Dodaj do ulubionych

Drugie Wegry

25.11.11, 09:17
Agencja ratingowe wlasnie obnizyly oszacowanie paierow skarbowych Wegier do poziomu papierow spekulacyjnych.

Dwa komentarze mi przychodza do glowy. Pierwszy o marzeniach pewnego lidera politycznego by wegierska, bardzo nacjonalistyczna, droga pojsc. Drugi, to gwaltowna reakcja rzadu wegierskiego na te nieprzyjemna nowine, ktora tez mi jednego polskiego polityka przypomniala.

Sprecyzuje, ze Wegry sa mi sympatycznym narodem, ktory byl bardzo zle ekonomicznie rzadzony. Ich ultranacjonalistyczny kurs polityczny uwazam jednak za bardzo bledny.

PF
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Drugie Wegry 25.11.11, 09:57
      polski_francuz napisał:

> Dwa komentarze mi przychodza do glowy. Pierwszy o marzeniach pewnego lidera
      > politycznego by wegierska, bardzo nacjonalistyczna, droga pojsc. Drugi, to gwaltowna
      > reakcja rzadu wegierskiego na te nieprzyjemna nowine, ktora tez mi jednego
      > polskiego polityka przypomniala.

Drogi Pafie,

reakcja węgierskiego rządu jest standardowa. Tak reagował każdy rząd na obniżenie ratingu. Polskiego i francuskiego nie wyłączając. Poszukaj reakcji oficjalnych czynników polskich i francuskich, odpowiednio, na obniżenie ratingu polskiego sektora bankowego i omyłkowe obniżenie ratingu francuskich papierów rządowych.

Poza konkursem:
      Obecny węgierski rząd po prostu próbuje sprzątać po poprzednikach. To nie posunięcia Orbana doprowadziły Węgry do tej smutnej sytuacji. Zaś ten polski lider polityczny nie rządzi tylko marzy. O władzy.
      • polski_francuz Powiedz mi 25.11.11, 16:36
        "nie rządzi tylko marzy"

jakie masz marzenia to powiem Ci kim jestes. Niech zmieni marzenia bo juz nie sa dobre.

PF
        • oleg3 Re: Powiedz mi 25.11.11, 17:42
          Marzenia politycznego lidera nijak się mają do ratingu i kłopotów Węgier. Węgierska fala podtapia złotówkę.
          • wikul Kaczyński marzy o Orbanie ... 25.11.11, 19:31
            ... a Orban o Tusku. Tusk ma ich obu w ...
          • polski_francuz No coz 25.11.11, 19:39
            postawmy kropke nad i. Ultranacjonalizm swiadczy o:
            a) porazce ekonomicznej;
            b) niezdolnosci do przedstawienia planu pozytywnego.

Jako, ze jestem tylko 4 lata mlodszy od polskiego lidera politycznego patrze sie z ciekawoscia na to jak on chce cos znaczyc. Metoda "après moi le déluge" nie lezy mi ani ani.

Pozdro

PF
            • cepekolodziej Re: No coz 25.11.11, 19:51
              > ani ani

Zupełnie nie a propos, ale limeryk piękny:

Autor: pulbek 06.03.03, 17:16
              [zarchiwizowany]

W kazdej dyskusji pelno Ani,
              A my marzymy, wiecznie znekani,
              Ze dnia pewnego
              Wstajesz, kolego,
              A tu na Forum Ani ani ani!
    • mrs.courvoisier Re: Drugie Wegry 25.11.11, 23:18
      > Ich ultranacjonalistyczny kurs polityczny uwazam jednak za bardzo bledny.

napisz wprost ze zadarli z zydami
      • polski_francuz Wprost 26.11.11, 10:26
        trzebaby mi to wytlumaczyc lepiej. Zadarli cyniac co? Goniac Cyganow na Wegrzech?

PF
        • mrs.courvoisier Re: Wprost 26.11.11, 11:12
          Mixnick skrytykowal Orbana i jego rzad jako nacjonalistow (w podtekscie faszystow). 11.11.11.w Warszawie sie klania
          • polski_francuz Nie przesadzajmy 26.11.11, 11:42
            Michnik i GW sa graczami lokalnymi, bardzo lokalnymi. Ich opinie waza w Polsce ale nie przywalaja. Kaczynscy zalapali sie na pelnie wladzy mimo a nie dzieki niemu.

PF
            • mrs.courvoisier Re: Nie przesadzajmy 26.11.11, 12:49
              mixnick to gracz miedzynarodowy. Kilka dni temu skrytykowal w Moskwie Orbana i nastepstwa tego nie daly na siebie dluigo czekac.
              • polski_francuz Myslisz 26.11.11, 13:23
                ze dlatego obnizono rating Wegrom? Sadze, ze to spiskowa teoria dziejow. Obnizono analizujac dane ekonomiczne. Wladza Michnika nie siega, na pewno, do agencji ratingowych.

Chociaz agencje uwzgledniaja sytuacje polityczna. Np, obnizono rating Stanow, bo m.in. republikanie nie potrafili i ie chcieli sie dogadac z demokratami w/s deficytu budzetowego.

PF
                • mrs.courvoisier Re: Myslisz 26.11.11, 23:40
                  Obnizenie ratingu Wegrom to manipulacja majaca na celu popsuc szyki Orbanowi, ktory zaczal wyprowadzac Wegry z dolka. Sukces Orbana bylby politycznie niepoprawny, a co jest politycznie poprawne to Starsi wiedza najlepiej, a Mixnick stoi na strazy poprawnosci.
          • wikul Re: Wprost 27.11.11, 17:28
            mrs.courvoisier napisał:

> Mixnick skrytykowal Orbana i jego rzad jako nacjonalistow (w podtekscie faszyst
            > ow). 11.11.11.w Warszawie sie klania

Czy pacyna mogłaby przetłumaczyć co to/kto to jest Mixnick. Jak wiekszość tu obecnych nie znam wolskiego.
    • marouder.pl Le Kretin! 26.11.11, 12:59
      Idiota nadal nadaje wedle pierwszej klasy liceum nie posiadajac, badz nie umiejac korzystac z innych danych. Oto kretinie, gdyby byla sprawiedliwosc, twoja Franca padlaby w pol roku.
    • hordol wpadłes już w specyficzną manierę 27.11.11, 07:35
      rozdawania ex cathedra flandriensis certyfikatów nie/poprawnosci polityczno-ekonomicznej
      • polski_francuz Czesc aaki 27.11.11, 08:29
        przyjmuje krytyke. Pisze co mysle, ale moze, jak juz wielu podobnie mysli to nie ma co pisac. I trzeba nowych tematow poszukac.

Tyle, ze rating to jest TEMAT. Francji niezadlugo obniza a i Giniland spadl szczebelek nizej. A tyle razy mowilem, by byla troche milszasmile

Pozdro

PF
        • hordol Re: Czesc aaki 27.11.11, 17:23
          mówie bardziej o formie niz o tresci.

a swoja orban stał sie chłopcem do bicia w całej "postepowej europie"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka