Dodaj do ulubionych

Tsunami widziane z samochodu

22.11.11, 18:09
www.flixxy.com/japanese-tsunami-viewed-from-a-car.htm
rewelacja.
Obserwuj wątek
    • jaceq Re: Tsunami widziane z samochodu 23.11.11, 22:43
      Może niekoniecznie rewelacja, ale daje pewien obraz, czym to jest. Obejrzałem ze 4 razy i ciągle nowe szczegóły zauważałem. A to podobno z głębi lądu. Już nie chcę oglądać tych z wybrzeża.

Przy pierwszym obejrzeniu, to myślałem, że ten człowiek w masce (w momencie wstrząsu) to się nabija z autora filmu. Przy drugim dopiero dostrzegłem podskakujący zaparkowany samochód. I drzewa.
      • wikul Re: Tsunami widziane z samochodu 23.11.11, 22:58
        jaceq napisał:

> Może niekoniecznie rewelacja, ale daje pewien obraz, czym to jest. Obejrzałem z
        > e 4 razy i ciągle nowe szczegóły zauważałem. A to podobno z głębi lądu. Już nie
        > chcę oglądać tych z wybrzeża.
        >
        > Przy pierwszym obejrzeniu, to myślałem, że ten człowiek w masce (w momencie wst
        > rząsu) to się nabija z autora filmu. Przy drugim dopiero dostrzegłem podskakują
        > cy zaparkowany samochód. I drzewa.

Miałem podobne odczucie za pierwszym razem. A on sie dostosowywał po prostu do trzęsącej się Ziemi. Wygląda to komicznie ale po zastanowieniu uśmiech zamiera. Nawet nie wiemy czy czlowiek przeżył.
        • jaceq Re: Tsunami widziane z samochodu 23.11.11, 23:02
          Liczba ofiar była przerażająca. Także dlatego, że pomyślałeś o tym, jaki mógł być los jednostki, znanej z ujęcia video. I ile było takich jednostek, o których nie pomyśleliśmy.
    • marouder.su Re: Tsunami widziane z samochodu 23.11.11, 23:34
      Chcialem tylko zwrocic uwage na ogromny rozwoj elektroniki, ktora uczynila kamery czyms tak powszechnym, ze ma sie je pod reka. Osobne spostrzezenie zadziwia jeszcze bardziej oto osobnik zagrozony smiercia do ostatniej chwili kreci film w nadziei, ze ktos go obejrzy.
      Kolejne spostrzezenie dotyczy szczelnosci samochodow pozwalajacej na relatywnie dlugie utrzymywanie sie aut na powierzchni zywiolu.
      • wikul Re: Tsunami widziane z samochodu 23.11.11, 23:48
        marouder.su napisał:

> Chcialem tylko zwrocic uwage na ogromny rozwoj elektroniki, ktora uczynila kame
        > ry czyms tak powszechnym, ze ma sie je pod reka. Osobne spostrzezenie zadziwia
        > jeszcze bardziej oto osobnik zagrozony smiercia do ostatniej chwili kreci film
        > w nadziei, ze ktos go obejrzy.
        > Kolejne spostrzezenie dotyczy szczelnosci samochodow pozwalajacej na relatywnie
        > dlugie utrzymywanie sie aut na powierzchni zywiolu.

Lepiej nie mnożyć tych spostrzeżeń bo można sie załamać. We wszystkich tych samochodach byli przecież ludzie.
      • jaceq Re: Tsunami widziane z samochodu 23.11.11, 23:56
        marouder.su napisał:

> oto osobnik zagrozony smiercia do ostatniej chwili kreci film
        > w nadziei, ze ktos go obejrzy.

Z podpisu pod filmem:

"The HD camera mounted on his dashboard captured not only the earthquake, but also the moment he and several other drivers were suddenly engulfed in the Tsunami. He escaped from the vehicle seconds before it was crushed by other debris and sunk underwater."

> szczelnosci samochodow pozwalajacej na relatywnie
        > dlugie utrzymywanie sie aut na powierzchni zywiolu.

Pamiętam sprawę zatonięcia policyjnego "poloneza" w którym zginęło dwoje policjantów kilka lat temu. Podobno zatonął w kilkadziesiąt sekund.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka