Dodaj do ulubionych

Gombrowicz w Intercity

IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.06.04, 20:13
Z jednej strony cieszy ilość imprez związanych z Gombrowiczem, z drugiej zaś smuci, że nie łączą się one ze zrozumieniem tego, o czym pisał. A pisał o zwierzęcej naturze człowieka dominującej w nim i warczącej na wszystko, co odmienne. Pisał o niezrozumieniu i zabijaniu w człowieku jego własnej osobowości, gdy otoczenie, z natury ograniczone i będące nie sumą, ale substrakcją intelektów ją tworzących, próbuje wtłoczyć czyjąś osobę w znane sobie ramy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Immortal Popieram IP: *.icpnet.pl 13.06.04, 22:17
      Samego Gombrowicza wtłoczono w ramy "naszego polskiego wybitnego pisarza",
      czyli, krótko mówiąc - upupiono. Na szczęście istnieją jeszcze poważne
      czasopisma - jak np. "Tygodnik Powszechny" - w których, przy okazji Roku
      Gombrowiczowskiego, odbywa się rzeczowa i w miarę inteligentna dyskusja.

Osobiście jestem zdania, że obchodzić Rok Gombrowicza należy przez czytanie
      książek - sam "przerobiłem" ostatnio "Dzienniki" i "Kosmos", pozycje moim
      skromnym zdaniem genialne, inspirujące. I właśnie ten sposób obchodów polecam.
      • Gość: Lukasz 100% racji, niestety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 10:27
        "Ferdydurke" w szkole - obchody - niezrozumienie (poza tymi, ktorzy ciagle chca
        rozumiec)...
        pomysl swietny - jak cytaty Viana w paryskim metrze. Ale najbardziej polecam
        ten cytat z Dziennika "co to za morda obrosnieta, z wloskami, tuz przy mnie"
        (jazda pociagiem w Buenos Aires, pamietacie? smile

pozdrawiam
        Lukasz
        www.garbal.prv.pl
    • Gość: Lope Świetny pomysl IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.06.04, 11:24
      Rok Gombrowicza jest jak patrzę doskonale zorganizowany - gratuluję (jestem
      specem od marketingu). Widziałem wszystkie plansze w Łazienkach, domyslam się
      że te w pociagach to miniatury tamtych. Lokalizacja rewelacyjna. No i te
      Dzienniki wydane za 19zł ! Doprawdy, nigdy nie bylo tak spójnej szansy
      upowszechnienia wielkiego G w narodzie.
      • Gość: Magda-lenka Re: Świetny pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 13:26
        Popieram, że "Ferdydurke" w szkole to niezrozumiała żenada i męczarnia.Też tak
        kiedyś myślałam, ale jak zaczęłam Go studiować (polonistyka UW)okazał się
        rewelacją!"Ślub" czysta przyjemność i duża dawka śmiechu, szczególnie jak ktoś
        zna Szekspira."Trans-Atlantyk"-kwintesencja romantycznego światopoglądu,
        a "Dzienniki" wyśmienite danie.Dlatego uważam, że pomysł "Gombrowicz dla
        wszystkich" jest trafny i na pewno znajdzie potwierdzenie. A cena "DZienników"-
        rewelacyjna (nota bene-takie powinny być ceny książek-co Wy na to?)Jest tylko
        jeden malutki, niewinny szczegolik-trzeba zrozumieć Gombrowiczowską filozofię i
        poglądy na różne tematy, a wtedy czytanie okaże się dużo łatwiejsze i
        przyjemniejsze, niż "Ferdudurke" w szkole.Pozdrawiam wiosennie
        • Gość: Iwanowicz Re: Świetny pomysl IP: *.oecd.org / *.oecd.org 14.06.04, 15:36
          Wiosenne pozdrowienia latem. Dziekuje. Swietny pomysl Madziusmile

• Gość: Kameleon Re: Sam odczuwam pociąg do Gombrowicza . IP: *.acn.waw.pl 14.06.04, 22:22
      Gombrowicz bardzo mnie pociąga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka