniu.

Na razie
          • Gość: adamm Ja tam mogę ustąpić - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 19:00
            nie cenię uporu, raczej elastycznośc. Mimo wszystko jednak pomoc dla dzieci być
            powinna. Na rozne sposoby. To mogą być talony do zrealizowania na artykuly
            dzieciec (jesli dla starszych do na ksiazki, etc.). Zgadzam się, ze pieniadze
            do reki to zly pomysl. Masz racje. Nie ustapilbym nigdy co do podatku. 19-22% i
            tu moim zdaniem nie ma co debatowac. Pamietaj, ze ciezko jest ludziom cos
            zabrac jak raz dasz. Czyli podniesienie podatku, gdyby zacząc od 12% byloby
            trudne a bardzo szybko okazaloby sie konieczne. A są jednak obszary w kraju,
            ktorych bez wsparcia nie mozna zostawic (szkolnictwo, sluzba zdrowia), bo
            psychicznie nie jestesmy USA i ludzie po prostu nie dadzą sobie rady. Ja nie
            chce, aby dzieci byly niedouczone, albo ludzie umierali, bo zaniedbali
            leczenie.

adamm
            • Gość: luka Chwileczkę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.04, 19:36
              Napisałeś:
              "Pamietaj, ze ciezko jest ludziom cos zabrac jak raz dasz. Czyli podniesienie
              podatku, gdyby zacząc od 12% byloby trudne a bardzo szybko okazaloby sie
              konieczne"

Tego doprawdy nie rozumiem. Ja niczego ludziom nie "daję", ponieważ mowa jest o
              ich, ludzi, pieniądzach. Odwrotnie - to problem taki: ile ludziom zabrać.
              Odpowiedź wolnościowa jest taka - jak najmniej.
              Natomiast generalnie - podatki obniżamy po to, by ludzie stawali się zamożni.
              Zatem nie mam zamiaru ludzi okradać w przyszłości, przeciwnie, mniej podatków
              to więcej kasy w pudżecie, czego dowodzi chociażby najnowsza obniżka CIT.
              Kwestią nie jest więc problem finansowania szkolnictwa i służby zdrowia
              (nawiasem pisząc to i tak fikcja - żeby sięleczyć musisz płacić z własnej
              kieszeni), ale ludzka mentalność wypaczona przez socjalizm. Im społeczeństwo
              bogatsze, tym obszary biedy mniejsze; im społeczeństwo bogatsze, tym bardziej
              chętne do filantropii; im bardziej jesteś właścicielem swych pieniędzy, im
              mniej państwa, tym większa chęć wspomagania nieudaczników - nie istnieje wtedy
              państwowy pośrednik, którego istnienie usprawiedliwia Cię przed sobą samym.

Jeżeli państwo przestanie mnie okradać setką różnych podatków, to będę w stanie
              sam sfinansować swe leczenie lub naukę moich dzieci.
    • dokowski Prawie wszystko dobrze 21.05.04, 12:25
      Gość portalu: adamm napisał(a):

> - jednomandatowe okregi wyborcze

Już nie raz czytałem o tym zaklęciu, tłumaczyłem, że pomysł jest głupi, ale
      niestety hasło jest krótkie i nośne, idealne na demagogiczny slogan. Trudno,
      nikogo do myślenia nie da się zmusić, dam więc sobie spokój. Niech Ci będzie,
      jednomandatowe okręgi nie są dużo gorsze od tego co mamy - w imię kompromisu
      popieram nadal Twój program.

> - finansowa pomoc za kazde urodzone dziecko (np. 200 PLN/miesiac) przez 1-sze
      > 3 lata
      > - podatek liniowy w wysokosci 21%

Ale tych socjalistycznych postulatów nie popieram.
    • Gość: tami Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie IP: *.lodz.mm.pl 21.05.04, 14:13
      A co tu kombinować.
      Zastosować program UPR-u i po sprawie!
      • snajper55 Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie 21.05.04, 14:17
        Gość portalu: tami napisał(a):

> A co tu kombinować.
        > Zastosować program UPR-u i po sprawie!

A na zwierzątkach został przetestowany ? Bo już jedną utopię próbowano u nas
        wdrażać.

S.
        • Gość: pollak Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 14:34
          Ależ Ty się boisz, Snajperze. Zasiłki pobierasz czy jak? wink
          • Gość: Reader ... IP: *.mci.co.uk 21.05.04, 14:36
            ...mozna by sie pokusic o zastosowanie UPRowskiej polityki. W obecnym momencie
            nalezaloby jednak wybic 80% polskiej populacji nie potrafiacej o siebie zadbac...
            • snajper55 Re: ... 21.05.04, 14:39
              Gość portalu: Reader napisał(a):

> ...mozna by sie pokusic o zastosowanie UPRowskiej polityki. W obecnym momencie
              > nalezaloby jednak wybic 80% polskiej populacji nie potrafiacej o siebie zadbac

Przy takim założeniu program UPR rzeczywiście można by spróbować wdrażać.

S.
              • Gość: pollak Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 14:45
                snajper55 napisał:

> Gość portalu: Reader napisał(a):
                >
                > > nalezaloby jednak wybic 80% polskiej populacji nie potrafiacej o siebie za
                > dbac
                >
                > Przy takim założeniu program UPR rzeczywiście można by spróbować wdrażać.

A nie wystarczy olać tych co nie potrafią o siebie zadbać? I wdrażać, rzecz jasna.
                • snajper55 Re: ... 21.05.04, 15:08
                  Gość portalu: pollak napisał(a):

> A nie wystarczy olać tych co nie potrafią o siebie zadbać? I wdrażać, rzecz
                  > jasna.

No to ja mam propozycję. Zacznijmy od maleńkiego fragmnentu gospodarki. Zróbmy
                  taki pilotażowy eksperyment. Olejmy górników i zamknijmy wszystkie nierentowne
                  kopalnie. Bez żadnych wcześniejszych emerytur, lewych rent, zasiłków dla
                  zwalnianych - niech sobie sami radzą. wink)

S.
                  • janusz2_ Re: ... 23.05.04, 10:16
                    snajper55 napisał:

> Gość portalu: pollak napisał(a):
                    >
                    > > A nie wystarczy olać tych co nie potrafią o siebie zadbać? I wdrażać, rzec
                    > z
                    > > jasna.
                    >
                    > No to ja mam propozycję. Zacznijmy od maleńkiego fragmnentu gospodarki.
                    Zróbmy
                    > taki pilotażowy eksperyment. Olejmy górników i zamknijmy wszystkie
                    nierentowne
                    > kopalnie. Bez żadnych wcześniejszych emerytur, lewych rent, zasiłków dla
                    > zwalnianych - niech sobie sami radzą. wink)

Słyszałes kiedyś o takim pięknym kraju, jak Irlandia?
                    Gdy rozpoczęli tam reformy średni dochód na jednego mieszkańca stanowił tam ok.
                    60% średniej unijnej. Obecnie stanowi ok. 120%. Stało się to w ciągu kilku lat.
                    W Irlandii reformy rozpoczęto, ponieważ było juz tak źle, że nie było innego
                    wyjścia (wysokie bezrobocie, deficyt budżetowy, dominacja nierentownych
                    sektorów gospodarki (np. rolnictwa)).
                    Reformy przeprowadzone w Irlandii są właśnie reformami liberalnymi (w duchu
                    reform jakie proponuje u nas UPR).
                    Ale, jak widać, niektórym bieda i 20% bezrobocie zupełnie odpowiada...
            • janusz2_ Re: ... 23.05.04, 10:10
              Gość portalu: Reader napisał(a):

> ...mozna by sie pokusic o zastosowanie UPRowskiej polityki. W obecnym momencie
              > nalezaloby jednak wybic 80% polskiej populacji nie potrafiacej o siebie
              zadbac.
              > ..

A jaka jest przyczyna, że 80% Polaków nie umie o siebie zadbać?
          • snajper55 Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie 21.05.04, 14:38

> Ależ Ty się boisz, Snajperze. Zasiłki pobierasz czy jak? wink

Zasiłków nie pobieram, ale już mam dosyć jak ta sama osoba najpierw narzeka,
            jaka ta nasza służba zdrowia niedoinwestowana, jakie emerytury niskie, podatki
            wysokie a za chwilę chce składki ZUSowskie zawieszać. Nie da się zwiększać
            wydatki jednocześnie zmniejszając przychody.

S.
            • Gość: pollak Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 14:43
              Oni chcą raczej ograniczyć wydatki.
              • snajper55 Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie 21.05.04, 15:10

> Oni chcą raczej ograniczyć wydatki.

PiS chce ograniczać wydatki na administrację rządową, bo jest w opozycji, a nie
                w rządzie. Za to chce zwiększać wydatki na lecznictwo, emerytury, itd, itp.
                czyli na to, czy stara się kupić wyborców.

S.
                • Gość: tami Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie IP: *.lodz.mm.pl 21.05.04, 17:33
                  Odnoszę wrażenie, że atakujesz UPR, ale już bez tego ognia .
                  Kolego snajperze.
                  Nie bój się.
                  Za rok będziesz błagał o dyktaturę programu UPR-u!
                  • snajper55 Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie 22.05.04, 01:54
                    Gość portalu: tami napisał(a):

> Odnoszę wrażenie, że atakujesz UPR, ale już bez tego ognia .

Toż ja o PiSie pisałem. Nieuważnie czytasz.

> Kolego snajperze.
                    > Nie bój się.

Nie bioję się. A powinienem ?

> Za rok będziesz błagał o dyktaturę programu UPR-u!

To ja już chyba wolę Leppera. wink)

S.
                    • janusz2_ Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie 23.05.04, 10:23
                      snajper55 napisał:

> Gość portalu: tami napisał(a):
                      >
                      > > Za rok będziesz błagał o dyktaturę programu UPR-u!
                      >
                      > To ja już chyba wolę Leppera. wink)

Co z człowieka robią obsesje...
                      Obsesyjna miłosć do UE, obsesyjna nienawiść do UPR...
                      I mamy potencjalnego wyborcę Leppera smile))
            • janusz2_ Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie 23.05.04, 10:21
              snajper55 napisał:

> Gość portalu: pollak napisał(a):
              >
              > > Ależ Ty się boisz, Snajperze. Zasiłki pobierasz czy jak? wink
              >
              > Zasiłków nie pobieram, ale już mam dosyć jak ta sama osoba najpierw narzeka,
              > jaka ta nasza służba zdrowia niedoinwestowana, jakie emerytury niskie,
              podatki
              > wysokie a za chwilę chce składki ZUSowskie zawieszać. Nie da się zwiększać
              > wydatki jednocześnie zmniejszając przychody.

No, skoro ty nie jestes wstanie wyobrazic sobie innej metody finansowania
              służby zdrowia niż tylko przez ZUS, to serdecznie współczuję.

Tak przy okazji - ciekaw jestem, co o tym sądzą ci, którzy korzystają z usług
              takich sieci jak MediCare?
    • wolomin_w_nocy Re: Konieczne reformy dla Polski - powtorzenie 21.05.04, 18:51
      Coś z sądami trzeba zrobić. Policja sama to za mało.

Więcej wolności w gospodarce potrzeba. Wszystkie karty, samorządy adwokackie,
      notarialne, lekarskie i inne branżowe, korporacyjne stowarzyszenia w pi_du bo
      naprawdę trudno znaleźć lepsze określenie.

Firmy łatwo zakładać być powinno. Przez internet, na telefon czy tak jakoś.

Na początek chyba jednak lepszy byłby dwustopniowy podatek. Łatwiej przepchnąć
      by było. I zrobić coś z tymi sk_synami z urzędów skarbowych. To chyba jest
      nawet ważniejsze. SP nie może być uprzywilejowany przed innymi dłużnikami a US
      nie jest świętą krową.

Dopłaty na dzieci są zbędne. No te dopłaty z podatkiem liniowym jakoś kłócą
      się. On liniowy by już nie był.

No i coś z tą służbą zdrowia trzeba zrobić. Prywatne kasy chorych zdałyby się.

Powiaty chyba jednak lepsze są niż stare województwa. A dwustopniowy podział
      administracyjny przy obecnej ilości województw jednak gorszy. Pewnie należałoby
      tylko obecny system powiatów trochę odchudzić.

> już ktoreś z kolei:
      >
      > - sejm ok. 80-100 osob
      > - prezydent i cala swita precz - byczki pasać
      > - redukcja etatow w ministerstwach o min. 50% (glownie kierowniczych)
      > - jednomandatowe okregi wyborcze
      > - wiecej wojska do Iraku
      > - wiecej uprawnien do policji zwlaszcza jesli chodzi o uzywanie broni ostrej
      > - autostrady!!!!!
      > - otwarcie Polski dla wszystkich Polakow ze Wschodu i z Zachodu
      > (obywatelstwo, etc)
      > - finansowa pomoc za kazde urodzone dziecko (np. 200 PLN/miesiac) przez 1-sze
      > 3 lata
      > - podatek liniowy w wysokosci 21%
      > - likwidacja powiatow
      >
      > To tylko te najwazniejsze.
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      • Gość: adamm Doplaty na dzieci sa wazne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 19:03
        Ciagle tak mysle. Absolutnie zgadzam sie co do problemu sadow i korporacji
        zawodowych. Tu jest miejsce na pelen wolny rynek (tzn. nie mam na mysli
        sadow smile). Prywatne ubezpieczalnie jak najbardziej.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka